ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Νοσοκομείο Γεννηματάς: Κραυγή αγωνίας για ελλείψεις γιατρών - "Εξοντωτικά ωράρια, κινδυνεύουν οι ασθενείς"

Αποκαλυπτική για την κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο Γεννηματάς ήταν η συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι γιατροί. Ξεκινούν καθημερινές στάσεις εργασίας από την Τετάρτη 25/1.

 

Νεκτάριος Δαργάκης*

 

Σε καθημερινές στάσεις εργασίας προχωρούν από την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου οι γιατροί στο Νοσοκομείο Γεννηματάς λόγω ελλείψεων προσωπικού.

 

Συνέλευση πραγματοποίησαν την περασμένη Παρασκευή (20/1), ενώ σήμερα προχώρησαν σε στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του νοσοκομείου.

 

Στη συνέχεια έδωσαν αποκαλυπτική συνέντευξη Τύπου για τις ασφυκτικές συνθήκες που επικρατούν στο «Γεννηματάς», τόσο για τους υγειονομικούς όσο και για τους ασθενείς.

Οι γιατροί, ανάμεσα σε άλλα, καταγγέλλουν τρομακτικές ελλείψεις προσωπικού που οδηγούν σε εξοντωτικά ωράρια εργασίας με αποτέλεσμα να οι ίδιοι να οδηγούνται σε burnout και οι ασθενείς τους να κινδυνεύουν.

Επίσης, καταγγέλλουν ότι για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί κωφεύουν οι αρμόδιοι αφού δεν έχουν πάρει τα απαραίτητα μέτρα ούτε η διοίκηση του νοσοκομείου, ούτε το υπουργείο Υγείας.

Ποια είναι τα βασικά αιτήματα των γιατρών

Τα βασικά αιτήματα των γιατρών, σύμφωνα με όσα δήλωσαν και με βάση τη συνέλευση που πραγματοποίησαν, είναι:

  • «Αύξηση εδώ και τώρα των οργανικών θέσεων των ειδικευομένων παθολογίας από 30 σε 50.
  • Κατάργηση της γραφειοκρατικής αναμονής για διορισμό ειδικευόμενων γιατρών.
  • Διορισμό άμεσα, στον βαθμό που συμφωνούν, ειδικευόμενων παθολογίας που λιμνάζουν σε λίστες αναμονής άλλων νοσοκομείων και περιμένουν έως και 3 χρόνια να διοριστούν, ΑΥΡΙΟ κιόλας στο «Γεννηματάς».
  • Τώρα πρόσληψη γιατρών που έχουν πάρει μόνιμη θέση στον «Γεννηματά» αλλά περιμένουν μήνες τον διορισμό τους».

 

 

Τραγικές οι συνθήκες εργασίας

Πρώτη στη συνέντευξη πήρε τον λόγο η Αργυρή Ερωτοκρίτου, επικουρική γιατρός και μέλος του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ.

«Τον τελευταίο ένα με ενάμιση μήνα έχουμε τεράστιο φόρτο δουλειάς, κλινικές με 25 κλίνες νοσηλεύουν 100 και 120 περιστατικά. Αυτό πρακτικά σημαίνει πληρότητα πάνω από 400%, τη στιγμή που οι θέσεις των γιατρών είναι λιγότερο από το 100%. Με απλά μαθηματικά έχουμε δεκαπλάσιο φόρτο εργασίας από αυτό που ορίζει το ίδιο το κράτος ότι θα έπρεπε να έχουμε. Οι γιατροί δουλεύουν εξουθενωτικά ωράρια, πάνω από το τι αντέχουνε.

Αυτά τα πράγματα δεν είναι ασφαλή ούτε για την υγεία των αρρώστων μας, ούτε για την υγεία των εργαζομένων».

 

«Τα πράγματα έχουν ξεφύγει από κάθε έλεγχο στο Γεννηματάς»

Στη συνέχεια μίλησε η Γεωργία Φίλιππα, επικουρική παθολόγος και μέλους του ΓΣ της ΕΙΝΑΠ που τόνισε ότι η σημερινή κινητοποίηση ήταν συνέχεια των προηγούμενων που έχουν γίνει στο νοσοκομείο.

«Τα πράγματα έχουν ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Οι ίδιοι οι ασθενείς μας και εμείς οι ίδιοι βρισκόμαστε σε κίνδυνο. Βρισκόμαστε σε κίνδυνο να χαθούν ζωές που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί γιατί δεν προλαβαίνουμε να τους εξετάσουμε. Έχει καταληφθεί κάθε έννοια της αξιοπρέπειας του ασθενούς γιατί καταλύεται η αξιοπρέπεια όταν ο ασθενής παραμένει 48 ώρες στα επείγοντα για να βρει κρεβάτι», σημείωσε ανάμεσα σε άλλα.

 

«Ευθύνη έχουν όσοι διαλύσανε τα νοσοκομεία»

Η Μαρία Καράμπελη, επιμελήτρια Β’ στα ΤΕΠ περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί όταν το Νοσοκομείο Γεννηματάς εφημερεύει.

«Η προσέλευση στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών είναι πάρα πολύ μεγάλη και ευθύνη έχουν αυτοί που διαλύσανε τα νοσοκομεία όλα τα προηγούμενα χρόνια, και αυτή η κυβέρνηση και οι προηγούμενες. Διέλυσαν και την πρωτοβάθμια περίθαλψη με αποτέλεσμα ο κόσμος να μην έχει πουθενά αλλού να απευθυνθεί», επισήμανε.

 

Καταγγελία για ελλιπέστατη εκπαίδευση των ειδικευομένων

Για τα εξοντωτικά ωράρια που οδηγούν τους νέους γιατρούς ακόμα και σε παραίτηση μίλησε ο Κωνσταντίνος Τσιτσιγιάννης, ειδικευόμενος παθολογίας.

«Ισχύει αυτό που περιέγραψαν οι συνάδελφοι για τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας. Τα πρωινά εμείς οι ειδικευόμενοι καταλήγει να κάνουμε αυτό που ονομάζουμε «λάντζα», δεν μπορούμε να πάρουμε καμιά εκπαίδευση από αυτό που κάνουμε καθημερινά γιατί για να βγει η δουλειά παρέχουμε μόνο τις βασικές, τις βασικότατες υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς μας. Η εκπαίδευση είναι ελλιπέστατη έως ανύπαρκτη. Γυρνάμε σπίτια μας εξαντλημένοι, χωρίς καμιά διάθεση για οτιδήποτε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

«Δεν είμαστε μόνοι μας»

Τη συνέντευξη Τύπου έκλεισε ο Χρίστος Αργύρης, επικουρικός γιατρός και μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ, ο οποίος ενημέρωσε για τις κινητοποιήσεις στις οποίες προχωρούν οι υγειονομικοί τόσο στο «Γεννηματάς», όσο και σε άλλα νοσοκομεία.

«Δεν είμαστε μόνοι μας, οι τρεις Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών και τα σωματεία των νοσοκομείων ετοιμάζουν θερμή υποδοχή στον Μητσοτάκη και τον υπουργό Υγείας στην Κρήτη γιατί εκεί ξεκίνησε να γίνεται γνωστό τι σημαίνει να εφημερεύεις 15 μέρες τον μήνα, να μην αντέχεις και να παραιτείσαι», δήλωσε.

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι σε μια σειρά νοσοκομεία θα γίνουν αντίστοιχες κινητοποιήσεις. Ο γιατρός ενημέρωσε ότι η προσέλευση στα ΤΕΠ του «Γεννηματάς» φτάνει τον αριθμό ρεκόρ των 1.270 ατόμων, με τη διοίκηση να λοιδορεί τους εργαζόμενους στη σημερινή συνάντηση, όπως κατήγγειλε.

Τέλος, ανακοίνωσε ότι στις 22 Φεβρουαρίου θα γίνει πανελλαδική πανυγειονομική απεργία, ενώ προηγουμένως θα υπάρξουν μέρες δράσης σε όλα τα νοσοκομεία για να οργανωθεί η κινητοποίηση.

 
 
*Πηγή: in.gr
 

Διαβάστε επίσης

Συνελήφθη με την κατηγορία της απάτης ο προστατευόμενος μάρτυρας της υπόθεσης "Novartis" “Σαράφης”Ελλάδα

Σε εξέλιξη είναι, από τις πρώτες πρωινές ώρες, μεγάλη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. για την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, που εξαπατούσε επιχειρηματίες με το πρόσχημα της ευνοϊκής δανε...

Ανδρουλάκης μετά την επιστολή Ράμμου: "Τεκμηριώνεται η εικόνα της θεσμικής παρακμής"Ελλάδα

Ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε, μάλιστα, ότι ο πρωθυπουργός οφείλει «να προκαλέσει αύριο την ενημέρωση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής».   Απαντήσεις από τον πρωθυπουργό ...

Δολοφονία Άλκη Καμπανού: "Είμαι η μητέρα του Άλκη – Κοιτάξτε με, σηκώστε το κεφάλι!"Ελλάδα

Στο βήμα του μάρτυρα για να καταθέσουν για τον γιο τους, τον 19χρονο Άλκη Καμπανό, που έπεσε θύμα τυφλής οπαδικής βίας, τα ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου 2022, στην περιοχή της Χαρ...

Έμφυλη Βία: Νέα εφαρμογή στο κινητό παρέχει συμβουλές αντιμετώπισης (βίντεο)Ελλάδα

Σύμφωνα με το υπ. Εργασίας, παρέχει πληροφορίες και συμβουλές για το «τι να κάνει», «τι να πει» και «τι να αποφύγει» οποιοσδήποτε έρχεται σε επαφή με άτομα που έχουν βιώσει έμφυλη ...

ΑΔΑΕ: Επιστολή Ράμμου σε Πρόεδρο Βουλής, αρχηγούς κομμάτων και υπουργό ΔικαιοσύνηςΕλλάδα

Επιστολή, με την ένδειξη απόρρητο, φέρεται ότι απέστειλε ο πρόεδρος  της ΑΔΑΕ  Χρήστος Ράμμος  στον πρόεδρο της Βουλής, τον πρωθυπουργό, τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων...

Νίκος Ξανθόπουλος: Τελευταίο «αντίο» στο «παιδί του λαού» – Απαρηγόρητη η σύζυγός τουΕλλάδα

Το ύστατο «χαίρε» λένε συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοι και απλό κόσμος στον Νίκο Ξανθόπουλο, που έφυγε από τη ζωή σε ηλίκια 89 ετών. Αυτήν την ώρα στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών πραγματοπο...

ΟΛΠ: Υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας με το Σωματείο των ΕργατώνΕλλάδα

Την εκ νέου υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας διάρκειας τριών ετών, μετά τον γόνιμο και σε καλό κλίμα διάλογο με το Σωματείο των Εργατών ανακοίνωσε η Διοίκηση της ΟΛΠ Α.Ε. Η νέ...

 Με ταχείς ρυθμούς προχωρούν 4 μεγάλα έργα για την αντιπλημμυρική θωράκιση του Πειραιά με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής που ξεπερνά τα 20 εκατ. ευρώΕλλάδα

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν τα 4 μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα στην ΠΕ Πειραιά με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής, η οποία συνολικά ξεπερνά τα 22 εκατ. ευρώ. Πρόκειται γι...

Ρόδος: Μυστήριο γύρω από την εξαφάνιση της 44χρονης – Η κατάθεσή της άφησε αναπάντητα ερωτήματαΕλλάδα

Πέπλο μυστηρίου, εξακολουθεί να καλύπτει τις συνθήκες εξαφάνισης της 44χρονης μητέρας από τη Ρόδο, που εντοπίστηκε ζωντανή το μεσημέρι του Σαββάτου από περιπατητή, στην αγροτική πε...