ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Λιβυή προς Τουρκία: Να αποχωρήσουν μισθοφόροι και ξένα στρατεύματα

Η κυβέρνηση της Λιβύης κάλεσε την Άγκυρα να αποσύρει τα στρατεύματά της και τους μισθοφόρους της από τη χώρα. Συγκεκριμένα, η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης κάλεσε τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και την Τουρκία να συνεργαστούν για την πλήρη εφαρμογή της διάσκεψης του Βερολίνου και την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων από τη χώρα.

Η Λίβυα υπουργός Εξωτερικών Νάιλα Μοχάμεντ ελ-Μανγκούς στις δηλώσεις της μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό της Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος επισκέφθηκε χθες τη Λιβύη, ανέφερε σύμφωνα με το Libya review.

«Υπογραμμίζουμε το σημαντικό ρόλο της Τουρκίας στον τερματισμό του πολέμου και για τη διατήρηση της εκεχειρίας. Καλούμε την Τουρκία να κάνει βήματα στην κατεύθυνση της πλήρους εφαρμογής των συμπερασμάτων της Διάσκεψης του Βερολίνου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Καλούμε την Τουρκία να συνεργαστεί μαζί μας για να τερματιστεί η παρουσία ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων στη Λιβύη».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών από την πλευρά του, τόνισε ότι η Άγκυρα στάθηκε στη Λιβύη σε στιγμές δύσκολες και διαβεβαίωσε ότι η στήριξη αυτή θα συνεχιστεί. Επίσης αναφέρθηκε στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο λέγοντας ότι η χώρα του θα συνεχίζει να υπερασπίζεται τα κοινά της συμφέροντα με τη Λιβύη στο πλαίσιο της συμφωνίας για τις θαλάσσιες ζώνες. Επίσης, κάλεσε την Λίβυα υπουργό Εξωτερικών στην Τουρκία στις 18 Ιουνίου.

«Η Λιβύη είναι μια ιερή χώρα για εμάς. Ως Τουρκία, υιοθετούσαμε πάντα την αρχή της προστασίας της ακεραιότητας, της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της πολιτικής ενότητας της Λιβύης. Είμαστε πάντα δίπλα στο λαό της Λιβύης και στις νόμιμες κυβερνήσεις της, κατά τη διάρκεια των δύσκολων καιρών της. Στη διάρκεια των επιθέσεων στην Τρίπολη, η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης απηύθυνε έκκληση για βοήθεια σε ορισμένες χώρες. Μόνο η Τουρκία απάντησε θετικά σε αυτό το κάλεσμα. Η υποστήριξη που παρείχαμε απέτρεψε τον εμφύλιο πόλεμο, τις αδελφικές συγκρούσεις και την ανθρώπινη τραγωδία» ανέφερε ο Τσαβούσογλου.

 

Στη Λιβύη βρίσκεται πολυμελής αντιπροσωπεία της τουρκικής κυβέρνησης, με επικεφαλής τους Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Χουλουσί Ακάρ. Οι Τούρκοι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας αντίστοιχα, συναντήθηκαν με τους Λίβυους ομολόγους τους και συζήτησαν για τη συνεργασία των δυο χωρών σε διάφορους τομείς.

Διαβάστε επίσης

Λετονία: Γκέι άνδρας υπέκυψε στα εγκαύματά του μετά από «εμπρηστική, ομοφοβική επίθεση»Κόσμος

Ένας ομοφυλόφιλος άνδρας από το Tukums της Λετονίας έχασε τη ζωή του από εκτεταμένα εγκαύματα σχεδόν σε όλο του το σώμα, μετά από επίθεση που δέχθηκε από έναν εξαγριωμένο γείτονα, ...

Ήρωας φύλακας στη Νότια Αφρική-Έμεινε ψύχραιμος ενώ δεχόταν σφαίρες, κυνήγησε τους επίδοξους ληστές (ΒΙΝΤΕΟ)Κόσμος

    Την ψυχραιμία με την οποία ένας φύλακας στη Νότια Αφρική αντιμετώπισε την ένοπλη επίθεση από συμμορία ληστών που έβαλε στόχο το όχημά του, πριν αλλάξει τους όρους του «παιχνιδι...

Εκτός ελέγχου κινεζικός πύραυλος 21 τόνων: Ανησυχία των ειδικών μην πέσει σε κατοικημένη περιοχή –Δείτε βιντεοΚόσμος

        ΠΗΓΗ: protothema.gr Η Κίνα που άρχισε να «στήνει» τμηματικά το δικό της Διαστημικό Σταθμό, θέτοντας σε τροχιά γύρω από τη Γη το πρώτο τμήμα του εκτόξευσε  ένα μεγάλο πύραυλ...