ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εκρηκτική η κατάσταση μετά την καρατόμηση Σκούμα - Ο υπόγειος πόλεμος στα «σπλάχνα» στελεχών της κυβέρνησης και οι διαδηλώσεις

Για χρονικό ενός προαναγγελθέντος... θανάτου κάνουν λόγο στο ethnos.gr πηγές της Κατεχάκη αναφορικά με την αποστράτευση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Σκούμα πριν καν συμπληρώσει έναν χρόνο στο τιμόνι, όταν η θητεία του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. είναι διετής.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ευλαμπίας Ρέβη στο ethnos,gr, το μόνο σίγουρο είναι ότι παρόλο που εδώ και καιρό «ψίθυροι» ανέφεραν ότι ο κ. Σκούμας δεν χαίρει της εκτίμησης τόσο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, όσο και ανώτατων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., η αιφνιδιαστική κίνηση του ΚΥΣΕΑ χθες το μεσημέρι ξάφνιασε τους πάντες. Ακόμη και αυτούς που βρίσκονταν στο ένα ή στο άλλο στρατόπεδο, καθώς οι διαδικασίες κινήθηκαν κάτω από άκρα μυστικότητα και η απόφαση ήταν ομόφωνη.

Οι γνωρίζοντες μιλούν για μία εκρηκτική κατάσταση εντός του εσωτερικού της Αστυνομίας που από τις πρόσφατες κρίσεις και έπειτα κάθε ημέρα κορυφωνόταν ολοένα και περισσότερο. «Όλοι αναμέναμε νέες κρίσεις μετά τις εθνικές εκλογές με πρώτο που θα αποχωρεί από το Σώμα τον μέχρι και χθες αρχηγό», σχολιάζει ανώτατος αξιωματικός στο ethnos.gr.

Τα δύο στρατόπεδα στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ

Τι είναι, όμως, αυτό που επιτάχυνε την καρατόμηση του κ. Σκούμα; Εκείνοι που έχουν γνώση των τεκταινόμενων των τελευταίων μηνών ιδίως στον 8ο όροφο της Κατεχάκη κάνουν λόγο για δύο στρατόπεδα εντός του υπουργείου, αλλά και για έναν αρχηγό που στους 11 μήνες στο τιμόνι της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. λειτουργούσε ως μοχλός πίεσης υπέρ του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου.

Και εκείνοι που μιλούν ταυτίζουν την απομάκρυνσή του με την αποστρατεία μόλις τον περασμένο Ιανουάριο των επικεφαλής της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων Ηλία Κοσσυβάκη και Πληροφοριών Νίκου Τσέτσικα, που θεωρούνταν άνθρωποι της απολύτου εμπιστοσύνης του κ. Οικονόμου.

Τότε, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Θεοδωρικάκος είχε κάνει σοβαρότατες καταγγελίες και είχε μιλήσει για κάθαρση που θα συνεχιστεί. Μάλιστα, είχε καταγγείλει δημόσια ότι από την πιο νευραλγική υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. που ασχολείται με σοβαρές υποθέσεις διαφθοράς και παρανομίας, δεν είχε ούτε τη στοιχειώδη ενημέρωση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάποιοι είχαν αυτονομηθεί σε σημείο τέτοιο που δεν ενημέρωναν τον υπουργό για τις υποθέσεις που χειρίζονταν.

«Η κάθαρση στην Αστυνομία για εμάς είναι προτεραιότητα στην πράξη. Όπως αποδείξαμε και στις πρόσφατες κρίσεις των αστυνομικών με αιχμή την υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου της οποίας ο διοικητής δεν παρείχε ούτε καν τη στοιχειώδη ενημέρωση στον ίδιο τον υπουργό για πολύ σοβαρές ποινικές υποθέσεις που είχαν σταλεί σε αυτόν και αφορούσαν ενδεχόμενες συναλλαγές κακοποιών με αστυνομικούς. Είναι αμετάκλητή απόφασή μας να συνεχίσουμε αυτή την κάθαρση», είχε τονίσει χαρακτηριστικά.

Υπόγειος πόλεμος στα «σπλάχνα» στελεχών της κυβέρνησης

Ο υπόγειος αυτός πόλεμος το τελευταίο διάστημα είχε λάβει μεγάλες διαστάσεις. Οι γνωρίζοντες σχολιάζουν ότι είχε στηθεί ολόκληρος μηχανισμός. «Υπήρχε σύστημα που άρχισε να διαλύεται με την απομάκρυνση κι άλλων αξιωματικών από κομβικές υπηρεσίες, με διαρροές και καταγγελίες εναντίον Θεοδωρικάκου και Καραμαλάκη (σ.σ. πρώην αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. και νυν Γενικός Γραμματέας Δημοσίας Τάξης) να πέφτουν στο κενό», λένε χαρακτηριστικά.

Για την... ιστορία σε ανακοίνωσή του τον περασμένο Ιανουάριο ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης και πρώην αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ Μιχάλης Καραμαλάκης, είχε χαρακτηρίσει ως αθλιότητες και καταφανώς αναληθή, αβάσιμα και συκοφαντικά κατασκευάσματα, δημοσίευμα που ανέφερε ότι ως αρχηγός του Σώματος παρενέβη για να συγκαλυφθεί υπόθεση ναρκωτικών που αφορούσε τον γιο του κ. Θεοδωρικάκου και την παρέα του πριν από δύο χρόνια.

«Δεν επιτρέπω σε κανέναν να εξυπηρετεί τις πολιτικές του εμπάθειες απέναντί μου θίγοντας το παιδί μου», είχε τονίζει τότε και ο κ. Θεοδωρικάκος, ανακοινώνοντας ότι προσφεύγει «στην Ελληνική Δικαιοσύνη, ως υπουργός, ως Έλληνας πολίτης, αλλά, κυρίως, ως γονιός» για να σταματήσει αυτή η «αθλιότητα».

Όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές στο ethnos.gr τον πόλεμο αυτό φέρεται να συντόνιζε ο ίδιος ο καρατομημένος αρχηγός. Υποστηρίζουν, δε, ότι οι παρεμβάσεις του είχαν φτάσει σε τέτοιο επίπεδο που επενέβαινε σε επιχειρησιακά ζητήματα θέτοντας σε κίνδυνο σοβαρότατες επιχειρήσεις, όπως αυτές των μέτρων τάξης στις μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που ακολούθησαν της εθνικής τραγωδίας στα Τέμπη.

Οι οδηγίες για τις διαδηλώσεις που δεν εισακούστηκαν

Τελευταίο και πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα -λένε- ήταν η εικόνα της ΕΛ.ΑΣ. στην μεγαλειώδη συγκέντρωση της περασμένης Πέμπτης στο κέντρο της Αθήνας. Κι αυτό παρόλο που οι οδηγίες από τους επικεφαλής της ΓΑΔΑ ήταν σαφέστατες προς τους άνδρες των ΜΑΤ και όλους τους αστυνομικούς που συμμετείχαν στα μέτρα.

Ποιες ήταν αυτές; Η όποια επιχείρηση προσαγωγών και συλλήψεων «μπαχαλάκηδων» να γίνει μακριά από τους διαδηλωτές, να μην προκληθεί καμία ένταση και οι νεαροί που είχαν στην κατοχή τους μολότοφ να «μπλοκαριστούν» και να μην τους επιτραπεί να παρεισφρήσουν στον κύριο όγκο της πορείας.

Το τι έγινε είναι γνωστό. Οι διμοιρίες τους εγκλώβισαν στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος και όχι πιο πίσω στην Σταδίου, ενώ έστειλαν γερανοφόρο όχημα σε δρόμο με επεισόδια με τον οδηγό να τραυματίζει διαδηλωτή.

Οι εικόνες αυτές έκαναν εντύπωση ακόμη και στους επικεφαλής των διμοιριών (!) και μένει να αποδειχθεί από τα αποτελέσματα της έρευνας που είναι σε εξέλιξη τι συνέβη και οι αρμόδιοι εκφωνητές και συντονιστές των ΜΑΤ έδωσαν ακριβώς τις αντίθετες διαταγές από αυτές του είχαν λάβει κατά τον κεντρικό σχεδιασμό της ΓΑΔΑ.

Όμως, αναφέρουν τα ίδια στελέχη της Κατεχάκη που γνωρίζουν καλά τα παρασκήνια που οδήγησαν στην αποπομπή του πρώην Αρχηγού Κώστα Σκούμα, υπήρχαν και άλλα …επεισόδια σε αυτό τον εσωτερικό πόλεμο, που δημιουργούσαν καθημερινά προβλήματα στους νέους αξιωματικού που ανέλαβαν κομβικές θέσεις μετά τις πρόσφατες κρίσεις, που για πρώτη φορά έγιναν με επιλογές του Τάκη Θεοδωρικάκου και όχι του Λευτέρη Οικονόμου.

Καρατόμηση με... αιχμές

Και ενώ κατά το παρελθόν έχει συμβεί αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. να αποστρατεύεται στον έναν χρόνο, αυτό που έχει γίνει με τον κ. Σκούμα δεν έχει προηγούμενο. Γιατί; Διότι όσοι (λίγοι) αρχηγοί δεν συμπλήρωσαν το προσδοκώμενο της θητείας τους οδηγήθηκαν σε παραίτηση από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Ο ίδιος ο τέως αρχηγός, πάντως, δεν άφησε αναπάντητη την αιφνιδιαστική απομάκρυνσή του, μόλις 11 μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του σε μία κίνηση που τότε κυβερνητικοί κύκλοι σχολίαζαν ως την... απόλυτη κίνηση κάθαρσης για το σκάνδαλο των υποκλοπών και μιλούσαν παράλληλα για νέα πνοή στην ΕΛ.ΑΣ. και για άνθρωπο που είχε την απόλυτη στήριξη του κ. Θεοδωρικάκου.

Η καρατόμηση του κ. Σκούμα «σημαδεύεται» και από άλλο προηγούμενο, αφού λίγη ώρα μετά την απομάκρυνσή του εξέδωσε ανακοίνωση καταγγέλλοντας απαξίωση του ρόλου του και αφήνοντας σοβαρότατες αιχμές.

«Στις τελευταίες κρίσεις αγνοήθηκαν οι, υπηρεσιακά τεκμηριωμένες, αντιρρήσεις μου για πρόσωπα σε μια πρωτοφανή απαξίωση του θεσμικού ρόλου του Αρχηγού και επομένως δεν θα αναλάβω ευθύνες του πολιτικού μου προϊσταμένου ούτε θα γίνω το εξιλαστήριο θύμα κανενός», ανέφερε, ανάμεσα σε άλλα, ο επίτιμος αρχηγός πια της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η επιστολή του κ. Σκούμα αναλυτικά αναφέρει:

«Μοναδικό κριτήριο διαχρονικά κατά την, επί σειρά ετών, υπηρεσιακή μου διαδρομή υπήρξε η προσφορά προς την κοινωνία και τον κάθε πολίτη, χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς διακρίσεις.

 

Η επιχειρησιακή μου ικανότητα και αποτελεσματικότητα είναι διαγνωσμένες εν τοις πράγμασι, τόσο στη διαχείριση της υβριδικής απειλής χιλιάδων μεταναστών στα σύνορα της χώρας μας στον Έβρο το 2020 και την αντιμετώπιση της εξέγερσης 10.000 μεταναστών στη Λέσβο όσο και στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος με απτά στατιστικά δεδομένα.

Η ακεραιότητα του χαρακτήρα μου και η διαφάνεια στις επιλογές μου είναι εγνωσμένες σε όλο το αστυνομικό προσωπικό, τους θεσμικούς φορείς με τους οποίους συνεργάστηκα, την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και σε όλη στην κοινωνία των πολιτών.

Πίστευα πάντα, και έτσι πορεύτηκα μέχρι σήμερα, από κάθε θέση ευθύνης που υπηρέτησα ότι η εξέλιξη κάθε συναδέλφου πρέπει να γίνεται με κριτήρια αξιοκρατικά και αμιγώς υπηρεσιακά. Με στόχο τον εκσυγχρονισμό της Αστυνομίας και τη λειτουργία της σύμφωνα με τις Δημοκρατικές Αρχές και το Κράτος Δικαίου. Ουδείς είναι υπεράνω του Νόμου, ουδείς είναι πάνω από το Δημόσιο Συμφέρον.

Διαπνεόμενος από αυτές τις Αρχές και Αξίες επέμενα πάντα να τοποθετούνται σε κρίσιμες, μάχιμες θέσεις μόνο όσοι, με την επάρκεια και εμπειρία τους, μπορούν να ανταπεξέλθουν αποτελεσματικά στα καθήκοντά τους. Στάθηκα εμπόδιο ως Αρχηγός στην απογύμνωση των Αστυνομικών Τμημάτων και των μάχιμων υπηρεσιών του Σώματος και στη μετακίνηση αστυνομικών σε θέσεις που δεν εξυπηρετούν το κοινωνικό συμφέρον. Πάντα βρισκόμουν σε «πόλεμο» με τα κυκλώματα κάθε είδους που λυμαίνονται τον κόπο των Ελλήνων και δρούνε σε βάρος της Κοινωνίας.

Στις τελευταίες κρίσεις αγνοήθηκαν οι, υπηρεσιακά τεκμηριωμένες, αντιρρήσεις μου για πρόσωπα σε μια πρωτοφανή απαξίωση του θεσμικού ρόλου του Αρχηγού και επομένως δεν θα αναλάβω ευθύνες του πολιτικού μου προϊσταμένου ούτε θα γίνω το εξιλαστήριο θύμα κανενός. Τελευταία, όπως εκ του αποτελέσματος διαφαίνεται, οι αποφάσεις μου να δρω όπως το Σύνταγμα ορίζει και η Κοινωνία απαιτεί, δηλαδή με απόλυτη διαφάνεια και αξιοκρατία δεν έτυχαν της αναμενόμενης αποδοχής.

Για την ακρίβεια, αυτές οι Αρχές μου είναι που προκάλεσαν έντονη δυσαρέσκεια σε συγκεκριμένα κέντρα εξουσίας, τα οποία, ως εκ του αποτελέσματος προκύπτει, οδήγησαν στη βίαιη διακοπή της θητείας μου. Μιας θητείας, η οποία ανανεώθηκε μόλις πριν από έναν περίπου μήνα.

Αποχωρώ με αξιοπρέπεια και καθαρή τη συνείδησή μου και παραδίδω στην κρίση όλων τα γεγονότα, τα οποία στην πορεία θα γίνουν ακόμη πιο αντιληπτά».

Άμεση ανταπάντηση από το υπουργείο

Την επιστολή του κ. Σκούμα σχολιάσαν άμεσα κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με non paper προς τους διαπιστευμένους συντάκτες στο οποίο ανέφεραν ότι η απόφαση ελήφθη από το ΚΥΣΕΑ και πρέπει να γίνει σεβαστή.

«Η απόφαση για τον ορισμό νέου αρχηγού της ΕΛΑΣ ανήκει στο ανώτατο κυβερνητικό όργανο με αυτή την αρμοδιότητα, το ΚΥΣΕΑ και πάρθηκε, ομόφωνα, με μόνο γνώμονα την βελτίωση και την πιο θετική και αποτελεσματική εφαρμογή των σύγχρονων επιχειρησιακών σχεδίων της Ελληνικής Αστυνομίας για την ασφάλεια των πολιτών», τόνισαν χαρακτηριστικά.

«Είναι κατανοητή ασφαλώς κι η ανθρώπινη πικρία αλλά θα πρέπει να γίνει σεβαστή η κυβερνητική απόφαση και ο συλλογικός στόχος της», κατέληγαν.

«Να ξεβρομίσει η ΕΛ.ΑΣ.»

Πάντως, άνθρωποι που έχουν «τιμωρηθεί» από τη μία ή την άλλη πλευρά και έχουν καθαρά χέρια σε όλη την μακρόχρονη πορεία τους στην ΕΛ.ΑΣ. μιλούν για ένα απόστημα που τώρα ελπίζουν να αρχίσει να σπάει.

«Όλα τα χρόνια διαχρονικά στην Αστυνομία κάποιοι παίζουν με διατήρηση του πάνω χεριού. Θέλουν να παρεμβαίνουν σε υποθέσεις, να βάζουν δικούς τους σε πόστα που μυρίζονται το χρήμα και να τιμωρούν όσους δεν υποκύψουν στους εκβιασμούς τους», λένε ενδεικτικά.

«Αυτό που παρακολουθούμε τους τελευταίους μήνες είναι ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών κορυφαίων κεφαλών του υπουργείου και του αρχηγείου. Το θέμα είναι θα υπάρξει πραγματική κάθαρση; Θα ξεβρομίσει η Αστυνομία επιτέλους ή θα ρισκάρουν για να ελέγχουν τα νήματα σε νύχτα και ημέρα με τις ζωές αξιωματικών που τους έστειλαν να βάζουν σφραγίδες, για να κάνει ο καθένας τα δικά του;», διερωτώνται σκωπτικά.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το κόψιμο του ομφάλιου λώρου ανάμεσα σε πολιτική και Αστυνομία είναι κάτι που δύσκολα αναλαμβάνεται ως απόφαση, αλλά μένει να φανεί πώς θα διαχειριστεί αυτή την κρίση ο νέος αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Λάζαρος Μαυρόπουλος. Το δεύτερο σίγουρο σε επίπεδο εξελίξεων είναι η αναπλήρωση μιας θέσης Αντιστρατήγου από τους Υποστρατήγους του Σώματος. Για την κάθαρση, με βάση εκείνους που ξέρουν ο δρόμος είναι ακόμα πολύ μακρύς...

Πηγή: ethnos.gr

Διαβάστε επίσης

Την άμεση κλήση του τέως Αρχηγού της ΕΛΑΣ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ζητά ο ΣΥΡΙΖΑΕλλάδα

Την άμεση κλήση του τέως Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνου Σκούμα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.  «Η σιωπή Μητσοτάκη - Θεοδωρικάκου στις σοβαρές κατ...

Το ΠΑΣΟΚ προτείνει ένα νέο πρότυπο διακυβέρνησης και δεν μπαίνει στα παιχνίδια έντασης και τοξικότηταςΕλλάδα

«H χώρα χρειάζεται μια συνολική πολιτική ανασύνταξη και οι μόνοι που μπορούν να την επιβάλλουν είναι οι πολίτες με την ψήφο τους», τονίζει ο Μιχάλης Κατρίνης, επικεφαλής της Κ.Ο. τ...

Τι απάντησε ο Γιάννης Οικονόμου για τις αιχμές Σκούμα και τα ερωτήματα ΣΥΡΙΖΑ για την ΕΛ.ΑΣΕλλάδα

Σχετικά με την καρατόμηση του πρώην Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «όλοι πρέπει να περιβάλουμε με εμπιστοσύνη τη δουλειά που κάνουν οι γυναίκες και οι άν...

Κρίσιμα ερωτήματα Σπίρτζη σε Μητσοτάκη και Θεοδωρικάκο για την ΕΛ.ΑΣ και την απομάκρυνση Σκούμα Ελλάδα

«Η επιστολή του πρώην Αρχηγού της ΕΛΑΣ, Κωνσταντίνου Σκούμα, μετά την ξαφνική αντικατάστασή του από το ΚΥΣΕΑ υποχρεώνει τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Θεοδωρικάκο να δώσουν συγκεκριμέ...

Μητσοτάκης: «Δεν θα ξεχάσω ποτέ τι συνέβη στα Τέμπη και γιατί συνέβη» - Ο απολογισμός του κυβερνητικού έργουΕλλάδα

Ο πρωθυπουργός στον καθιερωμένο απολογισμό του αναφέρεται μεταξύ άλλων στην αύξηση του κατώτατου μισθού, στα μέτρα στήριξης των τραυματιών και των συγγενών των θυμάτων των Τεμπών, ...