ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μητσοτάκης: Θα ζητήσω έκτακτα μέτρα στήριξης των καταναλωτών στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής

«Η επίσκεψή μου στη Ρουμανία πραγματοποιείται στη σκιά της προχθεσινής απόφασης της Ρωσίας να αναγνωρίσει με μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας από τις αυτοπροσδιοριζόμενες δημοκρατίες Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ αλλά και δυστυχώς την απόφαση να στείλει στρατιωτικά στρατεύματα σε ουκρανικό έδαφος», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων που έκανε με τον Ρουμάνο ομόλογό του Νικολάε Τσιούκα.

Είναι κινήσεις που παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και τις συμφωνίες του Μινσκ, συνέχισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Είναι εκφράσεις αναθεωρητισμού που θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα. Θεμελιώδης αρχή της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδος είναι ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών. Καταδικάζουμε συνεπώς απερίφραστα πρωτοβουλίες που αντιβαίνουν σε αυτές τις αξίες και ως κράτη μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ συντονιζόμαστε ώστε η αντίδραση όχι μόνο να είναι κοινή αλλά και ουσιαστική».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει έναν παραπάνω λόγο καθώς στην περιοχή ζει ελληνική κοινότητα και βασικό μέλημά μας είναι η στήριξη των ομογενών μας στην Ουκρανία.«Το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε διαρκή επιφυλακή. Τα τελευταία γεγονότα θέτουν ζητήματα διεθνούς ασφάλειας και αμφισβήτησης συνόρων και συνθηκών. Εμείς την Ευρώπη ξέρουμε ότι ποτέ και κανένα δεν ευνόησε η βία και η αστάθεια», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στο θέμα της ενεργειακής επάρκειας ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι στην πατρίδα μας έχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να παραμείνει ασφαλής η τροφοδοσία. Παράλληλα είπε ότι βγαίνουν τρία βασικά συμπεράσματα. Πρώτον ότι θα πρέπει να επιταχυνθεί η μετάβαση στην πράσινη οικονομία με τρόπο που δεν θα πλήξει τα ασθενέστερα νοικοκυριά. Δεύτερον να μειώσουμε την εξάρτηση μας σε προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία σημειώνοντας ότι η Ρουμανία επίσης διαθέτει φυσικό αέριο. Τρίτον τόνισε την ανάγκη βραχυπρόθεσμα να ληφθούν έκτακτα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Χρειάζεται ευρωπαϊκή απάντηση, για όλες της χώρες το πρόβλημα είναι δημοσιονομικά επώδυνο. Είναι κάτι που θα θέσω στο επόμενο ευρωπαϊκό συμβούλιο», υπογράμμισε ενώ είπε ότι η συζήτηση για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης καθίσταται ολοένα και πιο επίκαιρη. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι με τη φίλη χώρα Ρουμανία είμαστε γείτονες, εταίροι και σύμμαχοι με σχέσεις που χάνονται στο βάθος των αιώνων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Αθήνα στηρίζει το αίτημα της Ρουμανίας για ένταξη στο σύστημα του Σένγκεν σημειώνοντας ότι θα αποφέρει οφέλη για τη ρουμανική κοινωνία και οικονομία.

Τόνισε επίσης ότι η θέση όλων των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων είναι στην Ευρώπη και πως θα εργαστούν από κοινού για την πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον Ρουμάνο ομόλογό του για τη στήριξη στα εθνικά μας θέματα και αναφέρθηκε στις συνεχόμενες τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

«Η Ελλάδα έχει πάντα κλειστή την πόρτα των απειλών και ανοικτό το παράθυρο διαλόγου», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας πως εργαλείο είναι το διεθνές δίκαιο. Σχετικά με την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών είπε ότι έχουμε 2,2 δισ. στο διμερές εμπόριο και μπορούμε να τα αυξήσουμε κι άλλο. Αναφέρθηκε επίσης στις σημαντικές ροές επισκεπτών από τη Ρουμανία στην Ελλάδα. «Θέλουμε περισσότερους, να ξεπεράσουμε το 1 εκατ. που είχαμε το 2019. Η Ελλάδα είναι ανοικτή σε επισκέπτες όλο το χρόνο», πρόσθεσε.

Παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για θέματα πολιτικής προστασίας και τόνισε πως οι Έλληνες εκτίμησαν τη βοήθεια των Ρουμάνων πυροσβεστών στην κατάσβεση των πυρκαγιών στην Ελλάδα το καλοκαίρι.

Από την πλευρά του ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Νικολάε Τσιούκα είπε ότι η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού επαναβεβαίωσε τις καλές σχέσεις των δύο λαών που έχουν κοινή ιστορία και πολιτισμό. Τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι διμερείς σχέσεις και η ανάπτυξη ευνοούνται και πως έχουν παρόμοιες προσεγγίσεις σε αρκετά θέματα.

Αναφέρθηκε επίσης στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας στα θέματα πολιτικής προστασίας και σημείωσε πως η δράση των Ρουμάνων πυροσβεστών συνέβαλε για την ομαλοποίηση της κατάστασης.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην Ουκρανία ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας τόνισε πως «έχουμε καταδικάσει απερίφραστα την παραβίαση από τη Ρωσία του διεθνούς δικαίου με την αναγνώριση της λεγόμενης ανεξαρτησίας». Είπε επίσης ότι αυτές οι πράξεις συμβάλουν στην περαιτέρω επιδείνωση της ασφαλείας στην Ευρώπη και τόνισε τη συνέχιση του συντονισμού για την ενίσχυση της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ. Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας αναφέρθηκε στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και είπε πως οι διπλωματικές προσπάθειες είναι έντονες, ενώ Ρουμανία και Ελλάδα στηρίζουν κοινά συμφέροντα και συγκλίνουσες απόψεις.

Επιπλέον, ανέφερε ότι συζήτησαν για θέματα διασυνδεσιμότητας στην ενέργεια, για τις μεταφορές, την πανδημία, την ανάπτυξη και το στόχο της Ρουμανίας για ένταξη στη συνθήκη Σένγκεν.

Επιπρόσθετα, δήλωσε ότι συζήτησαν για τις μεταναστευτικές ροές και εξέφρασε την ελπίδα αυτό το εξάμηνο να σημειωθεί πρόοδος στα συστατικά του ευρωπαϊκού συμφώνου μετανάστευσης και ασύλου ώστε να έχουμε ένα λειτουργικό σύστημα.

Επιπρόσθετα εξέφρασε την αλληλεγγύη της Ρουμανίας στην Ελλάδα για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στη συνάντηση των δύο ηγετών που προηγήθηκε των δηλώσεων, επιβεβαιώθηκε η κοινή επιθυμία των δύο πλευρών για περαιτέρω αναβάθμιση και ενίσχυση των διμερών σχέσεων και της διμερούς συνεργασίας, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, της ενέργειας, του τουρισμού και της άμυνας.

Οι κκ. Μητσοτάκης και Τσιούκα συζήτησαν ακόμη θέματα συντονισμού και συνεργασίας ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας και στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Ρουμανίας- Βουλγαρίας, η οποία καθίσταται σήμερα περισσότερο επιτακτική από ποτέ. Συζητήθηκαν, επίσης, θέματα συνεργασίας σε περιφερειακούς διεθνείς οργανισμούς και στο ΝΑΤΟ, καθώς και οι προοπτικές τριμερούς συνεργασίας με τη συμμετοχή και της Βουλγαρίας.

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις σε περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, με έμφαση τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με εταίρους και συμμάχους, ενώ υπογράμμισε ότι η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου από την πλευρά της Ρωσίας και η αναθεωρητική προσέγγιση επαναχάραξης συνόρων είναι επικίνδυνη.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο Μεταναστευτικό και στην πολιτική που εφαρμόζει η Ελλάδα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα ήταν το πρώτο θύμα της εργαλειοποίησης του Μεταναστευτικού για την επίτευξη πολιτικών σκοπών τον Μάρτιο του 2020.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τους συνομιλητές του για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας μέσω δηλώσεων και ενεργειών, οι οποίες αντίκεινται κατάφωρα στο Διεθνές Δίκαιο, αμφισβητούν ευθέως Διεθνείς Συνθήκες και έχουν ήδη καταδικαστεί από Ε.Ε. και ΗΠΑ. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη σταθερή προσήλωση της χώρας μας στους ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας και στον εποικοδομητικό διάλογο με βάση το Διεθνές Δίκαιο.

Μετά τη συνάντησή τους, οι δύο πρωθυπουργοί υπέγραψαν Κοινή Διακήρυξη για την περαιτέρω προώθηση της διμερούς οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας Ελλάδας-Ρουμανίας.

Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού, υπεγράφη, επίσης, από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη και τον αρμόδιο Ρουμάνο υπουργό, Μνημόνιο Κατανόησης για θέματα Πολιτικής Προστασίας.

Στις 19:00 ο κ. Μητσοτάκης θα παρακαθίσει σε επίσημο δείπνο που θα παραθέσει ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας.

 

Συνάντηση του πρωθυπουργού με Έλληνες επιχειρηματίες στο Βουκουρέστι

Με το Διοικητικό Συμβούλιο του Διμερούς Ελληνο-ρουμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στην Πρεσβεία της Ελλάδος στο Βουκουρέστι. «Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι και πάλι εδώ σε μια κρίσιμη, σε μια δύσκολη γεωπολιτική συγκυρία. Έκρινα σκόπιμο να ολοκληρώσω το ταξίδι αυτό διότι μου δίνεται η ευκαιρία να συζητήσω και με τους φίλους μας στη Ρουμανία, με τον κύριο Πρόεδρο και με το νέο Πρωθυπουργό τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσουμε κοινά στις ρωσικές προκλήσεις στην Ουκρανία» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Απευθυνόμενος σε Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Ρουμανία και μιλώντας για τις εξελίξεις στην Ουκρανία τόνισε:

«Είναι ένα ζήτημα το οποίο προφανώς αφορά όλους μας, αφορά ιδιαίτερα και τη Ρουμανία, μια χώρα η οποία γειτονεύει με την Ουκρανία. Αφορά ιδιαίτερα και την πατρίδα μας στο βαθμό που έχουμε πάρα πολλούς ελληνικής καταγωγής συμπολίτες μας οι οποίοι βρίσκονται στην επίμαχη περιοχή, ειδικά στη ζώνη της Μαριούπολης. Αφορά όμως ολόκληρο τον κόσμο, διότι καμία αλλαγή συνόρων με τη βία δεν μπορεί να γίνει ανεκτή πόσο μάλλον από μια χώρα η οποία έχει θέσει το διεθνές δίκαιο στο επίκεντρο της εξωτερικής της πολιτικής».

Παράλληλα στάθηκε ιδιαίτερα στους τρόπους ενίσχυσης και διεύρυνσης της ελληνικής επιχειρηματικής παρουσίας στη Ρουμανία, αλλά και της προώθησης των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα συνδέεται με ιστορικούς, πολιτικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με τη Ρουμανία, διατηρεί ισχυρή οικονομική παρουσία, και κατέχει σημαντική θέση μεταξύ των εμπορικών και επενδυτικών εταίρων της.

Σημείωσε ότι το τελευταίο διάστημα η ελληνική επιχειρηματική παρουσία ισχυροποιείται διαρκώς, ενώ συγχρόνως παρατηρείται αυξημένη ρουμανική επιχειρηματική παρουσία στην Ελλάδα. 

«Μας ενδιαφέρει να στηρίξουμε και την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων, των ελληνικών κεφαλαίων, των ελληνικών επιχειρηματιών οι οποίοι δραστηριοποιούνται εκτός της πατρίδας μας. Και φυσικά τα Βαλκάνια και ειδικά μία πολύ μεγάλη αγορά, η μεγαλύτερη χώρα των Βαλκανίων, η Ρουμανία, είναι μία αγορά η οποία προφανώς και μας ενδιαφέρει πάρα πολύ» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε επίσης τα μέλη του Επιμελητηρίου για την αμέριστη στήριξη της ελληνικής πολιτείας σε όλες τις προσπάθειες εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων τονίζοντας ότι η Ρουμανία αποτελεί μία από τις σημαντικότερες αγορές της περιοχής.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι το 2021 ο όγκος του διμερούς εμπορίου Ελλάδας και Ρουμανίας παρουσίασε περαιτέρω αύξηση και για πρώτη φορά ξεπέρασε το ποσό των 2 δισ. ευρώ, φτάνοντας τα 2,2 δισ. ευρώ. Τα ελληνικά επενδυμένα κεφάλαια στη Ρουμανία υπερβαίνουν τα 3,5 δισ. ευρώ σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας: τηλεπικοινωνίες, υποδομές, τράπεζες, βιομηχανία τροφίμων και ποτών, δομικά υλικά.  

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του  Ελληνο-Ρουμανικού  Εμπορικού Επιμελητηρίου Χριστόδουλος Σεφέρης ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό και αναφέρθηκε στις σημαντικές προοπτικές των ελληνο-ρουμανικών οικονομικών σχέσεων. 

Πριν από τη συνάντησή του με τους Έλληνες επιχειρηματίες στο Βουκουρέστι, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου που αποτελεί το παρεκκλήσιο της Ελληνικής Πρεσβείας. Το εκκλησάκι χρονολογείται από το 1899 και έχει χαρακτηρισθεί ως ιστορικό μνημείο της πόλης του Βουκουρεστίου. 

 

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ρουμανίας

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Ρουμάνο Πρόεδρο Klaus Iohannis στο Βουκουρέστι.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η κοινή βούληση των δυο πλευρών για περαιτέρω διεύρυνση και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων, με έμφαση στην οικονομία και στην ενέργεια, όπου οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι υπάρχει μεγάλη δυναμική ενίσχυσης της συνεργασίας. 

Διαπιστώθηκε ακόμη συναντίληψη σε μεγάλα ευρωπαϊκά και διεθνή ζητήματα. Αντάλλαξαν ακόμη απόψεις για τις τελευταίες ανησυχητικές εξελίξεις στην Ουκρανία.

Στην επίσημη επίσκεψη στη Ρουμανία τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια.

 

ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Υπόθεση Βγενόπουλου: Πόλεμος ανακοινώσεων μετά την αποκάλυψη του iefimerida - Τι απαντά η Β. ΘάνουΕλλάδα

Πολιτική αντιπαράθεση προκαλεί το ντοκουμέντο της συνομιλίας του Ανδρέα Βγενόπουλου με την επιχειρηματία Δ.Μ., που εμφανιζόταν ως αγγελιοφόρος της τότε προέδρου του Αρείου Πάγου, Β...

Gov.gr: Ξεκινούν εγγραφές σε νηπιαγωγεία και δημοτικά της χώρας για το σχολικό έτος 2022 – 2023Ελλάδα

Γονείς και κηδεμόνες θα μπορούν από 1η Μαρτίου έως τις 20 Μαρτίου του 2022 να πραγματοποιούν εγγραφές μαθητών και μαθητριών στα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά της χώρας για το σχολικό έτ...

Μητσοτάκης από Ρουμανία: Καμία αλλαγή συνόρων με τη βία δεν μπορεί να γίνει ανεκτήΕλλάδα

Με το Διοικητικό Συμβούλιο του Διμερούς Ελληνο-ρουμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκηςκατά την επίσκεψή του στην Πρεσβεία της Ελλάδος στο...

Τραγωδία στο Κρυονέρι: Γυναίκα παρασύρθηκε και διαμελίστηκε από τρένοΕλλάδα

Τραγικό θάνατο βρήκε μια γυναίκα όταν παρασύρθηκε από διερχόμενη αμαξοστοιχία. Σύμφωνα με πληροφορίες η άτυχη γυναίκα διαμελιστηκε από την αμαξοστοιχία IC53, που πραγματοποιεί το δ...

Εξάρχεια: Επεισόδιο με αρχιμανδρίτη και δυνάμεις των ΜΑΤ – Συνελήφθη ο ιερέαςΕλλάδα

Συνελήφθη οξύθυμος Αρχιμανδρίτη ο οποίος επιτέθηκε σε αστυνομικούς διμοιρίας των ΜΑΤ στη συμβολή των οδών Ακαδημίας και Ζωοδόχου Πηγής στις 10:30 το βράδυ της Δευτέρας στα Εξάρχεια...

Πάτρα: Νέα στοιχεία για το θάνατο των τριών παιδιών – Θέμα ημερών οι καταθέσεις, αναμένονται οι τοξικολογικέςΕλλάδα

Στάση αναμονής κρατούν οι αστυνομικοί του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής, οι οποίοι ερευνούν την υπόθεση του θανάτου των τριών παιδιών στην  Πάτρα, που πέθαναν κάτω ...