ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μαγιορκίνης: Δεν προβλέπεται εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού για την ευλογιά των πιθήκων

Για την ευλογιά των πιθήκων και την πιθανότητα μετάδοσής της μίλησε σε σημερινή συνέντευξή του ο Επίκουρος Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

 

Ο κ. Μαγιορκίνης μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα ΜEGA» εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την μετάδοση της ευλογιάς των πιθήκων.

 

«Η πρώτη πανδημία το 1958 καταγράφηκε σε μια αποικία πιθήκων, ωστόσο η πηγή τους θεωρείται ότι είναι μικρά θηλαστικά δηλαδή τρωκτικά ποντίκια, αρουραίοι της Αφρικής. Το πρώτο εμβόλιο για την ευλογιά προερχόταν από τις αγελάδες, και γι’ αυτό ονομάστηκε και δαμαλισμός, ο εμβολιασμός που γινόταν από τις αγελάδες. Η πηγή θεωρούνται τα τρωκτικά, ακόμα και στην περίπτωση των αγελάδων η μετάδοση έχει γίνει από τρωκτικά. Οι ονομασίες προέρχονται από τις πρώτες παρατηρήσεις», ανέφερε αρχικά.

 

«Στην Αφρική ο συγκεκριμένος ιός ενδημεί. Έχει κάνει επιδημίες και τα τελευταία δύο χρόνια, με αρκετά κρούσματα και έναν μικρό αριθμό θανάτων, οπότε το περίεργο είναι ΄τι αυτός ο ιός δημιου5ργρεί την πρώτη επιδημία και εκτός Αφρικής, αυτό είναι που μας προβληματίζει και προσπαθούμε να το περιορίσουμε», συμπλήρωσε.

 

«Χθες ανακοινώθηκαν άλλα 33 κρούσματα στην Βρετανία, δεν είναι φόβος για να δημιουργήσει μία κατάσταση πανδημίας», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαγιορκίνης.

Για την μετάδοση της ευλογιάς των πιθήκων

 

Για τις πιθανότητες μετάδοσης, ο κ. Μαγιορκίνης δήλωσε πως, «Είναι εξαιρετικά απίθανο να μεταδοθεί εάν για παράδειγμα κάθεσαι δίπλα με κάποιον, μεταδίδεται στην πολύ στενή επαφή, αναφέρονται ως μολυσματικά τα μεγάλα σταγονίδια από το στόμα, αλλά και πάλι όχι όπως τα βλέπαμε στον covid. Ο ασθενής θα πρέπει να έχει εξανθήματα, και υπάρχει πιθανότητα να γίνει μετάδοση και κατά τη διάρκεια μίας σεξουαλικής επαφής γιατί μιλάμε για στενές επαφές. Δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει αυτός ο ιός».

 

Επιπλέον, επεσήμανε πως, «οι μελέτες από την Αφρική κάνουν λόγο για ασυπτωματική μετάδοση, η μετάδοση ωστόσο είναι εξαιρετικά απίθανη. Από την στιγμή που δεν έχουν εξανθήματα, δεν το μεταδίδουν. Η γνώση μας είναι εξαιρετικά περιορισμένη και δεν σχετίζεται με το ασυμπτωματικό του covid».

 

Τέλος, μίλησε για την καταγραφή κρουσμάτων στην Ελλάδα.

 

«Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν κρούσματα του ιού, είμαστε απλά σε εγρήγορση. Εμβόλια υπάρχουν σαν στρατηγικά αποθέματα μέσω της ΕΕ, δεν προβλέπεται εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού. Αυτό που ενδεχομένως να προβλεφθεί είναι να προσφερθεί ένα εμβόλιο στις στενές επαφές, και των γύρω επαφών , είναι το λεγόμενο ring vaccination, και αυτό εφαρμόζεται και στο Ηνωμένο Βασίλειο», κατέληξε.

 

Διαβάστε επίσης

Φρίκη στον Βόλο: Ζητούσε από την κόρη του να ξεντύνεται μπροστά του και μετά τριβόταν πάνω της!Ελλάδα

Τη Δευτέρα, για μια ακόμη φορά έφτασε στις δικαστικές αίθουσες η υπόθεση της ασέλγειας ενός 10χρονου κοριτσιού από τον πατέρα του, το 2018, στον Βόλο.   Η υπόθεση εκδικάστηκε κεκλε...

Ευλογιά των πιθήκων: Για ποιους πολίτες εξετάζει εμβολιασμό η Εθνική ΕπιτροπήΕλλάδα

  Η ευλογιά των πιθήκων  έχει προκαλέσει ανησυχία παγκοσμίως και κινητοποίησε τους αρμόδιους υγειονομικούς φορείς μετά την ταχύτητα εξάπλωσής του.   Το ενδεχόμενο του εμβολιασμού ό...

Παραλήρημα Ερντογάν: Η «διαγραφή» Μητσοτάκη, το «βέτο» στις ΗΠΑ και το «λάφυρο» της ΣυρίαςΕλλάδα

Δυναμιτίζοντας ενσυνείδητα το κλίμα ο Ερντογάν δήλωσε πως «για μένα δεν υπάρχει πια Μητσοτάκης» - Ψύχραιμη η Αθήνα απαντά: «Δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση δηλώσεων με την Τουρκία» -...