ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αφγανιστάν: Απίστευτες εικόνες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ - Χάος και ποδοπατήματα

 

Αμερικανοί στρατιώτες πυροβόλησαν στον αέρα, για να απωθήσουν χιλιάδες Αφγανούς που είχαν μπει στον διάδρομο απογειώσεων και προσγειώσεων - Από τον πανικό που προκλήθηκε, ένα κοριτσάκι έχασε τη ζωή του, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα - Σκληρές εικόνες σε βίντεο που δείχνει νεκρούς και τραυματισμένους πολίτες στο αεροδρόμιο 

 
Το απόλυτο χάος επικρατεί στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, από το οποίο Αφγανοί πολίτες και μη προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα, μετά τη χθεσινή κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. Διάδρομοι προσγείωσης και απογείωσης, σκάλες επιβίβασης, αεροπλάνα, είναι γεμάτα από πανικόβλητο κόσμο που θέλει να προλάβει να φύγει από το Αφγανιστάν, πριν η ομάδα των ανταρτών εδραιωθεί για τα καλά στην εξουσία. 

 
Σήμερα το πρωί, μάλιστα,  Αμερικανοί στρατιωτικοί στους οποίους ανατέθηκε η φρούρηση του αεροδρομίου,  πυροβόλησαν στον αέρα για να απωθήσουν χιλιάδες Αφγανούς που είχαν μπει στον διάδρομο απογειώσεων και προσγειώσεων.

«Έχω τρομοκρατηθεί. Πυροβόλησαν στον αέρα. Είδα ένα νεαρό κορίτσι να συνθλίβεται και να πεθαίνει» καθώς ποδοπατήθηκε από το πλήθος, είπε ο αυτόπτης μάρτυρας αυτός στο Γαλλικό Πρακτορείο. 

Την είδηση για τους πυροβολισμούς,  επιβεβαίωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι «το πλήθος ήταν εκτός ελέγχου», προσθέτοντας πως οι Αμερικανοί πεζοναύτες  «πυροβόλησαν μόνο για να αποτρέψουν το χάος».

Δείτε βίντεο με τον συνωστισμό που επικρατεί στο αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας
 
 
Σχεδόν 6.000 αμερικανοί στρατιωτικοί, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, φρουρούν το αεροδρόμιο μέσω του οποίου απομακρύνονται από το Αφγανιστάν μέλη διπλωματικών αντιπροσωπειών και πολίτες διαφόρων χωρών, καθώς και αφγανοί εργαζόμενοι σε ξένες πρεσβείες.

Σε βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου, άνθρωποι φαίνοντες να κείτονται στο πάτωμα, μετά  τους πυροβολισμούς. Ορισμένοι είναι νεκροί, ενώ ορισμένοι είναι τραυματισμένοι. Παρόλα αυτά, οι θάνατοι δεν έχουν επιβεβαιωθει, ενώ παραμένει αδιευκρίνιστο αν οποιοσδήποτε θάνατος ή τραυματισμός προήλθε από τα πυρά των Αμερικανών ή από τον πανικό και το ποδοπάτημα που αυτά προκάλεσαν.

Δείτε το βίντεο - Σκληρές εικόνες 
 

Πυροβολισμοί και χθες το βράδυ στο αεροδρόμιο της Καμπούλ


Πυροβολισμοί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ ακούστηκαν και χθες το βράδυ με το Στέιτ Ντιπάρτμεν να εκδίδει ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία: «Υπάρχουν αναφορές οτι το αεροδρόμιο δέχεται πυρά. Επομένως, δίνουμε οδηγίες στους Αμερικανούς πολίτες να προστατευτούν. Μην καλέσετε την αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ για λεπτομέρειες ή ενημερώσεις σχετικά με την πτήση».

Πάντως σύμφωνα με τα τοπικά μέσα στο Αφγανιστάν τα πυρά προέρχονται από Αμερικανούς στρατιώτες που προσπαθούν να αποτρέψουν τους Αφγανούς πολίτες να μπουν στα αεροπλάνα.

Το απόγευμα της Κυριακής, ανακοινώθηκε ότι θα σταματήσουν οι εμπορικές πτήσεις και θα γίνονται πλέον μόνο στρατιωτικές, ώστε να εκκενώνουν την πρωτεύουσα οι πολίτες με ασφάλεια.

Οι αφγανικές κυβερνητικές δυνάμεις, εν τω μεταξύ, παρέδωσαν την κοντινή αεροπορική βάση Μπαγκράμ στους Ταλιμπάν, σύμφωνα με τον επικεφαλής της περιοχής Νταρουάις Ραούφι, ανέφερε το Associated Press. Περίπου 5.000 αιχμάλωτοι που κρατούνταν από τους Ταλιμπάν και το ISIS στην αεροπορική βάση αφέθηκαν ελεύθεροι, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Οι συγκρούσεις έχουν σταματήσει στη χώρα, λένε οι Ταλιμπάν

Αξιωματούχοι των Ταλιμπάν δήλωσαν σήμερα πως δεν υπάρχουν πληροφορίες για συγκρούσεις στη χώρα.
 

«Η κατάσταση είναι ειρηνική, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας», δήλωσε ένα από τα ανώτερα στελέχη των Ταλιμπάν, τα οποία ωστόσο αρνήθηκαν να κατονομαστούν.

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν πως ο πόλεμος τελείωσε στο Αφγανιστάν αφού κατέλαβαν το προεδρικό μέγαρο στην Καμπούλ, ενώ οι δυτικές χώρες προσπαθούν να απομακρύνουν τους πολίτες τους.

Ο πρόεδρος Ασράφ Γάνι διέφυγε χθες, Κυριακή, από τη χώρα καθώς οι ισλαμιστές αντάρτες εισήλθαν στην πρωτεύουσα χωρίς ουσιαστικά να συναντήσουν αντίσταση. Δήλωσε πως θέλει να αποφύγει την αιματοχυσία.

«Σήμερα είναι μία σπουδαία ημέρα για τον αφγανικό λαό και τους μουτζαχεντίν. Είδαν τις προσπάθειές τους και τις θυσίες τους επί 20 χρόνια να καρποφορούν», δήλωσε στο Al Jazeera TV ο εκπρόσωπος του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν Μοχάμαντ Ναΐμ.

«Δόξα τω Θεώ, ο πόλεμος τελείωσε στη χώρα».

Οι Ταλιμπάν χρειάστηκαν μόλις λίγο περισσότερο από μία εβδομάδα για να πάρουν τον έλεγχο της χώρας, με μια αστραπιαία και σαρωτική επίθεση η οποία τερματίστηκε στην Καμπούλ, καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις, που επί χρόνια εκπαιδεύονταν και εξοπλίζονταν από τις ΗΠΑ και άλλους με κόστος δισεκατομμύρια δολάρια, διαλύθηκαν.

Ο Ναΐμ δήλωσε πως η μορφή του νέου καθεστώτος στο Αφγανιστάν θα αποσαφηνιστεί σύντομα, ενώ πρόσθεσε πως οι Ταλιμπάν δεν θέλουν να ζήσουν σε απομόνωση και απηύθυνε έκκληση για ειρηνικές διεθνείς σχέσεις.

Ένας ηγέτης των Ταλιμπάν, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε στο Ρόιτερς πως οι αντάρτες ανασυντάσσονται σε διάφορες επαρχίες και θα περιμένουν μέχρι οι ξένες δυνάμεις να έχουν αποχωρήσει πριν δημιουργήσουν μια νεα δομή διακυβέρνησης.

Ο ηγέτης αυτός είπε πως οι μαχητές Ταλιμπάν «διατάχθηκαν να επιτρέψουν στους Αφγανούς να επαναλάβουν τις καθημερινές δραστηριότητες και να μην κάνουν οτιδήποτε θα μπορούσε να τρομάξει τους αμάχους».

Ωστόσο οι δρόμοι στο κέντρο της Καμπούλ ήταν μάλλον έρημοι σήμερα το πρωί.


 
Πηγή: protothema.gr

Διαβάστε επίσης

Σχοινάς: Το Αφγανιστάν καθιστά αναγκαία τη συμφωνία επί του νέου Ευρωπαϊκού Συμφώνου ΜετανάστευσηςΚόσμος

  Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Stampa, o αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, αναφερόμενο...

Νέες οδηγίες CDC: Αν εμβολιασμένος έρθει σε επαφή με κρούσμα πρέπει να κάνει τεστ 3 με 5 μέρες μετάΚόσμος

  Μέχρι τώρα το CDC συνιστούσε στους εμβολιασμένους να κάνουν τεστ μία με δύο μέρες μετά την επαφή τους με επιβεβαιωμένο κρούσμα   Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής ...

Χάος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ - Πτήσεις απομάκρυνσης ξένων και Αφγανών πολιτώνΚόσμος

Μέλη των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ πυροβόλησαν στον αέρα στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ για να απωθήσουν εκατοντάδες πολίτες που έτρεχαν πάνω στο ταρμάκ του διαδρόμου αποπροσγει...

Μογγολία: Τα χιόνια έλιωσαν αποκαλύπτοντας οστά ζώων και εργαλεία από την εποχή του ΧαλκούΚόσμος

Καθώς η κλιματική κρίση επισπεύδει το λιώσιμο των πάγων, στα ορεινά πολλών περιοχών έχουν αρχίσει να αποκαλύπτονται «θησαυροί» της ιστορίας που διατηρήθηκαν στο ψύχος.    Μια  ομάδ...

Στο Ουζμπεκιστάν ο Αφγανός πρόεδρος - «Έφυγα για να αποτρέψω την αιματοχυσία»Κόσμος

Το ειδησεογραφικό δίκτυο Al Jazeera μετέδωσε σήμερα το βράδυ ότι ο Αφγανός πρόεδρος Ασράφ Γάνι, η σύζυγός του, ο προσωπάρχης της προεδρίας του και ένας σύμβουλος εθνικής ασφάλειας ...