ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ρομά: “Πενθούμε σήμερα, δεν διαδηλώνουμε” – Σε επιφυλακή η ΕΛ.ΑΣ. – Την Πέμπτη η κηδεία του 16χρονου

Θλίψη επικρατεί στον οικισμό των Ρομά «Αγία Σοφία», στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, μετά την είδηση ότι άφησε την τελευταία του πνοή ο 16χρονος Κώστας Φραγκούλης ,ο οποίος πυροβολήθηκε από αστυνομικό.

 

«Πενθούμε σήμερα δεν διαδηλώνουμε. Πενθούμε τον Κωστάκη», δήλωσε από την πλευρά του ο γραμματέας του οικισμού Ρομά «Αγία Σοφία», Αντώνης Τάσιος. Για τον αδικοχαμένο 16χρονο δήλωσε πως «ήταν η χαρά του οικισμού και κάποιος επέλεξε να μας τον πάρει», ζητώντας την προφυλάκιση του αστυνομικού.

 
Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος των Ρομά Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Σαμπάνης, εξέφρασε τη συμπαράσταση του προς την οικογένεια του νεαρού και απηύθυνε έκκληση στους Ρομά όλης της Ελλάδας για ψυχραιμία.
 

Όπως είπε, οι στιγμές αυτές είναι πολύ δύσκολες για την οικογένεια του 16χρονου αλλά και για όλον τον οικισμό. «Είναι δύσκολες οι στιγμές για την οικογένεια. Για τον μπαμπά, τη μαμά και τη γυναίκα του. Η γυναίκα του είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση Είμαστε εκεί για να τους δώσουμε κουράγιο», δήλωσε ο πρόεδρος των Ρομά Κεντρικής Μακεδονίας.

 

Αναφορικά με το ενδεχόμενο να ξεσπάσουν διαμαρτυρίες από Τσιγγάνους σε περιοχές της Ελλάδας ο κ. Σαμπάνης απηύθυνε έκκληση για ψυχραιμία. «Συνιστώ σε όλους τους Ρομά ψυχραιμία πάνω απ’ όλα για το συμβάν».

Όπως είπε, μετά από επαφές και με τους προέδρους άλλων Ομοσπονδιών Ρομά, δεν υπάρχουν καλέσματα για διαμαρτυρίες. «Δεν χρειάζεται να γίνουν αυτά τα πράγματα. Δεν θα φέρουν αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα θα το φέρει η Δικαιοσύνη».

 

«Η Δικαιοσύνη να δικαιώσει την οικογένεια – Να προφυλακιστεί ο αστυνομικός»

Υπενθυμίζεται πως μετά τη διαφωνία εισαγγελέα και ανακριτή για την προφυλάκιση η όχι του αστυνομικού, ο κατηγορούμενος τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό με το Δικαστικό Συμβούλιο να καλείται να αποφασίσει για την τύχη του το επόμενο διάστημα.

 

«Περιμένουμε από τη Δικαιοσύνη να δικαιωθεί η οικογένεια. Να κρίνουν δίκαια. Αυτό θέλει η οικογένεια, ο αστυνομικός να προφυλακιστεί. Το μόνο πράγμα που ζητάει η οικογένεια είναι αυτό και τίποτα άλλο», υπογράμμισε.

 

Σχετικά με τις δηλώσεις του πατέρα για αντίποινα ο κ. Σαμπάνης τόνισε πως είχε θολώσει το μυαλό του λόγω του τραγικού γεγονότος και πως ζήτησε συγγνώμη τόσο από τα παιδιά του αστυνομικού όσο και από τη γυναίκα του. «Το μόνο που ζητάει ο μπαμπάς είναι Δικαιοσύνη. Ζητάει την προφυλάκιση του αστυνομικού. Αυτό ζητάει μόνο, δεν ζητάει κάτι άλλο. Ούτε εκδίκηση ζητάει, τίποτα. Να προφυλακιστεί ο αστυνομικός. Αυτό είμαι το μόνο αίτημα που έχει ο μπαμπάς», δήλωσε ο πρόεδρος των Ρομά Κεντρικής Μακεδονίας.

Αύριο ή την Πέμπτη η κηδεία του 16χρονου

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Ρομά Κεντρικής Μακεδονίας, επιθυμία της οικογένειας είναι μετά την ολοκλήρωση της ιατροδικαστικής εξέτασης της σορού του 16χρονου, να μεταφερθεί στο σπίτι τους προκειμένου να τον θρηνήσουν. Αν οι διαδικασίες ολοκληρωθούν άμεσα και η σορός παραληφθεί από την οικογένεια σήμερα, η κηδεία θα γίνει αύριο, ενώ σε διαφορετική περίπτωση την Πέμπτη.

 

Συγκέντρωση αντιεξουσιαστών στην πλατεία Καμάρας 

Συγκέντρωση αντιεξουσιαστών και Ρομά πρόκειται να πραγματοποιηθεί σήμερα (13/12) στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τον πυροβολισμό του 16χρονου Ρομά από αστυνομικό στην περιοχή των Διαβατών, την προηγούμενη εβδομάδα.

 

Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκέντρωση είχε προγραμματιστεί πριν καταλήξει, σήμερα (13/12) το πρωί, ο νεαρός Ρομά από τα πυρά αστυνομικού της ομάδας ΔΙΑΣ.

 

Ειδικότερα, στις 19:00 μέλη του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην πλατεία Καμάρας, για τον πυροβολισμό του 16χρονου Ρομά από αστυνομικό στην περιοχή των Διαβατών.

Αναμένεται και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

 

Απαγόρευση στάθμευσης αύριο μπροστά από τα Δικαστήρια

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα τεθούν αύριο (14/12) σε ισχύ στο τμήμα της οδού 26ης Οκτωβρίου που διέρχεται μπροστά από το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, λόγω συγκέντρωσης που έχει προγραμματιστεί για τον 16χρονο ρομά, ο οποίος κατέληξε μετά τον σοβαρό τραυματισμό από πυρά αστυνομικού κατά τη διάρκεια καταδίωξης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης, δεν θα επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση των οχημάτων, από τις 6 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, στο τμήμα της 26ης Οκτωβρίου από την οδό Εγνατίας μέχρι την οδό Πολυτεχνείου.

Μέσω της ίδιας ανακοίνωσης, η Τροχαία καλεί τους πολίτες να επιδείξουν κατανόηση και συνεργασία. 

 

Σε επιφυλακή η ΕΛ.ΑΣ.

Σε γενική επιφυλακή για «έκτακτους σοβαρούς και κατεπείγοντες υπηρεσιακούς λόγους» τέθηκε το σύνολο του προσωπικού της ΕΛΑΣ μετά τον θάνατο του 16χρονου Ρομά, Κώστα Φραγκούλη.

Η απόφαση υπογράφηκε από τον αρχηγό του σώματος αντιστράτηγο, Κωνσταντίνο Σκούμα, λίγα λεπτά αφού κατέληξε ο 16χρονος Ρομά στην Θεσσαλονίκη. Η απόφαση ισχύει μέχρι νεοτέρας όπως αναφέρει η απόφαση για «λόγους προστασίας δημόσιας τάξης και ασφάλειας».

 

Σε έγγραφο που έφερε στη δημοσιότητα το in.gr αναγράφεται πως «γνωρίζεται ότι κατ’ εφαρμογή ανωτέρω σχετικών και για έκτακτους σοβαρούς και κατεπείγοντες Υπηρεσιακούς λόγους από λήψεως παρούσας τίθεται σε γενική επιφυλακή το σύνολο του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, μέχρι νεοτέρας και για λόγους προστασίας δημόσιας τάξης και ασφάλειας».

 

Φόβος για εκτεταμένα επεισόδια

Οι αρχές φοβούνται εκτεταμένα επεισόδια τόσο στην Αθήνα, όσο και στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, μετά και την ανακοίνωση του θανάτου του 16χρονου.

Ο λόγος είναι πως τις ημέρες που ακολούθησαν του περιστατικού με τον πυροβολισμό η δυτική Αττική -και όχι μόνο- είχε για αρκετές ημέρες μετατραπεί σε εμπόλεμη ζώνη, με ομάδες Ρομά να διαμαρτύρονται για τον πυροβολισμό του 16χρονου στη Θεσσαλονίκη.

Χαρακτηριστικές του κλίματος που επικρατεί ήταν και οι δηλώσεις γονιών και συγγενών του 16χρονου. Ενδεικτικά είναι τα όσα είχε πει ο ξάδερφός του: «Εμείς ζητάμε το αυτονόητο. Ζητάμε ο δολοφόνος να τιμωρηθεί από την ελληνική Δικαιοσύνη. Δεν είδατε τίποτα ακόμα, εάν δεν τιμωρηθεί ο αστυνομικός, θα πάρουμε τον νόμο στα χέρια μας, γιατί έχουμε νιώσει πολύ ρατσισμό».

 

Πηγή: libre.gr

Διαβάστε επίσης

Τσίπρας: Οι υπουργοί δεν αντιδρούν στις υποκλοπές για να μην χάσουν τη θέση τους ή γιατί εκβιάζονται από τις παρακολουθήσεις;Ελλάδα

Την άποψη ότι παρόλο που τα προβλήματα της καθημερινότητας είναι αυτά που απασχολούν κυρίως τον κόσμο, οι πολίτες παρακολουθούν τα όσα συμβαίνουν με το κράτος δικαίου και τη δημοκρ...

Ανθρωποκτονία Φραγκούλη: Κρότου λάμψης και δακρυγόνα στην πορεία της Αθήνας - Διαμαρτυρίες σε όλη τη χώραΕλλάδα

Σε εξέλιξη πορείες διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα για την ανθρωποκτονία του Κώστα Φραγκούλη. Αστυνομικοί πέταξαν χημικά και δακρυγόνα στους διαδηλωτές στην Αθήνα. Μικρής έντασης επεισ...

Κεφαλάρι: Ντόγκο Αρτζεντίνο κατασπάραξε κοκόνι - Τον εκτέλεσε εν ψυχρώ οδηγός ΙΧΕλλάδα

Μία γυναίκα είχε βγάλει το κατοικίδιο της για βόλτα την περασμένη Παρασκευή όταν, ένα μεγαλόσωμο σκυλί ράτσας της επιτέθηκε και κατασπάραξε το κατοικίδιο της ράτσας κοκόνι. Σύμφωνα...

Θάνατος του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη: Φωτιές κοντά σε καταυλισμούς σε Χαλκίδα και Ασπρόπυργο (βίντεο)Ελλάδα

Τεταμένη η ατμόσφαιρα σε καταυλισμούς Ρομά   Ξεχειλίζει η οργή για τον θάνατο του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη από πυρά αστυνομικού. Πορείες πραγματοποιούνται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και...

Συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα στη Λαμία με τον Μητροπολίτη Φθιώτιδας και το δώρο έκπληξη (βίντεο)Ελλάδα

«Εις μνήμην παρελθόντος και εις στοχασμόν μέλλοντος» έγραψε ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας Συμεών ως αφιέρωση στην κορνίζα με τη φωτογραφία του Άρη Βελουχιώτη και τον Πατέρα Γερμανό Δημά...

Φόβοι επεισοδίων - «Κόβονται» τα δρομολόγια σε οκτώ γραμμές στην Αττική, κλείνει και το ΜετρόΕλλάδα

Ο  ΟΑΣΑ  θα προχωρήσει σε έκτακτη διακοπή δρομολογίων το απόγευμα της Τρίτης  σε οκτώ  λεωφορειακές  γραμμές  ενόψει των συγκεντρώσεων μετά τον θάνατο του 16χρονου, ο οποίος είχε π...

Καιρός: Χριστούγεννα με θερμοκρασίες Πάσχα “βλέπει” ο μετεωρολόγος Κλ.Μαρουσάκης -Τα αποκαλεί “Πασχούγεννα”Ελλάδα

Ασυνήθιστες καιρικές συνθήκες θα επικρατήσουν το προσεχές διάστημα, μέχρι και τα Χριστούγεννα, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους.   Το βασικό στοιχείο στο οποίο φαίνεται να συνηγορούν ...