ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αυστηρότερα μέτρα για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας - Έρχεται νέο αθλητικό νομοσχέδιο

Αθλητικό νομοσχέδιο που κατατίθεται τις επόμενες εβδομάδες στη Βουλή θα αυστηροποιεί το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των συνδέσμων Φιλάθλων και τις ευθύνες των ΠΑΕ, θα εισαγάγει αναγκαίες προσαρμογές στον ποινικό κώδικα και θα εντατικοποιεί τους ελέγχους, ανακοίνωσε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσθέτοντας ότι θα υπάρξουν αλλαγές και στον τρόπο διοίκησης της ΕΠΟ. Οι εξαγγελίες έγιναν μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας.

Πάγια βούληση του Πρωθυπουργού είναι να συνεχίσουμε την έμπρακτη προσπάθεια, χωρίς βαρύγδουπες εξαγγελίες για να οδηγηθούμε σε ακόμη μεγαλύτερο περιορισμό των φαινομένων βίας, τόνισε ο Γιάννης Οικονόμου, εξειδικεύοντας τις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν θα κινούνται σε 3 επίπεδα:

-Στην ακόμα μεγαλύτερη αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των Λεσχών Φιλάθλων και των παραρτημάτων τους, αλλά και του ρόλου και των πραγματικών ευθυνών των ΠΑΕ στη λειτουργία αυτή.

-Στις αναγκαίες προσαρμογές του Ποινικού Κώδικα.

-Στην εντατικοποίηση των ελέγχων από πλευράς της ΕΛ.ΑΣ..

- Παράλληλα, αλλαγές θα γίνουν και στον τρόπο διοίκησης της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια βοήθησαν ουσιαστικά ώστε να καταφέρει η ΕΛ.ΑΣ. να οδηγηθεί γρήγορα στον εντοπισμό και στην σύλληψη των 9 από τους 11 υπόπτους της δολοφονίας. «Η αντιμετώπιση της οπαδικής βίας αποτελεί χρέος μας προς την κοινωνία», υπογράμμισε και διαβεβαίωσε ότι «η Κυβέρνηση, θα συνεχίσει στην κατεύθυνση αυτή.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ήδη, με τους νόμους 4639 τον Νοέμβριο του 2019 και 4809 τον Ιούνιο του 2021 η κυβέρνηση θέσπισε μεταξύ άλλων:

-Τη δυνατότητα συλλογής, επεξεργασίας και αξιοποίησης, στο πλαίσιο της ποινικής διαδικασίας, του υλικού και των δεδομένων που καταγράφονται με οποιοδήποτε τεχνικό μέσο, το οποίο χειρίζεται η Ελληνική Αστυνομία. Έτσι, κάθε ποινική πράξη, που τελείται εντός και εκτός των αθλητικών εγκαταστάσεων, θα μπορεί να διακριβώνεται και να τιμωρείται.

-Επέκτεινε τα τοπικά και χρονικά όρια εφαρμογής των ποινικών διατάξεων για πράξεις αθλητικής βίας που έχουν αμιγώς οπαδικά κίνητρα και τελούνται σε χρόνο και τόπο που δεν συνδέεται με κάποια αθλητική εκδήλωση (π.χ., «ραντεβού» οπαδών, επιθέσεις σε συνδέσμους κ.λπ.).

-Επανήλθε το «ιδιώνυμο». Δηλαδή, η απαγόρευση αναστολής και μετατροπής των στερητικών της ελευθερίας ποινών που επιβάλλονται από τα ποινικά δικαστήρια για εγκλήματα που αφορούν σε εκδηλώσεις αθλητικής βίας.

Παράλληλα και τον νόμο 4855/2021, που αφορούσε στην τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, όπου αυστηροποιήθηκαν οι προβλεπόμενες ποινές για αδικήματα με στοιχεία βίας.

Η σύσκεψη στο Μαξίμου

Νωρίτερα, στην σύσκεψη πήραν μέρος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας και ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης.

Η κυβέρνηση τα τελευταία 24ωρα επεξεργάζεται σχέδια περαιτέρω αυστηροποίησης του νομικού πλαισίου σε σχέση με την οπαδική βία με κύριο αντικείμενο την πάταξη των συνδέσμων φιλάθλων που λειτουργών παράνομα. Την εντολή αυτή έχει ήδη λάβει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στόχος της κυβέρνησης δεν είναι απλώς μία προσωρινή διαχείριση επικοινωνιακού χαρακτήρα, αλλά η μόνιμη λύση του προβλήματος. Μέσα στα επόμενα 24ωρα μάλιστα αναμένεται να κληθούν και οι εκπρόσωποι των ομάδων από την κυβέρνηση, να καταθέσουν τις δικές τους θέσεις για ένα ζήτημα που τους αφορά άμεσα

Σύμφωνα με πληροφορίες οι κατευθυντήριες γραμμές που καταγράφονται στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως τις παρουσίασε ο κυβερνητικός εκπόσωπος έχουν να κάνουν με τρεις βασικές παραμέτρους:

- Η πρώτη αφορά στην εφαρμογή του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία των αθλητικών συνδέσμων. Το πλαίσιο υπάρχει όμως φαίνεται ότι η εφαρμογή του υπολειτουργεί, κάτι που θα πρέπει να λυθεί άμεσα.

- Η δεύτερη έχει να κάνει με την αυστηροποίηση των ποινών και των κυρώσεων όπου απαιτείται.

- Η τρίτη αφορά στην εφαρμογή του Μνημονίου που έχει υπογραφεί μεταξύ κυβέρνησης και UEFA και στο οποίο υπάρχουν ρυθμίσεις για θέματα οπαδικής βίας.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικά 24ωρα βρέθηκε στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου στην Ελβετία ο Γιώργος Γεραπετρίτης, σε ένα ραντεβού καθορισμένο εδώ και καιρό, όμως θεωρείται βέβαιο ότι τα πρόσφατα δυσάρεστα γεγονότα της Θεσσαλονίκης βρέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων.

Διαβάστε επίσης

 Εκτός κυβέρνησης ο Σπ. Λιβανός - Δεκτή η παραίτησή του από τον Κυρ. Μητσοτάκη Ελλάδα

Εκτός κυβέρνησης τέθηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, με αφορμή την αντίδρασή του στην απαράδεκτη αναφορά του Δημάρχου Σπάρτης κ. Δούκα για τις φονικές πυρκαγιές...

Συγκλονίζουν οι γονείς του Άλκη: Ο χαμός του να ενώσει φιλάθλους και ομάδες (βίντεο)Ελλάδα

Συγκλονίζουν οι γονείς του 19χρονου Άλκη, οι οποίοι με αξιοπρέπεια και μεγαλείο ψυχής, μίλησαν λίγες ημέρες μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του γιου τους, Άλκη Καμπανού. «Πρέπει να θερ...

ΕΤΕπ και Αττικό Μετρό συμφώνησαν σε χρηματοδότηση-ρεκόρ 580 εκατ. για την γραμμή 4Ελλάδα

Σύμβαση χρηματοδότησης με το ποσό ρεκόρ των 580 εκατ. ευρώ υπέγραψαν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Αττικό Μετρό Α.Ε. για την κατασκευή της νέας Γραμμής 4 του Μετρό Αθήνας. Τ...

Δολοφονία Άλκη Καμπανού: Για ανθρωποκτονία από κοινού, με δόλοι διώκονται 8 συλληφθέντες Ελλάδα

Προθεσμία για να απολογηθούν την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή πήραν οι οκτώ συλληφθέντες για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού. Σύμφωνα με το ένταλμα που εκδόθηκε εις βάρος τ...

Δολοφονία Άλκη: Βρισιές και κατάρες κατά των συλληφθέντων στα δικαστήριαΕλλάδα

Έφθασαν οι υπόλοιποι οκτώ συλληφθέντες για τη δολοφονία του 19χρονου Αλκη στα δικαστήρια, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Είχε προηγηθεί η μεταγωγή του 23χρονου, τον οποίοι πλ...

Καιρός: Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ – Ισχυρές βροχές και καταιγίδες από σήμερα το απόγευμαΕλλάδα

Επιδείνωση προβλέπεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας από σήμερα το απόγευμα (Δευτέρα 07-02-2022) έως τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (09-02-2022), με κύρια χαρακτηριστικά τους...

Κορωνοϊός: Δήλωση «βόμβα» Μαγιορκίνη – Περιμένουμε νέα ανησυχητική μετάλλαξη το 2022Ελλάδα

Σε μια δήλωση που προκαλεί αίσθηση -δεδομένου ότι ακόμη δεν έχουμε «ξεμπερδέψει» με τις μεταλλάξεις Όμικρον και Δέλτα και επιστήμονες σε πολλές χώρες εκφράζουν αντιρρήσεις για τη χ...

Ρέθυμνο: Νεαρή νοσηλεύτρια κατήγγειλε γιατρό για σεξουαλική παρενόχλησηΕλλάδα

Σε έγγραφη καταγγελία προς την Διοίκηση του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, προχώρησε νεαρή νοσηλεύτρια αναφέροντας περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης από γιατρό. Όπως αναφέρει το cretaliv...