ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πέθανε ο σκηνοθέτης και σύζυγος της Νόρας Βαλσάμη, Ερρίκος Ανδρέου

Ο σκηνοθέτης Ερρίκος Ανδρέου, σύζυγος της Νόρας Βαλσάμη, απεβίωσε τα ξημερώματα του Σαββάτου. Νοσηλευόταν από τον Αύγουστο σε νοσοκομείο της Αθήνας.

 

 

«Ερρίκο καλό ταξίδι!!!θα μας λείψεις!!! Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών με πόνο πικρό σας ανακοινώνει την απώλεια του σκηνοθέτη και επίτιμου μέλους της Ερρίκου Ανδρέου. Η σπάνια ευγένεια του, το ήθος του, μαζι με το επώνυμο δημιουργικό του έργο θα μείνει ανεξίτηλο στη μνήμη μας για πάντα!!!» τονίζει σε ανάρτηση του ο πρόεδρος της ΕΕΣ Χάρης Παπαδόπουλος.

Γεννημένος στην Aθήνα το 1938, μεγάλωσε στο Γιοχάνεσμπουργκ της Nότιας Aφρικής. Εκεί, σπούδασε σε αγγλόφωνο πανεπιστήμιο Ιστορία της Τέχνης και Αγγλική λογοτεχνία και συνέχισε τις σπουδές του στο σενάριο και την σκηνοθεσία στη Μεγάλη Ακαδημία Κινηματογράφου της Ρώμης.

Με την επιστροφή του στην Ελλάδα εργάστηκε σαν βοηθός σκηνοθέτη σε διεθνείς παραγωγές. Το 1961 σκηνοθέτησε την πρώτη του ταινία «Ο Εφιάλτης» σε δικό του σενάριο και παραγωγή, η οποία κέρδισε διακρίσεις στο Φεστιβάλ του Νέου Δελχί και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το 1964 σκηνοθέτησε την ταινία «Επιστροφή», η οποία κέρδισε το βραβείο Α΄ γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και το 1966 την ταινία «Διχασμός», η οποία κέρδισε το κρατικό βραβείο σκηνοθεσίας, αλλά και διεθνή διάκριση στο κινηματογραφικό φεστιβάλ του Σικάγο.

Το 1967 συνεργάστηκε με τη Φίνος Φιλμ στην ταινία «Εκείνος και Εκείνη». Στη συνέχεια σκηνοθέτησε και άλλες ταινίες, συνεργαζόμενος με Αμερικανούς και Ιταλούς παραγωγούς. Το 1970 σκηνοθέτησε, σε δικό του σενάριο και παραγωγή, την ταινία «Ανταρσία των 10» η οποία κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Το ίδιο βραβείο κέρδισε και τον επόμενο χρόνο, για την ταινία της Φίνος Φίλμ «Παπαφλέσσας». Το 1979 σκηνοθέτησε την αγγλόφωνη ταινία «Κραυγές στον Άνεμο», η οποία γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στη Νέα Υόρκη.

Από το 1977 και μετά στράφηκε στην τηλεόραση σκηνοθετώντας αρκετές επιτυχημένες σειρές.  Αξέχαστες θα παραμείνουν οι θρυλικές σειρές βασισμένες στα μυθιστορήματα του Ξενόπουλου με ερμηνεύτρια την Νόρα Βαλσάμη, όπως η «Αφροδίτη», η «Αναδυομένη» και οι «Μυστικοί Αρραβώνες».

Μεγάλη επιτυχία ήταν και «Ο θάνατος του Τιμόθεου Κώνστα» με την Μιμή Ντενίση. Όλες οι σειρές που σκηνοθέτησε για την τηλεόραση -δημόσια και ιδιωτική- έγιναν μεγάλες επιτυχίες και κάποιες άφησαν εποχή, όπως «Το φως του Αυγερινού», «Αξιόπιστοι», «Λάουρα» , «Ο κόσμος κι ο Κοσμάς», «Έλλη και ‘Αννα», «Στησιχόρου 73», «Η εξαφάνιση του Τζον Αυλακιώτη», «Μια γυναίκα από το παρελθόν», «Ο χήρος, η χήρα και τα χειρότερα», «Τυχεροί και άτυχοι» κ.α.

Τον Ιούνιο του 1973, παντρεύτηκε την ηθοποιό Νόρα Βαλσάμη, την οποία είχε γνωρίσει κατά την διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας «Τα δυο πόδια σε ένα παπούτσι» της Φίνος Φιλμ. Έχουν αποκτήσει έναν γιο, τον Κωνσταντίνο-Ερρίκο Τζούνιορ.

 

 

 

Πηγές: ΕΡΤ- Ματίνα Καλτάκη, ΕΕΣ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων συμβάλλει στην τόνωση του ορεινού τουρισμούΕλλάδα

Στο άκουσμα της κακοκαιρίας ή της βαρυχειμωνιάς, συνειρμικά οι σκέψεις δεν κατευθύνονται σε κάτι θετικό, όμως για τη χιονοδρομία στην Ελλάδα, η "επέλαση του χιονιά" είναι πλέον το ...

Ποιες οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο κοντινό και στο μακρινό μέλλον σε ορισμένες καλλιέργειεςΕλλάδα

Αυξημένες σημαντικά πρόκειται να είναι οι μέρες με θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών Κελσίου στην Ελλάδα, το καλοκαίρι, μέχρι το 2050, όπως προκύπτει, μεταξύ άλλων, από μελέτη ομάδας ...

Μειωμένα τιμολόγια ρεύματος για τον Φεβρουάριο ανακοίνωσαν οι προμηθευτέςΕλλάδα

Σημαντικά μειωμένες χρεώσεις για τα τιμολόγια ρεύματος που θα ισχύσουν τον Φεβρουάριο ανακοίνωσαν η ΔΕΗ και οι λοιποί προμηθευτές, σε σχέση με τα ισχύοντα τιμολόγια του Ιανουαρίου....

Κάθειρξη 6 ετών με αναστολή στον ελαιοχρωματιστή που έκλεψε τρεις σημαντικούς πίνακες από την Πινακοθήκη το 2012Ελλάδα

Kάθειρξη 6 ετών με αναστολή επέβαλε το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων στον 50χρονο ελαιοχρωματιστή, Γιώργο Σαρματζόπουλο, δράστη της κλοπής έργων τέχνης αμύθητης αξίας από την Εθν...

ΥΠΑΑΤ: Εντοπισμός κρούσματος Αφρικανικής Πανώλης χοίρων στην Π.Ε. ΣερρώνΕλλάδα

Κρούσμα της αφρικανικής πανώλης χοίρων εντόπισε η Διεύθυνση Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών σε νεκρό θηλυκό αγριόχοιρο στη Δημοτική Ενότητα Πετριτσίου του Δήμου Σιντικής Σερρών, όπως α...