Εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ για το ερωτηματολόγιο Κασσελάκη: Συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία - Το παρασκήνιο και τα στρατόπεδα
«Βόμβες» από Γεροβασίλη, Σπίρτζη κατά του Κασσελάκη και του ερωτηματολογίου - Ποιοι είναι δίπλα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ
Τόσο για τη φύση των ερωτημάτων, όσο και για τη χρονική συγκυρία που επελέγη από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να τεθούν αυτά προς συζήτηση, δηλαδή λίγα εικοσιτετράωρα πριν την έναρξη του 4ου Συνεδρίου του κόμματος και χωρίς να έχει ειδοποιηθεί κανείς από τα στελέχη του. Απεναντίας, όπως μετέδωσε από χθες το πρωί το protothema.gr, ακόμη και οι κορυφαίοι του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ βρέθηκαν σε απόλυτο αιφνιδιασμό, με αποτέλεσμα να καταγραφούν δημόσια οι αντιδράσεις σειράς πρωτοκλασάτων στελεχών απέναντι στα ερωτήματά του Στέφανου Κασσελάκη.
Το χρονικό
Το χορό των αντιδράσεων άνοιξε η Αντιπρόεδρος της Βουλής και διαχρονική συνομιλήτρια του Αλέξη Τσίπρα, Όλγα Γεροβασίλη, δηλώνοντας «έκπληκτη» και ζητώντας παράλληλα την έκτακτη σύγκληση των καθοδηγητικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής, «πριν από τη σύγκληση του Συνεδρίου. Πριν δηλαδή αυτό εξελιχθεί ντεφάκτο σε συνέδριο διάλυσης του κόμματος που ο Αλέξης Τσίπρας έφερε στη διακυβέρνηση του τόπου και το οποίο παρέδωσε στον διάδοχό του στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης», όπως τόνισε η κυρία Γεροβασίλη.
Τη σκυτάλη έλαβε ο πρώην Υπουργός, Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ υποστήριξε πως «πολλά από αυτά είναι ληγμένα ζητήματα. Μάλλον δεν είναι ενημερωμένος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ», για να συμπληρώσει ότι «ζητήματα κομβικά, κρίσιμα και σημαντικά δεν τίθενται στη δημόσια σφαίρα από τη στιγμή που δεν έχουν τεθεί ούτε στις θέσεις, ούτε στον δημόσιο, αλλά ούτε και στον εσωκομματικό διάλογο των μελών του κόμματος».
«Ο πρόεδρος οφείλει άμεσα να πάρει πρωτοβουλία για συνεννόηση» ανέφερε, από μέρους του, ο πρώην Γραμματέας, Πάνος Ρήγας, ενώ η Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Νοτοπούλου επισήμανε ότι «μόλις 5 ημέρες πριν τη διεξαγωγή του έκτακτου συνεδρίου, με τη χθεσινή πρωτοβουλία του προέδρου, Στέφανου Κασσελάκη, επιχειρείται να εισαχθούν θέματα καταστατικού/ταυτοτικού χαρακτήρα -θέματα που δεν αφορούν το επερχόμενο συνέδριο- με αποτέλεσμα να ναρκοθετείται το κλίμα συσπείρωσης και ενότητας που είναι απαραίτητο για την επανεκκίνηση και ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».
Οι υπέρμαχοι Κασσελάκη
Να απαντήσει στη δήλωση της Όλγας Γεροβασίλη, η οποία έθεσε θέμα σύγκλισης των κομματικών οργάνων, επιχείρησε πρώτη η Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη, υποστηρίζοντας ότι «κάνω λοιπόν έκκληση προς όλες κι όλους: Ας μην εμποδίζουμε τη συζήτηση να μπει στην ουσία. Δεν υπάρχουν βλάσφημα ερωτήματα που εξαιρούνται. Δεν απομένει άλλος χώρος για διαδικαστικές ενστάσεις ούτε χωράνε στην κρίσιμη στιγμή φιλοδοξίες αρχηγίσκων». Ακολούθως, η Βουλευτής Β΄ Πειραιά, Νίνα Κασιμάτη δήλωσε ότι «Το κόμμα πρέπει να επανιδρυθεί και ο Πρόεδρος σ. Στέφανος Κασσελάκης δικαιούται να προσκαλεί τα Μέλη να συμμετάσχουν ουσιαστικά σε αυτήν την πορεία και μέσω #iSYRIZA», ενώ «τα ερωτήματα στοχεύουν στην σωστή κατεύθυνση. Είναι ιστορικό μας καθήκον να είμαστε τολμηροί, θαρραλέοι και ειλικρινείς» σημείωσε η Βουλευτής Νότιου Τομέα Αθήνας, Ραλλία Χρηστίδου.
«Στα ανοιχτά και πολυσυλλεκτικά κόμματα της κυβερνώσας Αριστεράς, καμία ερώτηση απο την ηγεσία προς τα μέλη (και αντίστροφα) δεν αποτελεί ταμπού. Ούτε μια τέτοια εκδήλωση αμεσότητας υποκαθιστά συγκροτημένες διαδικασίες, όργανα και συνέδρια. Αλλά τα εμπλουτίζει…Κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ είχαν μάθει να αντιπροσωπεύουν εσαεί και παντού τα μέλη. Καλό είναι να συνηθίζουμε όλοι σιγά σιγά σε δημοκρατικές αδιαμεσολάβητες επικοινωνίες», δήλωσε ο Μάρκος Χατζησάββας, μέλος της ΚΕ και της ΚΟΕΣ του ΣΥΡΙΖΑ.
Το παρασκήνιο της αντίδρασης
Με δεδομένο, όμως, ότι ο Στέφανος Κασσελάκης ήταν εν πτήσει προς Λονδίνο, όταν καταγράφηκαν οι πρώτες αντιδράσεις κορυφαίων στελεχών απέναντι στο ερωτηματολόγιό του, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επέλεξε να τοποθετηθεί αρχικά μέσω ανάρτησης στα κοινωνικά δίκτυα και κατόπιν μέσω ομιλίας του σε απόδημους Έλληνες, χθες το απόγευμα.
Συγκεκριμένα, ο κ. Κασσελάκης εμφανίστηκε αμετακίνητος στην ανάρτησή του, λέγοντας πως «το να δώσουμε φωνή στα μέλη ήταν βασική μου δέσμευση από την πρώτη στιγμή, όταν έθεσα υποψηφιότητα για Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, ο προοδευτικός κόσμος από το 2019 μάς φωνάζει «αλλάξτε τα όλα».
Σημειωτέον ότι το βράδυ του Σαββάτου, όταν είδαν το φως της δημοσιότητας τα πρώτα στοιχεία του ερωτηματολογίου, πηγές της Κουμουνδούρου επιχείρησαν να χαμηλώσουν τους τόνους, λέγοντας ότι το ερωτηματολόγιο δεν συνιστά το πνεύμα της εισήγησης του Προέδρου στο 4ο Συνέδριο και πως η εισήγησή του θα κυμανθεί στο πλαίσιο της Επιτροπής Θέσεων. Ωστόσο, χθες το απόγευμα από το Λονδίνο, ο κ. Κασσελάκης επέλεξε μια άτεγκτη στάση, για να επαναλάβει μετά την ανάρτησή του και στην ομιλία του πως «η φωνή των μελών πάνω από την δικιά μου».
Ο δρόμος προς την Πολιτική Γραμματεία
Κι ενώ ο κ. Κασσελάκης έφτανε στη βρετανική πρωτεύουσα, από χθες το πρωί, οπότε η Όλγα Γεροβασίλη έδωσε το σήμα της αντεπίθεσης, κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεχόταν καταιγιστικά εκατοντάδες τηλεφωνήματα από όλη τη χώρα και μαζί την ασφυκτική πίεση για την ανάληψη πρωτοβουλιών. Μετά από πυρετώδεις διαβουλεύσεις, αργά το απόγευμα χθες, 17 από τα 21 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας συνυπέγραψαν αίτημα σύγκλισης του ανώτατου καθοδηγητικού όργανου, με αποτέλεσμα να συνεδριάζουν σήμερα στις 12 το μεσημέρι, στην Κουμουνδούρου.
Συγκεκριμένα, το αίτημα συνυπέγραψαν οι: Παναγιώτα Μπελώνη Αράπη, Όλγα Γεροβασίλη, Κώστας Ζαχαριάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Ζωή Καρκούλια, Μαρία Κουβέλη, Κατερίνα Νοτοπούλου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Νίκος Παππάς, Παύλος Πολάκης, Γιάννης Ραγκούσης, Πάνος Ρήγας, Νίκος Σκορίνης, Ελένη Συμεωνίδου, Ολυμπία Τελιγιορίδου, Διονύσης Τεμπονέρας, Αλέκος Φλαμπουράρης.
Απουσιάζουν, όμως, οι υπογραφές των Γραμματέων του κόμματος, Ράνιας Σβίγκου και Γιώργου Βασιλειάδη, της Ρένας Δούρου και της Θεοδώρας Τζάκρη, αλλά και της Μάγκυς Δούση και του Γραμματέα της Νεολαίας, Κωνσταντίνου Παναγιωτόπουλου.
Από πλευράς του, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης αναμένεται να συμμετάσχει ψηφιακά, μέσω zoom, στην σημερινή συνεδρίαση, αλλά όχι καθ’ όλη τη διάρκεια της, καθώς έχει προγραμματισμένες συναντήσεις, στο πλαίσιο της παρουσίας του στο Λονδίνο.
Οι επόμενοι σταθμοί
Με δεδομένο, πάντως, ότι τόσο η Όλγα Γεροβασίλη, όσο και τα περισσότερα στελέχη που την ακολούθησαν αντιδρώντας στο ερωτηματολόγιο, αιτήθηκαν να συγκληθεί εκτός από την Πολιτική Γραμματεία και η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, δεν αποκλείεται η τελευταία να συνεδριάσει πριν την έναρξη του 4ου Συνεδρίου, δηλαδή πριν την ερχόμενη Πέμπτη.
Ήδη, άλλωστε, το περιεχόμενο του ερωτηματολογίου, αλλά και το κύμα αντιδράσεων που σήκωσε, έχουν κινητοποιήσει τις τελευταίες ώρες τα περισσότερα από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, που αναμένουν τις επόμενες ώρες την εξέλιξη της σημερινής συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας, για να λάβει σειρά και το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο του κόμματος.
Καταστατική πρόβλεψη υπάρχει, άλλωστε, και για το ενδεχόμενο άρνησης του Προέδρου να συγκαλέσει τα όργανα, καθώς «η Κεντρική Επιτροπή συνέρχεται τακτικά, δια ζώσης ή, όταν απαιτείται με υβριδικό ή ψηφιακό τρόπο, κάθε 3 μήνες με ευθύνη της Πολιτικής Γραμματείας και εντός 15 ημερών όταν το ζητήσει το 1/4 των μελών της» σύμφωνα με το άρθρο 16, παρ.7 από το Καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.
Πάντως, ακόμη και τα στελέχη που αντέδρασαν ηχηρά στην πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη για το ερωτηματολόγιο, φέρονται απολύτως σύμφωνα με τη διεξαγωγή εσωκομματικού δημοψηφίσματος, εφόσον όμως είναι εκ των προτέρων γνωστοί οι όροι υλοποίησής του και γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι εξαρχής την εισήγηση της ηγεσίας. Όμως, ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε να μην ανοίξει τις προηγούμενες ημέρες τα χαρτιά του μετά την ψηφοφορία για τα ομόφυλα ζευγάρια και τις πιθανές κυρώσεις της σε όσους διαφώνησαν. Αντίθετα, προτίμησε να αιφνιδιάσει το κόμμα του με το ερωτηματολόγιο που του επεφύλαξε, το οποίο θέτει τις βάσεις για τη δημόσια αμφισβήτησή, αλλά και την πιθανότητα πλήρους ανατροπής του μέχρι τώρα κομματικού σχεδιασμού για τις Ευρωεκλογές.