Αποφασισμένες φαίνονται Αθήνα και Άγκυρα να εκκινήσουν τον πολιτικό διάλογο για τη δυνατότητα εξεύρεσης λύσης στο θέμα της οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, με τις δύο πλευρές να εντείνουν τις προσπάθειες το ερχόμενο τρίμηνο, το οποίο φαίνεται πλούσιο σε διπλωματικό παρασκήνιο, ενόψει και της επίσκεψης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν στην Αθήνα.
Γεραπετρίτης και Φιντάν πήραν το πράσινο φως από Κυριάκο Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν να πάνε ένα βήμα παρακάτω, μετά το σύντομο τετ α τετ που είχαν στη Νέα Υόρκη, το οποίο έγινε σε καλό κλίμα, και με συναπόφαση για ήρεμα νερά και συνεργασία, όπου αυτή είναι απαραίτητη, όπως για παράδειγμα στο μεταναστευτικό.
"Οι δύο ηγέτες έδωσαν την εντολή στους υπουργούς Εξωτερικών να διερευνήσουν το έδαφος για το κατά πόσον υπάρχουν πρόσφορες συνθήκες για να εκκινήσουν οι συζητήσεις σχετικά με την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Επιβεβαιώθηκε το καλό κλίμα. Είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μία περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας", είχε δηλώσει πριν από 5 ημέρες από την Νέα Υόρκη ο Γ. Γεραπετρίτης, δημοσιοποιώντας το παράθυρο που άνοιξαν στον πολιτικό διάλογο Μητσοτάκης και Ερντογάν.
Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών από τούδε και στο εξής αναλαμβάνουν το βαρύ φορτίο των συνομιλιών, το οποίο θα εστιάσει στο νομικό πλαίσιο που θα κινηθούν οι δύο πλευρές, στο εύρος της διαφοράς, και αν υπάρξει σε αυτό το δύσκολο κομμάτι συντονισμός, τότε στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που θα γίνει στην Άγκυρα με την νέα χρονιά, θα δοθεί εντολή στις ομάδες των διπλωματών και των εμπειρογνωμόνων να προχωρήσουν όσα ειπώθηκαν προφορικά στο χαρτί.
"Το ότι συζητούμε με την Τουρκία δε σημαίνει ότι συμφωνούμε και σε όλα" είπε στην κυριακάτικη ανασκόπηση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος πάντως από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ έκανε λόγο για "ένα παράθυρο ευκαιρίας" στον διάλογο με την Τουρκία. "Είμαι πεπεισμένος" είπε, "ότι σήμερα έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας και θα πρέπει να είμαστε αρκετά τολμηροί και αρκετά σοφοί, ώστε να αδράξουμε αυτήν την ευκαιρία. Αλλά αν πρόκειται να προσπαθήσουμε, θα πρέπει οι δύο πλευρές να υιοθετήσουμε μία συνεπή προσέγγιση σε κάθε πτυχή της συμπεριφοράς μας".
Για την Αθήνα, τα ήρεμα νερά που επικρατούν εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο στις σχέσεις Αθήνας και Άγκυρας δίνουν τη δυνατότητα διερεύνησης του ενδεχόμενου να μπουν οι δύο πλευρές πιο βαθιά στον διάλογο, την ώρα που οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι είναι περισσότεροι στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Πόσο εύκολος όμως είναι από εδώ και στο εξής αυτός ο διάλογος;
Τα αγκάθια
Το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας, το "γκριζάρισμα" ελληνικών βραχονησίδων, το casus belli που ακόμη διατηρείται στο αυτονόητο δικαίωμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια και η αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων αποτελούν πάγιες τουρκικές θέσεις, από τις οποίες η Άγκυρα δεν έχει αποστεί.
Παραμένει αδιάλλακτη στην παράνομη κατοχή της Κύπρου, εμμένοντας στη θέση για λύση δύο κρατών, κόντρα στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, από καιρού εις καιρόν ζητεί την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών ενώ η ίδια διατηρεί αποβατικές δυνάμεις στα παράλια της, ενώ τον περασμένο Ιούλιο "έβγαλε" 5 φρεγάτες ανοιχτά της Κάσου, σε μία επίδειξη δύναμης στο ιταλικό πλοίο που διεξήγαγε έρευνες για την πόντιση ηλεκτρικού καλωδίου για την σύνδεση Ελλάδας-Κύπρου.
Επιπλέον, δεν δέχεται το Δίκαιο της Θάλασσας που προβλέπει ότι τα νησιά έχουν πλήρη επήρεια, ενώ έχει υπογράψει με την Λιβύη το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο, την νομιμότητα του οποίου απέρριψαν εκτός από την Κύπρο και την Αίγυπτο, και η Ευρωπαική Ένωση. Το πώς θα ξεπεραστούν όλα τα παραπάνω είναι ένας δισεπίλυτος γρίφος.