Τσίπρας: Μετά από 9 μήνες αισχροκέρδειας, ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται ότι βρήκε τα λεφτόδεντρα

Επίθεση στην κυβέρνηση για την πολιτική της στην αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, στην συνέντευξή του στον Αlpha, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα επαναφέρει τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ.

 

Σε ερώτηση για το πώς σχολιάζει τις πληροφορίες για το πακέτο που σχεδιάζει η κυβέρνηση για τους λογαριασμούς ρεύματος απάντησε: «Μετά από εννιά μήνες αισχροκέρδειας ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται ότι βρήκε τα λεφτόδεντρα. Ξαφνικά βλέπουμε να μιλάνε για δισεκατομμύρια, άρα υπάρχουν λεφτά. Εκτός αν αποφάσισαν όπως λέμε εμείς να κλαδέψουν τα κλεφτόδεντρα. Το ότι είναι αναγκαίο να ληφθούν μέτρα εμείς το λέμε εδώ και εννιά μήνες. Δεν τα βγάζουν πέρα τα νοικοκυριά. Το κρίσιμο θέμα είναι αν τα μέτρα θα τα πληρώσουν πάλι οι φορολογούμενοι ή θα μειώσει τα κέρδη των εταιρειών, αν θα πάρει μέτρα για να μειώσει την αισχροκέρδεια». Συνεχίζοντας είπε η κυβέρνηση μπορεί να απεμπλέξει την τιμή της κιλοβατώρας από την τιμή του φυσικού αερίου όπως και να βάλλει κόφτη στα κέρδη των παραγωγών. Υπογράμμισε ότι «με βάση τους δικούς μας υπολογισμούς υπάρχουν πάνω από 1,5 δισ. υπερβολικά κέρδη τους τελευταίους εννιά μήνες». Επέρριψε ευθύνες στην ΡΑΕ γιατί καθυστερεί να κάνει τους σχετικούς υπολογισμούς και πρόσθεσε ότι στην συνάντηση που είχε πρόσφατα με την διοίκηση, «οι υπεύθυνοι παραδέχθηκαν ότι υπάρχουν υπερκέρδη όσον αφορά την χονδρική τιμή και όσον αφορά την λιανική τιμή αν και η ΔΕΗ δίνει κάποιες επιστροφές ενώ και οι άλλοι πάροχοι έχουν απώλειες». Συνολικότερα ο κ. Τσίπρας είπε ότι «υπάρχει ένα ζήτημα στρατηγικής, όχι μόνο με τη βίαιη απολιγνιτοποίηση αλλά και με το ότι η ΔΕΗ λειτουργεί με σκοπό τη κερδοφορία, τους παχυλούς μισθούς των στελεχών της, την τιμή στο χρηματιστήριο. Ο πρόεδρος παίρνει 360 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο, έξι φορές περισσότερο από ότι επί ΣΥΡΙΖΑ». Στις αιτιάσεις ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής προβλεπόταν και επί ημερών της δικής του κυβέρνησης είπε ότι επί των ημερών του «η εταιρεία δεν είχε αυξήσει ούτε ένα ευρώ τους λογαριασμούς και επίσης είχε λειτουργική κερδοφορία». Ακολούθως ρώτησε: «Θέλουμε μία εταιρεία που να μοιράζει κέρδη στα golden boys, που να μοιράζει μπόνους 16 εκατομμύρια ευρώ την ώρα που ρημάζει τα νοικοκυριά ή μία εταιρεία που να δημιουργεί κοινωνικό όφελος;». Για το τι θα κάνει εάν επανέλθει στην κυβέρνηση είπε: «Θα επαναφέρουμε τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ. Με στόχο το κοινωνικό όφελος. Δεν είναι αναγκαίο να πάμε σε επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ. Έχουμε ως δημόσιο την αποτρεπτική μειοψηφία και μπορούμε να ανακτήσουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων ορίζοντας μία διοίκηση που δεν θα έχει στόχο το πλιάτσικο. Το δημόσιο μπορεί να έχει και περισσότερο από 34%. Η ΔΕΗ δεν θα έχει αυτή την κερδοφορία 950 εκατ. κέρδη προ φόρων. Θα υπάρχει κόφτης στα κέρδη και της ΔΕΗ όπως και των άλλων παραγωγών».

 

Οι Έλληνες δεν είναι τσαμπατζήδες όταν έχουν να πληρώσουν

Για το θέμα της ρήτρας αναπροσαρμογής είπε ότι «αυτός που παίρνει 300 ευρώ σύνταξη και έχει λογαριασμό 600 δεν έχει να πληρώσει». Αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Βασίλη Οικονόμου λέγοντας ότι είναι απαράδεκτο να μιλάει για τσαμπατζήδες ο βουλευτής του κόμματος που χρωστάει 350 εκατ. ευρώ. Δεν είναι τζαμπατζήδες οι Έλληνες. Όταν έχουν πληρώνουν».

Σε παρατήρηση ότι και επί των ημερών του υπήρχε η ρήτρα αναπροσαρμογής απάντησε: «Υπήρχε ρήτρα αναπροσαρμογής που να χρεώνει περισσότερο τους λογαριασμούς; Εμείς είχαμε 12% μείωση. Υπήρχε η ρήτρα από το 2013 ως νομικός όρος που δεν εφαρμόστηκε, γιατί ήταν επιλογή μας να μην αυξηθεί το ρεύμα. Στην Ευρώπη έχει αυξηθεί 20-25% και στην Ελλάδα 80% και η μετακύληση του κόστους σε ποσοστό 99% έχει γίνει στον καταναλωτή. Το ερώτημα δεν είναι τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, το ερώτημα είναι τι θα κάνει ο κόσμος; Να πω στον κόσμο να μην τρώει για 15 μέρες για να πληρώσει το ρεύμα, όπως είπε δημοσιογράφος; Ο κόσμος δεν πρέπει να βρίσκεται σε μία αβεβαιότητα. Η κυβέρνηση πρέπει να ξανασκεφθεί το θέμα και να ψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ρήτρα αναπροσαρμογής. Επίσης να μην κόβεται το ρεύμα και να αξιοποιήσει την εργαλειοθήκη της Κομισιόν».

Σε ερώτηση για το αν ο ίδιος δεν θα πληρώσει τον λογαριασμό του ρεύματος με την μεγάλη ρήτρα αναπροσαρμογής απάντησε: «Εγώ έχω την οικονομική δυνατότητα να πληρώσω, οι πολίτες μας όμως που δεν έχουν αυτή την δυνατότητα θα πρέπει να προστατευθούν».

Για την καμπάνια πριν την εκλογή αρχηγού στον ΣΥΡΙΖΑ που καλεί τους πολίτες να ψηφίσουν για να επιστρέψουν τον λογαριασμό στην κυβέρνηση είπε ότι «ο λογαριασμός δεν είναι μόνο του ρεύματος αλλά συνολικά ο λογαριασμός για τις πολιτικές της κυβέρνησης από την πανδημία, και την οικονομία μέχρι τα εργασιακά και τους ανθρώπους που δουλεύουν σε συνθήκες εκμετάλλευσης με την κατάργηση της προστατευτικής νομοθεσίας και των ελέγχων». Συνολικά είπε ότι «ο μεγάλος πήχης είναι να ενισχύσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ για να αντιστοιχηθούμε με την κοινωνική του δυναμική και να κερδίσουμε τις εκλογές».

Στο ερώτημα ποιος είναι ο πήχης όσον αφορά την συμμετοχή πολιτών στην εκλογική διαδικασία με δεδομένο ότι στο ΚΙΝΑΛ συμμετείχαν 270.000 άνθρωποι είπε ότι «δεν είναι εύκολο να μπει πήχης, είναι πρωτόγνωρη διαδικασία, δεν είναι συγκρίσιμη με άλλα κόμματα γιατί εμείς προσκαλούμε μόνο τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και όχι άλλων κομμάτων».

 

Ο πρωθυπουργός να ζητήσει να μην δώσουν οι ΗΠΑ F-16 στην Τουρκία

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και στο ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ είπε: «Είμαι πολύ ανήσυχος για τις διεθνείς εξελίξεις, καθώς ο πόλεμος δεν σταματά. Υπάρχει η απειλή γενίκευσης ακόμη και πυρηνικής απειλής κάτι που δεν υπήρχε πριν από μερικούς μήνες. Παράλληλα βλέπουμε την αναβάθμιση του ρόλου της Τουρκίας. Επίσης ακόμη και μετά την συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν η Τουρκία επιμένει στις προκλήσεις θέτοντας την αποστρατικοποίηση των νησιών. Η κυβέρνηση τα δίνει όλα στους Αμερικανούς και στους συμμάχους, δίνει επ αόριστο τις βάσεις στους αμερικανούς, στέλνουμε όπλα στην Ουκρανία, είμαστε βασιλικότεροι του βασιλέως. Και την ίδια ώρα η Τουρκία αναβαθμίζεται και παίρνει F-16 για να πετάνε πάνω από τα ελληνικά νησιά». Αναφέρθηκε και στην Γαλλία μετά την αγορά των εξοπλιστικών λέγοντας ότι «η Γαλλία δεν έβγαλε κιχ για τις προκλήσεις της Τουρκίας, ο σύμμαχος δεν μπορεί να είναι και με εσένα και με αυτόν που σε απειλεί. Η στάση του πρωθυπουργού εγκυμονεί κινδύνους και δεν μπορεί να έχει αυτή την στάση για να πάρει μία χειραψία στον Λευκό Οίκο».

Κατά την επίσκεψη στην Ουάσιγκτον είπε ότι «θα πρέπει να τεθεί ως αίτημα να μην δοθούν τα F- 16 στην Τουρκία και η Ελλάδα και η Κύπρος να έχουν εγγυήσεις ασφάλειας έναντι της Τουρκίας.

 

Ποιος θα πληρώσει το κόστος των κυρώσεων κατά της Ρωσίας;

Για τα μέτρα έναντι της Ρωσίας εξέφρασε τον προβληματισμό του λέγοντας ότι συμφώνησε «στο αρχικό πακέτο με στόχο να τερματίσει τον πόλεμο, αν οι κυρώσεις πλήττουν αυτόν που τις επιβάλλει, θα πρέπει να επαναξιολογηθούν. Όσο για την πληρωμή σε ρούβλια, υπάρχει τρόπος πληρωμής σε ευρώ που δεν παραβιάζει τις κυρώσεις. Τώρα αν εμείς θέλουμε να κάνουμε εμπάργκο στο φυσικό αέριο όταν είμαστε εξαρτημένοι κατά 40% από το ρωσικό φυσικό αέριο τότε αναρωτιέμαι πως θα βγάλουμε τον χειμώνα. Δεν μπορεί οι Ευρωπαϊκές χώρες να βρεθούν σε χειρότερη θέση από την Ρωσία». Ανέφερε ότι είπε στην πρωθυπουργό της Φινλανδίας στην συνάντηση που είχε μαζί της ότι «δεν μπορεί να μου ζητάς αλληλεγγύη και επιπλέον μέτρα και να ανήκεις στην κλίκα των σκληρών της ΕΕ και να μην δέχεσαι την αναθεώρηση τους Συμφώνου Σταθερότητας. Ποιος θα το πληρώσει το πακέτο των κυρώσεων; Χρειάζεται πολιτική αρχών και αλληλεγγύης αλλά και μία πολιτική που οι κυρώσεις θα πλήττουν εκείνον που αφορούν και όχι εκείνον που τις επιβάλλει».

 

Εκλογές πριν αφήσει πίσω της συντρίμμια η κυβέρνηση

Τέλος στο θέμα των εκλογών ανέφερε: «Επιμένω στις εκλογές γιατί με φοβίζει το ότι βλέπω μία κυβέρνηση που κινείται δίχως λογισμό». Εξέφρασε την ανησυχία του για την επόμενη ημέρα των εκλογών καθώς, όπως είπε, «η κυβέρνηση ενδιαφέρεται μόνο να εξαντλήσει την παραμονή στην εξουσία και μπορεί να αφήσει πίσω της κοινωνικά και οικονομικά συντρίμμια». «Πιστεύω ότι μία προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να έχει ένα πρόγραμμα κοινωνικής σωτηρίας και ανάκαμψης της οικονομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

 

ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Μια ραμφοφάλαινα (Ζιφιός) νεκρή στη Ρόδο από κατάποση πλαστικών πάνω από 15 κιλά!Περιβάλλον

Μια ραμφοφάλαινα (Ziphius cavirostris) μήκους 5μ και 30 εκ. προσάραξε νεκρή την περασμένη Δευτέρα στην παραλία Κρεμαστή, ΒΔ της πόλης της Ρόδου, όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ. Σύμφωνα με...

Πιθανόν αύριο οι ανακοινώσεις για μειώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος - "Ψαλίδι" προανήγγειλε ο ΠατέληςΕλλάδα

Ίσως και αύριο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να ανακοινώσει την απόφασή του για μέτρα που θα οδηγήσουν στην δραστική μείωση των λογαριασμών του ρεύματος.    Όπως μετέδωσε το M...

Κορωνοϊός: Τι προβλέπει η νέα ΚΥΑ για τα rapid test των ανεμβολίαστων στον ιδιωτικό τομέαΕλλάδα

Υποχρεωτικά και με δική τους επιβάρυνση, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα οφείλουν να υποβάλλονται σε ενα rapid test την εβδομάδα   Τη διενέργεια ενός rapid test σε...

Οι ημερομηνίες λήξης μαθημάτων για Γυμνάσια και ΓΕΛ, απολυτήριων και προαγωγικών εξετάσεωνΕλλάδα

Εκδόθηκε από το υπουργείο Παιδείας η εγκύκλιος σχετικά με τις ημερομηνίες λήξης των μαθημάτων στα Γυμνάσια και τα Γενικά Λύκεια (ΓΕΛ), καθώς και των προαγωγικών και απολυτήριων εξε...

Γρεβενά: Σε σοβαρή κατάσταση με εγκαύματα ο 28χρονος από την έκρηξη στο εργοστάσιο ξυλείαςΕλλάδα

Σοβαρή χαρακτηρίζεται από τους γιατρούς του νοσοκομείου Γρεβενών, η κατάσταση του νεαρού εργαζόμενου που τραυματίστηκε από την έκρηξη στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ...

Άρειος Πάγος: Αντισυνταγματικές οι μνημονιακές περικοπές σε γιατρούς του ΕΣΥ - Αναδρομικά από 40.000 έως 60.000 ευρώΕλλάδα

Παναγιώτης Τσιμπούκης* Οι γιατροί θα λάβουν αναδρομικά από 40.000 έως 60.000 ευρώ ο καθένας – Τι αποφάσισε η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου για τις μειωμένες αποδοχές των γιατρ...

ΥΠΕΞ: Πρωτοφανής αύξηση της έντασης και της προκλητικής συμπεριφοράς της ΤουρκίαςΕλλάδα

  Για «πρωτοφανή αύξηση της έντασης και της προκλητικής συμπεριφοράς από πλευράς της Τουρκίας», έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου στην τακτικ...

Η Ρεβυθούσα γίνεται ενεργειακός κόμβος - Επίσκεψη βασιλικού ζεύγους του Βελγίου στις εγκαταστάσειςΕλλάδα

Στον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου βρέθηκε σήμερα -κατά την τρίτη μέρα επίσκεψής του στην Ελλάδα, το βασιλικό ζεύγος του Βελγίου. Ο βασιλιάς Φίλιππος και η βασίλισσ...

Σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Μητσοτάκη - Οριστικοποιείται το πακέτο μέτρων για το ρεύμαΕλλάδα

Το πλαίσιο στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και οι παρεμβάσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος αποφασίζονται σε σύσκεψη που πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμ...