ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εκλογές 2023: Αγριεύει η κόντρα ΝΔ – ΠαΣοΚ

Μητσοτάκης: «Έχουν χάσει τα αυγά και τα πασχάλια» - Ανδρουλάκης: «Δεν μας πτοούν τα fake news της Νέας Δημοκρατίας»
Έντονο «άρωμα» αναβίωσης της ιστορικής δικομματικής κόντρας ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΠαΣοΚ επιφύλασσε η προεκλογική περίοδος, τις τελευταίες ημέρες.

Η «βεντάλια» των συγκρούσεων έχει ανοίξει -σε βαθμό πόλωσης- σε τρία μέτωπα, μετά από πολλά χρόνια και το γεγονός αυτό, είναι πιο διακριτό από ποτέ. Τα νέα δεδομένα που άφησαν τα αποτελέσματα των πρώτων εκλογών, οδηγούν «μοιραία» πλέον σε ένα τρίπτυχο σύγκρουσης και αποδόμησης με «φόντο» την διεκδίκηση χώρου ή της «δεξαμενής» της Κεντροαριστεράς.

Και αν αυτό, ως «φυσική επιλογή» θα μπορούσε να είναι ένα ζήτημα που θα αφορούσε τους δυο πόλους ΣΥΡΙΖΑ  και ΠαΣοΚ,  η «ακτινογραφία» της πρώτη κάλπης και το καλό «διάβασμα» των αποτελεσμάτων επιτάσσει τη στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας, να αναζητήσει μια δύσκολη αυτοδυναμία, σε μη παραδοσιακούς αλλά αμφιταλαντευόμενους ψηφοφόρους του κέντρου, προσπαθώντας να πετύχει παράλληλα μια περαιτέρω ανακοπή της δυναμικής του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την «στεγανοποίηση» των διαρροών προς τα μικρά κόμμα από τα «δεξιά».

Σε αυτό το πλαίσιο η Νέα Δημοκρατία, έχει πλέον «αναβαθμίσει» την σύγκρουσή της με το ΠαΣοΚ, παράλληλα με τα «σταθερά» πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ, εστιάζοντας στο φορολογικό-οικονομικό πρόγραμμα της Χαριλάου Τρικούπη -μία «συνταγή» που πέτυχε και με την Κουμουνδούρου-, μετά και τα «φάλτσα» των στελεχών της, για την πολιτική που θέλει να χαράξει το κόμμα σε αυτούς τους κρίσιμους τομείς, οι οποίοι είναι πλέον καταλυτικοί για την επιλογή στην κάλπη.

 

Παύλος Μαρινάκης: Το ΠαΣοΚ έχει κρυφή  ατζέντα
Χαρακτηριστικές είναι οι αναφορές του  γραμματέα της ΝΔ, Παύλου Μαρινάκη, ο οποίος κατηγόρησε το ΠαΣοΚ για «κρυφή ατζέντα» και ότι «εξαφάνισε» από την ιστοσελίδα ου κόμματος το πολυσέλιδο πρόγραμμά του. Όπως τόνισε πλέον οι πολίτες μπορούν αν έχουν πρόσβαση μόνο στο γενικόλογο πρόγραμμα καθώς σε ένα τετρασέλιδο «με συνθήματα, χωρίς καμία ανάλυση, καμία εξειδίκευση, καμία κοστολόγηση!». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Άκης Σκέρτσος ο οποίος  την Τετάρτη (31/5) προχώρησε σε ενημέρωση πολιτικών συντακτών με στόχο να  αναδείξει τα «fake news» ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ. Μάλιστα, από την Πειραιώς έγινε και μια κοστολόγηση των προγραμμάτων. Στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ, -για μόνο δυο παρεμβάσεις- τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα καθώς και τη μείωση καυσίμων υπολογίστηκαν σε 3,5 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ το πρόγραμμα του ΠαΣοΚ  υπολογίστηκε στα 11-12 δισ., τονίζοντας ότι στο εν λόγω πρόγραμμα κυριαρχεί η «ασάφεια».

Κατά την περιοδεία του στην Κρήτη ο , Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν έχασε χρόνο να «χτίσει» πάνω σε αυτή τη στρατηγική, η οποία όπως όλα δείχνουν -και εκτός απροόπτου- θα τραβήξει μέχρι την ημερομηνία των εκλογών, εφόσον σε αυτή υπάρξουν ενδείξεις θετικού αποτελέσματος. «Κάθε μέρα μας λένε κάτι διαφορετικό», είπε από το Πέραμα του Ρεθύμνου ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε: «Ίσως έχουν την πολυτέλεια να το κάνουν, ξέρετε, επειδή οι ίδιοι έχουν αποποιηθεί της ευθύνης να κυβερνήσουν τη χώρα».

«Οι αντίπαλοί μας είναι αυτοί που έχουν «χάσει τα αυγά και τα πασχάλια» και τη μία μέρα μας λένε ότι θα αυξήσουν ξανά τη φορολόγηση στις εισφορές, τώρα έρχεται και το ΠΑΣΟΚ και μας λέει ότι περίπου θα αυξήσει τον ΕΝΦΙΑ, θα αυξήσει τη φορολόγηση στα μερίσματα. Κάθε μέρα μας λένε κάτι διαφορετικό», ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του Κυριάκου Μητσοτάκη.

 

ΠαΣοΚ: «Δεν μας πτοούν τα fake news»
Με τα συγκεκριμένα δεδομένα, η Χαριλάου Τρικούπη έχει «πατήσει» προσωρινή παύση το μέτωπο του ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθώντας να ισχυροποιήσει ακόμα περισσότερο την «ταυτότητα» της ηγετικής πολιτικής δύναμης της Κεντροαριστεράς , ενεργοποιώντας στην ουσία τα «αντιδεξιά» αντανακλαστικά του παραδοσιακού ΠαΣοΚ, με τα στελέχη του κόμματος καθώς και τον Νίκο Ανδρουλάκη να εστιάζουν περισσότερο στις «αντιλαϊκές» πολιτικές της ΝΔ που έχουν επιφέρει μια ανισότητα πρωτοφανούς μεγέθους στην ελληνική κοινωνία.

Το «διάβασμα» της Χαριλάου Τρικούπη, στο αποτέλεσμα των εκλογών άλλωστε, έδειξε ότι το ΠαΣοΚ έφτασε σε διψήφιο ποσοστό κερδίζοντας το «χαμένο» έδαφος από τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως παρατηρήθηκε και μία αξιοσημείωτη ροή ψηφοφόρων και από τη ΝΔ. Οι ψηφορόροι αυτοί του κέντρου, σύμφωνα με εκτιμήσεις, είχαν μεταπηδήσει στην κάλπη της δεξιάς, υπό το φόβο της «ακυβερνησίας», που διαδιδόταν πριν την πρώτη εκλογική αναμέτρηση. Τα νέα δεδομένα όμως δείχνουν ότι η συγκεκριμένη εκλογική «μάζα» που παρουσιάζει τάσεις μετακίνησης, υπό τον φόβο μιας πολιτικής «παντοκρατορίας» της ΝΔ, μπορεί να επιστρέψει στο «φυσικό της περιβάλλον», εάν ο χώρος της Κεντροαριστεράς εκπέμψει ξεκάθαρο και αποφασιστικό μήνυμα.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ από τη Θεσσαλονίκη εξαπέλυσε νέα πυρά κατά της Νέας Δημοκρατίας κατηγορώντας τη για «fake news», αναφορικά με την φορολογική πολιτική του Κινήματος, κάνοντας μάλιστα λόγο ακόμα και για «Τραμπισμούς».

«Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας, δεν θα μας κάμψουν τα fake news και οι «Τραμπισμοι» της Νέας Δημοκρατίας. Ο λόγος μας είναι καθαρός και συγκεκριμένος. Είχαν συνηθίσει από μια αντιπολίτευση η οποία έλεγε πράγματα που δεν μπορούν να υλοποιηθούν. Ο κ. Μητσοτάκης δεν απολογείται για όσα έχει πράξει μέχρι σήμερα. Εμείς με την πρόοδο, τον ρεαλισμό και την υπευθυνότητα βάζουμε τα θέματα στο τραπέζι και επιδιώκουμε φορολογία δικαιοσύνης, αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων. Είναι αδιανόητη η προπαγάνδα της ΝΔ να μην απαντά στα απλά ερωτήματα. Πώς οι οικονομικές ανισότητες είναι πιο διευρυμένες από πότε; Πώς γίνεται τα 2/3 από τα έσοδα των φόρων να πλήττουν τους πιο φτωχούς και τη μεσαία τάξη; Πώς είναι δυνατόν να μη στηρίζουν το ΕΣΥ όταν υπάρχουν οι λίστες της ντροπής στα χειρουργεία; Πώς είναι δυνατόν να μη στηρίζουν τη δημόσια παιδεία όταν τα παιδιά μας θέλουν περισσότερα εφόδια;», διερωτήθηκε ο κ. Ανδρουλάκης.

Τέλος σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ ήρθε για να μείνει σε αυτή τη νέα εποχή. «Καλώ τον δημοκράτη και προοδευτικό Έλληνα να έρθει μαζί μας. 25 Ιουνίου έχουμε χρέος να φτιάξουμε ξανά τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη», υπογράμμισε.

Απάντηση για τη «διαγραφή» του προγράμματος
Αναφορικά με τις κατηγορίες του γραμματέα της ΝΔ, Παύλου Μαρινάκη ότι ο ΠαΣοΚ έχει διαγράψει το πρόγραμμά του από την ιστοσελίδα του κόμματος πηγές της Χαριλάου Τρικούπη απαντούν πως, «το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ανάγκη να κρύψει τίποτα, καθώς το κείμενο, που αναρτά σε screenshot η Νέα Δημοκρατία, ήταν σε δημόσια διαβούλευση από το φθινόπωρο του 2022 στην πλατφόρμα διαβούλευσης digitalsociety.gr και ανοιχτό στα σχόλια των πολιτών.

Τον Δεκέμβριο του 2022 οι κεντρικές θεματικές ενότητες του προγράμματος παρουσιάστηκαν στη δημόσια συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και προεκλογικά στις 5 Μαΐου σε δημόσια εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι 12 τελικές προγραμματικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ.

Το κείμενο της διαβούλευσης παραμένει στη διάθεση των χρηστών της ιστοσελίδας του pasok.gr στην ενότητα «Οι θέσεις μας» και στο ειδικό ένθετο «Προγραμματικό Πλαίσιο: Από την κρίση στην πανδημία και από τον πόλεμο στην ακρίβεια». Εκεί, εξάλλου, βρίσκονται αρχειοθετημένες όλες οι κατά καιρούς προγραμματικές θέσεις του κόμματος».

 

Πηγή: Το Βήμα 

Διαβάστε επίσης

Έπιασαν δουλειά οι μπουλντόζες στη Μύκονο – Κατεδαφίζουν αυθαίρετες κατασκευές γνωστού μπαρΕλλάδα

Στη Μύκονο , οι μπουλντόζες έπιασαν δουλειά νωρίς το πρωί και στην γνωστή παραλία Ψαρού κατεδαφίζουν αυθαίρετες κατασκευές πασίγνωστου μπιτς μπαρ. Το κλιμάκιο των Επιθεωρητών Περιβ...

Κ. Μητσοτάκης: Ο πήχης είναι μία άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία – ΣΥΡΙΖΑ & ΠΑΣΟΚ αγαπούν εξίσου την υπερφορολόγησηΕλλάδα

« Οι μόνοι, που μιλάμε για το μέλλον της χώρας είμαστε εμείς, η Νέα Δημοκρατία . Δεν αναλωνόμαστε σε σκιαμαχίες και κόντρες, που εν τέλει δεν ενδιαφέρουν τους πολίτες» επεσήμανε με...

ΒΙΝΤΕΟ: Εντοπισμός και διάσωση δύο αγνοουμένων από το Λιμενικό στο Ηράκλειο Ελλάδα

Ενημερώθηκε βραδινές ώρες χθες, η Λιμενική Αρχή Ηρακλείου για αγνοούμενη λέμβο με επιβαίνοντες έναν 23χρονο ημεδαπό και έναν 23χρονο αλλοδαπό, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ανάληψης ...

Άρση ασυλίας για Αλέξη Γεωργούλη και Μαρία Σπυράκη αποφάσισε το Ευρωπαϊκό ΚοινοβούλιοΕλλάδα

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία για την άρση της ασυλίας του Αλέξη Γεωργούλη αλλά και της Μαρίας Σπυράκη αποφάσισε το Ευρωκοινοβούλιο. Για την περίπτωση του Αλέξη Γεωργούλη αυτό σημαίνει...

Καταρρίπτονται μαύρα ρεκόρ των θυμάτων σε εργατικά δυστυχήματα- Εννέα νεκροί σε οκτώ μέρες ο απολογισμόςΕλλάδα

Εννέα νεκρούς μέσα σε μόλις οκτώ ημέρες θρηνεί η Ελλάδα σε εργατικά δυστυχήματα χωρίς να υπολογίζεται σε αυτόν τον τραγικό απολογισμό ο αριθμός των τραυματιών. Αυτό επισημαίνει ο π...

Ξεκινά το brain gain Ελλήνων γιατρών από Γερμανία – Γιατί θέλουν να επιστρέψουνΕλλάδα

Η απάντηση βγήκε μέσα από την καρδιά του. «Είναι ο νόστος του Οδυσσέα. Μείναμε 13 χρόνια στη Γερμανία, τώρα θέλουμε να επαναπατριστούμε, να μπουν τα παιδιά σιγά-σιγά στο ελληνικό ε...

Σοβαρό τροχαίο στην Κηφισίας: Μοτοσικλετιστής παρέσυρε ηλικιωμένη και τρίχρονο παιδίΕλλάδα

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης στη Λεωφόρο Κηφισίας στο ρεύμα προς Κηφισιά στο ύψος της οδού Εθνικής Αντιστάσεως. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, μοτοσικλ...