ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

To μεσημέρι η ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης – Τα πρόσωπα και τα ορόσημα των επερχόμενων εβδομάδων

Ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και παρουσία του πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά, θα ορκισθούν σήμερα, 26 Μαΐου στις 12:00, τα μέλη της υπηρεσιακής κυβέρνησης, ενώ από τις 13:00 και μετά θα ξεκινήσουν οι τελετές παράδοσης – παραλαβής στα Υπουργεία.

Μπορεί το βασικό καθήκον της υπηρεσιακής κυβέρνησης να είναι η οργάνωση και διεξαγωγή των εκλογών, όμως η χώρα όμως θα πρέπει να κυβερνηθεί κανονικά έως τις 25 Ιουνίου. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον υπηρεσιακό Ιωάννη Σαρμά για συγκεκριμένα ορόσημα που θα απασχολήσουν την κυβέρνηση τις επόμενες εβδομάδες και ο φάκελος που του παρέδωσε ήταν ογκωδέστατος. Περιείχε τη συνοπτική παρουσίαση των αριθμών και των αποτελεσμάτων της Προεδρίας της Κυβέρνησης, το ενοποιημένο σχέδιο της κυβερνητικής πολιτικής του 2023, καθώς και τα ετήσια σχέδια δράσης των Υπουργείων. Μαζί με τον μπλε φάκελο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επέδωσε στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό μια επιστολή, όπου μεταξύ άλλων αναφερόταν ότι ένας εκ βασικών στόχων της απελθούσας κυβέρνησης ήταν η εμπέδωση της συνέχειας του κράτους και της δημόσιας διοίκησης ανεξαρτήτων των πολιτικών μεταβολών. Επιπλέον, ένα συμπληρωματικό σημείωμα με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας και τα ορόσημα του επόμενου τριμήνου.
 

Για παράδειγμα εντός του Ιουνίου θα υπάρξει η αξιολόγηση του τρίτου αιτήματος της Ελλάδας προς το Ταμείο Ανάκαμψης και την εκταμίευση δόσης 1,72 δισ. Ευρώ, που αφορά το σκέλος των επιδοτήσεων του «Ελλάδα 2.0». Επίσης υπάρχουν συναντήσεις τεχνικών κλιμακίων με στελέχη του ESM, στο πλαίσιο της τρίτης έκθεσης για την μετα-προγραμματική Εποπτεία.

To μεσημέρι η ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης – Τα πρόσωπα και τα ορόσημα των επερχόμενων εβδομάδων
(ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ)

Εκ του χαρτοφυλακίου του ο Θεόδωρος Πελαγίδης, νέος υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να επιβλέψει αυτές τις διαδικασίες. Ο κ. Πελαγίδης, έως πρότινος υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, είναι καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης και φυσικά γνώστης των μακρο-οικονομικών μεγεθών της χώρας.

Καθώς το μέτωπο με την Τουρκία μπορεί να βρίσκεται σε σχετική ύφεση, αλλά η χώρα πρέπει να παραμένει πάντα σε διπλωματική και επιχειρησιακή εγρήγορση. Υπενθυμίζεται πως όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί ζήτησαν τον ορισμό έμπειρων προσώπων στα σχετικά υπουργεία.

To μεσημέρι η ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης – Τα πρόσωπα και τα ορόσημα των επερχόμενων εβδομάδων
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Έτσι προέκυψε η υπουργοποίηση του πρέσβη Βασίλειου Κασκαρέλη, ο οποίος είναι ιδιαιτέρως έμπειρος, έχοντας θητεύσει σε Άγκυρα και Ουάσινγκτον.

To μεσημέρι η ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης – Τα πρόσωπα και τα ορόσημα των επερχόμενων εβδομάδων
(ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΡΗΣ ΜΑΡΤΑΚΟΣ)

Τα ίδια ισχύουν και για τον υπηρεσιακό υπουργό Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, επίτιμο Α/ΓΕΣ, πρώην υφυπουργό Άμυνας και άνθρωπο με βαθιά γνώση του στρατεύματος, αλλά και των γεωπολιτικών ισορροπιών στην ευρύτερη περιοχή.

To μεσημέρι η ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης – Τα πρόσωπα και τα ορόσημα των επερχόμενων εβδομάδων
(ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ)

Καθώς είμαστε σε αντιπυρική περίοδο επελέγη η αναβάθμιση του Ευάγγελου Τουρνά από υφυπουργό σε υπουργό Κλιματικής Αλλαγής. Ένας άνθρωπος επίσης προερχόμενος απ’ το στράτευμα, αλλά και που με τη δουλειά του στο υπουργείο τα τελευταία χρόνια γνωρίζει τις λειτουργίες του κρατικού μηχανισμού.

To μεσημέρι η ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης – Τα πρόσωπα και τα ορόσημα των επερχόμενων εβδομάδων
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Eιδική αναφορά χρειάζεται και στον Βασίλειο Σκουρή, υπουργό Επικρατείας. Έγκριτος καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και από το 2003 ως τις 7 Οκτωβρίου 2015 ήταν πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο. Έχει θητεύσει δυο φορές ως υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών το 1989 και το 1996.

To μεσημέρι η ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης – Τα πρόσωπα και τα ορόσημα των επερχόμενων εβδομάδων

Ένας άνθρωπος που συνέβαλε καταλυτικά στα δύσκολα χρόνια της μεταναστευτικής κρίσης, από την θέση του επικεφαλής του γραφείου Ελλάδος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, ο Δανιήλ Εσδράς ο οποίος αναλαμβάνει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

To μεσημέρι η ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης – Τα πρόσωπα και τα ορόσημα των επερχόμενων εβδομάδων
(ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές)

Ο Γιώργος Κουμεντάκης είναι ο νέος Υπουργός Πολιτισμού, ένας άνθρωπος του Πολιτισμού, με τελευταία θέση στην καλλιτεχνική διεύθυνση της Λυρικής Σκηνής.

Υπουργός Ανάπτυξης αναλαμβάνει η Ελένη Λουρή. Ο πρώην πρύτανης Χρήστος Κίττας αναλαμβάνει υπουργός Παιδείας, η Πατρίνα Παπαρηγοπούλου υπουργός Εργασίας και η ενταντικολόγος Αναστασία Κοτανίδου υπουργός Υγείας.

Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος τοποθετείται ο καθηγητής Παντελής Κάπρος, ο Χαράλαμπος Λαλούσης στο Προστασίας του Πολίτη.

Ο Φίλιππος Σπυρόπουλος ορίστηκε υπουργός Δικαιοσύνης, ενώ υπουργός Εσωτερικών παραμένει η Καλλιόπη Σπανού.

Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναλαμβάνει ο Σωκράτης Κάτσικας και Υποδομών και Μεταφορών ο Ιωάννης Γκόλιας.

Στο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ο Θεόδωρος Κλιάρης και στο Αγροτικής Ανάπτυξης ο Γεώργιος Τσακίρης. Υπουργός Τουρισμού η Ιωάννα Δρέττα.

Ο Ευάγγελος Τουρνάς αναβαθμίζεται σε υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ενώ κυβερνητικός εκπρόσωπος αναλαμβάνει ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Ηλίας Σιακαντάρης.

Διαβάστε επίσης

Τρία κρουαζιερόπλοια κατέπλευσαν σήμερα στα Χανιά – «Κάθισε» σε ξέρα λάντζα που μετέφερε επιβάτες στο λιμάνι Ελλάδα

Με την άφιξη τριών πλοίων συνεχίστηκε σήμερα το πρόγραμμα κρουζιέρας στα Χανιά. Στην Σούδα κατέπλευσαν το πρωί το «Viking Mars», με 913 επιβάτες και το «Silver Spirit» με 579 επιβά...

Shower Boys: Η ταινία που προκάλεσε την αγωγή εναντίον δασκάλας δημοτικούΕλλάδα

Σε αγωγή εναντίον δασκάλας που προέβαλε σε παιδιά δημοτικού την ταινία «Αγόρια στο Ντους» προχωρούν γονείς καθώς θεωρήθηκε ακατάλληλη για την ηλικία τους.  «Σε πρώτη φάση η αγωγή θ...

Υπηρεσιακός υπουργός Ναυτιλίας ο Επίτιμος Αρχηγός Λιμενικού Θεόδωρος ΚλιάρηςΕλλάδα

Ο Επίτιμος Αρχηγός ΛΣ Ναύαρχος (εα) Θεόδωρος Κλιάρης ανέλαβε υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στην υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές 2023. Ποιος ...

Καταγγελία γονέα: 7χρονη βρέθηκε δεμένη και φιμωμένη σε σχολείο – Αρνείται τα πάντα η διεύθυνσηΕλλάδα

Σύμφωνα με την καταγγελία του πατέρα της, η 7χρονη βρέθηκε δεμένη και φιμωμένη στις τουαλέτες του σχολείου της. Το κοριτσάκι, που βρίσκεται σε σύγχυση, «είπε ότι ήταν δύο τρία παιδ...

3 σοροί μεταναστών ανασύρθηκαν από θαλάσσια περιοχή της Μυκόνου, μετά τη βύθιση σκάφουςΕλλάδα

Τρεις σοροί μεταναστών ανασύρθηκαν από τη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Μυκόνου, μετά τη βύθιση ταχύπλοου πλαστικού σκάφους, που σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, επέβα...

Μύκονος: Τρεις νεκροί από ναυάγιο σκάφους με μετανάστες, 12 αγνοούμενοιΕλλάδα

Τρεις νεκροί ανασύρθηκαν μετά από ναυάγιο σκάφους που μετέφερε μετανάστες ανοιχτά της  Μυκόνου . Πρόκειται για δύο γυναίκες και ένας άντρας. Την ίδια ώρα, αγωνία επικρατεί για άλλα...

Μύκονος: Νέα δικογραφία για γνωστό κλαμπ- Μετέφεραν άμμο για να σκεπάσουν το τσιμέντοΕλλάδα

Σε νέες περιπέτειες μπαίνει γνωστό παραθαλάσσιο κλαμπ της Μυκόνου. Μετά την υπόθεση των οικοδομικών αυθαιρεσιών, σχηματίστηκε και δεύτερη δικογραφία σε βάρος της ιδιοκτήτριας αρχής...

Διαδραστική εφαρμογή ρωτάει τους εφήβους για τις εξαρτήσεις και τα συναισθήματά τουςΕλλάδα

Εφαρμογή «ρωτάει» τους εφήβους για τη σχέση τους με το αλκοόλ ή το κάπνισμα, ακόμη και για τα συναισθήματά τους και τους δίνει συμβουλές για το πού μπορούν να απευθυνθούν ή να μιλή...

Οι προϋποθέσεις για την απελευθέρωση της Εύας Καϊλή και την άρση της ηλεκτρονικής επιτήρησηςΕλλάδα

Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και παρακολούθηση από επιμελητή κοινωνικής αρωγής είναι μεταξύ άλλων οι προϋποθέσεις για την απελευθέρωση της Εύας Καϊλή, ορίζει απόφαση του ανακριτή-...