ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αφγανιστάν: Η βόρεια πόλη Μαζάρ-ι-Σαρίφ πέφτει στα χέρια τον Ταλιμπάν

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν σήμερα το βράδυ τη Μαζάρ-ι-Σαρίφ, την τελευταία μεγάλη πόλη του βόρειου Αφγανιστάν που τελούσε ακόμη υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων, "χωρίς πραγματικά να συναντήσουν αντίσταση", είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο κάτοικοι της πόλης.

"Οι Ταλιμπάν παρελαύνουν πάνω στα οχήματα και τις μοτοσικλέτες τους, πυροβολώντας στον αέρα για να γιορτάσουν", δήλωσε ο Ατικουλάχ Γαγιόρ, που μένει κοντά στο διάσημο μπλε τζαμί της Μαζάρ-ι-Σαρίφ, διευκρινίζοντας ότι οι αφγανικές δυνάμεις αποχωρούσαν από την πόλη.

Μετά την Κανταχάρ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, οι Ταλιμπάν κατέλαβαν χθες την Πουλ-ι-Άλαμ, πρωτεύουσα της επαρχίας Λογκάρ, που απέχει μόλις 50 χιλιόμετρα νότια της Καμπούλ, και στα χέρια τους βρίσκονται πλέον οι μισές και πλέον πρωτεύουσες των επαρχιών του Αφγανιστάν· έπεσαν όλες μέσα σε μόλις οκτώ ημέρες.

Είχαν προηγουμένως πάρει τη Λασκάρ Γκα, πρωτεύουσα της Χελμάντ, στο νότιο τμήμα της χώρας, και τη Σαγσαράν, την πρωτεύουσα της επαρχίας Γορ.

Το μεγαλύτερο μέρος του βόρειου, του δυτικού και του νότιου τμήματος της χώρας έχει πλέον καταληφθεί από τους Ταλιμπάν.

Η Καμπούλ καθώς και η Τζαλαλάμπαντ (ανατολικά) είναι οι μοναδικές μεγάλες πόλεις που παραμένουν υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων.

Ο Ισμαήλ Χαν, 75 ετών, από τους γνωστότερους πολέμαρχους στο Αφγανιστάν, αιχμαλωτίστηκε από τους Ταλιμπάν μετά την πτώση την Πέμπτη της Χεράτ (δυτικά), της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, όπου ήταν αδιαμφισβήτητος κυρίαρχος εδώ και δεκαετίες. Οι ισλαμιστές αντάρτες υποσχέθηκαν να εγγυηθούν την ασφάλειά του.

Στη Λασκάρ Γκα, επαρχία που είχαν κυριεύσει και στο παρελθόν οι Ταλιμπάν, η υποδοχή τους ήταν μάλλον ευνοϊκή και η ηρεμία αποκαταστάθηκε γρήγορα έπειτα από αρκετές ημέρες σφοδρών εχθροπραξιών, σύμφωνα με έναν κάτοικο, τον Άμπντουλ Χαλίμ.

Μαχητές Ταλιμπάν κατέλαβαν την πρωτεύουσα της ανατολικής αφγανικής επαρχίας Πακτίκα, Σαράνα, χωρίς μάχη, δήλωσαν σήμερα τρεις ντόπιοι πολιτικοί.

Οι μαχητές κατέλαβαν σημαντικά κυβερνητικά γραφεία περιλαμβανομένου του γραφείου του κυβερνήτη, του αρχηγείου της αστυνομίας, της διεύθυνσης των υπηρεσιών πληροφοριών και της φυλακής της πόλης, δήλωσαν στο Γερμανική Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) οι επαρχιακοί σύμβουλοι Αφσάρ Χαν Σουλίμαν Χαΐλ και Μπαχτιάρ Γκιουλ Χεμάτ και η βουλευτής Σουράγια Ακμπάρι.

Όπως είπαν, οι Ταλιμπάν πήραν τον έλεγχο της Σαράνα χωρίς μάχη αφού το συμβούλιο των πρεσβυτέρων της επαρχίας μεσολάβησε ανάμεσα στις δύο πλευρές προκειμένου να αποφευχθεί η "αιματοχυσία".

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας κατέφυγαν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην επαρχία, πρόσθεσαν οι αξιωματούχοι.

 

 

ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Αφγανιστάν: Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Καμπούλ άρχισε να καταστρέφει έγγραφαΚόσμος

Στα είδη προς καταστροφή συμπεριλαμβάνονται «αντικείμενα που φέρουν τον λογότυπο της πρεσβείας ή του υπουργείου, αμερικανικές σημαίες και άλλα αντικείμενα που θα μπορούσαν να χρησι...

Αφγανιστάν: Στην Καμπούλ οι Ταλιμπάν – Δεν επίκειται επέμβαση της ΔύσηςΚόσμος

Οι Ταλιμπάν είχαν σχεδόν φθάσει προ των πυλών της Καμπούλ χθες Παρασκευή, συνεχίζοντας την αδυσώπητη προέλασή τους στο Αφγανιστάν, από όπου πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠ...

Η νέα θεωρία για τον κορωνοϊό: Ξέφυγε από εργαστήριο της Ουχάν, εργαζόμενος εκεί ο «ασθενής μηδέν» -Πώς «κουμπώνει» με τη μετάδοση από νυχτερίδεςΚόσμος

Επιστήμονας, μέλος της επιτροπής που ερευνά την προέλευση του κορωνοϊού στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), επαναφέρει εμφατικά τη θεωρία της διαφυγής του ιού από εργαστήριο της...

Υπ'ατμόν οι χώρες της Δύσης, «αδειάζουν» τις πρεσβείες τους στο ΑφγανιστάνΚόσμος

Υπ'ατμόν βρίσκονται οι χώρες της Δύσης, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, όπου οι Ταλιμπάν επελαύνουν σχεδόν σε όλη τη χώρα, με την Καμπούλ να βρίσκεται στα επόμενα σχε...

Θερινός εφιάλτης χωρίς τέλος στη Μεσόγειο: Εκατοντάδες ενεργές πυρκαγιές -Αναμένεται νέο κύμα καύσωναΚόσμος

Εκατοντάδες πυρκαγιές μαίνονται σε περιοχές της Μεσογείου προκαλώντας ανεπανόρθωτες καταστροφές και υποχρεώνοντας χιλιάδες ανθρώπους να απομακρυνθούν από τις εστίες τους, καθώς η κ...

Τουρκία: Στους 27 οι νεκροί από τις πλημμύρες – Χάος στις βόρειες επαρχίες της χώραςΚόσμος

  Αυξήθηκε σε 27 ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες που έπληξαν την τουρκική περιφέρεια της Μαύρης Θάλασσας, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό της υπηρεσίας διαχείρισης εκτάκτων κα...