ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μαζική συμμετοχή και συνθήματα οργής στα συλλαλητήρια για τα Τέμπη - 40.000 διαδηλωτές – «Δεν ξεχνάμε, Ποτέ ξανά»

Με συνθήματα όπως «Καμία συγκάλυψη των πραγματικών ενόχων για το έγκλημα στα Τέμπη » «Ποτέ ξανά» «Δεν ξεχνάμε αυτό που έγινε δεν ξεχνάμε» «Ενός λεπτού κραυγή για κάθε στιγμή που σιωπήσαμε», βρίσκονται σε εξέλιξη σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και σε 72 πόλεις ανα την χώρα μαζικά συλλαλητήρια, εργατικών κέντρων, ομοσπονδιών, φορέων, φοιτητών και μαθητών με τη χώρα να βρίσκεται σε 24ωρο απεργιακό κλοιό, με κύρια αιτήματα να μπει τέρμα στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για την σιδηροδρομική τραγωδία.

Τα συνθήματα του κόσμου και κυρίως των νέων ανθρώπων, συγκινούν.

Μαζική συμμετοχή και συνθήματα οργής στα συλλαλητήρια για τα Τέμπη – «Δεν ξεχνάμε, Ποτέ ξανά»
Μαζική συμμετοχή και συνθήματα οργής στα συλλαλητήρια για τα Τέμπη – «Δεν ξεχνάμε, Ποτέ ξανά»

Δεν έλειψαν τα επεισόδια στα περιθώρια των κινητοποιήσεων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα. Στην Αθήνα έγιναν 15 προσαγωγές.

Ωστόσο η συμμετοχή του κόσμου είναι μεγαλειώδης. Σύμφωνα με εκτίμησεις της ΕΛΑΣ ο κόσμος στο κέντρο της Αθήνας φτάνει τις 40.000.

Από τις 12:00 το μεσημέρι ο κόσμος στην Αθήνα, κρατά πανό που γράφουν «Μαμά κοιμήσου γιατί θα αργήσω» και διεκδικεί άμεσα μέτρα για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, των μέσων και των συστημάτων ασφαλείας στις μεταφορές, καθώς και άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς.

Μαζική συμμετοχή και συνθήματα οργής στα συλλαλητήρια για τα Τέμπη – «Δεν ξεχνάμε, Ποτέ ξανά»
ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

Στην απεργία συμμετέχουν το Εργατικό Κέντρο Αθηνών (EKA), οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς (Hellenic Train, Μετρό, ΗΣΑΠ, Τραμ, λεωφορεία, τρόλεϊ), στα πλοία, δάσκαλοι και καθηγητές, γιατροί και υγειονομικοί.

Μαζική συμμετοχή και συνθήματα οργής στα συλλαλητήρια για τα Τέμπη – «Δεν ξεχνάμε, Ποτέ ξανά»
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ στα Προπύλαια, με μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, ζητώντας τιμωρία σε όσους ευθύνονται για το δυστύχημα.

Η συγκέντρωση άνοιξε με την απαγγελία στίχων από το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου «Σχήμα της απουσίας»: «Ποτέ δε φεύγουν τα νεκρά παιδιά από το σπίτι τους…». Ακολούθησε η τήρηση ενός λεπτού σιγής.

Στην Πλατεία Συντάγματοςσυγκεντρώθηκε κόσμος κάθε ηλικίας, με ΑΔΕΔΥ ΚΑΙ ΔΟΕ να ζητουν να μην υπάρξει συγκάλυψη για την τραγωδία στα Τέμπη.

   «Αποδείχθηκε ότι για αυτούς που κυβερνούν όλοι εμείς είμαστε αναλώσιμοι», κατήγγειλε ο Κώστας Γενηδούνιας, πρόεδρος του Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Έλξης. Υπενθύμισε τις προειδοποιήσεις και τις παρεμβάσεις των σωματείων, που «δεν βρήκαν απέναντι τους μόνο κλειστά αυτιά, αλλά και αποφάσεις που έβγαζαν παράνομες τις απεργιακές κινητοποιήσεις, καθώς και υποχρεωτικές μετατάξεις 3.500 εργαζομένων το 2010». «Δεν ξεχνάμε αυτό που έγινε στα Τέμπη. Δεν θα ξεχάσουμε αυτούς που ευθύνονται για αυτό το έγκλημα», τόνισε.

   «Σήμερα είναι μια μέρα μάχης. Η οργή μας παίρνει σάρκα και οστά», είπε ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ. «Διαδηλώνουμε και φωνάζουμε πως εμείς έχουμε τη δύναμη. Κάνουμε πράξη το σύνθημα πως μόνο ο λαός σώζει τον λαό», πρόσθεσε. Χαιρέτισε την «αποφασιστική στάση των σωματείων που βγαίνουν μπροστά κόντρα στην απαράδεκτη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ που δεν προκήρυξε καν απεργία για τη σημερινή μέρα».

   Τα συλλυπητήρια των ναυτεργατών στις οικογένειες των θυμάτων μετέφερε ο ‘Αγγελος Γαλανόπουλος, πρόεδρος του ναυτεργατικού Σωματείου «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ». «κοινός παρονομαστής σε όλα τα τραγικά συμβάντα, η πολιτική που θεωρεί τα μέτρα προστασίας, την επαρκή στελέχωση των μέσων μεταφοράς “κόστος” που επιβαρύνει τα κέρδη» είπε.

   Τις «αρνητικές και επικίνδυνες εξελίξεις και στον τομέα της εναέριας κυκλοφορίας, την ακραία υποστελέχωση, την πλημμελή ανανέωση των τεχνολογικών συστημάτων» ανέδειξε ο Φοίβος Καπερώνης, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας.

   «Το έγκλημα στον ΟΣΕ ήταν προμελετημένο», είπε ο Θανάσης Οικονόμου, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ και υπενθύμισε «την υποστελέχωση και τις μειώσεις προσωπικού, την εφαρμογή όλου του εύρους της αντεργατικής νομοθεσίες». Όπως κατήγγειλε, «ανάλογη είναι η εικόνα που έχει διαμορφωθεί στις αστικές συγκοινωνίες, όπου τα σωματεία επίσης έχουν αναδείξει σοβαρά προβλήματα και ελλείψεις που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια πολλών χιλιάδων επιβατών».

  «Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην είναι γεμάτος οργή και αγανάκτηση», είπε ο Ηλίας Τρεβλός, μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών, και κάλεσε η δικαιολογημένη οργή να γίνει αγώνας. «Παλεύουμε για να μην είμαστε το λάδι στη μηχανή του κέρδους», σημείωσε αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των σωματείων των εργαζομένων στον σιδηρόδρομο. «Θέλουμε εργασία με ασφάλεια, θέλουμε ζωή με ασφάλεια», τόνισε.

   Την συμμετοχή σε «έναν ηρωικό αγώνα μαζί με τους γονείς μας, μαζί με τους μαθητές», για να καταδικαστούν στη λαϊκή συνείδησή όλοι οι ένοχοι, υπογράμμισε ο Μιχάλης Φαναρτζής, πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Πανεπιστημίου Πειραιά. «Τώρα ήρθε η ώρα να ακουστεί η αλήθεια, η αλήθεια που θάβουν τα δελτία των ειδήσεων. Το χρωστάμε στους νεκρούς, το χρωστάμε στις μανάδες που δεν θα ξαναδούν τα παιδιά τους», υπογράμμισε.

   «Η φετινή 8η Μάρτη, η Παγκόσμια Μέρα της Εργαζόμενης Γυναίκας σημαδεύεται από το έγκλημα στα Τέμπη», είπε η Χριστίνα Σκαλούμπακα, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας. «Είμαστε αποφασισμένες να μην σωπάσουμε, να αγωνιστούμε όχι μόνο για να μην ξεχαστεί αυτό το έγκλημα αλλά και για να ξεσκεπάσουμε τους ενόχους», ανέφεραν

Μαζική συμμετοχή και συνθήματα οργής στα συλλαλητήρια για τα Τέμπη – «Δεν ξεχνάμε, Ποτέ ξανά»
ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI
Μαζική συμμετοχή και συνθήματα οργής στα συλλαλητήρια για τα Τέμπη – «Δεν ξεχνάμε, Ποτέ ξανά»
ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Όλες οι πορείες κατεληξαν έξω από τη Βουλή.

Μαζική συμμετοχή και συνθήματα οργής στα συλλαλητήρια για τα Τέμπη – «Δεν ξεχνάμε, Ποτέ ξανά»
ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ/EUROKINISSI

Μεγάλη και η απεργιακή συγκέντρωση στην Θεσσαλονίκη από μέλη της ΕΔΟΘ, του ΠΑΜΕ, του ΣΥΡΙΖΑ, της Εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, φοιτητές, μαθητές και φεμινιστικές οργανώσεις.

Μαζική συμμετοχή και συνθήματα οργής στα συλλαλητήρια για τα Τέμπη – «Δεν ξεχνάμε, Ποτέ ξανά»
ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ/EUROKINISSI

Πλήθος κόσμου κατάκλυσε τον άξονα της Αριστοτέλους από το άγαλμα Βενιζέλου έως και κάτω το πέταλο, συμμετέχοντας στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας βρίσκεται σε εξέλιξη στο άγαλμα Βενιζέλου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

10.000 άτομα στην Λάρισα

Τεράστια ήταν η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Λάρισα, με τους διοργανωτές να κάνουν λόγο για πρωτοφανή συμμετοχή 10.000 ατόμων.

Μαζική συμμετοχή και συνθήματα οργής στα συλλαλητήρια για τα Τέμπη – «Δεν ξεχνάμε, Ποτέ ξανά»

Μερικά από τα συνθήματα που ακούγονται στην συγκέντρωση, είναι: «Η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε ξεπουλιέται ούτε προσκυνά».

 

Διαβάστε επίσης

Γεραπετρίτης: Αν είχαμε πλήρες σύστημα τηλεδιοίκησης, δεν θα είχε συμβεί το δυστύχημαΕλλάδα

“Η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει καμία συγκάλυψη και δεν θα επιδιώξει κανενός είδους ανούσια κομματική αντιπαράθεση”, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου στη συνέντευξη ...

Τέμπη: Τα αναπάντητα τηλεφωνήματα του μηχανοδηγού του επιβατικού τρένου το μοιραίο βράδυ Ελλάδα

Συγκλονίζουν τα νέα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τη φονική σύγκρουση των τρένων στα  Τέμπη . Ο κόσμος έχει βγει στους  δρόμους  της Ελλάδας ζητώντας να αποδοθού...

Επεισόδια στο Σύνταγμα στο περιθώριο του συλλαλητηρίου για τα Τέμπη – Επτά συλλήψειςΕλλάδα

  Σκηνικό έντασης εξελίσσεται στο Σύνταγμα το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ ομάδας ατόμων και αστυνομικών, στο περιθώριο των απεργιακών συγκεντρώσεων που είναι σε εξέλιξη στο κέντρ...

Δίκη Ρούλας Πισπιρίγκου: «Μου είπαν πως είναι ιδιαίτερη περίπτωση γιατί έχει χάσει τα αδελφάκια του» κατέθεσε για τη Τζωρτζίνα νοσηλεύτρια στο Καραμανδάνειο	Ελλάδα

Μου ανέφεραν πως είναι ένα παιδάκι που έχει χάσει τα αδελφάκια του και ότι είναι ιδιαίτερη περίπτωση», ανέφερε για τη Τζωρτζίνα η νοσηλεύτρια του Καραμανδάνειου Νοσοκομείου της Πάτ...

Προσλήψεις στο δήμο Αθηναίων - ΑΣΕΠ: Βγήκε η προθεσμία για 170 θέσεις εργασίαςΕλλάδα

Ξεκινά την Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023 η υποβολή αιτήσεων για 170  προσλήψεις  στο  δήμο Αθηναίων  μέσω  ΑΣΕΠ . Ζητούνται οδηγοί Γ' κατηγορίας και εργάτες καθαριότητας, ενώ το νέο προσωπ...

Στους δρόμους όλη η Ελλάδα για τα Τέμπη - Η μεγαλύτερη πορεία των τελευταίων ετών στην Αθήνα - Πορείες σε 70 πόλεις (pics & vid)Ελλάδα

Σε απεργιακό κλοιό με αφορμή το δυστύχημα στα Τέμπη βρίσκεται σήμερα ολόκληρη η χώρα, με συγκεντρώσεις και πορείες να προγραμματίζονται σε τουλάχιστον 70 πόλεις. Το επίκεντρο των κ...

Μεταφέρθηκαν στη Ραιδεστό 110 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας για τους σεισμόπληκτουςΕλλάδα

Στις αποθήκες συγκέντρωσης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Ραιδεστό για τη στήριξη των σεισμόπληκτων της Τουρκίας και της Συρίας, παραδόθηκαν χθες το απόγευμα 110 τόνοι με είδη πρώτης α...

Ναύπακτος: Συνελήφθη οδηγός αυτοκίνητου για θανάσιμη παράσυρση και εγκατάλειψη ενός 50χρονουΕλλάδα

Ένας άνδρας συνελήφθη το βράδυ της Τρίτης στη Ναύπακτο, ο οποίος κατηγορείται για  πρόκληση θανατηφόρου τροχαίου  με εγκατάλειψη. Ειδικότερα, σύμφωνα με την αστυνομία, ο κατηγορούμ...