ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στη Βουλή η σύγκρουση για τις παρακολουθήσεις - Νέα δεδομένα για την πρόταση δυσπιστίας από Τσίπρα

Πολιτική θύελλα προκάλεσε η πρωτοβουλία του επικεφαλής της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, να στείλει επιστολές στον πρόεδρο της Βουλής, στα κόμματα και στον υπουργό Δικαιοσύνης με τις οποίες ενημερώνει ότι η Αρχή εντόπισε νόμιμες επισυνδέσεις για έναν υπουργό και πέντε αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων.

 Η κυβέρνηση απέδωσε πολιτικά κίνητρα στον κ. Ράμμο, ενώ ο κ. Αλέξης Τσίπρας, που συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζήτησε παραίτηση του πρωθυπουργού, με την κόντρα να μεταφέρεται σήμερα στη Βουλή. 

Στο ΣΥΡΙΖΑ έχουν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν για μια επιτυχία που ήρθε σε συνεργασία με μια Ανεξάρτητη Αρχή. Και τα εμπόδια που μπήκαν δεν ήταν λίγα.

Στην αρχή ο ίδιος ο νόμος της κυβέρνησης για τις άρσεις του απορρήτου. Στη συνέχεια το μπλόκο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στους ελέγχους με την κυβέρνηση να παίζει το τελευταίο της χαρτί επιχειρώντας να βγάλει τον εαυτό της από το κάδρο της ενημέρωσης και ουσιαστικά να πετάξει από πάνω της καυτή πατάτα.

Ο Αλέξης Τσίπρας όχι μόνο δεν συνελήφθη από τον εισαγγελέα Ντογιάκο παρά το γεγονός ότι τον είχε προκαλέσει απλά και μόνο γιατί ζήτησε από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ ενημέρωση για τις παρακολουθήσεις Φλώρου και Χατζηδάκη, αλλά τώρα θα πει και ονόματα μέσα στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιστολή Ράμμου αναφέρεται ότι εντοπίστηκαν στοιχεία για νόμιμες επισυνδέσεις κατόπιν άρσης απορρήτου για έξι πρόσωπα: έναν υπουργό για το διάστημα από τον Νοέμβριο του 2020 μέχρι τον Ιανουάριο του 2021 και για πέντε αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων από τον Ιούλιο του 2020 μέχρι τον Μάιο του 2022. Τα πρόσωπα που αφορά η άρση απορρήτου δεν αναφέρονται ονομαστικά. Περιγράφονται οι ιδιότητές τους καθώς, σύμφωνα με πηγές της ΑΔΑΕ, οποιαδήποτε άλλη αναφορά προσκρούει στις πρόνοιες του νόμου περί προσωπικών δεδομένων. Σε σχέση με την αιτιολόγηση της άρσης απορρήτου, υπάρχει παραπομπή σε αναφορές για λόγους εθνικής ασφαλείας.

Όλοι πλέον οι πολιτικοί αρχηγοί γνωρίζουν το περιεχόμενο του φακέλου. Ο Αλέξης Τσίπρας με βάση τα αιτήματά του στην ΑΔΑΕ και τις ιδιότητες που περιγράφει στο λευκό φάκελο που παρέλαβε από τον κ. Ράμμο θα ανέβει στο βήμα και θα πει τα ονόματα του υπουργού και των στρατιωτικών αξιωματούχων που παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ.

Το ερώτημα όμως είναι ένα. Γιατί τους παρακολουθούσε η ΕΥΠ και πως στοιχειοθετείται ο λόγος εθνικής ασφάλειας για να είναι αυτές οι επισυνδέσεις νόμιμες.
Οι απαντήσεις δεν αναμένονται σήμερα. Όμως πλέον ο κ. Μητσοτάκης είναι ο ίδιος εκτεθειμένος στη κοινή γνώμη για την εργαλειοποίηση από το γραφείο του μια υπηρεσίας που παρακολουθούσε τους πάντες την ώρα που γίνονταν  ενεργειακά και εξοπλιστικά ντιλ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση στηρίζει την έρευνα της Δικαιοσύνης για πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης των επισυνδέσεων, καθώς και ότι αυτές δεν ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Οσον αφορά τις κινήσεις και τις επιλογές του κ. Ράμμου, ο κ. Οικονόμου είπε ότι κατά παράβαση του νόμου προσέφυγε στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας, αν και η ΑΔΑΕ διατηρεί στα αρχεία της πλήρη φάκελο με τις διατάξεις άρσης απορρήτου, καθ’ υπέρβασιν αρμοδιότητος υπέβαλε αίτημα να παραστεί στην επιτροπή Θεσμών και αγνόησε στη λήψη αποφάσεων την Ολομέλεια της ΑΔΑΕ. Επιπλέον, του καταλόγισε ότι ενώ υπήρχε συχνή επικοινωνία του με στελέχη και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, δεν επιδιώχθηκε ποτέ επικοινωνία με τον πρωθυπουργό. «Τα όσα εδώ και καιρό πράττει ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ συνιστούν βαρύτατο ατόπημα», δήλωσε ο κ. Οικονόμου, ο οποίος, επίσης, κάλεσε τον κ. Αλέξη Τσίπρα «να αναλογιστεί τις πολιτειακές του ευθύνες».

 

Πρόταση δυσπιστίας;
Ο κ. Τσίπρας από το προεδρικό μέγαρο και αφού ενημέρωσε και την  Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζήτησε την παραίτηση του κ. Μητσοτάκη. Και αυτό δεν το έπραξε τυχαία καθώς πλέον ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πιστός στο «θα σας ταραξουμε στη νομιμότητα» του Ηλία Ηλιού έχει εγκλωβίσει τον κ. Μητσοτάκη με τα ίδια τα όρια της Δημοκρατίας και των θεσμών.


Όταν ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε σήμα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκονται όλοι παρόντες στην ολομέλεια όλοι συμπέρανα ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας. Όμως είναι πολύ δύσκολο το πολιτικό σύστημα να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων όπως είπε και στο καναπεδάκι της Προέδρου, δείχνοντας ουσιαστικά προς τα βουλευτικά έδρανα της ΝΔ.  

Η κυβέρνηση φρόντισε να πετάξει το γάντι στον κ. Τσίπρα προειδοποιώντας τον ότι θα ανοίξει όλη η βεντάλια της σκανδαλολογίας του ΣΥΡΙΖΑ στα ειδικά δικαστήρια.
Το ερώτημα αν φοβάται μη κατηγορηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ότι τελικά έκανε πίσω θα το απαντήσει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας και για το τελικά θα αποφύγει μια τέτοια τριήμερη συζήτηση σφοδρής σύγκρουσης στη λάσπη.

 

 

Πληροφορίες από Καθημερινή & libre.gr

Διαβάστε επίσης

Σχολείο… ερείπιο στην Ικαρία – 90 μαθητές υπό τον κίνδυνο να πέσει στα κεφάλια τους (vid)Ελλάδα

Σε ένα άθλιο κτήριο που ονομάζεται σχολείο στον Άγιο Κήρυκο Ικαρίας πηγαίνουν καθημερινά 90 μαθητές Γυμνασίου και 70 Λυκείου, οι οποίοι αναγκάζονται να κάνουν μάθημα σε άκρως ακατά...

Κακοκαιρία σε κύματα με χιονοπτώσεις και 9 μποφόρ – Πότε θα χτυπήσει την Αττική - Δείτε LIVE Ελλάδα

Επικίνδυνα φαινόμενα από αργά το απόγευμα και από τα δυτικά. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται από αργά το απόγευμα στα νησιά του Ιονίου ( κυρίως στη Ζάκυνθο, την Κεφαλλον...

Στη διάθεση του Ειδικού Δικαστηρίου το κινητό του Χ. Καλογρίτσα για να αποδειχθεί η γνησιότητα των smsΕλλάδα

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, εκ των συνηγόρων του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα, γνωστοποίησε στο Ειδικό Δικαστήριο περί ευθύνης υπουργών, ότι εντολέας του θέτει στη διάθεση των μελών το...

Τσίπρας: "Ο Μητσοτάκης οφείλει να παραιτηθεί μετά τις αποδείξεις της ΑΔΑΕ" (βίντεο)Ελλάδα

Την παραίτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ζήτησε πριν από λίγο και μετά την συνάντηση του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας.    Αναλ...

Δ.Κουτσούμπας: Πάρα πολύ σοβαρά τα στοιχεία της ΑΔΑΕ, ο πρωθυπουργός να αναλάβει την ευθύνη τουΕλλάδα

«Τα στοιχεία που παραθέτει η επιστολή του προέδρου της ΑΔΑΕ είναι πάρα πολύ σοβαρά και καλώς τα έθεσε υπόψιν του προέδρου της Βουλής και των πολιτικών αρχηγών. Αντίστοιχα, πρέπει ν...

Kυβερνητικός εκπρόσωπος: "Ο Ράμμος εξώθησε την ανεξάρτητη ΑΔΑΕ σε περίεργη προνομιακή σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ"Ελλάδα

Στην αντεπίθεση πέρασε η κυβέρνηση για το θέμα των υποκλοπών μετά την επιστολή που έστειλε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρ. Ράμμος στους πολιτικούς αρχηγούς, στον υπ. Δικαιοσύνης και στον π...

Συνάντηση Αλ. Τσίπρα με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις υποκλοπέςΕλλάδα

Συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαρόπουλου είχε το απόγευμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να την ενημερώσει για την εξέλιξη στο θέμα...