ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

"Κόλαση" στην Ινδία: Κοντά στα 20 εκατ. τα κρούσματα κορονοϊού, τρίτη στους θανάτους παγκοσμίως - Oι συνομιλίες με τη Pfizer

Δραματική είναι η κατάσταση στην Ινδία, λόγω του κορονοϊού. Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 368.147 κρούσματα, με το σύνολο των ανθρώπων που έχει επιβεβαιωθεί ότι μολύνθηκαν από τον κορονοϊό να αγγίζει τα 20 εκατ.

Συγκεκριμένα, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 19,93 εκατ., ενώ για 12η συνεχόμενη ημέρα οι καταγεγραμμένες μολύνσεις ξεπέρασαν τις 300.000. Το τελευταίο 24ωρο, έχασαν τη ζωή τους άλλοι 3.417 άνθρωποι, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να φθάνει τους 218.959. Έτσι, η Ινδία, με 1,35 δισ. κατοίκους, ξεπέρασε το Μεξικό και πλέον βρίσκεται στην τρίτη θέση της μακάβριας κατάταξης βάσει των θανάτων από κορονοϊό. Στην πρώτη θέση βρίσκονται οι ΗΠΑ με 576.722 νεκρούς και η Βραζιλία με 407.639 θύματα. Εν τω μεταξύ, ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας θεωρούν ότι οι επίσημοι αριθμοί σε σχέση με την πανδημία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Εκτιμούν δηλαδή ότι τα νούμερα είναι από πενταπλάσια μέχρι δεκαπλάσια.

Τα νοσοκομεία είναι πλήρη, τα αποθέματα ιατρικού οξυγόνου για να σωθεί η ζωή των διασωληνωμένων ασθενών είναι λιγοστά – όπου υπάρχουν –, ενώ νεκροτομεία και κρεματόρια είναι γεμάτα.

Τουλάχιστον 11 ομόσπονδα κράτη και περιοχές επιβάλλουν κάποιου είδους περιοριστικά μέτρα στην προσπάθειά τους να επιβραδύνουν την εξάπλωση του ιού, όμως η κυβέρνηση του ομοσπονδιακού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι θέλει να αποφύγει ένα εθνικό lockdown, καθώς φοβάται τον αντίκτυπο που θα έχει στην οικονομία.

Ωστόσο «κατά την άποψή μου, μόνο η εντολή να μείνουν σπίτι όλοι οι πολίτες και η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης θα συνέβαλαν να αντιμετωπιστούν οι τρέχουσες ανάγκες» του συστήματος υγείας, τόνισε ο Μπραμάρ Μούχερτζι, επιδημιολόγος του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter. «Αυξάνεται ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων, όχι απλά ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων. Ακόμα και τα επίσημα στοιχεία δείχνουν πως υπάρχουν περίπου 3,5 εκατ. κρούσματα», ασθενείς που βρίσκονται στην «ενεργή» φάση και άρα μπορούν να μεταδώσουν τον SARS-CoV-2, πρόσθεσε.

Σε δύσκολη θέση ο Μόντι

Το φονικό δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι η αδιαμφισβήτητα η πιο σοβαρή κρίση που καλείται να διαχειριστεί ο Ναρέντρα Μόντι από το 2014, οπότε και ανέλαβε ομοσπονδιακός πρωθυπουργός της Ινδίας. Του ασκείται σκληρή κριτική επειδή δεν έλαβε εγκαίρως μέτρα για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του κορονοϊό, αλλά και διότι επέτρεψε τη συμμετοχή - χωρίς μάσκες και αποστάσεις - σε μαζικές συναθροίσεις με την ευκαιρία ινδουιστικών εορτών αλλά και των προεκλογικών συγκεντρώσεων σε πέντε ομόσπονδα κράτη τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Επιτροπή επιστημονικών συμβούλων της κυβέρνησης είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση ήδη στις αρχές Μαρτίου πως στη χώρα άρχιζε να εξαπλώνεται μια νέα, πολύ πιο μολυσματική παραλλαγή του SARS-CoV-2, επιβεβαίωσαν πέντε από τα μέλη της στο Reuters. Παρά την προειδοποίηση αυτή, οι τέσσερις από τους επιστήμονες σημείωσαν πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν εξέτασε καν το ενδεχόμενο να επιβάλλει πιο αυστηρά μέτρα.

Μένει να φανεί το πώς η διαχείριση αυτής της κρίσης θα επηρεάσει το πολιτικό μέλλον του Μόντι και του κόμματός του, του ινδουιστικού-εθνικιστικού BJP. Οι επόμενες εθνικές εκλογές δεν θα διεξαχθούν παρά το 2024. Η παράταξη του κ. Μόντι ηττήθηκε στη Δυτική Βεγγάλη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών που ανακοινώθηκαν χθες, όμως κέρδισε στο γειτονικό Ασάμ. Οι ηγέτες 13 κομμάτων της αντιπολίτευσης συνυπέγραψαν την Κυριακή ανοικτή επιστολή με την οποία απαιτούν ο Μόντι να εντείνει αμέσως την εθνική εκστρατεία εμβολιασμού και να δώσει έμφαση στη διανομή οξυγόνου σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετά ομόσπονδα κράτη αναγκάστηκαν να αναβάλουν τον εμβολιασμό όλων των ενηλίκων, που τυπικά ξεκίνησε το Σάββατο, εξαιτίας έλλειψης δόσεων. Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας λέει πως τα αποθέματα των τοπικών αρχών φθάνουν τα 10 εκατ. δόσεις και ότι αναμένεται να τους παραδοθούν άλλα 2 εκατ. μέσα στις επόμενες τρεις ημέρες. Η ποσότητα αυτή κάθε άλλο παρά αρκεί για τους περίπου 600 εκατ. δικαιούχους. Παρότι είναι η χώρα που παράγει τη μεγαλύτερη ποσότητα εμβολίων στον κόσμο, η Ινδία δεν διαθέτει ποσότητες δόσεων ικανές να καλύψουν τις ανάγκες του δικού της πληθυσμού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπονομεύεται η προσπάθεια διεύρυνσης της εκστρατείας ανοσοποίησης. Μέχρι σήμερα, μόλις το 9% των πολιτών της Ινδίας έχει λάβει έστω μία δόση εμβολίου.

Η Ινδία δυσκολεύεται να αυξήσει την παραγωγή της σε περισσότερες από 80 εκατ. δόσεις εμβολίων μηνιαίως, τόσο λόγω της έλλειψης πρώτων υλών – κυρίως της δραστικής ουσίας τους – όσο και εξαιτίας πυρκαγιάς στο Serum Institute of India (SII), που παράγει το εμβόλιο που ανέπτυξε η AstraZeneca σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Σε συνομιλίες με τη Pfizer

Η Pfizer βρίσκεται σε συνομιλίες με την κυβέρνηση της Ινδίας για μια "ταχεία διαδικασία έγκρισης" του εμβολίου της κατά της COVID-19 στη χώρα, έγραψε στο LinkedIn ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Άλμπερτ Μπουρλά, ανακοινώνοντας μια δωρεά φαρμάκων αξίας άνω των 70 εκατομμυρίων δολαρίων. "Δυστυχώς το εμβόλιό μας δεν έχει καταχωρισθεί στην Ινδία παρότι η αίτησή μας υποβλήθηκε πριν από μήνες", σημείωσε ο Μπουρλά. "Συζητάμε τώρα με την ινδική κυβέρνηση μια ταχεία διαδικασία έγκρισης για να καταστεί το εμβόλιό μας των Pfizer/BioNTech διαθέσιμο για χρήση στην χώρα", συμπλήρωσε.

Διεθνής βοήθεια

Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι θα στείλει άλλες περίπου 1.000 συσκευές μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής στην Ινδία, ενώ την Τρίτη ο Ναρέστρα Μόντι θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπόρις Τζόνσον.

Η ινδική παραλλαγή του νέου κορονοϊού έχει πλέον εξαπλωθεί σε τουλάχιστον 17 χώρες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ανάμεσά τους στη Βρετανία, στην Ελβετία, στο Ιράν και – όπως ανακοινώθηκε χθες – στο Μεξικό. Πολλές κυβερνήσεις αποφάσισαν να κλείσουν μέχρι νεωτέρας τα σύνορά τους στους ταξιδιώτες από την Ινδία.

Πηγή: Reuters/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Γερμανία: Ανάκτηση ελευθεριών για εμβολιασμένους και πρώην ασθενείς Covid-19Κόσμος

Μεγαλύτερες ελευθερίες για όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της Covid-19 και όσους έχουν αναρρώσει από την ασθένεια αναμένεται να εγκριθούν το αργότερο έως την επόμενη εβδομάδα,...

Έρευνα για το ποδοπάτημα στο θρησκευτικό προσκύνημα ξεκινά ο κρατικός ελεγκτής του ΙσραήλΚόσμος

Η ελεγκτική αρχή της κυβέρνησης του Ισραήλ γνωστοποίησε σήμερα ότι θα ξεκινήσει έρευνα για τον θάνατο των 45 ανθρώπων σε ποδοπάτημα, που σημειώθηκε σε εβραϊκό θρησκευτικό προσκύνημ...

Τι μπορώ να κάνω τώρα που έχω ολοκληρώσει τον εμβολιασμό μου εναντίον του SARS-CoV-2;Κόσμος

  Στις συνηθέστερες ερωτήσεις, που έχουν προκύψει στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού έχει πλέον εμβολιαστεί κατά της covid-19, απαντούν οι ιατροί της...

Ένας στους δύο ανθρώπους παγκοσμίως είδε τα εισοδήματά του να μειώνονται λόγω πανδημίαςΚόσμος

Ένας στους δύο ανθρώπους παγκοσμίως είδε τα εισοδήματά του να μειώνονται λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού, ενώ οι άνθρωποι σε χώρες χαμηλού εισοδήματος επλήγησαν ιδιαίτερα από...

Γκουτέρες για Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου: H πληροφόρηση να παραμείνει ένα σωτήριο δημόσιο αγαθό για όλουςΚόσμος

  Έκκληση σε όλες τις κυβερνήσεις να κάνουν ό,τι μπορούν για να υποστηρίξουν την ελευθερία, την ανεξαρτησία και την πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης, απευθύνει ο γενικός γραμματέας τ...

Κατηγορούν τον Ερντογάν για την απώλεια 159 τόνων χρυσού από την Κεντρική Τράπεζα της ΤουρκίαςΚόσμος

Το εσωτερικό μέτωπο στην Τουρκία έχει «πάρει φωτιά» με αφορμή τα ανθρώπινα δικαιώματα και την κατάσταση της οικονομίας, με την κυβέρνηση του Ερντογάν να βάλλεται από παντού. Σφίγγε...