Κάθε χρόνο η ομιλία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης σηματοδοτεί και ένα νέο πολιτικό ξεκίνημα, που στην προκειμένη περίπτωση είναι αναγκαίο, την ώρα που η κυβέρνηση διανύει το δεύτερο μισό της, με σημάδια κόπωσης και μακριά από το 41% του Ιουνίου του 2023. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν την Νέα Δημοκρατία να κινείται σταθερά στα εκλογικά ποσοστά που έλαβε στις ευρωεκλογές, (σ.σ. 28%) με δεύτερο κόμμα το ΠΑΣΟΚ και τρίτο τον ΣΥΡΙΖΑ που πασχίζει να αποφύγει νέα διαλυτικά φαινόμενα.
Κάθε χρόνο το ακροατήριο περιμένει να ακούσει τι θα περιλαμβάνει το καλάθι του πρωθυπουργού- αυτή τη φορά θα έχει παροχές αλλά με μέτρο- όμως σημασία έχουν και τα πολιτικά μηνύματα που θα επιλέξει να στείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μία συγκυρία που φαίνεται ότι υπάρχει ρευστότητα στο πολιτικό σκηνικό, με τις εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ προ των πυλών, την αναμπουμπούλα για δεύτερη φορά στον ΣΥΡΙΖΑ και τα κόμματα δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας να δείχνουν αυξητικές τάσεις. Σε αυτό το σκηνικό, το ερώτημα που επανέρχεται είναι εάν η κυβέρνηση θα θελήσει να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, θέτοντας ως όριο για την είσοδο στη Βουλή το ποσοστό του 5% αντί του 3% που ισχύει σήμερα.
"Καμία συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου"
Συνεργάτες του πρωθυπουργού διαψεύδουν το επίμαχο σενάριο που έχει αρχίσει να κυκλοφορεί στα δημοσιογραφικά γραφεία, λόγω της αδυναμίας που φαίνεται ότι έχει η Νέα Δημοκρατία να είναι αυτοδύναμη, αν συνεχίσει να διατηρεί τα εκλογικά ποσοστά των ευρωεκλογών. "Τέτοιο θέμα δεν έχει ανοίξει ούτε ως συζήτηση", λένε κυβερνητικές πηγές, υπενθυμίζοντας την θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τις πρόσφατες εκλογές ότι δεν προτίθεται αν αλλάξει τον εκλογικό νόμο.
"Αυτοί είναι οι κανόνες του παιχνιδιού και με αυτούς θα πάμε" δήλωσε στη συνέντευξη που έδωσε τον Ιούλιο στον ΣΚΑΙ, προσθέτοντας ότι " ο εκλογικός νόμος είναι αυτός που είναι. Πιστεύω στις αυτοδύναμες κυβερνήσεις". Το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να κλείσει αυτή τη συζήτηση, καθώς επιτείνει την εσωστρέφεια, ενώ εκπέμπει το σήμα ότι θα επιχειρήσει αυτό το βήμα με μοναδικό στόχο την διατήρηση στην εξουσία. "Η πρόσφατη λαική εντολή ήταν σαφής για να υλοποιήσουμε το προεκλογικό μας πρόγραμμα", λένε οι ίδιες πηγές, "και θα κριθούμε στο τέλος της τετραετίας".
Ο πρωθυπουργός αναμένεται στην ομιλία του αλλά και στην συνέντευξη Τύπου που θα δώσει το μεσημέρι της Κυριακής να κλείσει οποιοδήποτε παράθυρο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, υπενθυμίζοντας τι έγινε την προηγούμενη τετραετία, με την κυβέρνηση να ολοκληρώνει την συνταγματική της θητεία.
Τέλος και στην ονοματολογία για τον ΠτΔ
Οι πρόσφατες αντιδράσεις γαλάζιων βουλευτών στο πρόσωπο της Κατερίνας Σακελλαροπούλου με αφορμή την παρουσία της στο event για την ψήφιση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, άνοιξε την…κουβέντα για το ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με τα δημοσιεύματα να εμφανίζουν τον Νίκο Δένδια ως μία πιθανή επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου για το ανώτατο αξίωμα.
"Αυτή η συζήτηση είναι εκτός από άκαιρη και προσβλητική", είπε προ ημερών ο Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, διαψεύδοντας ότι έχει πέσει στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου, το όνομα του υπουργού Εθνικής Άμυνας. "Όλα στην ώρα τους" θα είναι και το μότο του πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη, καθώς πιστεύει ότι είναι τουλάχιστον άκομψο να ανοίγει θέμα προσώπου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, έξι μήνες νωρίτερα.