ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τα επόμενα βήματα στον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα

Μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα και πιθανότατα το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, προκειμένου να δρομολογήσει τον οδικό χάρτη για την εκλογή νέου προέδρου από την βάση του κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να συνεδριάσει και η Κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα εκλέξει νέο επικεφαλής της Κ.Ο., ώστε να εκπροσωπείται το κόμμα στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, ενόψει και της τριήμερης συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή.

Παραιτήθηκε χθες ο Αλέξης Τσίπρας από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ

«Την άμεση προσφυγή στις σχετικές διαδικασίες για την εκλογή νέας ηγεσίας» του ΣΥΡΙΖΑ από τα μέλη του πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις που παραχώρησε στο Ζάππειο, την Πέμπτη, ανακοινώνοντας παράλληλα την απόφασή του να μην είναι ο ίδιος υποψήφιος.
Σε μια μακροσκελή δήλωση, ο Αλ. Τσίπρας, απευθύνθηκε σε όλους όσους στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και όχι, μίλησε για την «οδύνη» που του προκάλεσε αυτή η απόφαση την όποια, όπως είπε, δεν την πήρε «εν θερμώ», ενώ επίσης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει ο κορμός της προοδευτικής παράταξης του τόπου. 

«Στη δήλωσή μου το βράδυ των εκλογών είπα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πια κλείσει έναν μεγάλο ιστορικό κύκλο, που πρέπει να τον αποτιμήσουμε με περηφάνεια. Και να ανοίξουμε συλλογικά, έναν επόμενο κύκλο. Δύσκολο, πρωτόγνωρο, αλλά ακόμη πιο ελπιδοφόρο και δημιουργικό», είπε και πρόσθεσε: «Μίλησα επίσης για την ανάγκη δύσκολων και γενναίων αποφάσεων, που αφορούν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Για την ανάγκη να συναντηθούμε πάλι με τις αξίες μας. Της συλλογικότητας, της ανιδιοτέλειας και της κοινωνικής ευθύνης, να ανανεώσουμε τολμηρά το στελεχικό μας δυναμικό από πάνω μέχρι κάτω, δείχνοντας εμπιστοσύνη σε νέους ανθρώπους, να βάλουμε τέλος σε νοοτροπίες που μας κόστισαν ακριβά». 
Σε αυτά συμπλήρωσε, την «ανάγκη να εφεύρουμε τον νέο ΣΥΡΙΖΑ , που θα μπορέσει με σεμνότητα και ανοιχτά μάτια να διαβάσει τις νέες αντιθέσεις και τα νέα ρεύματα της κοινωνίας, τις νέες προκλήσεις της εποχής, και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες εκείνων που θέλει και έχει ταχθεί να εκπροσωπεί».  
Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν, υπενθύμισε ότι ήταν μόλις 34 ετών όταν παρέλαβε «ένα μικρό κόμμα της Αριστεράς», το οποίο «έγινε ο κορμός της προοδευτικής παράταξης στην Ελλάδα» και ο ίδιος «ο πρώτος στην ιστορία αριστερός πρωθυπουργός της χώρας». Τόνισε, δε, ότι ήταν «το πρώτο αριστερό κόμμα στην Ευρώπη που κυβέρνησε και μάλιστα σε ιστορικές στιγμές τόσο για την πατρίδα και την ΕΕ, σε απίστευτα δύσκολες συνθήκες, με την κοινωνία καταρρακωμένη και την οικονομία χρεοκοπημένη», σχολιάζοντας πως «κάθε μέρα» της πορείας του «ήταν μια μέρα μάχης». 
«Αντιμετωπίσαμε στην αρχή μια Ευρώπη καχύποπτη και εχθρική απέναντι στην Ελλάδα και μια συμμαχία δανειστών που θεωρούσε την πατρίδα μας άξια τιμωρίας. Αντιμετωπίσαμε αφόρητες πιέσεις και εκβιασμούς. Που εκπορεύονταν από ισχυρές δυνάμεις έξω από τη χώρα, αλλά έβρισκαν ισχυρούς συμπαραστάτες και μέσα σ' αυτή», είπε, δηλώνοντας, ωστόσο «περήφανος» για όσα πέτυχε η κυβέρνηση αυτή και συγκεκριμένα: «την έξοδο από τα μνημόνια και τη ρύθμιση του χρέους», «την επούλωση των τραυμάτων της κοινωνίας και της οικονομίας», «τη διεθνή εικόνα της Ελλάδας που αποκαταστήσαμε» και «την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών». 
Έκανε επίσης αναφορά σε «συμβιβασμούς», «τραύματα» και «λάθη», υπογραμμίζοντας πως όλα αυτά «αποτελούν αναντικατάστατη παρακαταθήκη για το νέο κύκλο του ΣΥΡΙΖΑ».
«Το εκλογικό σώμα έδωσε στο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ την προηγούμενη Κυριακή μια διπλή εντολή. Πρώτον, να ανταποκριθεί στο ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Που πάντα και εκ των πραγμάτων είναι ρόλος κόμματος εξουσίας. Και δεύτερον, να αλλάξει δραστικά, αν θέλει να διεκδικήσει εκ νέου με αξιώσεις την κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για ανάγκη «άμεσης» αναδιοργάνωσης, «χωρίς χρονοτριβή».
«Το νέο κύμα στην κοινωνία, την τέχνη, στην πολιτική, περνάει είτε με συγκρούσεις, το πιο συνηθισμένο, είτε επειδή κάποιοι που κατέχουν θέσεις ευθύνης κατανοούν την αναγκαιότητά του. Κι εγώ κατανοώ την ανάγκη για ένα νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ. Και αποφάσισα να παραμερίσω για να περάσει», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας, εκφράζοντας την «εμπιστοσύνη» του στο ανθρώπινο δυναμικό του κόμματος. 
Συνεχίζοντας, ανακοίνωσε την πρόταση του για «την εκλογή νέας ηγεσίας από τα μέλη του Κόμματος, όπως ορίζει το καταστατικό του» και την «την άμεση προσφυγή στις σχετικές διαδικασίες», στις οποίες, όπως χαρακτηριστικά είπε, «φυσικά δεν θα είναι υποψήφιος». Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι θα είναι «παρών πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά από αυτές» και δήλωσε «συγκινημένος». 
«Αυτή η απόφαση έχει και για μένα ένα στοιχείο οδύνης, όπως θα είχε και για τον καθένα. Έχει όμως και ένα στοιχείο προσωπικής πρόκλησης, ένα γοητευτικό στοιχείο», είπε και συνέχισε: «Να αποδείξω με τη στάση και το παράδειγμά μου ότι στη ζωή, στην πολιτική, ιδίως στην πολιτική που αναφέρεται σε αξίες, μπορείς να είσαι μάχιμος και δημιουργικός, ίσως σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα πιο χρήσιμος, και χωρίς αξιώματα. Να αποδείξω  ότι η μάχη για τις ιδέες και η προσφορά δεν ορίζεται από την καρέκλα που κατέχει κανείς». 
Κλείνοντας, δεσμεύτηκε προς τα μέλη, του φίλους και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα συνεχίσει να είναι «δίπλα» τους, ενώ απευθύνθηκε και «σε όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες», υποστηρίζοντας ότι «τα επόμενα χρόνια δε θα είναι εύκολα για κανένα μας» καθώς «ζούμε σε μια περίοδο αλλεπάλληλων κρίσεων, σε ένα ασταθές οικονομικό περιβάλλον, σε μια περίοδο έντονων γεωπολιτικών εντάσεων και προκλήσεων».
«Η πίστη στις αξίες μας. Η προσήλωσή μας στη δημοκρατία και την ελευθερία, που είναι συνώνυμο της Ελλάδας. Η αγάπη για τον άνθρωπο. Η αλληλεγγύη. Η αγάπη για την πατρίδα. Η ενότητα. Το εμείς πάνω από το εγώ, είναι δρόμος για να ξεπεράσουμε όλες αυτές τις δυσκολίες», είπε και κατέληξε: «Η προοδευτική παράταξη του τόπου, όπως πάντα στην ιστορία, θα είναι οδηγός σε αυτή τη συλλογική την εθνική προσπάθεια. Και ένας νέος ΣΥΡΙΖΑ που θα την εκφράζει αυτή τη μεγάλη παράταξη, μπορεί να γίνει ξανά η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο».

 

Διαβάστε επίσης

Πανελλαδικές 2023 - Άνοδος βάσεων για τις σχολές Νομικής, Ψυχολογίας και Πολυτεχνείων και πτώση για τις ΙατρικέςΕλλάδα

Ένας στους τέσσερις υποψηφίους των ΓΕΛ θα βρεθεί κοντά στις σχολές πρώτης επιλογής του, ενώ το 35% των υποψηφίων υπολογίζεται να βρεθούν εκτός ΑΕΙ. Επιπλέον, οι περιζήτητες σχολές ...

Μαραντζίδης για Τσίπρα: Κανείς άλλος δεν θα αγαπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ όσο αυτός – Ούτε λιποτάκτησε, ούτε φοβήθηκεΕλλάδα

Σε άρθρο του στο  News 247 , ο καθηγητής Νίκος Μαραντζίδης* περιγράφει όσα έζησε δίπλα στον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα μέχρι και την παραίτηση του μετά τα αποτελέσματα ...

Μεγάλες "καραμπόλες" στην κατανομή των εδρών - Χάνει μία έδρα ο ΣΥΡΙΖΑ, κερδίζει μία το ΚΚΕΕλλάδα

Από τη ΝΔ μπαίνουν στη νέα Βουλή Συρίγος, Τραγάκης, Λεονταρίτης και μένουν εκτός Αμυράς και Πουλής - Επιπλέον η ΝΔ χάνει την έβδομη θέση του βουλευτή Επικρατείας (Μαρία Πολύζου) τη...

Κιβωτός του Κόσμου: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους μετά την απολογία του ο πατέρας ΑντώνιοςΕλλάδα

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε μετά την απολογία του ο πατήρ Αντώνιος Παπανικολάου.   Ανακρίτρια και εισαγγελέας επέβαλαν τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, ...

Τέμπη: Νέα προθεσμία ζήτησε και πήρε ο γενικός διευθυντής του ΟΣΕ – Δικηγόρος οικογενειών ενημερώθηκε από τον ΑνακριτήΕλλάδα

Για 18 Ιουλίου πήρε νέα προθεσμία ο γενικός διευθυντής γενικής διεύθυνσης δικτύου ΟΣΕ από το 2017 έως το 2019. Σε αναμονή βρίσκεται και η απολογία του δεύτερου γενικού διευθυντή δι...

Η πτυχιούχος Νομικής που ετοιμάζεται για την Ιατρική, ο σεφ που διάβαζε σε κουζίνες και η 61χρονη που επέστρεψε στα θρανίαΕλλάδα

Τι κοινό έχουν μια πτυχιούχος της Νομικής, μια γυναίκα που έχει ήδη διαβεί το κατώφλι των 60 ετών κι έχει τη δική της δουλειά στο νησί της, την Αμμουλιανή, αλλά κι ένας σεφ με έδρα...