ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εμβόλιο AstraZeneca: Xωρίς κοινή στάση η ΕΕ -Τι αποφάσισαν Ισπανία, Βέλγιο και Βρετανία

 
Το ζήτημα που έχει προκύψει σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca φαίνεται να δοκιμάζει τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς τη διατήρηση ενιαίας στάσης, όπως προκύπτει και από τη χθεσινή συνάντηση των υπουργών Υγείας της ΕΕ.

Μετά τη συνάντηση, η ΕΕ ανακοίνωσε ότι οι υπουργοί μοιράστηκαν «τις διαφορετικές ερμηνείες τους» γύρω από την έκθεση ασφαλείας του EMA, υποδεικνύοντας ποιες μπορεί να είναι οι βαθιές διαφορές στο μέλλον.

Υπενθυμίζεται ότι, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε νωρίτερα χθες ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο σχετίζεται με πολύ σπάνιες περιπτώσεις ασυνήθιστων θρόμβων με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων, όμως επανέλαβε ότι τα πλεονεκτήματά του υπερτερούν του κινδύνου και συνέστησε να μην τεθούν περιορισμοί στη χορήγησή του, όσον αφορά την ηλικία ή το φύλο των εμβολιασθέντων.

 
Η Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, κάλεσε τις κυβερνήσεις του Ένωσης να καταλήξουν σε μια συντονισμένη προσέγγιση, λέγοντας ότι «θα είναι το κλειδί για να μιλήσουμε με μία φωνή».

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας εξέφρασε τον προβληματισμό του για την πολυφωνία που δημιουργεί σύγχυση στους πολίτες, σε ένα τόσο σημαντικό θέμα, όπως είναι ο εμβολιασμός.
Πλέον καλείται κάθε χώρα να αποφασίσει ξεχωριστά. Ήδη, αρκετές, προχώρησαν σε αναπροσαρμογή του εμβολιαστικού τους προγράμματος.

Ισπανία: Το εμβόλιο θα χορηγείται μόνο σε ανθρώπους του ηλικιακού φάσματος 60-65 ετών

Η κυβέρνηση της Ισπανίας ενημέρωσε χθες Τετάρτη ότι αποφάσισε το εμβόλιο της αγγλοσουηδικής φαρμακευτικής βιομηχανίας AstraZeneca για τον νέο κορωνοϊό να συνεχίσει να χορηγείται μεν, αλλά μόνο σε πολίτες μεταξύ 60 και 65 ετών, μετά τις ανακοινώσεις ευρωπαϊκών και βρετανικών εποπτικών φορέων που επιβεβαίωσαν την συσχέτιση του προϊόντος με σπάνιες περιπτώσεις θρομβώσεων στον εγκέφαλο.

«Θα συνεχίσουμε να χορηγούμε το εμβόλιο της AstraZeneca, όμως (στους πολίτες) από 60 ως 65 ετών», ανακοίνωσε η υπουργός Υγείας της Ισπανίας, η Καρολίνα Ντάριας, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε έπειτα από σύσκεψη με τους επικεφαλής των περιφερειακών υγειονομικών υπηρεσιών.
 

Η στάση του Βελγίου

Το Βέλγιο θα χορηγεί το εμβόλιο της AstraZeneca μόνο σε άτομα άνω των 55 ετών για ένα μήνα αναφέρει το RTL.

Οι υπουργοί υγείας της χώρας αποφάσισαν να αναστείλουν τη χρήση του εμβολίου AstraZeneca για άτομα ηλικίας κάτω των 55 ετών, σημειώνει ο ομοσπονδιακός υπουργός υγείας Φρανκ Βαντενμπρούκε σε μέσα ενημέρωσης.

«Αυτό αλλάζει πολύ λίγα στην τρέχουσα εκστρατεία εμβολιασμού, η οποία θα συνεχιστεί αμείωτη”, ανέφερε στο VRT News επισημαίνοντας ότι «επί του παρόντος, εστιάζουμε στα άτομα άνω των 65 και σε άτομα που έχουν ορισμένες ασθένειες. Αυτοί είναι επίσης κυρίως ηλικιωμένοι».

Η Σουηδία, θα εμβολιάζει με το συγκεκριμένο εμβόλιο, μόνο τους άνω των 65 και η Εσθονία μόνο τους άνω των 60 ετών.

Η στάση της Βρετανίας

Η Βρετανία θα πρέπει να δώσει μια εναλλακτική στο εμβόλιο κατά της Covid-19 των AstraZeneca/Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στους κάτω των 30 ετών, όπου είναι δυνατόν, λόγω μιας «εξαιρετικά» σπάνιας παρενέργειας εμφάνισης εγκεφαλικών θρομβώσεων, συνέστησε σήμερα η συμβουλευτική επιτροπή εμβολιασμών της Βρετανίας.

Αξιωματούχοι υπογραμμίζουν πως τα οφέλη του εμβολίου συνεχίζουν να υπερτερούν των κινδύνων για τη συντριπτική πλειοψηφία, αφότου οι ανησυχίες για την ασφάλεια του εμβολίου είχαν ως αποτέλεσμα αρκετές χώρες, τις τελευταίες εβδομάδες, να αναστείλουν τη χρήση του εμβολίου, μετά τις αναφορές ότι συνδέεται με μια διαταραχή εμφάνισης θρόμβων αίματος στον εγκέφαλο.

Η Βρετανία συνέχιζε τη χρήση του εμβολίου. Ο Ουέι Σεν Λιμ, ο πρόεδρος της Κοινής Επιτροπής Εμβολιασμών και Ανοσοποίησης της Βρετανίας (JCVI), είπε πως βάσει των διαθέσιμων δεδομένων και στοιχείων, είναι προτιμητέο στους ενήλικες κάτω των 30, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, να προσφερθεί μια εναλλακτική στο εμβόλιο της AstraZeneca, εφόσον είναι αυτή διαθέσιμη.

Με πληροφορίες από Bloomberg και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Σοκαριστική επίθεση σε παιδικό πάρτι – Μαχαίρωσαν 12χρονο μέσα σε φουσκωτό κάστροΚόσμος

Σοκ προκαλεί η επίθεση με μαχαίρι που δέχτηκε ένα 12χρονο αγόρι την ώρα που έπαιζε σε ένα φουσκωτό κάστρο στο πάρτι γενεθλίων της αδερφής του. Για την υπόθεση έχει συλληφθεί ένας 2...

Δημοσίευμα - γροθιά από Spiegel: Ο Ερντογάν όμηρος των «Γκρίζων Λύκων» - Γράφει ο Κώστας ΑργυρόςΚόσμος

Διεξοδικό ρεπορτάζ-ανάλυση του γερμανικού περιοδικού περιγράφει τη μετατόπιση του Τούρκου Προέδρου προς την εθνικιστική ακροδεξιά και τον αυταρχισμό εκθέτοντας ουσιαστικά τους Ευρω...

Απρέπεια Ερντογάν, η επόμενη μέρα: Η ακάθιστη Ούρσουλα, η απολογία Μισέλ και η ένοχη σιωπή της ΑγκυραςΚόσμος

      To State Department βρυχάται, ο Ερντογάν τρεκλίζει: Ιδού η ευκαιρία για τους Ευρωπαίους κομιστές Υπόγεια οργή, αστείες δημόσιες δικαιολογίες από την ευρωπαϊκή πλευρά και ένοχ...

Το Facebook δεν σχεδιάζει να ειδοποιήσει τους 500 εκατ. χρήστες του που επηρεάστηκαν από τη διαρροή δεδομένωνΚόσμος

Το Facebook Inc δεν ειδοποίησε τους άνω των 530 εκατομμυρίων χρήστες του, των οποίων τα στοιχεία των λογαριασμών διέρρευσαν λόγω της αδυναμίας μιας λειτουργίας της πλατφόρμας πριν ...

Βέλγιο: Το εμβόλιο της AstraZeneca θα χορηγείται για ένα μήνα μόνο σε άτομα άνω των 55 ετώνΚόσμος

Το Βέλγιο θα χορηγεί το εμβόλιο της AstraZeneca μόνο σε άτομα άνω των 55 ετών για ένα μήνα αναφέρει το RTL. Οι υπουργοί υγείας της χώρας αποφάσισαν να αναστείλουν τη χρήση του εμβο...

Ερντογάν: Τα πρώτα έργα για την κατασκευή της Διώρυγας της Κων/πολης θα αρχίσουν το καλοκαίριΚόσμος

Η Τουρκία θα διεξαγάγει σύντομα διαγωνισμό για τη διάνοιξη μιας τεράστιας διώρυγας στις παρυφές της Κωνσταντινούπολης και οι πρώτες εργασίες για την κατασκευή της θα πραγματοποιηθο...

Forbes: Οι πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου - Δείτε τους πλουσιότερους Έλληνες της λίστας Κόσμος

Την 35η αναθεωρημένη λίστα των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη για το 2021 δίνει στη δημοσιότητα το αμερικανικό περιοδικό Forbes, συμπεριλαμβάνοντας μάλιστα και τέσσερις Έλληνες....