ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
image description

Όμικρον – Αγωνία για την έκρηξη κρουσμάτων – Το plan B και τα μέτρα που «βγαίνουν» από το συρτάρι

Η παραλλαγή Όμικρον «σαρώνει» την Ελλάδα, με το επόμενο δεκαήμερο να θεωρείται ίσως το πιο καθοριστικό, από την έναρξη της φονικής πανδημίας.

Την Τετάρτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 43.386 κρούσματα, ενώ την  Τρίτη, η χώρα μας έκανε «μαύρο» ρεκόρ κρουσμάτων με 50.126 νέες μολύνσεις  και αξίζει να σημειωθεί ότι πάνω από το 90% των κρουσμάτων στη χώρα φέρουν την παραλλαγή Όμικρον.

Η προσοχή είναι στραμμένη στον εορτασμό των Θεοφανίων, καθώς στόχος είναι να αποφευχθεί όσο είναι δυνατόν ο συνωστισμός των πιστών και να μην υπάρξει περαιτέρω διασπορά του κοροναϊού, ενώ με αγωνία αναμένονται οι επιπτώσεις της απόφασης για το άνοιγμα των σχολείων, στις 10 Ιανουαρίου.

Εφόσον η πορεία των κρουσμάτων επιβεβαιώσει τις δυσοίωνες προβλέψεις των ειδικών, και αν επηρεαστούν οι λεγόμενοι σκληροί δείκτες της πανδημίας, τότε όλα τα μέτρα που είναι στο συρτάρι, θα επανέλθουν στο τραπέζι, ενώ θεωρείται βέβαιο, ότι τα μέτρα που βρίσκονται τώρα σε εφαρμογή θα παραταθούν.

Τα νέα μέτρα και το plan B

Η επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα ή το αργότερο την Τρίτη και θα είναι κρίσιμη, καθώς στο μικροσκόπιο θα μπει το ενδεχόμενο νέων περιοριστικών μέτρων, αλλά και χρονική επέκταση των υφιστάμενων, τα οποία λήγουν στις 16 Ιανουαρίου.

Το επόμενο δεκαήμερο η κυβέρνηση θα οριστικοποιήσει ποια μέτρα θα μπουν σε εφαρμογή ενώ ήδη έχει κλειδώσει η επτάμηνη διάρκεια ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι πολίτες δεν κάνουν εγκαίρως την αναμνηστική δόση θα χάνουν τα σχετικά προνόμια για την είσοδο στους κλειστούς χώρους (εφαρμόζεται ήδη στους άνω των 60).

Το μέτρο με βάση τον μέχρι τώρα σχεδιασμό θα μπει σε εφαρμογή το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου.

Η συζήτηση για την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους 50ρηδες πήρε μια μικρή μετάθεση, ώστε να υπάρξει μια πιο καθαρή εικόνα της διασποράς του ιού κατά την εορταστική περίοδο. Πάντως ανάλογη συζήτηση διεξάγεται ήδη σε σειρά ευρωπαϊκών κρατών και το μέτρο παραμένει ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα αν αυξηθεί το πρέσινγκ στα νοσοκομεία.

Επιπρόσθετα, στο επίκεντρο θα βρεθούν ακόμα η περαιτέρω μείωση του ωραρίου λειτουργίας της εστίαση, με ταυτόχρονη μείωση της χωρητικότητας των καταστημάτων.

Επίταξη

Εξελίξεις αναμένονται παράλληλα και για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς οι οποίοι βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής εργασίας τους τελευταίους μήνες.

Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται δεν θα τους δοθεί παράταση και εάν δεν έχουν εμβολιαστεί έως 31/3 θα βρεθούν εκτός του Εθνικού Συστήματος Υγείας, το οποίο εξακολουθεί να βρίσκεται σε συνθήκες εξαιρετικής πίεσης.

Η αυξημένη πίεση στα νοσοκομεία, σε συνδυασμό με τους χιλιάδες υγειονομικούς που νοσούν από κοροναϊό, δημιούργησε την ανάγκη για νέα επίταξη ιδιωτών γιατρών.

Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα αύριο Παρασκευή ή το αργότερο τη Δευτέρα θα έχουν παραδοθεί τα φύλλα πορείας προς τους υγειονομικούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ποσοστό των υγειονομικών που νοσούν και βρίσκονται σε καραντίνα είναι μικρό ανά νοσοκομείο και δεν φθάνει στο 4%.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει αποφασιστεί ο αριθμός των γιατρών που θα κληθούν να συνδράμουν το ΕΣΥ, καθώς ακόμη καταγράφονται τα κενά στα νοσοκομεία.

Ωστόσο οι ιδιώτες γιατροί θα εργάζονται με μειωμένο ωράριο κατά 50% ώστε να μπορούν να διατηρήσουν και τα ιατρεία τους, κάτι που είχε αποδειχθεί αποτρεπτικό στις προηγούμενες επιτάξεις με αποτέλεσμα να υπάρχει περιορισμένη προσέλευση αλλά και αντιδράσεις.

Συναγερμός για το δημόσιο

Την ίδια ώρα, μεγάλη είναι η ανησυχία, για το ενδεχόμενο η εξάπλωση της Όμικρον, να προκαλέσει παράλυση στις δημόσιες υπηρεσίες, καθώς όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι τίθενται σε καραντίνα.

Ήδη η κυβέρνηση έχει καταρτίσει το Plan B σε περίπτωση μεγάλης διασποράς του κοροναϊού σε δημόσια υπηρεσία.

Μετά την τηλεργασία το υπουργείο εσωτερικών ενεργοποιεί και την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων όπου κριθεί απαραίτητο για τη λειτουργία νευραλγικών πόστων δημοσίου συμφέροντος.

 

Συγκεκριμένα, το ΥΠΕΣ με έγγραφό του στις διευθύνσεις των δημόσιων οργανισμών ζητά να υπάρξει έκτακτο σχέδιο σε κάθε υπηρεσία εν μέσω ραγδαίας εξάπλωσης της Όμικρον.

Η καταληκτική ημερομηνία για τη σύνταξη του εναλλακτικού σχεδίου για κάθε υπηρεσία, το οποίο θα εφαρμοστεί σε έκτακτη περίπτωση, είναι σήμερα, όπως σημειώνεται στο έγγραφο του ΥΠΕΣ. Όπως ζητείται, ο αρμόδιος προϊστάμενος θα πρέπει να εξασφαλίσει και να προσδιορίσει το ανθρώπινο δυναμικό ανά κλάδο και ειδικότητα, το οποίο είναι κατ’ ελάχιστο απαιτούμενο προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει η συγκεκριμένη υπηρεσία αιχμής.

Η καταληκτική ημερομηνία για τη σύνταξη του εναλλακτικού σχεδίου για κάθε υπηρεσία, το οποίο θα εφαρμοστεί σε έκτακτη περίπτωση, είναι σήμερα, όπως σημειώνεται στο έγγραφο του ΥΠΕΣ.

Τα ΜΜΜ

Βαρύτητα δίνεται και σε άλλους κρίσιμους τομείς όπως για παράδειγμα στα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπου εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια για να μην υπάρξουν προβλήματα. Πάντως το γεγονός πως η καραντίνα για τους εμβολιασμένους που δεν έχουν συμπτώματα έχει περιοριστεί στις πέντε ημέρες από τις δέκα εκτιμάται πως διευκολύνει την κατάσταση και περιορίζει τα κενά που ενδεχομένως θα προκύψουν.

Προβλήματα αντιμετωπίζουν και επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, που συνήθως στρέφονται στις υπερωρίες για να καλύψουν τις κενές θέσεις λόγω της νόσησης εργαζόμενων.

Διαβάστε επίσης

image descriptionΕλλάδα

Τρεις καθηγητές του ΕΚΠΑ, Σταυρούλα Πάσχου (επίκουρη καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπο...

image descriptionΕλλάδα

Ανήμερα των Θεοφανίων ο καιρός είναι “ανοιξιάτικος” αλλά από αύριο μέχρι και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, επιστρέφει ο χειμώνας. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη, έν...

image descriptionΕλλάδα

Τα κενά αυξάνονται δραματικά μετά τη μαζική νόσηση από κοροναϊό δύο χιλιάδων εργαζομένων στα νοσοκομεία, ενώ για να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες, το υπουργείο Υγείας ετοιμάζει την α...

image descriptionΕλλάδα

Την τελετή Αγιασμού των υδάτων στον Άγιο Ευστράτιο παρακολούθησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, χοροστατούντος του μητροπολίτη Λήμνου και Αγ. Ευστρατίου, Ιερόθεου Γ΄. Το χρέο...

image descriptionΕλλάδα

  Τι δείχνει μεγάλη διεθνής μελέτη για την αξιολόγηση των ανεπιθύμητων ενεργειών από τα εμβόλια που συνοψίζουν καθηγητές του ΕΚΠΑ και ο πρύτανης Θάνος Δημόπουλος   Ο εμβολιασμός έν...

image descriptionΕλλάδα

Την ανησυχία του για τη νέα παραλλαγή του  κορονοϊού  από το  Καμερούν , κρούσματα από την οποία εντοπίστηκαν στη  Γαλλία , εκφράζει στο  ethnos.gr  ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής ...

image descriptionΕλλάδα

Ορόσημο η 10η Ιανουαρίου με επιτάξεις γιατρών, άνοιγμα σχολείων και χειμερινές εκπτώσεις Κορυφώνονται  σχεδόν παράλληλα αφενός  το πέμπτο κύμα της  πανδημίας   που προκαλεί η παραλ...

image descriptionΕλλάδα

  Κορύφωση της μετάλλαξης Ομικρον με 55.000 κρούσματα μέσα στις επόμενες μέρες περιμένει ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, ο οποίος τόνισε ότι η δική του άποψη ήταν να μην...