ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Άρχισε η συλλογή των πτωμάτων ζώων από τη Θεσσαλία – Μεταφέρονται σε Ημαθία και Αρκαδία

Με τους ειδικούς να σημαίνουν συναγερμό για τη διάδοση μολυσματικών ασθενειών στις πλημμυρισμένες περιοχές, όπου επιπλέουν πτώματα ζώων, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων βρίσκεται σε πλήρη κινητοποίηση.

 

Όπως ανακοινώθηκε τα νεκρά ζώα συλλέγονται ήδη και μεταφέρονται σε περιοχές της Ημαθίας και της Αρκαδίας, όπου και θα αποτεφρωθούν σε ειδικούς κλίβανους.

Η μεταφορά τους γίνεται με ειδικά φορτηγά-ψυγεία σε πιστοποιημένους χώρους καύσης στις παραπάνω περιοχές, ενώ μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν θα χρησιμοποιηθούν και άλλοι χώροι στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Επίσης, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, κατόπιν υπόδειξης των κτηνιατρικών υπηρεσιών, στις περιπτώσεις που πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις, θα χρησιμοποιηθεί και η μέθοδος της υγειονομικής ταφής.

 

Ο συντονισμός των αρμόδιων υπηρεσιών

Ο αποτελεσματικός συντονισμός και η αποτελεσματική οργάνωση της εν λόγω επιχείρησης αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο ΥΠΑΑΤ, από τον αρμόδιο υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Κελέτση, με τη συμμετοχή της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Ειρήνης Αγαπηδάκη, του Γ.Γ., Γιώργου Στρατάκου, του προέδρου του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζου, του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικών Θεμάτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Απόστολου Μπίλλη, υπηρεσιακών παραγόντων και εκπροσώπου της εταιρείας που έχει την ευθύνη της περισυλλογής των ζώων.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε ότι την ευθύνη του συντονισμού των αρμοδίων περιφερειακών κτηνιατρικών υπηρεσιών και του ΕΛΓΑ θα έχει ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Απόστολος Μπίλλης.

Τέλος, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, για λόγους επιτάχυνσης των διαδικασιών αποφασίστηκε να μη γίνει καταγραφή των νεκρών ζώων από τον ΕΛΓΑ με επιτόπιο έλεγχο, αλλά αυτή να στηριχθεί στα επίσημα στοιχεία της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, τα οποία θα διασταυρωθούν αργότερα με τα στοιχεία του ΕΛΓΑ και τις δηλώσεις των κτηνοτρόφων.

Διαβάστε επίσης

Επιστήμονες Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: «Προειδοποιήσαμε έγκαιρα, προτείναμε, μας αγνόησαν»Ελλάδα

Θα χρειαστούν δισεκατομμύρια για να επιστρέψει η κανονικότητα στη Θεσσαλία. Η παντελής έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων και η διατάραξη και αλλοίωση, μέσω παρεμβάσεων, των φυσικών οδώ...

Στην εισαγγελία τα τρία μέλη του πληρώματος του Blue Horizon - Στο νοσοκομείο ο υπεύθυνος καταστρώματοςΕλλάδα

Στην εισαγγελία Πειραιά οδηγήθηκαν σήμερα τα τρία από τέσσερα μέλη του πληρώματος του πλοίου Blue Horizon προκειμένου να απολογηθούν για τον θάνατο του 36χρονου επιβάτη Αντώνη Καργ...

Τσακαλώτος: Πολιτειακός και διοικητικός εκφυλισμός, οι εικόνες καταστροφής στη ΘεσσαλίαΕλλάδα

Πολιτειακό και διοικητικό εκφυλισμό χαρακτήρισε τα όσα τραγικά συμβαίνουν, με τις φονικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Attica. «Τ...