ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Βορίδης: Θα είναι απόλυτη η συμμόρφωση στην απόφαση του ΣτΕ, αλλά θα διασφαλιστεί η κυβερνησιμότητα των Δήμων

Η κυβέρνηση θα συμμορφωθεί απολύτως στην απόφαση του ΣτΕ. Tαυτόχρονα όμως, θα διασφαλίσει την κυβερνησιμότητα των δήμων, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, αναφερόμενος στην απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του νόμου Θεοδωρικάκου, με τις οποίες μεταφέρθηκαν αρμοδιότητες από τα δημοτικά συμβούλια προς τις Οικονομικές Επιτροπές και τις Επιτροπές Ποιότητας Ζωής των δήμων.

 

Απαντήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι είχε ζητήσει νωρίτερα από τον υπουργό Εσωτερικών, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή.

«Μου λέτε για την απόφαση του ΣτΕ. Η αλήθεια είναι ότι η απόφαση του ΣτΕ έχει δημιουργήσει πολύ μεγάλη ανησυχία στους ΟΤΑ», είπε ο Μάκης Βορίδης και πρόσθεσε, απευθυνόμενος στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

«Ξέρετε γιατί έχει δημιουργήσει ανησυχία; Έχετε σκεφτεί; Γιατί ανησυχούν μήπως εφαρμοστεί το εκλογικό σας σύστημα. Γιατί ανησυχούν μήπως εφαρμοστούν αυτά που ορίζει ο δικός σας εκλογικός νόμος. Είναι ενδιαφέρον να ακούσουν οι δήμαρχοι τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ διότι οι θέσεις του έχουν διακυμάνσεις…», είπε ο Μάκης Βορίδης και πρόσθεσε:

«Πάντα εμείς συμμορφωνόμαστε με τις αποφάσεις του ΣτΕ. Θα συμμορφωθούμε απολύτως. Ταυτόχρονα όμως, να είμαστε συνεννοημένοι, θα διασφαλίσουμε την κυβερνησιμότητα των δήμων. Και τα δύο θα γίνουν. Το μείζον είναι ότι το σύνολο των ΟΤΑ ανησυχεί και μας απευθύνει εκκλήσεις να βρούμε λύση για να μην εφαρμοστεί αυτό που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ».

Σε σχέση με τα οικονομικά μεγέθη του υπουργείου Εσωτερικών, ο κ. Βορίδης είπε ότι με σαφήνεια φαίνεται πως την τριετία αυτή ενισχύθηκε σημαντικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση και είναι μεγέθη που «νικούν» τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης για υποχρηματοδότηση των ΟΤΑ. Εντυπωσιακά, όπως είπε, είναι και τα μεγέθη για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

 

Ανατροπή του εξισωτισμού

Ο Μάκης Βορίδης αναφέρθηκε στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί, «πρωτοβουλίες που έχουν αλλάξει το σύνολο της δημόσιας διοίκησης». Ανάμεσα στις πρωτοβουλίες αυτές ήταν ο εσωτερικός έλεγχος στη δημόσια διοίκηση, το προσοντολόγιο, τα συμβούλια ακεραιότητας.

«Πρέπει κανείς να δει τη στρατηγική πίσω από αυτές τις νομοθετικές πρωτοβουλίες και ρυθμίσεις. Η στρατηγική είναι κυρίως μία: η ανατροπή του εξισωτισμού στη δημόσια διοίκηση, προκειμένου να γίνει αποτελεσματική και να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στον πολίτη», είπε ο κ. Βορίδης, που έδωσε την έννοια του «εξισωτισμού στη δημόσια διοίκηση», δηλαδή το «δουλεύω λίγο-δουλεύω πολύ, θα πάρω τα ίδια χρήματα» και «δουλεύω λίγο-δουλεύω πολύ, θα εξελιχθώ με τον ίδιο τρόπο».

Αυτή, όπως τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, είναι «η καταθλιπτική επιρροή των ιδεών της Αριστεράς στη δημόσια διοίκηση, που την καθήλωσε για χρόνια». «Πλέον εισήχθη το μπόνους παραγωγικότητας, εισήχθη η αξιολόγηση με βάση τις δεξιότητες. Αυτό διαμορφώνει ένα καινούργιο τοπίο», είπε ο Μάκης Βορίδης.

Εσωτερικός έλεγχος

Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες για την πάταξη της διαφθοράς, ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι η κυβέρνηση νομοθέτησε το εθνικό σύστημα ακεραιότητας, τον σύμβουλο ακεραιότητας, φτιάχτηκε η Αρχή Διαφάνειας, εκδόθηκαν Κώδικες Δεοντολογίας. Ιδίως δε με το νόμο για τον εσωτερικό έλεγχο που όπως είπε, αντιμετωπίζει συστηματικά τα ζητήματα διαφθοράς, ο κ. Βορίδης υπογράμμισε ότι το σύστημα αυτό αποδίδει δεδομένου ότι η χώρα επί ΣΥΡΙΖΑ «κατρακύλησε» 10 μονάδες στους διεθνείς δείκτες διαφθοράς. Σήμερα όμως η θέση της χώρας είναι 13 θέσεις πάνω στον δείκτη διαφθοράς.

 

Την ίδια ώρα, όπως υπογράμμισε, η δημόσια διοίκηση ανακτά την εμπιστοσύνη στις συνειδήσεις των πολιτών, όπως δείχνουν στοιχεία του ΟΟΣΑ. Τα στοιχεία αυτά, επισήμανε δείχνουν ότι πλέον οι Έλληνες εμπιστεύονται τη δημόσια διοίκηση περισσότερο από όσο οι Βρετανοί τη δική τους, περισσότερο από όσο οι Ισπανοί τη δική τους δημόσια διοίκηση, οι Ιταλοί. Η Ελλάδα είναι 0,1 μονάδα κάτω από την εμπιστοσύνη που έχουν οι Αμερικανοί στη δική τους δημόσια διοίκηση.

 

Δεν θα κουνάτε το δάχτυλο

«Σε εμάς για ηθικά ζητήματα, δεν θα κουνάτε το δάχτυλο. Γιατί έχουν γίνει συγκεκριμένες ενέργειες από την κυβέρνηση και εργώδης προσπάθεια για να αντιμετωπίσουμε τη διαφθορά αλλά γιατί κυρίως, ο αρχηγός μας, ο πρόεδρος μας έχει διαφορετική στάση για τα ζητήματα αυτά, σε σχέση με εσάς», είπε ο Μάκης Βορίδης, απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε:

 

«Αν ακολουθούσατε το παράδειγμα του δικού μας προέδρου, θα έπρεπε εσείς κάθε φορά που βλέπετε επιλήψιμη συμπεριφορά, που μπορεί να υπάρξει παντού, θα έπρεπε να ενεργείτε, να αποπέμπετε αυτόν που έχει κάνει κάτι. Δεν είναι όμως αυτή η περίπτωσή σας. Σας θυμίζω ότι έχετε δύο πρώην υπουργούς σας κατηγορούμενους στο ειδικό δικαστήριο, για τους οποίους δεν έχετε πάρει την παραμικρή απόσταση. Επομένως, δεν έχετε κανένα ηθικό πλεονέκτημα».

 

libre.gr

Διαβάστε επίσης

Ανοίγει το "Omonoia Christmas Market": Εγκαίνια από τον Δήμαρχο Αθηναίων - Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 19.30Ελλάδα

Τα φετινά Χριστούγεννα, η Αθήνα γεμίζει φως, χρώματα και χαρά και o Δήμος Αθηναίων μας καλεί να γιορτάσουμε την πιο λαμπερή εποχή του χρόνου. Στο πλαίσιο των  χριστουγεννιάτικων εκ...

9 ερωτήσεις και απαντήσεις συμβολής στην προσπάθεια στήριξης ανέργων και εύρεσης εργασίαςΕλλάδα

Τον στόχο των αλλαγών που εισάγονται με τις υπουργικές αποφάσεις για τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) εξηγεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων μέσα από εννέα ερω...

Υποκλοπές – Αποκάλυψη Euractiv: Παρακολουθούσαν τα τηλέφωνα Κύρτσου και Τέλλογλου – Τι λέει η ΑΔΑΕΕλλάδα

Στην αποκάλυψη ότι παρακολουθούνταν ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος και ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου προχωράει το Euractiv δίνοντας νέες διαστάσεις στο σκάνδαλο των υποκλοπώνστη...

Φραντσέσκο Τζιόρτζι: «Ποταμός» η 10ωρη απολογία του στις αρχές, γράφει η Corriere della SerraΕλλάδα

Με το σκάνδαλο διαφθοράς Qatargate να κλονίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, νέες λεπτομέρειες για την κατάθεση που έδωσε ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι, σύντροφος της Εύας Καϊλή, που συνελήφθη...

Σκρέκας: Παρά την ενεργειακή κρίση η κυβέρνηση κατάφερε να ισορροπήσει την κατάστασηΕλλάδα

Με την ρήση του Αβραάμ Λίνκολν "ο καλύτερος τρόπος για να προβλέψεις το μέλλον είναι να το δημιουργήσεις", ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, κατά την τοποθέτη...

Σπυράκη: Ζητά την αναστολή της κομματικής της ιδιότητας- Επιστολή στον γραμματέα της Ν.Δ- "Στον αέρα" η υποψηφιότητά της στην Α’ ΘεσσαλονίκηςΕλλάδα

Aναστολή της κομματικής της ιδιότητας, μετά το αίτημα του Ευρωπαίου Γενικού Εισαγγελέα για άρση της ασυλίας της, αναμένεται να ζητήσει η Ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη. Μιλώντα...