ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τσίπρας: «Οι ΗΠΑ μας λένε βρείτε τα και η Γαλλία δεν βγάζει κιχ για την Τουρκία»

Οι χειρισμοί της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά αλλά και στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, φαίνεται ότι θα αποτελέσουν θέματα τριβής μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.


Τα όσα δήλωσε στη χθεσινοβραδινή συνέντευξή του στον Alpha ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αυτό δείχνει.


Ο κ.Τσίπρας αναφέρθηκε στις τουρκικές προκλήσεις, στην απαράδεκτη στάση που τηρούν οι ΗΠΑ, αλλά και στη σιωπή της Γαλλίας με την οποία υπογράψαμε υποτίθεται αμυντική συνεργασία με κόστος πολλών δισεκατομμυρίων .


Τι είπε ο κ.Τσίπρας:

«…πρέπει να σας πω ότι είμαι πολύ ανήσυχος για τις εξελίξεις. Είμαι ανήσυχος διότι οι διεθνείς εξελίξεις είναι εξαιρετικά αρνητικές, με έναν πόλεμο ο οποίος δεν λέει να σταματήσει και με διαρκή την απειλή γενίκευσής του. Ακόμη κι αυτό που έμοιαζε αδιανόητο πριν από λίγους μήνες, να μιλάμε για την πιθανότητα πυρηνικής εμπλοκής.


Βλέπουμε τη ραγδαία αναβάθμιση του ρόλου της Τουρκίας στην περιοχή και μάλιστα την αποκατάσταση των σχέσεών της όχι μόνο με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, αλλά και με μια σειρά άλλες χώρες. Βλέπουμε μια Τουρκία η οποία ενώ υποτίθεται ότι μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Ερντογάν είχε δημιουργηθεί ένα κλίμα τουλάχιστον καλής γειτονίας για ένα διάστημα, επιμένει στην αναθεωρητική της λογική. Διότι οι υπερπτήσεις δεν ήταν υπερπτήσεις αμφισβήτησης του εναέριου χώρου. Ήταν υπερπτήσεις στη Λέσβο που θεωρεί ότι είναι ένα νησί που πρέπει να αποστρατικοποιημένο και στο Αγαθονήσι που το αμφισβητεί, θεωρεί ότι είναι γκρίζα ζώνη.

Και βγαίνει το State Department και δεν αναφέρει ούτε καν τη λέξη «Τουρκία», λέει «βρείτε τα για τον εναέριο χώρο». Μα δεν είναι ο εναέριος χώρος. Ανησυχώ λοιπόν. Και ανησυχώ γιατί, τι βλέπω; Βλέπω ότι η κυβέρνηση έχει μια στρατηγική η οποία σχεδόν τα δίνει όλα στους Αμερικανούς στους συμμάχους μας, όταν έρχεται να φέρει τη δεύτερη αναθεώρηση της ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας και ουσιαστικά παραχωρεί επ’ αόριστο στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε ελληνικό έδαφος. Κανένας άλλος πρωθυπουργός δεν το έκανε αυτό, ούτε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης όταν κατέρρεε η Σοβιετική ένωση που είχε αδελφικές σχέσεις με τον Πρόεδρο Μπους τότε. Έδινε τη δυνατότητα κάθε χρόνο να αναθεωρείται η σύμβαση για τη Σούδα, ώστε να δίνει τη δυνατότητα στην εκάστοτε κυβέρνηση να διαπραγματεύεται.

Δίνουμε επ’ αόριστο τις βάσεις, βγαίνουμε και δίνουμε όπλα στην Ουκρανία, γινόμαστε βασιλικότεροι του βασιλέως, την ίδια στιγμή που η Τουρκία το παίζει ουδέτερη, αναβαθμίζει τις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και αναμένεται να πάρει πολεμικά αεροσκάφη F-16. Γιατί; Για να πετάνε πάνω από τα ελληνικά νησιά. Αυτό, κύριε Σρόιτερ, νομίζω ότι πρέπει να μας προβληματίσει.

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Υπό αυτό το πρίσμα μήπως ήταν λάθος η θέση του ΣΥΡΙΖΑ ως προς τα εξοπλιστικά προγράμματα, κύριε Πρόεδρε -και για τα Rafale μιλάω και για τις φρεγάτες. Η πραγματικότητα δείχνει ότι η τουρκική προκλητικότητα όχι μόνο δεν υποχωρεί, αλλά αυξάνεται διαρκώς.


ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Η κριτική μας δεν ήταν λάθος και θα σας πω γιατί. Εμείς δεν είπαμε να μην εξοπλιστεί η χώρα, είπαμε να εξοπλιστεί επαρκώς. Και ταυτόχρονα σε ό,τι αφορά την ελληνογαλλική συμφωνία, να είναι τέτοια που να κατοχυρώνει εγγυήσεις της χώρας έναντι της Τουρκίας. Εγγυήσεις ασφάλειας.

Αλλά βλέπουμε ότι η Γαλλία παρά τη συμφωνία με την Ελλάδα και παρά τα Rafale και παρά τις φρεγάτες, δεν έβγαλε κιχ ούτε η Γαλλία ούτε για τις υπερπτήσεις, ούτε για τις προκλήσεις της Άγκυρας. Και την ίδια στιγμή βλέπουμε ότι η Τουρκία ετοιμάζεται να πάρει ιταλογαλλικά αντιαεροπορικά συστήματα.

Να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα: ο σύμμαχός σου δεν μπορεί να το παίζει δίπορτο, δεν μπορεί να είναι και με εσένα και με αυτόν που σε απειλεί. Και άρα επειδή με ρωτήσατε για το ταξίδι του πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν θέλω να πιστέψω ότι ο πρωθυπουργός κρατάει αυτή τη στάση που εγκυμονεί κινδύνους για την Ελλάδα και τα όπλα στην Ουκρανία και η στάση να είμαστε το φυλάκιο –το αφύλακτο φυλάκιο τελικά- μόνο και μόνο για να πάρει μια χειραψία στον Λευκό Οίκο.

Πρέπει να τεθεί με τον πιο επίσημο τρόπο από τα χείλη του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Λευκό Οίκο το αίτημα να μην δοθούν τα F-16 στην Τουρκία, να υπάρξουν εγγυήσεις ασφάλειας έναντι της τουρκικής επιθετικότητας για την Ελλάδα. Δεν μπορεί η Ελλάδα να είναι έτοιμη να συμφωνήσει να δοθούν εγγυήσεις ασφάλειας στις σκανδιναβικές χώρες με την είσοδό τους στο ΝΑΤΟ που χρειάζεται και η δική μας έγκριση και την ίδια στιγμή να μην απαιτεί εγγυήσεις ασφάλειας για την Ελλάδα και την Κύπρο, έναντι της Τουρκίας. Εκτός αν θεωρούμε ότι μόνο η ρωσική επιθετικότητα υπάρχει και η τουρκική επιθετικότητα δεν υπάρχει.

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Θέλω την άποψή σας σε ένα θέμα το οποίο είναι ίσως το πιο φλέγον αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Η Ευρώπη επιλέγει μια πολύ σκληρή γραμμή σε ό,τι έχει να κάνει, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, με τις κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία. Η απόφαση ή η προσπάθεια είναι να πάμε σε ένα πλήρες εμπάργκο πετρελαίου και να μη γίνει καμία διαδικασία πληρωμής σε ρούβλια, όπως ζητάει η Ρωσία, ακόμη κι αν αυτό φέρει τον κίνδυνο πλήρους διακοπής της παροχής φυσικού αερίου. Θέλω να ρωτήσω αν συμφωνείτε με αυτές τις επιλογές.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Σρόιτερ, κι εδώ θέλω να εκφράσω τον προβληματισμό μου. Είμαι από αυτούς που υπεραμύνθηκα των κυρώσεων ενάντια στη Ρωσία ως ένα μέτρο ισχυρό, που θα διεκδικήσει τον τερματισμό του πολέμου και της ειρήνης. Εάν οι κυρώσεις αντί να πλήττουν αυτούς για τους οποίους επιβάλλονται, πλήττουν αυτόν που τις επιβάλλει, πρέπει να επαναξιολογηθούν. Σε ό,τι αφορά το περίφημο θέμα της πληρωμής σε ρούβλια, από ό,τι ακούω κι από ό,τι μαθαίνω -δεν είμαι ο ειδικότερος- αλλά από ό,τι άκουσα και από δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, υπάρχει τρόπος πληρωμής σε ευρώ -που μετά ας το κάνουν ό,τι θέλουν αυτοί, να το κάνουν ρούβλια να το κάνουν γουάν, ό,τι θέλουν ας το κάνουν- που δεν παραβιάζει τις κυρώσεις που έχουμε συμφωνήσει.

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Δεν πάμε προς τα εκεί όμως.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Από εκεί και πέρα, αν εμείς θέλουμε να κάνουμε εμπάργκο στο φυσικό αέριο, να κάνουμε εμπάργκο στο πετρέλαιο, να κάνουμε εμπάργκο όταν είμαστε εξαρτημένοι κατά 40% τούτη την ώρα από το ρωσικό φυσικό αέριο η Ελλάδα και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αναρωτιέμαι τον χειμώνα που έρχεται πώς θα τον βγάλουμε. Διότι μακάρι να υπήρχε ένας μαγικός τρόπος αύριο το πρωί αυτή την εξάρτηση 40% να τη μηδενίζαμε. Δεν υπάρχει αυτός ο μαγικός τρόπος.

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Η απάντηση βεβαίως είναι ότι με αυτά τα χρήματα τα οποία πληρώνουμε εμείς ως χώρα και η Ευρωπαϊκή Ένωση, όλες οι χώρες, οι Ρώσοι έχουν τη δυνατότητα να στηρίζουν την οικονομία τους ώστε να συνεχίσουν να χτυπούν τους Ουκρανούς.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εντάξει, εγώ το καταλαβαίνω αυτό, από την άλλη μεριά όμως δεν μπορεί η ευρωπαϊκή οικονομία και οι ευρωπαϊκές χώρες να δεινοπαθήσουν και να βρεθούν σε χειρότερη θέση από ό,τι η Ρωσία η ίδια.

Αυτό που, μιας και το συζητάμε, είπα και στη Φιλανδή πρωθυπουργό την οποία συνάντησα, είναι ότι δεν μπορεί να μου ζητάς βεβαίως να συμπαρασταθούμε, να είμαστε δίπλα, να κάνουμε εμπάργκο, αλλά την ίδια στιγμή δεν μπορείς εσύ και μάλιστα ως σοσιαλδημοκράτισσα να ανήκεις στην κλίκα των “σκληρών” στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που δεν θέλει αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, που δεν θέλει να υπάρχει μια πιο χαλαρή πολιτική δημοσιονομική.

Διότι ποιος θα πληρώσει τη νύφη; Ποιος θα πληρώσει την κλιματική μετάβαση, ποιος θα πληρώσει την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και το ρωσικό πετρέλαιο; Αν είναι να την πληρώσουμε εμείς και οι φτωχότεροι και να οδηγηθούμε σε μια κοινωνία που το 40% θα είναι περιθωριοποιημένο και θα κρυώνει τον χειμώνα, τότε, με συγχωρείτε, θα ζούμε εμείς χειρότερο πόλεμο.

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Άρα, τα δύσκολα είναι μπροστά μας.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Άρα, εδώ χρειάζεται βεβαίως μια πολιτική αρχών, μια πολιτική αλληλεγγύης, αλλά και μια πολιτική που, εν τοιαύτη περιπτώσει, θα ξέρουμε τον τρόπο με τον οποίο οι κυρώσεις θα χτυπούν αυτόν στον οποίο τίθενται και όχι αυτόν ο οποίος τις θέτει.

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Για να κλείσουμε, κύριε Πρόεδρε: έχουμε έναν πόλεμο σε εξέλιξη, μια πανδημία σε ύφεση -ας ελπίσουμε ότι θα συνεχιστεί η κατάσταση έτσι- αλλά έχουμε τον χειμώνα μπροστά μας και μια τεράστια ενεργειακή κρίση για την οποία συζητήσαμε. Το ερώτημα είναι αν επιμένετε σε μια τέτοια συγκυρία στην ανάγκη για άμεσες εκλογές.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, επιμένω, κύριε Σρόιτερ. Και ξέρετε γιατί επιμένω; Γιατί με φοβίζει η επόμενη μέρα και όσο βλέπω μια κυβέρνηση η οποία κινείται χωρίς λογισμό, χωρίς να ενδιαφέρεται για την επόμενη μέρα, παρά μονάχα να εξαντλήσει κάθε δευτερόλεπτο στην εξουσία και να καταγράφει πολύ αρνητικά ρεκόρ. Να είμαστε στην κορυφή σε ό,τι αφορά την ακρίβεια και στον πάτο σε ό,τι αφορά ελευθερίες, όπως η ελευθερία του Τύπου που κατρακυλήσαμε στην 108η θέση. Όσο βλέπω μια κυβέρνηση η οποία μπορεί να αφήσει πίσω της συντρίμμια -εννοώ οικονομικά και κοινωνικά. Καταλαβαίνω γιατί έχω την εμπειρία, ξαναπαρέλαβα συντρίμμια, ότι θα είναι πολύ δύσκολη η επόμενη μέρα.

Γι’ αυτό τον λόγο επιμένω ότι είναι δημοκρατική διέξοδος. Πιστεύω ότι μια προοδευτική κυβέρνηση με κοινωνικό πρόσημο και με άλλη στρατηγική από αυτή που εφαρμόζει η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, μπορεί να έχει ένα πρόγραμμα κοινωνικής σωτηρίας και ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και στήριξης της κοινωνίας. Γι’ αυτό ζητάμε εκλογές.

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ πάρα πολύ, να ευχηθώ και καλή επιτυχία στις εκλογές στο Συνέδριό σας.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και εγώ σας ευχαριστώ, κύριε Σρόιτερ.

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Να είστε καλά, ευχαριστώ πάρα πολύ.

 

Πηγή: militaire.gr 

Διαβάστε επίσης

Ρεύμα: Στις 19:00 οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη για τα νέα μέτρα – Το παρασκήνιο της επίσπευσηςΕλλάδα

Με νέο μήνυμα στους πολίτες, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, σήμερα, ο Πρωθυπουργός ανακοινώνει τις κυβερνητικές παρεμβάσεις για τη μείωση των τιμών στο ρεύμα. Είχε προηγηθεί μπαρά...

Marfin: Τρισάγιο για τα θύματα 12 χρόνια μετά – «Δεν τους ξεχνάμε» το μήνυμα ΜπακογιάννηΕλλάδα

Η μνήμη των θυμάτων των θλιβερών γεγονότων στην τράπεζα Marfin στην οδό Σταδίου, θα τιμηθεί σήμερα (05.05.2022) στις 11 το πρωί, με τρισάγιο στην πλατεία Καρύτση. Το 2010 έχασαν τη...

Εποχικοί εργαζόμενοι: Γιατί δεν θέλουν να επιστρέψουν φέτος στα νησιά;Ελλάδα

Οι κάκιστες συνθήκες εργασίας και διαμονής, και τα δύο χρόνια πανδημίας έχουν αλλάξει ριζικά το σκηνικό στην εποχική εργασία, τη στιγμή που ο τουρισμός είναι έτοιμος για ολική επαν...

Σασμός: Παραιτήθηκε ο σκηνοθέτης Κ. Κωστόπουλος μετά την καταγγελία για βιασμόΕλλάδα

  Ο Κώστας Κωστόπουλος, ο σκηνοθέτης της σειράς “Σασμός” ανακοίνωσε ότι παραιτείται μετά την “καταγγελία” για βιασμό σε βάρος του, που είδε το “φως” της δημοσιότητας τις τελευταίες...

Ηλεκτρικό ρεύμα: Υψηλότερες επιδοτήσεις Μάιο, Ιούνιο και πλαφόν από τον ΙούλιοΕλλάδα

Αυξημένες επιδοτήσεις για τον Μάιο και τον Ιούνιο και επιβολή πλαφόν στις τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς, με ταυτόχρονη κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής από τον Ιούλιο, αναμένε...

Οικονόμου: Ο κ. Τσίπρας επενδύει στις κρίσεις λαϊκίζοντας και λέγοντας ψέματα και ανακρίβειεςΕλλάδα

«Ο κ. Τσίπρας, όπως έχει κάνει σε όλη την πολιτική του πορεία, επενδύει στις κρίσεις λαϊκίζοντας και λέγοντας ψέματα και ανακρίβειες», αναφέρει σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσω...

Γρεβενά: Ισχυρή έκρηξη σε εργοστάσιο, ένας σοβαρά τραυματίας νοσηλεύεται διασωληνωμένοςΕλλάδα

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι σήμερα, Τετάρτη 4 Μαΐου, σε εργοστάσιο ξυλείας στους Μαυραναίους Γρεβενών. Σύμφωνα με πληροφορίες του kozanimedia.gr υπάρχει έν...

Τσίπρας: Μετά από 9 μήνες αισχροκέρδειας, ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται ότι βρήκε τα λεφτόδεντραΕλλάδα

Επίθεση στην κυβέρνηση για την πολιτική της στην αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, στην συνέντευξή του στον Αlpha, ενώ δεσ...