ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΠΟΥ: Στα 78 εκατ. ο αριθμός των ανθρώπων με άνοια έως το 2030 - Θα αυξηθεί κατά 40%

Kατά 40% αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων με άνοια έως το 2030, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) καλώντας τις κυβερνήσεις να καταρτίσουν σχέδιο δράσης για την αντιμετώπισή της.

 

Εν έτει 2021, πάνω από 55 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με άνοια, μια νευρολογική διαταραχή που στερεί τη μνήμη από τους ασθενείς, όπως αναφέρουν αξιωματούχοι του διεθνούς οργανισμού.

 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, ο αριθμός των ασθενών με άνοια αναμένεται να εκτιναχθεί στα 78 εκατομμύρια ως το 2030 και στα 139 εκατομμύρια ως το 2050 λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, επισημαίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

 

Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για την άνοια, έρευνες έχουν δείξει ότι περίπου το 40% των περιπτώσεων θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί ή να έχει καθυστερήσει η εξέλιξή τους αν οι άνθρωποι ασκούνταν τακτικά, δεν κάπνιζαν, απέφευγαν το αλκοόλ και έτρωγαν υγιεινά ώστε να διατηρούν ένα ισορροπημένο σωματικό βάρος και σε κανονικά επίπεδα την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερίνη.

 

Η έκθεση του διεθνούς οργανισμού (ΠΟΥ) αποκάλυψε ότι το ένα τέταρτο των χωρών μελών του οργανισμού δεν διαθέτουν σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της άνοιας, εκ των οποίων το 50% βρίσκονται στην Ευρώπη, υποστηρίζει η καθηγήτρια Κάτριν Ζέεχερ του τμήματος Ψυχικής Υγείας.

 

«Θα πρέπει οι κυβερνήσεις να δώσουν περισσότερη προσοχή ώστε να καταρτίσουν πολιτικές αντιμετώπισης της άνοιας», πρόσθεσε.

 

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του διεθνούς οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, τόνισε ότι «η άνοια είναι πραγματικά ένα παγκόσμιο ζήτημα δημόσιας υγείας και δεν αφορά μόνο τις χώρες με υψηλά εισοδήματα».

Διαβάστε επίσης

Γερμανία: Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν εναντίον των πολιτικών της άκρας δεξιάςΚόσμος

Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν χθες Σάββατο σε πορεία στο Βερολίνο για να εκφράσουν την υποστήριξή τους σε μια «ανοικτή και αρμονική κοινωνία» και να καταδικάσουν τις πολιτικές της ...

Βρετανία: «Όχι» στον εμβολιασμό υγιών παιδιών ηλικίας 12-15 ετών από την αρμόδια ΕπιτροπήΚόσμος

Η αρμόδια στο Ηνωμένο Βασίλειο Ενιαία Επιτροπή Εμβολιασμών και Ανοσοποίησης (JCVI) ανακοίνωσε ότι δε συστήνει τη χορήγηση εμβολίων κατά του κορωνοϊού στους υγιείς ανήλικους ηλικίας...

Αρνητές του κορονοϊού εισέβαλαν στο στούντιο της δημόσιας τηλεόρασης στην Σλοβενία (βίντεο)Κόσμος

Ομάδα αρνητών του κορονοϊού και ακτιβιστών κατά του εμβολιασμού εισέβαλαν το βράδυ της Παρασκευής στο κτίριο που στεγάζει τη δημόσια τηλεόραση της Σλοβενίας και ζήτησαν να μεταδοθο...