ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
image description

Ολυμπιακοί Αγώνες 2021: Γιατροί του Τόκιο κάνουν έκκληση για τη ματαίωσή τους λόγω της πανδημίας

 

Η χώρα δίνει μάχη για να θέσει υπό έλεγχο την αύξηση των κρουσμάτων λιγότερο από τρεις μήνες πριν από την έναρξη  της διοργάνωσης

 

Μια από τις σημαντικότερες ιατρικές ενώσεις στην Ιαπωνία συντάχθηκε με το κίνημα κατά της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο λέγοντας ότι τα νοσοκομεία είναι ήδη υπερφορτωμένα καθώς η χώρα δίνει μάχη για να θέσει υπό έλεγχο την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού λιγότερο από τρεις μήνες πριν από την έναρξη των Αγώνων.

 
Η Ένωση Ιατρών του Τόκιο, η οποία εκπροσωπεί περίπου 6.000 γιατρούς πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ανακοίνωσε ότι τα νοσοκομεία στην πόλη που θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς «είναι γεμάτα και δεν έχουν σχεδόν καμία δυνατότητα» εν μέσω της αύξησης των κρουσμάτων.

«Ζητούμε επιτακτικά οι αρχές να πείσουν την ΔΟΕ (Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή) ότι η διοργάνωση των Ολυμπιακών είναι δύσκολη και να αποσπάσουν την απόφασή της να ματαιώσει τους Αγώνες», ανακοίνωσε η Ένωση σε ανοιχτή επιστολή της προς τον πρωθυπουργό Γιοσιχίντε Σούγκα με ημερομηνία 14 Μαΐου και η οποία την Δευτέρα αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της.

 
Η αλματώδης αύξηση των κρουσμάτων έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία εν μέσω μιας έλλειψης σε ιατρικό προσωπικό και σε νοσοκομειακές κλίνες σε ορισμένες περιοχές της ιαπωνικής πρωτεύουσας αναγκάζοντας την κυβέρνηση να παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρίτη φορά στο Τόκιο και σε πολλές άλλες νομαρχίες μέχρι τις 31 Μαΐου.

 
Οι γιατροί σύντομα θα αντιμετωπίσουν μια επιπλέον δυσκολία, την αντιμετώπιση των ασθενών με θερμοπληξία, στη διάρκεια των θερινών μηνών και αν οι Ολυμπιακοί συμβάλλουν στην αύξηση του αριθμού των θανάτων «η Ιαπωνία θα φέρει την μέγιστη ευθύνη», προστίθεται.

Άλλοι ειδικοί του τομέα υγείας και ιατρικές ενώσεις έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τους Ολυμπιακούς, ενώ μια ηλεκτρονική αίτηση που ζητεί την ματαίωση της διοργάνωσης έχει υπογραφεί από εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Συνολικά η Ιαπωνία έχει αποφύγει την εκρηκτική εξάπλωση του ιού που έχει σημειωθεί σε άλλες χώρες, αλλά η κυβέρνηση έχει δεχτεί έντονη κριτική για τους αργούς ρυθμούς της εμβολιαστικής εκστρατείας
 
. Μόνο σχεδόν το 3,5% του πληθυσμού των περίπου 126 εκατομμυρίων κατοίκων έχει εμβολιαστεί, σύμφωνα με το Reuters.

 
Ο πρωθυπουργός επιμένει ότι η χώρα μπορεί να φιλοξενήσει «ασφαλείς Ολυμπιακούς» τηρώντας παράλληλα τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας. Οι Αγώνες έχουν ήδη αναβληθεί μια φορά εξαιτίας της πανδημίας.

Βάσει της κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε τμήματα της Ιαπωνίας, μπαρ, εστιατόρια, χώροι για καραόκε και άλλοι χώροι που σερβίρουν αλκοόλ θα παραμείνουν κλειστοί παρότι μεγάλες εμπορικές εγκαταστάσεις επιτρέπεται να επαναλειτουργήσουν αλλά με περιορισμένο ωράριο.

Το Τόκιο και η Οσάκα που έχουν πληγεί έντονα θα παρατείνουν το κλείσιμο αυτών των χώρων.

Ο αριθμός των κρουσμάτων σε εθνικό επίπεδο μειώθηκε χθες στα 3.680- το χαμηλότερο επίπεδο από τις 26 Απριλίου-- σύμφωνα με τον δημόσιο σταθμό NHK, αλλά ο αριθμός των περιστατικών βαριάς νόσησης σημείωσε ρεκόρ, 1.235, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας.

 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

image descriptionΚόσμος

Καθώς η παγκόσμια εμβολιαστική εκστρατεία κατά της COVID-19 ανεβάζει ταχύτητα, πολλές χώρες σχεδιάζουν μια σταδιακή επιστροφή στους κανονικούς ρυθμούς της ζωής, ανοίγοντας τα σύνορ...

image descriptionΚόσμος

Το Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό θα τεθεί για τρίτη φορά σήμερα το απόγευμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Π...

image descriptionΚόσμος

Ο Νίκος Δένδιας είναι ο πρώτος ΥΠΕΞ κράτους-μέλους της ΕΕ που μεταβαίνει στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά Εδάφη από την έναρξη της κρίσης Με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ΄ συ...

image descriptionΚόσμος

Η νόσος Covid-19 είναι αγγειακή και όχι αναπνευστική που προκαλείται από ιό, όπως υποστηρίζουν ειδικοί ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια του Σαν Ντιέγκο και του Ινστιτούτο...