ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Casa Italiana» με 1 ευρώ, μακριά από κορωνοϊό - Ρεπορτάζ του Κώστα Αργυρού

 

Η πανδημία έδειξε τα πλεονεκτήματα της ζωής στην επαρχία λένε οι ειδικοί και οι ερημωμένες πόλεις και χωριά ελπίζουν τώρα να εκμεταλλευτούν ένα ρεύμα «επιστροφής στο χωριό».

 

Πιθανώς να έχετε ακούσει κατά καιρούς για την προσπάθεια δημάρχων σε ερειπωμένες ιταλικές πόλεις και χωριά να προσεγγίσουν νέους κατοίκους πουλώντας σπίτια για 1 ευρώ. Η Ιταλία έχει σήμερα 5.800 χωριά με λιγότερους από 5.000 κατοίκους το καθένα, και πολλά από αυτά κινδυνεύουν να γίνουν πόλεις-φάντασμα. Ετσι γεννήθηκε πριν από μερικά χρόνια η πλατφόρμα «1 Euro Houses». Βεβαίως η «αγορά» ενός παλιού σπιτιού στην τιμή ενός... εσπρέσσο συνδέεται με την υποχρέωση ανακαίνισης, που εξαρτάται από το μέγεθος και την περιοχή του κάθε οικήματος, αλλά σε κάθε περίπτωση εκτιμάται ότι είναι πιο συμφέρουσα από την αγορά μιας νέας κατοικίας.

 

Η πανδημία του κορωνοϊού φαίνεται να δίνει νέα ώθηση στο κίνημα, αφού η εμπειρία έδειξε ότι οι κάτοικοι μικρών απομακρυσμένων χωριών χτυπήθηκαν πολύ λιγότερο από τον ιό.

 

 

Αρχιτέκτονες και μηχανικοί στην Ιταλία κάλεσαν τώρα την πολιτική ηγεσία να ενθαρρύνει τις μετακινήσεις από πολυσύχναστες πόλεις σε χιλιάδες μικρές, αραιοκατοικημένες πόλεις και χωριά στην ύπαιθρο. «Οι πόλεις έχουν αποδειχθεί εύθραυστοι χώροι σε επίπεδο υγειονομικών όρων», αναφέρει σε δήλωσή του το Εθνικό Συμβούλιο Μηχανικών.

 

Το Συμβούλιο υπέβαλε προτάσεις στην κυβέρνηση, για επενδύσεις για την ενθάρρυνση της επιστροφής στην ύπαιθρο, την αναζωογόνηση εκατοντάδων εγκαταλελειμμένων πόλεων σε όλη την Ιταλία και τη βελτίωση των συνδέσεων στο Διαδίκτυο για την ενθάρρυνση της εργασίας από το σπίτι.

 

Ο αρχιτέκτονας Στέφανο Μπόρι έχει συνεργαστεί με άλλους αρχιτέκτονες, κοινωνιολόγους, ανθρωπολόγους και πολεοδόμους για να καταρτίσει προτάσεις για το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η εμπειρία από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να αλλάξει τον τρόπο, που ζουν οι άνθρωποι και να αποτρέψει τις πόλεις να γίνουν «βόμβες μόλυνσης». Πολλοί συνάδελφοί του εκτιμούν ότι οι τελευταίες εξελίξεις και η επακόλουθη οικονομική κρίση θα ενισχύσουν ένα κύμα επιστροφής νέων ανθρώπων στην περιφέρεια.

 

 

Ελπίδες για την Καλαβρία

 

Η Cinquefrondi μια μικρή πόλη στην Καλαβρία και ανήκει σε εκείνες που σκέφτονται να αξιοποιήσουν τώρα ένα τέτοιο κύμα, εντασσόμενη στο πρόγραμμα «1 Euro Houses».

 

 

Ο Μικέλε Κόνια, δήμαρχος της μικρής και ιδιαίτερα γραφικής πόλης, επισημαίνει την παντελή απουσία επιβεβαιωμένων περιπτώσεων Covid-19 στην περιοχή ως λόγο για τους αγοραστές να λάβουν υπόψη το σχέδιο του σπιτιού ενός ευρώ.

 

Ο δήμαρχος εξηγεί την ιδέα του για την πρωτοβουλία: «Η εύρεση νέων ιδιοκτητών για τα πολλά εγκαταλελειμμένα σπίτια είναι βασικός στόχος του έργου «Cinquefrondi Builds Beauty» που ξεκίνησε για να αναδείξουμε υποβαθμισμένες περιοχές της πόλης, η οποία περιβάλλεται από τη φυσική ομορφιά του Εθνικού Πάρκου Aspromonte και έχει θέα στις ακτές του Ιονίου και του Τυρρηνικού Πελάγους. Αναπνέουμε τον αέρα από τους δροσερούς γύρω λόφους και τις δύο ζεστές θάλασσες, ένας παρθένος ποταμός ρέει κοντά μας και οι παραλίες απέχουν μόλις 15 λεπτά με το αυτοκίνητο. Όμως μια ολόκληρη γειτονιά στην πόλη μου είναι εγκαταλελειμμένη, με κενά σπίτια που είναι επίσης ασταθή και επικίνδυνα.»

 

Όπως πολλές άλλες πόλεις που κάνουν μια τέτοια προσφορά, η Cinquefrondi έχει υποφέρει από ερήμωση καθώς οι νεότερες γενιές έχουν φύγει για αναζήτηση εργασίας.

 

Εκτός του θα φέρουν νέα ζωή στην πόλη, ο δήμαρχος ευελπιστεί ότι οι επενδυτές θα ομορφύνουν τα σπίτια μνημεία που απειλούνται με κατάρρευση.

 

Ενώ άλλες πόλεις, που πωλούν σπίτια ενός ευρώ απαιτούν προκαταβολή έως 5.000 ευρώ την οποία ο αγοραστής χάνει εάν δεν ξεκινήσει την ανακαίνιση εντός τριών ετών - οι αρχές της Cinquefrondi ζητούν αντ 'αυτού ετήσιο τέλος ασφάλισης συμβολαίου 250 ευρώ έως ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες. Ωστόσο, οι νέοι ιδιοκτήτες υπόκεινται σε πρόστιμο 20.000 ευρώ εάν δεν ολοκληρώσουν την εργασία εντός τριών ετών.

 

«Ζητάμε απλώς κάποια βεβαιότητα όταν ένας νέος αγοραστής δεσμευτεί για το έργο. Η χρέωση είναι πολύ χαμηλή και το κόστος μιας ανακαίνισης εδώ είναι από 10.000 έως 20.000 €, δεδομένου ότι οι κατοικίες είναι συνήθως μικρές».

 

Οι διαθέσιμες κατοικίες έχουν συνήθως μέγεθος περίπου 40-50 τετραγωνικά μέτρα. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή περίπου δώδεκα παλιά σπίτια για αγορά με ένα ευρώ, τα οποία κάποτε ανήκαν σε αγρότες και βοσκούς, ωστόσο ακόμα πενήντα θα μπορούσαν να διατεθούν εάν η ζήτηση είναι υψηλή.

 

«Εάν αντιμετωπίσουμε τεράστια ζήτηση, μπορούμε να απαλλοτριώσουμε όλα τα κτίρια που ήταν άδεια για δεκαετίες και οι παλιοί ιδιοκτήτες δεν βρίσκονται πουθενά» εξηγεί ο δήμαρχος. Η ιδέα του φαίνεται να καρποφορεί, αφού στο μεταξύ εκατοντάδες αιτήματα έχουν φτάσει από εκείνους, που βλέπουν το Cinquefrondi ως το ιδανικό μέρος για να ζήσουν τα επόμενα χρόνια.

Διαβάστε επίσης

Καζάνι που βράζει η Σερβία μετά την απόφαση Βούτσιτς για lockdown στο Βελιγράδι Κόσμος

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοίνωσε απαγόρευση κυκλοφορίας στο Βελιγράδι, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, και οργισμένοι διαδηλωτές προσπάθησαν, το βράδυ της Τρίτης (07/07), να μ...

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για τις πανδημίες που έρχονται - Ρεπορτάζ του Κώστα ΑργυρούΚόσμος

  Δυσοίωνες προβλέψεις από ιολόγους και επιδημιολόγους, αλλά και συγκεκριμένες προτάσεις για την πρόληψη νέων επιδημιών. που προέρχονται από τα ζώα   Ασθένειες που εμφανίζονται αρχ...

Συναγερμός για τον κορονοϊό - ΠΟΥ : Η επιδημία επιταχύνεται - Αποδείξεις ότι μεταδίδεται μέσω του αέραΚόσμος

  Η επιδημία Covid-19 «επιταχύνεται» και προκάλεσε 400.000 νέα κρούσματα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου που πέρασε, προειδοποίησε σήμερα ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Ο...

Σπαρακτικό οδοιπορικό του Μπερνάρ Ανρί Λεβί στη Μόρια -«Σβήστε την κηλίδα, φέρτε τους στην Ευρώπη» (εικόνες)Κόσμος

  Μετά τη Νιγηρία, το Κουρδιστάν, την ανατολική Ουκρανία, τη Σομαλία και το Μπαγκλαντές, ο Γάλλος φιλόσοφος Μπερνάρ Ανρί Λεβί επέστρεψε στα τέλη Μαΐου και πάλι στη Μόρια της Λέσβου...

Αυστραλία: Κλείνουν τα σύνορα Βικτόριας-Νέας Ν. Ουαλίας εξ αιτίας της έξαρσης της πανδημίαςΚόσμος

Εκατοντάδες αστυνομικοί και άνδρες των αυστραλιανών ένοπλων δυνάμεων αναπτύσσονται για να επιβάλλουν το κλείσιμο των πολυάσχολων συνόρων των δύο πολυπληθέστερων πολιτειών της Αυστρ...

Στα άκρα η ρήξη Γαλλίας - Τουρκίας Κόσμος

Επικίνδυνο ρήγμα στο ΝΑΤΟ και σκληρά διλήμματα στους κόλπους της Ε.Ε. προκάλεσε η απότομη επιδείνωση των ήδη τεταμένων σχέσεων ανάμεσα στο Παρίσι και στην Αγκυρα την εβδομάδα που π...

Κριστίν Λαγκάρντ: Βαθιές αλλαγές στην οικονομία της Ευρώπης μετά την πανδημίαΚόσμος

Η οικονομική κρίση που πυροδότησε η πανδημία Covid-19 “θα προκαλέσει βαθιές αλλαγές” στην παγκόσμια οικονομία, στρέφοντάς την προς την οικολογία, την ψηφιοποίηση και μεταβάλλοντας ...

"Έφυγε" ο Ένιο Μορικόνε - Παγκόσμια συγκίνηση για τον Μαέστρο της 7ης ΤέχνηςΚόσμος

Σε ηλικία 91 ετών έφυγε από τη ζωή ο Ιταλός συνθέτης Ένιο Μορικόνε, η μουσική του οποίου είχε χρησιμοποιηθεί σε περισσότερες από 60 βραβευμένες ταινίες.    Όπως μετέδωσε το πρακτορ...