ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν πήραν την Κανταχάρ

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή ότι κατέλαβαν την Κανταχάρ, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Αφγανιστάν, εξέλιξη που σημαίνει ότι δεν απομένουν πλέον υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων παρά μόνο η πρωτεύουσα Καμπούλ και μερικές περιοχές ακόμη.

«Η Κανταχάρ καταλήφθηκε εξ ολοκλήρου. Οι μουτζαχεντίν (σ.σ. οι ‘ιεροί πολεμιστές’, όπως αποκαλούν τους μαχητές τους οι ισλαμιστές αντάρτες) έφθασαν στην Πλατεία των Μαρτύρων», στο κέντρο της πόλης, ανέφερε εκπρόσωπος των Ταλιμπάν μέσω Twitter.

Κάτοικος της Κανταχάρ επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως οι κυβερνητικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από την πόλη.

Οι Ταλιμπάν πήραν τη Λασκάρ Γκα

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν σήμερα τη Λασκάρ Γκα, την πρωτεύουσα της επαρχίας Χελμάντ, στο νότιο Αφγανιστάν, αφού επέτρεψαν οι δυνάμεις του στρατού, πολιτικοί, αξιωματούχοι και δημόσιοι λειτουργοί να φύγουν από την πόλη, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στα αφγανικά σώματα ασφαλείας.

«Η Λασκάρ Γκα εκκενώθηκε. Αποφασίστηκε να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός για 48 ώρες» ώστε να μπορέσουν να απομακρυνθούν οι δυνάμεις του στρατού και οι αξιωματούχοι, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η πηγή αυτή.

Λίγη ώρα νωρίτερα, οι Ταλιμπάν ανακοίνωναν ότι κατέλαβαν και την Λασκάρ Γκα, μόλις μερικές ώρες αφού έκαναν γνωστό πως πήραν την Κανταχάρ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν επίσης - χωρίς να συναντήσουν αντίσταση - σήμερα το πρωί τη Σαγσαράν, την πρωτεύουσα της επαρχίας Γορ, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ζαλμάι Καρίμι, εκπρόσωπος του κυβερνήτη.

Χθες Πέμπτη, οι ισλαμιστές αντάρτες κατέλαβαν τη Χεράτ (δυτικά), την τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Αφγανιστάν, ενώ πλησιάζουν την Καμπούλ: έχουν φθάσει σε απόσταση 150 χιλιομέτρων, αφού κατέλαβαν τη Γάζνι, νοτιοδυτικά της αφγανικής πρωτεύουσας.

Μέσα σε οκτώ ημέρες, οι Ταλιμπάν έχουν κυριεύσει κάπου τις μισές από τις πρωτεύουσες των επαρχιών του Αφγανιστάν. Ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος του βόρειου, του δυτικού και του νότιου τμήματος της χώρας.

Η Καμπούλ, η Μαζάρ-ι-Σαρίφ, η μεγαλούπολη του βορρά, καθώς και η Τζαλαλάμπαντ (ανατολικά) είναι οι μοναδικές τρεις μεγάλες πόλεις που βρίσκονται ακόμη υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων.

Οι Ταλιμπάν εξαπέλυσαν ολομέτωπη επίθεση τον Μάιο, εκμεταλλευόμενοι την οριστική απόσυρση των αμερικανικών και των υπολοίπων ξένων στρατευμάτων που απέμεναν, διαδικασία η οποία αναμένεται να έχει αποπερατωθεί την 31η Αυγούστου.

Αρχικά κατέλαβαν, συναντώντας ασθενική αντίσταση, αχανείς εκτάσεις στις επαρχίες, κατόπιν στράφηκαν εναντίον μεγάλων αστικών κέντρων, περικυκλώνοντας επαρχιακές πρωτεύουσες. Η προέλασή τους επιταχύνθηκε με δραματικό τρόπο τις τελευταίες ημέρες. Αστικά κέντρα πέφτουν στα χέρια τους το ένα μετά το άλλο, συχνά χωρίς ιδιαίτερη αντίσταση.

Εξαιτίας της «επιτάχυνσης» των εξελίξεων στα πεδία των μαχών, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι θα αναπτύξει 3.000 στρατιωτικούς της στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, για να εγγυηθούν την ασφάλεια κατά τη διάρκεια της απομάκρυνσης του μεγαλύτερου μέρους του αμερικανικού διπλωματικού προσωπικού και άλλων υπηκόων των ΗΠΑ.

Το Λονδίνο ανακοίνωσε από τη δική του πλευρά πως στέλνει 600 μέλη των βρετανικών ένοπλων δυνάμεων στην Καμπούλ για τον ίδιο σκοπό.

 

 

ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Αφγανιστάν: Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Καμπούλ άρχισε να καταστρέφει έγγραφαΚόσμος

Στα είδη προς καταστροφή συμπεριλαμβάνονται «αντικείμενα που φέρουν τον λογότυπο της πρεσβείας ή του υπουργείου, αμερικανικές σημαίες και άλλα αντικείμενα που θα μπορούσαν να χρησι...

Αφγανιστάν: Στην Καμπούλ οι Ταλιμπάν – Δεν επίκειται επέμβαση της ΔύσηςΚόσμος

Οι Ταλιμπάν είχαν σχεδόν φθάσει προ των πυλών της Καμπούλ χθες Παρασκευή, συνεχίζοντας την αδυσώπητη προέλασή τους στο Αφγανιστάν, από όπου πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠ...

Η νέα θεωρία για τον κορωνοϊό: Ξέφυγε από εργαστήριο της Ουχάν, εργαζόμενος εκεί ο «ασθενής μηδέν» -Πώς «κουμπώνει» με τη μετάδοση από νυχτερίδεςΚόσμος

Επιστήμονας, μέλος της επιτροπής που ερευνά την προέλευση του κορωνοϊού στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), επαναφέρει εμφατικά τη θεωρία της διαφυγής του ιού από εργαστήριο της...

Υπ'ατμόν οι χώρες της Δύσης, «αδειάζουν» τις πρεσβείες τους στο ΑφγανιστάνΚόσμος

Υπ'ατμόν βρίσκονται οι χώρες της Δύσης, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, όπου οι Ταλιμπάν επελαύνουν σχεδόν σε όλη τη χώρα, με την Καμπούλ να βρίσκεται στα επόμενα σχε...

Θερινός εφιάλτης χωρίς τέλος στη Μεσόγειο: Εκατοντάδες ενεργές πυρκαγιές -Αναμένεται νέο κύμα καύσωναΚόσμος

Εκατοντάδες πυρκαγιές μαίνονται σε περιοχές της Μεσογείου προκαλώντας ανεπανόρθωτες καταστροφές και υποχρεώνοντας χιλιάδες ανθρώπους να απομακρυνθούν από τις εστίες τους, καθώς η κ...

Τουρκία: Στους 27 οι νεκροί από τις πλημμύρες – Χάος στις βόρειες επαρχίες της χώραςΚόσμος

  Αυξήθηκε σε 27 ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες που έπληξαν την τουρκική περιφέρεια της Μαύρης Θάλασσας, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό της υπηρεσίας διαχείρισης εκτάκτων κα...