Σε πολιτική μάχη διαρκείας μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης φαίνεται ότι θα εξελιχθεί η υπόθεση των παρακολουθήσεων, ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι την ώρα του «πολέμου» κατά της ενεργειακής ακρίβειας δεν επιτρέπονται τοξικές και αποπροσανατολιστικές αντιπαραθέσεις.

Το αυριανό άνοιγμα της βουλής πάντως συνδέεται με την αφετηρία σφοδρών συγκρούσεων, εντός και εκτός Ολομέλειας, με αφορμή την υπόθεση των παρακολουθήσεων και με φόντο την τελική πολιτική αναμέτρηση στις προσεχείς εθνικές κάλπες. Το Μέγαρο Μαξίμου προσέρχεται καταρχάς αύριο, δια των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του στη Διάσκεψη των Προέδρων, για να επισημάνει σε όλους τους τόνους ότι θα συμβάλει με αποφασιστικότητα στην διερεύνηση όλων των πτυχών της υπόθεσης, ενώ σκοπεύει να προσδιορίσει την προτεινόμενη ημερομηνία για την σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, που θα ανοίξει το σχετικό «φάκελο».

Στη Διάσκεψη των Προέδρων θα αποφασιστεί επίσης το πλάνο για την διεξαγωγή προ ημερησίας συζήτησης στη βουλή, που είναι πιθανό να συνεδριάσει την Πέμπτη ή την Παρασκευή. Με δεδομένο ότι οι προβολείς είναι στραμμένοι και στην κίνηση του ΠΑΣΟΚ για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής η Νέα Δημοκρατία υπενθυμίζει τη φράση «όλα στο φως» και προτείνει την έρευνα σε βάθος δεκαετίας- δηλαδή από το 2012, ώστε να κληθούν και οι επικεφαλής της ΕΥΠ επί κυβέρνησης Σαμαρά και Τσίπρα. «Όλα υπό έρευνα, όχι όμως υπό ομηρία», είναι το μότο κυβερνητικών στελεχών που τονίζουν την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας και στήριξης των πολιτών μπροστά στις προκλήσεις του δύσκολου χειμώνα.

Οι κόντρες με το ευρύ φόντο έχουν ήδη ξεκινήσει. Η έξοδος της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία αποτέλεσε για παράδειγμα ένα ακόμη σημείο εκκίνησης των σφοδρών αντιπαραθέσεων. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας αλλά και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν λόγο για αδικαιολόγητους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου έσπευσε να απαντήσει υπογραμμίζοντας ότι: «Η ευρωπαϊκή ηγεσία συγχαίρει την Ελλάδα για την έξοδο από την Ενισχυμένη Εποπτεία. Ο κ. Τσίπρας, που έχει ταυτιστεί με τις πιο σκοτεινές μέρες της μνημονιακής περιόδου, με το ψέμα, την εξαπάτηση, το διχασμό, τους φόρους, τις περικοπές, το τσάκισμα της μεσαίας τάξης και την περιθωριοποίηση της χώρας, έχει το θράσος να ζητάει και τα ρέστα και να εμφανίζει μάλιστα ως επιτυχία το τρίτο αχρείαστο μνημόνιο και τα 100 δισ. που χρέωσε τους Έλληνες. Αμετανόητος, εξακολουθεί να βαδίζει το δρόμο του ψέματος, επιχειρώντας ξανά να κάνει το μαύρο, άσπρο. Γιατί είναι το μόνο που ξέρει να κάνει».

Στην αντίπερα όχθη, η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου δηλώνει ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι η κυβέρνηση της κοινωνικής λεηλασίας, των παρακολουθήσεων και του αυταρχισμού» και εκτιμά ότι «η άμεση απομάκρυνσή της είναι η βασική και αναγκαία προϋπόθεση για να ανασάνει η δημοκρατία και η κοινωνία. Μπορεί βέβαια η Κουμουνδούρου να επιμένει εδώ και μήνες στο αίτημα για πρόωρη προσφυγή στην κάλπη, όμως η Χαριλάου Τρικούπη διατηρεί τις επιθέσεις της -ακόμη- σε χαμηλότερους τόνους. Ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης κάνει λόγο για πολιτικές ευθύνες του πρωθυπουργού όσον αφορά την υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού του από την ΕΥΠ, ζητεί την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Διαφάνειας και Θεσμών και κλιμακώνει την επιθετική τακτική του όσον αφορά και στο αίτημα περί πρόωρων εκλογών. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έχει ζητήσει από τους συνεργάτες του να επεξεργαστούν και να ολοκληρώσουν το πλαίσιο για την πρόταση-σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, που θα στηρίξει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Πρόθεση του κ. Ανδρουλάκη είναι να γίνει σαφές ότι δεν υιοθετεί τη λογική των συμψηφισμών, αλλά δεν αρνείται και την έρευνα άλλων περιόδων, εφόσον υπάρχουν ενδείξεις και στοιχεία.
 

Από την πρώτη στιγμή που «έσκασε» εν τω μεταξύ η αποκάλυψη σχετικά με την παρακολούθηση του κινητού του κ. Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, εκείνος και τα  στελέχη του ΠΑΣΟΚ  ζήτησαν να συνεδριάσει …χθες η Επιτροπή της Βουλής, «με το φάκελο όμως με όλα τα στοιχεία στο τραπέζι» και τους αρμόδιους παρόντες να απαντούν σε όλα τα εύλογα ερωτήματα. Η αλήθεια είναι ότι η Χαριλάου Τρικούπη διέκρινε παρατηρώντας την αντίδραση του Μαξίμου μια προσπάθεια «να παίξει καθυστέρηση και να κερδίσει χρόνο». Εκτίμησε επίσης ότι η απόφαση του Μαξίμου να δεχθεί την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας στη βουλή επιβεβαιώνει την πρόβλεψη του ΠΑΣΟΚ ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη προτιμά τη μάχη των εντυπώσεων και την αποπροσανατολιστική στροφή των προβολέων στη μονομαχία του πρωθυπουργού με τον Αλέξη Τσίπρα. Δεν λέει όμως «όχι» και σε αυτήν την διαδικασία αλλά αύριο κατά την Διάσκεψη των Προέδρων ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και η Λίτσα Λιακούλη θα επιμείνουν στο αίτημα να συνεδριάσει τις επόμενες ώρες η Επιτροπή και να έρθουν εκεί οι αρμόδιοι ( η νυν και η πρώην διοίκηση της ΕΥΠ, οι επικεφαλής της ΑΔΑΕ, οι συναρμόδιοι υπουργοί) αλλά και ο φάκελος με όλα τα στοιχεία.

Το βλέμμα της Χαριλάου Τρικούπη είναι ωστόσο στραμμένο και στην ανάδειξη της υπόθεσης μέσω της σύστασης μιας Εξεταστικής Επιτροπής που δεν θα θολώνει το τοπίο σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, αλλά -όπως λένε στελέχη- που θα τραβήξει  από το φόντο το πέπλο σιωπής ή υποβάθμισης του θέματος. Μιχάλης Καλαντζόπουλος, Χρήστος Κακλαμάνης, Δημήτρης Μάντζος και άλλοι από το νομικό τιμ του Ανδρουλάκη μαζί με έμπειρα στελέχη έχουν προετοιμάσει τον «οδικό χάρτη» για την κατάθεση της πρότασης για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, εστιάζοντας στις κρίσιμες πτυχές της παρακολούθησης του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ και ευρωβουλευτή.

«Αν η κυβέρνηση θέλει να ξεκινήσει  τη διερεύνηση του θέματος από το 2012, τότε που ήταν πολιτικά υπεύθυνοι οι κ.κ. Δένδιας και Κικίλιας για την ΕΥΠ,  απαιτείται να προσκομίσει τα αντίστοιχα στοιχεία και φυσικά να μάθουμε τι έγινε την περίοδο Τσίπρα – Καμμένου.», υποστηρίζει ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος προϊδεάζοντας για το περιεχόμενο της πρότασης του ΠΑΣΟΚ και τις κατευθύνσεις διερεύνησης:

Πρώτον, είναι απαραίτητο να διερευνηθούν οι λεπτομέρειες παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, πρέπει να εξακριβωθεί αν παρακολουθούνται άλλοι πολίτες και πόσοι.

Δεύτερον, είναι απαραίτητο να διερευνηθεί τι γίνεται με το predator, ποιοι το έχουν και το διαθέτουν, ποια είναι η εταιρεία και ποιες είναι οι συμβατικές σχέσεις της με το ελληνικό δημόσιο. «Δεν είναι δυνατό να αφήσουμε έτσι αυτό το θέμα. Μιλάμε για ένα λογισμικό που είναι παράνομο, ρομποτοποιεί το κινητό, το παγιδεύει, υποκλέπτει τα δεδομένα, μπορεί να κρατήσει προσωπικές μας στιγμές και συνομιλίες καθιστώντας μας ευάλωτους σε εκβιασμούς. Πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά όλους τους πολίτες της χώρας, δεν μπορούμε να μείνουμε έκθετοι απέναντι σε αυτό το λογισμικό», λέει αναφορικά με την υπόθεση που έχει ήδη απασχολήσει το ευρωκοινοβούλιο. Να σημειωθεί ότι με αφορμή την απόπειρα παγίδευσης του κινητού του κ. Ανδρουλάκη, οι Βρυξέλλες σκοπεύουν να συνεχίσουν την προσπάθεια αποκάλυψης- μάλιστα αναμένονται ειδικές συνεδριάσεις στο ευρωκοινοβούλιο.