ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη γρίπη: Συμπτώματα σε ενήλικες και παιδιά, μετάδοση -10 ερωταπαντήσεις

Ο κορωνοϊός συνυπάρχει πλέον με τον ιό της γρίπης. Πολλοί είναι εκείνοι -επειδή τα συμπτώματα είναι σε μεγάλο βαθμό τα ίδια- που αναρωτιούνται τελικά εάν έχουν μολυνθεί από κάποια παραλλαγή της covid ή έχουν κολλήσει κάποιον ιό της γρίπης.

Στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ είναι αναρτημένες οδηγίες σε μορφή ερωταπαντήσεων αναφορικά με την γρίπη και το τι πρέπει να γνωρίζουμε γι' αυτήν.

Η γρίπη είναι μια οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης. Υπάρχουν 3 τύποι ιών γρίπης, οι A, B και C. Οι ιοί τύπου Α ή Β αποτελούν τα κύρια αίτια γρίπης στον άνθρωπο, ενώ οι περιπτώσεις γρίπης από ιούς τύπου C είναι σπάνιες. Οι ιοί της γρίπης προσβάλλουν το ανώτερο ή/και το κατώτερο τμήμα του αναπνευστικού (μύτη, φάρυγγας, λάρυγγας, βρόγχοι).

Οδηγός του ΕΟΔΥ με τα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την γρίπη
Πώς μεταδίδεται η γρίπη;
Η γρίπη μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο όταν ένας ασθενής βήχει, φταρνίζεται ή μιλά και διασπείρει τους ιούς στον αέρα με τη μορφή πολύ μικρών, αόρατων σταγονιδίων. Οι ιοί της γρίπης επίσης μεταδίδονται μέσω των χεριών, όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του. Παράγοντες όπως ο ψυχρός καιρός και ο συγχρωτισμός (συγκέντρωση πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους) αυξάνουν τη μετάδοση της γρίπης. Για την αποφυγή της μετάδοσης, τα άτομα θα πρέπει να καλύπτουν το στόμα και τη μύτη τους με χαρτομάντιλο όταν βήχουν ή φτερνίζονται και να πλένουν τακτικά τα χέρια τους.


2. Για πόσες ημέρες ένα άτομο που έχει γρίπη μπορεί να την μεταδώσει σε άλλους;

Οι ενήλικες μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο μία ημέρα πριν αρρωστήσουν έως 5-7 ημέρες από τη στιγμή που θα εκδηλώσουν τα συμπτώματα. Τα παιδιά και οι ασθενείς με σοβαρή ανοσοκαταστολή μπορεί να μεταδίδουν για περισσότερο από μία εβδομάδα.

3. Ποια είναι τα συμπτώματα της γρίπης;

Τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως ξεκινούν απότομα και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους των μυών και των αρθρώσεων, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο, βήχα (συνήθως ξηρό). Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως ναυτία, εμέτους, διάρροια, ενώ στους ενήλικες τα συμπτώματα αυτά είναι σπάνια.

4. Πόσο διαρκούν τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως;

Τα συμπτώματα αρχίζουν 1-4 ημέρες μετά την προσβολή από τον ιό και διαρκούν 2-7 ημέρες, ο βήχας όμως μπορεί να επιμένει για αρκετό χρονικό διάστημα.


5. Υπάρχουν κάποια συμπτώματα που πρέπει να με ανησυχήσουν;

Υπάρχουν κάποια συμπτώματα που όταν εμφανιστούν στα παιδιά θα πρέπει άμεσα να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας. Αυτά τα συμπτώματα είναι:

υψηλός και παρατεινόμενος πυρετός
γρήγορη αναπνοή ή δυσκολία στην αναπνοή
κυάνωση
άρνηση για λήψη υγρών ή τροφής
μειωμένη δραστηριότητα, υπνηλία
διέγερση ή σπασμοί
επανεμφάνιση του πυρετού ή επιδείνωση του βήχα ύστερα από βελτίωση των συμπτωμάτων της γρίπης καθώς και ενδεχόμενη επιδείνωση υποκείμενου χρόνιου νοσήματος (καρδιολογικού, αναπνευστικού, διαβήτη κλπ.)
Όσον αφορά τους ενήλικες, τα συμπτώματα για τα οποία θα πρέπει άμεσα να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας είναι:

υψηλός και παρατεινόμενος πυρετός
δύσπνοια
πόνος ή αίσθημα πίεσης στο στήθος
λιποθυμικά επεισόδια
σύγχυση
πολλοί ή παρατεινόμενοι έμετοι
6. Ποιες είναι οι επιπλοκές της γρίπης;

Η γρίπη μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και σοβαρή νόσηση και μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη.

Μερικές από τις επιπλοκές αυτές είναι η πνευμονία από τον ίδιο τον ιό της γρίπης ή από μικρόβια, κυρίως από πνευμονιόκοκκο, η αφυδάτωση, οι κρίσεις άσθματος στα άτομα που πάσχουν από βρογχικό άσθμα, η παρόξυνση της χρόνιας βρογχίτιδας, η επιδείνωση της καρδιακής ανεπάρκειας ή του διαβήτη. Τα παιδιά μπορεί, επίσης, να παρουσιάσουν ιγμορίτιδα και ωτίτιδα.


7. Ποια άτομα ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου;

Ο ιός της γρίπης μπορεί να προσβάλλει όλες τις ηλικιακές ομάδες. Ωστόσο τον υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση και εμφάνιση επιπλοκών διατρέχουν συγκεκριμένα:

Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
Παιδιά > 6 μηνών και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές
Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας).
Μεταμόσχευση οργάνων
Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
Χρόνια νεφροπάθεια
Νευρομυϊκά ή Νευρολογικά νοσήματα
3. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης
4. Λεχωΐδες
5. Θηλάζουσες
6. Άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΒΜΙ)>40<§^
7. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδής αρθρίτιδα και άλλα), για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη
8.Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά <6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη
9. Κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων, νεοσύλλεκτων στις ένοπλες δυνάμεις κ.ά.). Στρατεύσιμοι στα κέντρα κατάταξης και ειδικά όσοι κατατάσσονται κατά τους χειμερινούς μήνες (Οκτώβριο-Μάρτιο).
10. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι)
11. Επαγγελματίες, όπως κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πουλερικά.

Αν ανήκετε σε κάποια από τις παραπάνω ομάδες υψηλού κινδύνου, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας αμέσως μόλις εμφανίσετε συμπτώματα γρίπης.


8. Σε τι διαφέρει η γρίπη από το κοινό κρυολόγημα;

Το κοινό κρυολόγημα προκαλείται από ιούς διαφορετικούς από τους ιούς της γρίπης. Τα συμπτώματά του συνήθως είναι πιο ελαφρά, περιορίζονται στο ανώτερο αναπνευστικό (καταρροή, φτάρνισμα, πονόλαιμος), διαρκούν λιγότερο, ενώ σπάνια συμβαίνουν επιπλοκές.

Αντίθετα, η γρίπη μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσηση και επιπλοκές που καμιά φορά μπορεί να είναι θανατηφόρες για κάποια άτομα, π.χ. άτομα με χρόνια νοσήματα.

9. Πώς θεραπεύεται η γρίπη;

Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες ιώσεις, έτσι και η γρίπη συνήθως «θα κάνει τον κύκλο της». Χρειάζεται ξεκούραση, πολλά υγρά, αποφυγή του καπνίσματος, λήψη αντιπυρετικών για την αντιμετώπιση του πυρετού και παυσίπονων για την αντιμετώπιση του πόνου των μυών. Τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία θέση στην θεραπεία της γρίπης, διότι τα αντιβιοτικά δεν καταπολεμούν τους ιούς. Μη δίνετε ασπιρίνη σε παιδιά και εφήβους, ιδίως όταν έχουν πυρετό, αν δεν συμβουλευθείτε πρώτα γιατρό. Στα άτομα αυτής της ηλικίας που έχουν αρρωστήσει με γρίπη, η ασπιρίνη μπορεί, σπάνια, να προκαλέσει ένα σοβαρό νόσημα που λέγεται σύνδρομο Reye.


10. Πότε πρέπει να γίνεται ο εμβολιασμός;

Ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο κατά το χρονικό διάστημα Οκτωβρίου-Νοεμβρίου. Χρειάζονται περίπου 2 εβδομάδες από τον εμβολιασμό ώστε ο οργανισμός να δημιουργήσει προστατευτικά αντισώματα για τη γρίπη. Παρόλο που ο καλύτερος χρόνος για εμβολιασμό είναι η περίοδος Οκτωβρίου-Νοεμβρίου, μπορεί κάποιος να εμβολιαστεί και αργότερα, εάν ανήκει στις ευπαθείς ομάδες και για κάποιο λόγο δεν εμβολιάστηκε έγκαιρα.

Πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστε επίσης

Διάλογοι «φωτιά» αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ με νονούς της νύχτας – Έρευνα διέταξε ο Θεοδωρικάκος, παρέμβαση ΝτογιάκουΕλλάδα

Τις συνομιλίες υψηλόβαθμων αξιωματικών της  Ελληνικής Αστυνομίας  (ΕΛ.ΑΣ) με μαφιόζους και  νονούς της νύχτας  φέρνει στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα «Το Bήμα της Κυριακής», μ...

27 χρόνια από τον θάνατο του Π. Βλαχάκου στα Ίμια: «Η αγάπη για την πατρίδα ως ύψιστη αξία ζωής»Ελλάδα

Χοροστατούντος του σεβασμιωτάτου μητροπολίτη Πειραιώς  Σεραφείμ, τελέστηκε σήμερα το μνημόσυνο για τον Πειραιώτη ήρωα των Ιμίων, Παναγιώτη Βλαχάκο, στην πλατεία Κωνσταντίνου Καραμα...

Ναύπλιο, Καλαμάτα και Αλεξανδρούπολη βρίσκονται ψηλά στον City break τουρισμό μετά την Αθήνα και τη ΘεσσαλονίκηΕλλάδα

Βασικός τροφοδότης της οικονομίας και για όλες τις εποχές του χρόνου, ο τουρισμός πόλεων (city break) αναδεικνύεται “ δυνατό χαρτί” για πολλούς προορισμούς που επενδύουν σε αυτόν ε...

Σε πλήρη ετοιμότητα ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας ΑττικήςΕλλάδα

Σε πλήρη ετοιμότητα ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής επιχειρεί, με δεκάδες αντλίες και μηχανήματα βαρέως τύπου στην αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων...

Πρόκληση από το Τουρκικό ΥΠΕΞ: “Στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα της “Τουρκικής μειονότητας” στη Δυτική Θράκη”Ελλάδα

      Η Τουρκία συνεχίζει τις εμπρηστικές δηλώσεις απέναντι στην Ελλάδα και με ανάρτηση στο twitter του υπουργείου Εξωτερικών κάνει λόγο τα περί τουρκικής μειονότητας στην Θράκη. Σ...

Ρέθυμνο: Αστυνομικός πυροβόλησε νεαρό που τον μαχαίρωσε όταν προσπάθησε να τον χωρίσει σε καβγάΕλλάδα

Το επεισόδιο έγινε σε μπαρ - Στο νοσοκομείο και οι δύο Μετά από καβγά τεσσάρων ατόμων μέσα σε μπαρ στο  Ρέθυμνο  σημειώθηκε  το επεισόδιο με τον αστυνομικό που πυροβόλησε νεαρό που...

Δεύτερο προγνωστικό μοντέλο επιβεβαιώνει την ψυχρή εισβολή – Τριήμερο με χιόνια ακόμη και στα βόρεια προάστια της ΑθήναςΕλλάδα

  Νέα πρόγνωση δείχνει ότι ψυχρή εισβολή αναμένεται να προσεγγίσει την Αττική  στα τέλη της επόμενης εβδομάδας  και φαίνεται πως  θα διαρκέσει για τουλάχιστον ένα τριήμερο , με κορ...

ΕΛΑΣ για συγκέντρωση Χρυσής Αυγής: «Οι δηλώσεις περί αδειόδοτησης δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα»Ελλάδα

Το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η Αστυνομία έδωσε άδεια πραγματοποίησης της σημερινής συγκέντρωσης της Χρυσής Αυγής στην Πλατεί...