ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κηδεία Γλύξμπουργκ: Ουρές για λαϊκό προσκύνημα - Εξόδιος ακολουθία στη Μητρόπολη, στο Τατόι η ταφή του

Η εξόδιος ακολουθία του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ θα τελεστεί στις 12:00 στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, ενώ θα ακολουθήσει η ταφή του στο Τατόι, δίπλα στους προγόνους του, όπως επιθυμούσε ο ίδιος ο εκλιπών. Από τις 06:00 έως τις 10:30 προ της τελετής, η σορός του θα βρίσκεται στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου, για όσους θελήσουν να αποτίσουν φόρο τιμής.
Στις 5:00 τα ξημερώματα ξεκίνησε η μεταφορά της σορού του τέως βασιλιά από το Ά Νεκροταφείο ώστε να φτάσει μετά από 45 λεπτά στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου. Από τις 6:00 έως τις 10:30 θα βρίσκεται εκεί για όσους θελήσουν να αποτίσουν φόρο τιμής.

Σε εξέλιξη είναι το λαϊκό προσκύνημα στη σορό του Γλύξμπουργκ, στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης της Αθήνας. Από τις 6:00 έχει ξεκινήσει η διαδικασία, ωστόσο, αρκετή ώρα νωρίτερα πολλοί ήταν αυτοί που είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο για να τιμήσουν τη μνήμη του εκλιπόντος.
Η σορός του έφτασε στο παρεκκλήσι περίπου στις 5:20, με το φέρετρο να είναι τυλιγμένο με την ελληνική σημαία. Οι εικόνες από τη Μητρόπολη αποτυπώνουν την κατάσταση τα ξημερώματα της Δευτέρας (16/1).


Στις 12:00 ακριβώς προβλέπεται να αρχίσει η εξόδιος ακολουθία στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και όλων των μελών της Ιεράς συνόδου. Οι 187 που έχουν κληθεί θα μπορέσουν να μπουν στην Μητρόπολη αυστηρά με την ονομαστική τους πρόσκληση.
Στις 13:00 η σορός θα αναχωρήσει για το Τατόι όπου θα τελεστεί τρισάγιο και θα ακολουθήσει η ταφή.


Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, η πορεία που θα ακολουθήσει η πομπή από τη Μητρόπολη προς το Τατόι είναι ανάποδα την οδό Μητροπόλεως, Σύνταγμα, Βασ. Σοφίας, Μιχαλακοπούλου, Κατεχάκη, Περιφερειακή Υμηττού, Αττική Οδός, Αθηνών-Λαμίας και έξοδο στην Βαρυμπόμπη με κατεύθυνση το σημείο ταφής ενώ έχουν σχεδιαστεί και εναλλακτικές διαδρομές.

Αφότου ολοκληρωθεί και η διαδικασία της ταφής, η οικογένεια θα παραθέσει γεύμα στους προσκεκλημένους, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ενώ γεύμα σε κλειστό οικογενειακό κύκλο παρετέθη και χθες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.


Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώθηκε ότι, με σκοπό την ομαλή και ασφαλή κυκλοφορία πεζών και οχημάτων λόγω της νεκρώσιμης ακολουθίας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, θα εφαρμοσθούν προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε οδικές αρτηρίες του κέντρου της Αθήνας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική απόφαση της Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής:

Τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023 και κατά τις ώρες 06:00 έως 14:00 θα πραγματοποιηθεί προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στις κατωτέρω οδούς του Δήμου Αθηναίων:

Μητροπόλεως σε όλο το μήκος της,
Αιόλου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ανδριανού και Ερμού,
Ερμού, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αιόλου και Αθηνάς.
Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις δύναται να παραταθούν ή να μειωθούν καθώς και να μην εφαρμοσθούν ανάλογα με τις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες, κατά την κρίση του επικεφαλής των μέτρων Τροχαίας.
Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις όλων των αστυνομικών των υπηρεσιών που εμπλέκονται στα μέτρα που θα ληφθούν.

Σημειώνεται ότι, οι πολίτες που επιθυμούν, θα μπορούν να προσέρχονται στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου πλησίον του Μητροπολιτικού Ναού, όπου θα βρίσκεται η σορός του τέως Βασιλιά, από την 06:00 ώρα έως την 11:00 ώρα της Δευτέρας 16 Ιανουαρίου 2023, ενώ στη συνέχεια, κατόπιν επιθυμίας της οικογένειας, πρόσβαση στον Μητροπολιτικό Ναό θα έχουν αυστηρά οι προσκεκλημένοι της οικογένειας.


Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αποφασίστηκε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις θα έχουν παρουσία σε καίρια σημεία -με επίκεντρο τους χώρους όπου θα λάβει χώρα η τελετή στη Μητρόπολη Αθηνών και στο Τατόι, καθώς επίσης κατά τη διαδρομή της πομπής και στους χώρους διαμονής των επίσημων προσώπων, ενώ θα αναπτυχθεί συνεργασία με τους εκπροσώπους της Περιφέρειας Αττικής και του Υπουργείου Πολιτισμού για τους επισκέπτες- με τη συμμετοχή 1000 αστυνομικών, 2 ελικοπτέρων και 5 drones ενώ μέσα στη Μητρόπολη θα βρεθούν τα 187 άτομα τα οποία και έχουν προσκλήσεις.

Προσωρινούς περιορισμούς για την κυκλοφορία drones στον εναέριο χώρο συγκεκριμένων περιοχών στο κέντρο και στα βόρεια της Αττικής, για τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου, προβλέπει ΝΟΤΑΜ, που εκδόθηκε στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας για την κηδεία.
Συγκεκριμένα, η οδηγία αφορά τον εναέριο χώρο του κέντρου της Αθήνας, της Τανάγρας, του Τατοΐου και της περιοχής της Δεκελείας, όπου απαγορεύονται οι πτήσεις από τις 04:00 τα ξημερώματα έως τις 17:00 το απόγευμα της Δευτέρας 16 Γενάρη.

Θα ακολουθηθεί το πρωτόκολλο ασφαλείας που προβλέπεται για την επίσκεψη επισήμων ξένων κρατών. Στην εκπόνηση των μέτρων συμμετέχουν δυνάμεις Τάξης και Ασφάλειας, η Αντιτρομοκρατική και η ΕΥΠ.

Οι επίσημοι θα συνοδεύονται από αστυνομικές δυνάμεις κατά την άφιξή τους και την κίνησή τους στους προορισμούς τους, όπως επίσης θα βρίσκονται ακροβολισμένοι αστυνομικοί των ΕΚΑΜ σε νευραλγικά σημεία.

Πέριξ της Μητρόπολης θα υπάρχει αυστηρή παρουσία της Αστυνομίας για την τήρηση της τάξης και για να αποφευχθούν τυχόν έκτροπα.
Στο Τατόι το “μπλόκο” της ΕΛ.ΑΣ. θα βρίσκεται σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από τα πρώην βασιλικά κτήματα, στην είσοδο της “Λεύκας”, καθώς επιθυμία της οικογένειας είναι να μην υπάρχουν κάμερες στο σημείο ταφής.

Καθ’ όλη την διάρκεια τόσο για την κηδεία στο κέντρο, όσο και για την πομπή θα μεταδίδεται συνεχώς εικόνα και θα γίνεται ανάλογος συντονισμός δυνάμεων από ελικόπτερο και drones της ΕΛ.ΑΣ.

Σημειώνεται ότι στη λίστα με τους καλεσμένους που θα παρακολουθήσουν την εξόδιο ακολουθία βρίσκονται και περίπου 50 Έλληνες, μεταξύ αυτών στενοί φίλοι, πρώην συμμαθητές του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, επιχειρηματίες και πολιτικοί.
Η κηδεία θα πραγματοποιηθεί παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Παναγιώτη Πικραμμένου, αλλά κι άλλων πολιτικών προσώπων.

Το “παρών” στη Μητρόπολη ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Θα βρεθεί ειδικότερα στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης, όπου ουσιαστικά θα τίθεται σε λαϊκό προσκύνημα η σορός, μαζί με τη σύζυγό του Γεωργία.

Στην κηδεία αναμένεται να παραστούν ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης και ενδεχομένως ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Σημειωτέον ότι ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης θα απουσιάζει στο εξωτερικό και αντ’ αυτού θα δώσει το παρών η σύζυγος του Ευγενία Μανωλίδου.

Στην κηδεία έχουν δηλώσει ότι θα πάνε και οι βουλευτές της ΝΔ, Μεσσηνίας Μίμης Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, Β Θεσσαλονίκης Δημήτρης Βαρτζόπουλος (και οι τρεις σαμαρικοί), αλλά και ο (καραμανλικός) βουλευτής Βορείου Τομέα Αθηνών Γιώργος Κουμουτσάκος, καθώς και η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, που είναι βαφτισιμιά του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ.
Εκκρεμότητα παραμένει το αν θα έρθει στην Αθήνα και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Παράλληλα, ως εκ του θεσμικού του ρόλου ως περιφερειάρχης Αθηνών, στη Μητρόπολη αναμένεται να βρεθεί ο Γιώργος Πατούλης.

Όσον αφορά την παρουσία “γαλαζοαίματων”, σύσσωμη η βασιλική οικογένεια της Ισπανίας θα παραστεί στην κηδεία, ενώ βασιλικά μέλη αναμένονται επίσης από την Δανία, την Σουηδία, το Λουξεμβούργο, Νορβηγία, το Μονακό, την Σερβία και την Βουλγαρία.
Συγκεκριμένα, έφτασαν στη χώρα μας από χθες ο βασιλιάς της Ισπανίας, Φελίπε με την σύζυγό του, Λετίθια αλλά και ο επίτιμος βασιλιάς Χουάν Κάρλος Α’.

Επίσης, ο Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου Ερρίκος και ο διάδοχος της Νορβηγίας πρίγκιπας Χάακον.

Παραμένει ανεπιβεβαίωτος ο ερχομός του διαδόχου του Βρετανικού θρόνου και βαφτισιμιός του τέως βασιλέως. Ωστόσο σχεδόν σίγουρος θεωρείται ο ερχομός της Πριγκίπισσας Άννας, κόρης της εκλιπούσης βασίλισσας Ελισάβετ της Αγγλίας.

Στην κηδεία θα παραστούν η Μαργαρίτα της Δανίας με τον γιο της Φρεδερίκο, η βασιλική οικογένεια της Σουηδίας και ο πρώην πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Συμεών.

Ο Αλβέρτος του Μονακό και η αδελφή του, επίσης, θα δώσουν το “παρών”.

Το “παρών” στην κηδεία θα δώσει και ο βασιλιάς της Ολλανδίας Γουλιέλμος, καθώς το βασιλικό ζεύγος του Βελγίου, το οποίο θα βρεθεί στην ελληνική πρωτεύουσα αυθημερόν για την κηδεία.

Σε όποιο ξενοδοχείο και να καταλύσουν, οι εστεμμένοι και γαλαζοαίματοι συγγενείς και στενοί φίλοι του εκλιπόντος, το πρωί της Δευτέρας θα συγκεντρωθούν όλοι μαζί στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία, από όπου θα κατευθυνθούν στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών.

 

Πηγή: libre.gr 

Διαβάστε επίσης

Πιερρακάκης: Σε λιγότερο από δυο εβδομάδες το my Health εμπλουτίζεται και γίνεται πρόπλασμα του ιατρικού φακέλουΕλλάδα

«Σε λιγότερο από δυο εβδομάδες το  my Health  εμπλουτίζεται και γίνεται πρόπλασμα του ιατρικού φακέλου. Στην εφαρμογή αυτή ο πολίτης έχει πρόσβαση στα στοιχεία της συνταγογράφησής ...

Ένοχος και στο Εφετείο καθηγητής, για σεξουαλική παρενόχληση σπουδαστριώνΕλλάδα

Ένοχος και σε δεύτερο βαθμό για σεξουαλική παρενόχληση πρώην σπουδαστριών του, κρίθηκε καθηγητής του τμήματος Μαιευτικής του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης (νυν Διεθνές Πανεπιστήμιο...

Συνάντηση του περιφερειάρχη Αττικής με τον υπουργό Υγείας για τη δρομολόγηση έργωνΕλλάδα

Ο προγραμματισμός έργων και δράσεων για την υγειονομική θωράκιση της Αττικής, που δρομολογεί η Περιφέρεια στο πλαίσιο του νέου Περιφερειακού Προγράμματος «Αττική» 2021-2027, σε συν...

Οικονόμου: Η κυβέρνηση δίνει έμφαση στο στόχο για ισόρροπη ανάπτυξη σε όλη την ελληνική περιφέρειαΕλλάδα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στις πρώτες του κουβέντες στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ανατολική Μακεδ...

Υπόθεση παρακολουθήσεων: Πρόστιμο 50.000 ευρώ στην Ιntellexa από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών ΔεδομένωνΕλλάδα

Αδικαιολόγητη καθυστέρηση  των εκπροσώπων της εταιρείας  Ιntellexa  να συνδράμει το έργο της ανεξάρτητης  Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων  διαπιστώνει η Αρχή με την απόφαση τ...

Κηδεία Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ: Ξεκίνησε η εξόδιος ακολουθία - Στη Μητρόπολη συγγενείς και βασιλείςΕλλάδα

Με αυστηρά μέτρα ασφαλείας και παρουσία υψηλών προσκεκλημένων, κηδεύεται σήμερα, Δευτέρα (16/01), ως ιδιώτης ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, ο οποίος έφυγε από τη ζωή την περασμένη Τ...

ΚΥΣΕΑ: Παρατείνεται για έναν χρόνο η θητεία του Κ. Φλώρου – Οι νέοι αρχηγοί σε ΓΕΣ και ΓΕΝΕλλάδα

Υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού  Κυριάκου Μητσοτάκ η πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, συνεδρίαση του  Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΚΥΣΕΑ) , με αντικείμενο την  ...

Τραγωδία στην Καρδίτσα: Νεκρός 20χρονος ποδοσφαιριστής - Κατέρρευσε κατά τη διάρκεια του αγώναΕλλάδα

Δεν το χωράει ο νους. Ένα 20χρονο παλικάρι έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα Καραϊσκάκης Μαυρομματίου - Δόξα Αμπέλου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που ...