ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

New York Times: “Ιστορική η απόφαση Μπάϊντεν για τις πατέντες”- Η απροθυμία της ΕΕ και η οργή των φαρμακοβιομηχανιών

Η κυβέρνηση του Tζο Μπάιντεν παρενέβη την Τετάρτη για να υποστηρίξει την παραίτηση από την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια κοροναϊού, στο πλαίσιο των διεθνών προσπαθειών για ενίσχυση της παραγωγής εν μέσω ανησυχιών σχετικά με την πρόσβαση στο εμβόλιο στις αναπτυσσόμενες χώρες.

 

Η απόφαση, όπως επισημαίνουν στο βασικό τους θέμα οι New York Times, αποτελεί μια ιστορική απόφαση, ακόμα κι αν προσώρας πρόκειται για μια συμβολική κίνηση που πρέπει να λάβει παγκόσμιες διαστάσεις για να σταθεί εφικτό να γίνει πραγματικότητα.


Αποτελεί, πάντως, μια πράξη που εδραιώνει το κοινωνικό πρόσωπο της νέας διοίκησης Μπάϊντεν ( αν λάβει κανείς υπόψιν του και τις εξαγγελίες τους για την ενίσχυση της αμερικανικής οικονομίας και της οικογενειακής φροντίδας) και στέλνει σαφές μήνυμα και στην ΕΕ, οι πολιτικές της οποίας για την διαχείριση της πανδημίας και τους εμβολιασμούς χαρακτηρίσθηκαν αλλοπρόσαλλες.

 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν σημαντική επιρροή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (μετά την περίοδο Τραμπ) σχετικά με μια πρόταση για αναστολή ορισμένων από τις προστασίες πνευματικής ιδιοκτησίας του παγκόσμιου οικονομικού οργανισμού, οι οποίες θα μπορούσαν να επιτρέψουν στις φαρμακοβιομηχανίες σε όλο τον κόσμο την πρόσβαση στα στενά προστατευμένα εμπορικά μυστικά του πώς έχουν γίνει τα εμβόλια . Ωστόσο, ο Πρόεδρος Μπάιντεν δέχθηκε αυξανόμενη πίεση για να υποστηρίξει την πρόταση, την οποία συνέταξαν η Ινδία και η Νότια Αφρική και υποστηρίχθηκαν από πολλούς Δημοκρατικούς του Κογκρέσου.


Η Κάθριν Τάι, ο εμπορικός εκπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών, ανακοίνωσε τη θέση της διοίκησης την Τετάρτη το απόγευμα, καθώς η πανδημία συνεχίζει να αυξάνεται στην Ινδία και τη Νότια Αμερική .

«Πρόκειται για μια παγκόσμια κρίση στην υγεία και οι εξαιρετικές συνθήκες της πανδημίας Covid-19 απαιτούν έκτακτα μέτρα», ανέφερε σε δήλωση. «Η διοίκηση πιστεύει ακράδαντα στην προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά στην υπηρεσία του τερματισμού αυτής της πανδημίας, υποστηρίζει την παραίτηση από αυτές τις προστασίες για τα εμβόλια Covid-19».


Η υποστήριξη από τον Λευκό Οίκο δεν αποτελεί εγγύηση ότι θα εγκριθεί παραίτηση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρεμποδίζει κάτι τέτοιο, και οι αλλαγές στους διεθνείς κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας απαιτούν ομοφωνία. Η κα Tai είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συμμετάσχουν σε διαπραγματεύσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για το θέμα, αλλά ότι «θα χρειαστούν χρόνο δεδομένης της φύσης του θεσμικού οργάνου βάσει της συναίνεσης και της πολυπλοκότητας των σχετικών θεμάτων».

 

Αντίθετη η φαρμακοβιομηχανία

Αντίθετη είναι η φαρμακευτική βιομηχανία, η οποία απάντησε θυμωμένα στην έκτακτη απόφαση του Λευκού Οίκου. Ο Stephen J. Ubl, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Φαρμακευτικής Έρευνας και Κατασκευαστών της Αμερικής, χαρακτήρισε την ανακοίνωση «ένα πρωτοφανές βήμα που θα υπονομεύσει την παγκόσμια ανταπόκρισή μας στην πανδημία και τη συμβιβαστική ασφάλεια».

«Αυτή η απόφαση θα δημιουργήσει σύγχυση μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών εταίρων, θα αποδυναμώσει περαιτέρω τις ήδη τεταμένες αλυσίδες εφοδιασμού και θα προωθήσει τον πολλαπλασιασμό των πλαστών εμβολίων», είπε σε δήλωση, προσθέτοντας ότι η κίνηση θα είχε ως αποτέλεσμα «την παράδοση αμερικανικών καινοτομιών σε χώρες που αναζητούν να υπονομεύσουν την ηγεσία μας στη βιοϊατρική ανακάλυψη. “

Η φαρμακευτική βιομηχανία υποστήριξε ότι η αναστολή της προστασίας των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας θα υπονόμευε την ανάληψη κινδύνων και την καινοτομία.

«Ποιος θα κάνει το εμβόλιο την επόμενη φορά;» Ο Brent Saunders, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Allergan, που είναι τώρα μέλος της AbbVie, έγραψε στο Twitter .

Παγκόσμιοι ακτιβιστές υγείας, οι οποίοι πιέζουν για την άρση των πατεντών, επαίνεσαν την απόφαση της διοίκησης Μπάϊντεν. Είναι «ένα πραγματικά ιστορικό βήμα, το οποίο δείχνει ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν έχει δεσμευτεί να είναι όχι μόνο Αμερικανός ηγέτης, αλλά και παγκόσμιος», δήλωσε η Priti Krishtel, εκτελεστική διευθύντρια της Πρωτοβουλίας για τα Φάρμακα, την Πρόσβαση και τη Γνώση.

 

"Μεταφορά τεχνολογίας"
Ωστόσο, οι ακτιβιστές δήλωσαν ότι η παραίτηση από μόνη της δεν θα αυξήσει την προσφορά εμβολίων στον κόσμο. Πρέπει να συνοδεύεται από μια διαδικασία γνωστή ως «μεταφορά τεχνολογίας», στην οποία οι κάτοχοι διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας παρέχουν τεχνική τεχνογνωσία και προσωπικό. Οι ακτιβιστές ζητούν επίσης από τον κ. Μπάιντεν να χρησιμοποιήσει τη δύναμή του για να διασφαλίσει ότι η παραγωγή αυξάνεται σε όλο τον κόσμο, και όχι μόνο από τις φαρμακευτικές εταιρείες που κατέχουν τώρα τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας.

«Κανένας Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει κάνει τέτοια δήλωση», δήλωσε η Ασία Ράσελ, η εκτελεστική διευθύντρια της Health GAP, μια παγκόσμια ομάδα υπεράσπισης για τη θεραπεία του AIDS, χρησιμοποιώντας τη συντομογραφία για τον εμπορικό εκπρόσωπο. “Και τώρα οι ενέργειες πρέπει να ταιριάζουν με τις λέξεις.”

Η ανακοίνωση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι μόνο ένα βήμα προς μια πιθανή διεθνή συμφωνία για την αναστολή των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. Η διαπραγμάτευση της καλής εκτύπωσης μιας συμφωνίας που ικανοποιεί τις χώρες σε όλο τον κόσμο είναι ψηλή τάξη. Εάν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, δεν είναι σαφές τι θα συνέβαινε στη συνέχεια.
Η Lisa Larrimore Ouellette, καθηγήτρια νομικών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στο Stanford Law School, πρότεινε ότι η κίνηση της διοίκησης του Μπάιντεν μπορεί να βοηθήσει να επηρεάσει τη βιομηχανία φαρμάκων για να επιτύχει ευρύτερες συμφωνίες.

Η Ana Santos Rutschman, ειδική νομικής υγείας στην Πανεπιστημιακή Σχολή του Πανεπιστημίου Saint Louis, δήλωσε ότι η βιομηχανία φαρμάκων έχει τώρα ένα σαφές κίνητρο να «μετατοπίσει τη συζήτηση στο παγκόσμιο πρόβλημα μετοχικού κεφαλαίου στην πρόσβαση σε δόσεις που μπορούμε πραγματικά να παράγουμε, σε αντίθεση με το να μπει σε αυτό τεράστια μάχη. ” Το καλύτερο στοίχημα για εταιρείες, είπε, μπορεί να είναι η λήψη μέτρων όπως η δωρεά περισσότερων δόσεων εμβολίων ή η πώληση τους σε μη κερδοσκοπική βάση σε χώρες με χαμηλό εισόδημα.

 

Η συζήτηση σχετικά με το εάν θα χαλαρώσουν οι κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας συνεχίζεται εδώ και μήνες. Η Ινδία και η Νότια Αφρική πρότειναν την παραίτηση το περασμένο φθινόπωρο, επιδιώκοντας να αναστείλουν τμήματα μιας διεθνούς συμφωνίας πνευματικής ιδιοκτησίας που ασχολείται με θέματα όπως τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, τα πνευματικά δικαιώματα και τα εμπορικά μυστικά. Υπό τον Πρόεδρο Donald J. Trump, οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιτάχθηκαν στην προσπάθεια. Άλλοι αντίπαλοι έχουν συμπεριλάβει τη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή: New York Times

Διαβάστε επίσης

Θάλασσα της Μάγχης: Οξύνεται η γαλλοβρετανική κόντρα για αλιευτικά δικαιώματα στη μετά Brexit εποχήΚόσμος

Μίνα Αγγελίνη Ένα γαλλικό πολεμικό σκάφος και 100 γαλλικά αλιευτικά σκάφη καταπλέουν στην περιοχή ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τους νέους κανονισμούς - Δύο περιπολικά σκάφη του Βασι...

Φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ είναι «έτοιμη να συζητήσει» άρση της πατέντας για τα εμβόλια κατά της Covid  Κόσμος

  Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι «έτοιμη να συζητήσει» άρση της πατέντας για τα εμβόλια κατά της Covid, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Η Ευρωπαϊκή Εν...

«Σύνδρομο long covid»: Ο μακρύς χρόνος του κορωνοιού, το Πόρτο και η «κοινωνική» Ευρώπη - Γράφει ο Κώστας ΑργυρόςΚόσμος

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συναντιώνται την Παρασκευή στο Πόρτο, στο πλαίσιο μιας «κοινωνικής συνόδου κορυφής» αλλά κάποια από τα φλέγοντα ζητήματα για το μέλλον των κοινωνιών της Ευρώπης...

Επικοινωνία Πούτιν - Ερντογάν για την πανδημία - Σκέψεις για παραγωγή του Sputnik V στην Τουρκία Κόσμος

Τηλεφωνική επικοινωνία για το εμβόλιο Sputnik-V, είχαν σήμερα (05.05.2021), ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο πρόεδρος της ...

ΠΟΥ: Αποφύγετε το αλάτι - Νέες συστάσεις για την περιεκτικότητα νατρίου στα τρόφιμαΚόσμος

Η υπερβολική περιεκτικότητα αλατιού σε τρόφιμα και ποτά εκθέτει τους ανθρώπους σε μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιαγγειακά προβλήματα και εγκεφαλικό, προειδοποίησε σήμερα ο Π...

 Ινδία: Στα δικαστήρια καταφεύγουν τα νοσοκομεία για να εξασφαλίσουν οξυγόνο Κόσμος

Ένα δικαστήριο στην πρωτεύουσα της Ινδίας, το Νέο Δελχί, είναι η τελευταία ελπίδα για πολλά νοσοκομεία στη χώρα που δίνουν μάχη για να εξασφαλίσουν οξυγόνο για ασθενείς με COVID-19...

Podemos: Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας αποσύρεται από την πολιτική μετά την ήττα στις εκλογέςΚόσμος

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο ηγέτης του ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος Podemos, ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την πολιτική μετά την ήττα στις χθεσινές περιφερειακές εκλογές της Μαδρί...

Καναδάς: Επιβεβαιώνεται ο δεύτερος θάνατος που συνδέεται με το εμβόλιο AstraZenecaΚόσμος

Η περίπτωση της Αλμπέρτα, μια γυναίκα στα 50 της, είναι η δεύτερη αναφερθείσα περίπτωση θρόμβωσης και ο μοναδικός θάνατος που καταγράφεται έπειτα από την χορήγηση περισσότερων από ...

Η «μάχη» της Μαδρίτης: Κατέρρευσαν Σοσιαλιστές και Podemos, αποχωρεί από την πολιτική ο Πάμπλο ΙγκλέσιαςΚόσμος

Την αποχώρησή του από την πολιτική ανακοίνωσε ο ηγέτης των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας, μετά την ήττα των κομμάτων της Αριστεράς στις περιφερειακές εκλογές της Μαδρίτης. «Όταν δεν μπο...