ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η νέα θεωρία για τον κορωνοϊό: Ξέφυγε από εργαστήριο της Ουχάν, εργαζόμενος εκεί ο «ασθενής μηδέν» -Πώς «κουμπώνει» με τη μετάδοση από νυχτερίδες

Επιστήμονας, μέλος της επιτροπής που ερευνά την προέλευση του κορωνοϊού στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), επαναφέρει εμφατικά τη θεωρία της διαφυγής του ιού από εργαστήριο της Ουχάν, χωρίς να αναιρεί την αρχική εκτίμηση πως η ασθένεια μεταδόθηκε στον άνθρωπο από νυχτερίδες.

Ο Πέτερ Μπεν Εμπάρεκ, επικεφαλής της ομάδας του ΠΟΥ για τη διερεύνηση της προέλευσης του κορωνοϊού εμφανίστηκε το βράδυ της Πέμπτης σε εκπομπή της δανέζικης τηλεόρασης και εκεί χαρακτήρισε τη «πιθανή» θεωρία πως ο ιός διέφυγε από το εργαστήριο της Ουχάν.

Επιστήμονας στο εργαστήριο της Ουχάν ο «ασθενής μηδέν»
Για την ακρίβεια, ο Δανός επιστήμονας υποστήριξε πως είναι πολύ πιθανό ο ασθενής μηδέν, ο πρώτος δηλαδή φορέας του κορωνοϊού να ήταν εργαζόμενος στο εργαστήριο της Ουχάν και από εκείνον να ξεκίνησε η πανδημία που ταλαιπωρεί την ανθρωπότητα εδώ και 18 μήνες.


«Ένας εργαζόμενος στο εργαστήριο προσβάλλεται ενώ δουλεύει με νυχτερίδες, συλλέγοντας δείγματα. Ένα τέτοιο σενάριο, παρότι περιλαμβάνει διαρροή από εργαστήριο, θα μπορούσε να υποστηρίζει και την πρώτη μας υπόθεση της απευθείας μετάδοσης του ιού από τη νυχτερίδα στον άνθρωπο. Αυτή είναι μια υπόθεση που τη θεωρούμε πιθανή» είπε στο κανάλι TV2 της δανέζικης τηλεόρασης.

Οι νυχτερίδες φορείς του κορωνοϊού δεν απαντώνται στη φύση στην Ουχάν
Αναλύοντας περαιτέρω τη σκέψη του, ο επιστήμονας του ΠΟΥ υποστήριξε πως τα είδη αυτά νυχτεριδών, τα οποία υποπτεύεται η επιστημονική κοινότητα ως φορείς του κορωνοϊού, δεν απαντώνται στη φύση στην περιοχή της Ουχάν, οπότε μοιάζει πιο πιθανό να μετέδωσαν τον ιό στον άνθρωπο μέσα στο εργαστήριο.

Άλλωστε, εικόνες από το εργαστήριο της Ουχάν, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αποδεικνύουν πως οι επιστήμονες εκεί εργάζονταν με ζωντανές νυχτερίδες. Ο Εμπραρέκ βέβαια τόνισε κατά τη συνέντευξή του στην τηλεόραση πως υπήρξε ιδιαίτερα δύσκολο για εκείνον και την ομάδα του να συζητήσει τη θεωρία αυτή με τις κινεζικές αρχές.

Εργαζόμενοι στο εργαστήριο της Ουχάν είχαν δηλώσει ασθένεια
Η θεωρία αυτή συνάδει και με ρεπορτάζ της WSJ τον περασμένο Μάιο που υποστηρίζει πως εργαζόμενοι στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, το εργαστήριο στο επίκεντρο των ερευνών, δήλωσαν ασθένεια στα τέλη του 2019.

Συγκεκριμένα, τρεις ερευνητές του Ινστιτούτου Ιολογίας της Ουχάν (WIV) στην Κίνα ζήτησαν ιατρική βοήθεια σε νοσοκομείο τον Νοέμβριο του 2019 έχοντας συμπτώματα που έμοιαζαν με αυτά που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, μήνες προτού οι κινεζικές Αρχές αποκαλύψουν το ξέσπασμα της επιδημίας Covid-19.

Επικρίσεις ΠΟΥ στις κινεζικές αρχές
«Προκειμένου να απορρίψουμε την “υπόθεση εργαστήριο”, είναι σημαντικό να έχουμε πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα, να εφαρμόσουμε τις βέλτιστες επιστημονικές πρακτικές» τόνισε σε νεότερη ανακοίνωσή του ο ΠΟΥ, αναφερόμενος στις αντιδράσεις των κινεζικών αρχών για ενδελεχή έρευνα των δεδομένων.

Την Παρασκευή ωστόσο η Κίνα απέρριψε εκ νέου τις αιτιάσεις του ΠΟΥ δηλώνοντας πως η προσέγγιση του Οργανισμού είναι περισσότερο πολιτική παρά επιστημονική. «Εναντιωνόμαστε στην πολιτικοποίηση των ερευνών για την προέλευση του κορωνοϊού […] και την εγκατάλειψη της κοινής έκθεσης» δήλωσε ο ΠΟΥ-Κίνας.

Απαντήσεις ζητάει ο Μπάιντεν
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει ζητήσει ήδη από τον περασμένο Μάιο, στις αμερικανικές υπηρεσίες να βρουν απαντήσεις για την προέλευση του ιού, εξηγώντας ότι εξετάζονται διαφορετικές θεωρίες, η μία εκ των οποίων μιλά για την πιθανότητα κάποιου ατυχήματος σε κινεζικό εργαστήριο.


«Είναι κρίσιμης σημασίας η Κίνα να παράσχει στους ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες πλήρη πρόσβαση στα αρχικά δεδομένα και τα δείγματα ώστε να κατανοήσουμε την προέλευση του ιού και τα πρώτα στάδια της πανδημίας», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η αποστολή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, στη Γενεύη.

Πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστε επίσης

Στο Ουζμπεκιστάν ο Αφγανός πρόεδρος - «Έφυγα για να αποτρέψω την αιματοχυσία»Κόσμος

Το ειδησεογραφικό δίκτυο Al Jazeera μετέδωσε σήμερα το βράδυ ότι ο Αφγανός πρόεδρος Ασράφ Γάνι, η σύζυγός του, ο προσωπάρχης της προεδρίας του και ένας σύμβουλος εθνικής ασφάλειας ...

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν πήραν τον έλεγχο του προεδρικού μεγάρου στην Καμπούλ - Τραυματίες σε συγκρούσεις στα περίχωρα της πρωτεύουσαςΚόσμος

Οι Ταλιμπάν πήραν τον έλεγχο του προεδρικού μεγάρου στο Αφγανιστάν, δήλωσαν σήμερα δύο ανώτεροι διοικητές των Ταλιμπάν που βρίσκονται στην Καμπούλ, αφότου ο πρόεδρος Ασφάρ Γάνι εγκ...

Ευρωπαίοι και Αμερικανοί εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν - Οι Ταλιμπάν υπόσχονται ειρηνική μετάβαση της εξουσίαςΚόσμος

Χωρίς αντίσταση η κατάληψη της Καμπούλ - Ξένοι διπλωμάτες απομακρύνονται με ελικόπτερα - Έκλεισε η πρεσβεία της Γερμανίας - Το ΝΑΤΟ  διατηρεί την διπλωματική παρουσία του στην πρωτ...

Αφγανιστάν: Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Καμπούλ άρχισε να καταστρέφει έγγραφαΚόσμος

Στα είδη προς καταστροφή συμπεριλαμβάνονται «αντικείμενα που φέρουν τον λογότυπο της πρεσβείας ή του υπουργείου, αμερικανικές σημαίες και άλλα αντικείμενα που θα μπορούσαν να χρησι...

Αφγανιστάν: Στην Καμπούλ οι Ταλιμπάν – Δεν επίκειται επέμβαση της ΔύσηςΚόσμος

Οι Ταλιμπάν είχαν σχεδόν φθάσει προ των πυλών της Καμπούλ χθες Παρασκευή, συνεχίζοντας την αδυσώπητη προέλασή τους στο Αφγανιστάν, από όπου πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠ...

Υπ'ατμόν οι χώρες της Δύσης, «αδειάζουν» τις πρεσβείες τους στο ΑφγανιστάνΚόσμος

Υπ'ατμόν βρίσκονται οι χώρες της Δύσης, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, όπου οι Ταλιμπάν επελαύνουν σχεδόν σε όλη τη χώρα, με την Καμπούλ να βρίσκεται στα επόμενα σχε...