ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
image description

Όμικρον: Τι γνωρίζουμε για την υποπαραλλαγή που έφτασε και στην Ελλάδα

Η Ελλάδα προστέθηκε την Παρασκευή στη λίστα των χωρών όπου έχει ανιχνευθεί η υποπαραλλαγή BA.2 του κοροναϊού, η οποία έχει ήδη εξαπλωθεί ευρέως στη Δανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς όμως να είναι ακόμα γνωστό αν συμπεριφέρεται διαφορετικά από το αρχικό στέλεχος Όμικρον.

Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, δύο κρούσματα επιβεβαιώθηκαν την τελευταία εβδομάδα στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Όπως φαίνεται είναι τα πρώτα στην Ελλάδα, καθώς την Πέμπτη ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης είχε αναφέρει ότι μέχρι τότε δεν είχαν καταγραφεί περιστατικά στη χώρα.

Η υποπαραλλαγή BA.2, η οποία ανεπίσημα βαφτίστηκε «Όμικρον 2», είναι ένας από τους τρεις κλάδους στους οποίους έχει χωριστεί η Όμικρον, και παρουσιάζει σημαντικές διαφορές από το αρχικό στέλεχος (ΒΑ.1) ως προς τις μεταλλάξεις που φέρει.
Ευρεία εξάπλωση

Η BA.2 ανακαλύφθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου και ήδη ανιχνεύεται σε τουλάχιστον 43 χώρες, σύμφωνα με δεδομένα που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Scripps στην Καλιφόρνια.

Παρά την έλλειψη επαρκών γενετικών δεδομένων, η BA.2 φαίνεται πως ήδη επικρατεί στις Φιλιππίνες και στην Ινδία, ειδικά στην περιοχή της Καλκούτας όπου αντιστοιχεί στο 80% των κρουσμάτων, ανέφεραν προ ημερών οι Times of India.

Η BA.2 εξαπλώνεται επίσης στη Βρετανία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία και τη Δανία, στην οποία αντιστοιχούν τα περισσότερα από τα 8.000 κρούσματα που έχουν καταγραφεί ως σήμερα παγκοσμίως.

Σύμφωνα με το Κρατικό Ορολογικό Ινστιτούτο της Δανίας, η BA.2 αντιστοιχούσε στο 20% των κρουσμάτων Covid-19 στα μέσα Δεκεμβρίου, ποσοστό που εκτινάχθηκε στο 45% τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου.
Καθησυχαστικά τα πρώτα δεδομένα

Η BA.2 φέρει αρκετές διαφορετικές μεταλλάξεις και δεν αποκλείεται να συμπεριφέρεται διαφορετικά από την αρχική Όμικρον όσον αφορά τη μεταδοτικότητα, τη βαρύτητα της νόσου και τη διαφυγή από την ανοσία που προσφέρει ο εμβολιασμός ή η φυσική λοίμωξη.

Ωστόσο η προκαταρκτική ανάλυση του δανικού ινστιτούτου «δεν δείχνει διαφορές στις νοσηλείες στο BA.2 συγκριτικά με το BA.1».

Τα υπάρχοντα εμβόλια αναμένεται να προστατεύουν από τη σοβαρή νόσο όπως συμβαίνει και με την αρχική Όμικρον, προσθέτει το ινστιτούτο.

Την ίδια άποψη είχε εκφράσει την Πέμπτη ο δρ Μαγιορκίνης: «Δεν φαίνεται ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ του ενός κλάδου και του άλλου όσον αφορά, ας πούμε, τη νοσηρότητα ή την μεταδοτικότητα. Ακόμα είναι νωρίς» είπε.

Σε εξέλιξη βρίσκεται τώρα η προσπάθεια για καλλιέργεια του ιού στο εργαστήριο προκειμένου να εξεταστεί αν εξουδετερώνεται αποτελεσματικά από αντισώματα που απομονώνονται από το αίμα εμβολιασμένων ατόμων και πρώην ασθενών.
Ιός «stealth»

Από γενετική άποψη, η BA.2 διαφέρει από την αρχική Όμικρον περισσότερο από ό,τι διαφέρει η Όμικρον από την παραλλαγή Άλφα του κοροναϊού.

Η παρακολούθηση της ΒΑ.2 είναι ενδεχομένως πιο δύσκολη, καθώς η συγκεκριμένη υποπαραλλαγή δίνει μεν θετικό αποτέλεσμα στην εξέταση PCR, δεν ξεχωρίζει όμως εύκολα από άλλες παραλλαγές.

Ο λόγος είναι ότι από την BA.1 απουσιάζει μια μετάλλαξη (S-gene target failure) που επέτρεπε την διάγνωση της αρχικής Όμικρον.

Για τον λόγο αυτό η BA.2 αποκαλείται και υποπαραλλαγή «stealth», όρος που κανονικά αναφέρεται σε αεροπλάνα που παραμένουν αόρατα στα ραντάρ.

«Την ονομάσαμε stealth επειδή έχει μια μετάλλαξη στην θέση 67 που την κάνει μη ανιχνεύσιμο από την κλασική μέθοδο που χρησιμοποιούμε» είχε δηλώσει ο δρ Μαγιορκίνης.

Όμως αυτή η διαφορά δεν επηρεάζει τους ασθενείς του κοροναϊού, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των θετικών δειγμάτων δεν υποβάλλεται σε γενετική ανάλυση ώστε να εξακριβωθεί σε ποιο στέλεχος οφείλεται η λοίμωξη.

Διαβάστε επίσης

image descriptionΕλλάδα

Με την αυτόφωρη διαδικασία συνελήφθησαν γονείς που αρνούνται να στείλουν το παιδί τους στο σχολείο, λόγω της πανδημίας. Πρόκειται για ένα ζευγάρι το οποίο δεν επιθυμεί τον εμβολιασ...

image descriptionΕλλάδα

Ο βιασμός στη Θεσσαλονίκη έχει προκαλέσει οργή, ενώ συνεχώς υπάρχουν εξελίξεις σε σχέση με την υπόθεση. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, μέχρι την επόμενη Παρασκευή θα γίνουν γνωστά τα...

image descriptionΕλλάδα

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις σε ότι αφορά στην υπόθεση βιασμού της 24χρονης Γεωργίας στη Θεσσαλονίκη, την οποία κατήγγειλε η ίδια. Σήμερα Παρασκευή ύστερα από έρευνες της Υποδιεύθυν...

image descriptionΕλλάδα

Με σταθερά βήματα προχωρά ο σχεδιασμός της ΕΡΓΟΣΕ για την ολοκλήρωση κομβικών υποδομών που θα αναβαθμίσουν το ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο, με απώτερο στόχο να καταστεί η χώρα μας...

image descriptionΕλλάδα

Σε πλήρη ετοιμότητα όλος ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής για την αντιμετώπιση της επικείμενης κακοκαιρίας - Πάνω από 80 μηχανήματα, 2.5 χιλιάδες τόνοι αλά...

image descriptionΕλλάδα

Σε παράταση της προθεσμίας για την οριστική σύνταξη των συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων με τις παλαιές αντικειμενικές τιμές που λήγει στις 31 Ιανουαρίου προσανατολίζεται η ηγεσία τ...

image descriptionΕλλάδα

Αντιμέτωπη με πολικές θερμοκρασίες και χιόνια πρόκειται να έρθει η χώρα μας τα επόμενα 24ωρα από την επέλαση της  κακοκαιρίας «Ελπίς» . Το πρώτο καιρικό σύστημα αναμένεται να μας ε...

image descriptionΕλλάδα

Ζήτημα χρόνου ήταν να φτάσει και στην Ελλάδα η υποπαραλλαγή της Όμικρον. Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, εντοπίστηκαν δύο κρούσματα την τελευταία εβδομάδα στο αεροδρόμιο «Ελευθέρ...

image descriptionΕλλάδα

Βασιλική Κόκκαλη   Σε αργία τέθηκε ο κληρικός - Στα δικαστήρια βρέθηκε και η κόρη του, η οποία φώναζε πως ο πατέρας της είναι αθώος - Ο 37χρονος ιερέας λειτουργεί σε εκκλησία στα Κ...