ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη: Ολοκληρώθηκε η απολογία του αστυνομικού που πυροβόλησε τον 16χρονο Ρομά – Συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια

Ολοκληρώθηκε η απολογία του αστυνομικού που κατηγορείται για τον πυροβολισμό στο κεφάλι του 16χρονου έφηβου στη Θεσσαλονίκη, με Ρομά να πραγματοποιούν συγκέντρωση έξω από στο Δικαστικό Μέγαρο της συμπρωτεύουσας. Αυτήν την ώρα επικρατεί ηρεμία εν αναμονή της απόφασης περί προφυλάκισης ή όχι του 34χρονου.

Έξω από τα δικαστήρια έχουν συγκεντρωθεί Ρομά από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι ζητούν την προφυλάκιση του αστυνομικού και απαιτούν δικαιοσύνη, ενώ καίνε χαρτονομίσματα. Κάποιοι από αυτούς κρατούν φωτογραφίες του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη, ο οποίος συνεχίζει να δίνει τη δική του μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, στην εντατική του Ιπποκράτειου νοσοκομείου.

Γύρω από τα δικαστήρια υπάρχει απαγόρευση στάθμευσης, ενώ έντονη είναι η αστυνομική παρουσία με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Κλειστή για τα οχήματα θα παραμείνει μέχρι το απόγευμα η οδός 26ης Οκτωβρίου, μπροστά στο Δικαστικό Μέγαρο.

 
 
Remaining Time-0:16
Fullscreen
Mute
 

Ο 34χρονος αστυνομικός, έφθασε υπό άκρα μυστικότητα. Κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και εκτέλεση παράνομου πυροβολισμού, καθώς δεν δικαιολογείται πυροβολισμός από κινούμενο δίκυκλο, και κλήθηκε να δώσει απαντήσεις σε μια σειρά από καίρια ερωτήματα που προκύπτουν για τις ακριβείς συνθήκες που συνέβησαν τα γεγονότα, αλλά και για τις ενέργειες τόσο του ιδίου, όσο και της ομάδας ΔΙΑΣ σε σχέση με την καταδίωξη του ανήλικου επειδή έφυγε από το πρατήριο βενζίνης χωρίς να πληρώσει την οφειλή των 20 ευρώ.

Ο Αλέξης Κούγιας δικηγόρος της υπεράσπισης του αστυνομικού δήλωσε ότι ο πελάτης του πυροβόλησε υπό συνθήκες νόμιμης άμυνας και πως κατηγορία κατά του αστυνομικού έχει μία αγωνία, δηλαδή αν προέρχεται από μία έστω στιγμιαία αδράνεια, μία κακή απόφαση και έχει τεράστια διαφορά από το δόλο.

Επεισόδια σε Ασπρόπυργο, Μέγαρα, Νέα Ζωή και στο Σχιστό Κορυδαλλού

Την ίδια ώρα η οργή περισσεύει στους καταυλισμούς της Δυτικής Αττικής.

Νέος κύκλος επεισοδίων σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης 8/12, από ομάδες Ρομά, οι οποίες πυροβόλησαν κατά αστυνομικών, στη λεωφόρο Διυλιστηρίων στον Ασπρόπυργο, πιθανότατα με κυνηγετικό όπλο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας άντρας της ΟΠΚΕ τραυματίστηκε ελαφρά από σκάγια στο πρόσωπο.

Χάος επικρατούσε, παράλληλα, σε Μέγαρα, Νέα Ζωή και στο Σχιστό Κορυδαλλού. Οι Ρομά – διαμαρτυρόμενοι για τον πυροβολισμό του 16χρονου στη Θεσσαλονίκη – έκαιγαν κάδους σκουπιδιών και λάστιχα, ενώ στο σημείο έσπευσε η Πυροσβεστική.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου, που είχε διακοπεί στην περιοχή των Μεγάρων.

Χθες το πρωί είχε πραγματοποιηθεί επιχείρηση της ΕΛΑΣ με επτά συλλήψεις και τέσσερις προσαγωγές σε ΖεφύριΜενίδι, ‘Ανω Λιόσια και Νεόκτιστα Ασπροπύργου, με αφορμή τα άγρια επεισόδια που σημειώθηκαν χτες.

Τα επεισόδια καταδίκασε μέσω της ΕΡΤ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ρομά Ελλάδος, Βασίλης Πάντζος. Τόνισε ότι δεν θέλει κανείς να δικαιολογήσει άνομες συμπεριφορές μελών της κοινότητας

Ερωτήματα για την αιματηρή καταδίωξη και τη δράση των αστυνομικών της ΔΙΑΣ

Στοιχεία που βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας φωτίζουν νέες πτυχές του περιστατικού που χρήζουν ενδελεχούς διερεύνησης

Υπάρχουν διάφορα σημεία του περιστατικού που δημιουργούν απορίες για τη συμπεριφορά των αστυνομικών που εμπλέκονται, δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο δικηγόρος της οικογένειας του 16χρονου Ρομά Θεόφιλος Αλεξόπουλος. Θα έπρεπε να αναφέρουν αμέσως τα στοιχεία του περιστατικού οι αστυνομικοί δηλαδή ότι κινδύνευσαν και ότι ακινητοποίησαν τον 16χρονο με πυροβολισμό, πρόσθεσε ο κ. Αλεξόπουλος.

Αντ’ αυτού πέρασαν 28 ολόκληρα λεπτά, για να ενημερώσουν οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ το επιχειρησιακό κέντρο, ότι υπήρξαν πυροβολισμοί στην καταδίωξη. Αποκαλυπτικοί είναι οι διάλογοι αλλά και τα στοιχεία που έρχονται στο φως, καθώς ανατρέπουν την πρώτη εικόνα, για το τι ακριβώς συνέβη τα ξημερώματα της Δευτέρας στη Θεσσαλονίκη.

Η πρώτη επικοινωνία των αστυνομικών με το επιχειρησιακό κέντρο έγινε στη 01.02 και ανέφερε επικίνδυνους ελιγμούς του οχήματος του 16χρονου ενώ 49 δευτερόλεπτα μετά γίνεται λόγος για πρόσκρουση του σε τοιχίο.

Εντύπωση προκαλεί ότι για 28 λεπτά δεν γίνεται καμία αναφορά για πυροβολισμούς. Αυτό γίνεται στη 01.30 όχι μέσω ασυρμάτου αλλά τηλεφωνικά.

Στη 01:30:54 την ώρα δηλαδή που δηλώνεται ο πυροβολισμός γίνεται ακόμα μια κλήση στην Άμεση Δράση από τον υπάλληλο του πρατηρίου καυσίμων, ο οποίος τηλεφωνεί για να δηλώσει επίσημα το συμβάν.

Στην κατάθεσή του ο αστυνομικός υποστηρίζει ότι πυροβόλησε εν κινήσει χωρίς να μπορεί να στοχεύσει με ακρίβεια. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει πυροβόλησε δύο φορές μία στον αέρα και μία προς στο αυτοκίνητο χαμηλά. «Δεν μπορούσα να στοχεύσω με ακρίβεια γιατι κρατούσα το όπλο με το ένα χέρι», λέει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο της οικογένειας όμως το αυτοκίνητο ακινητοποιήθηκε μπροστά στο ξενοδοχείο όπου βρέθηκε η δεύτερη σφαίρα, κάτι που όπως λέει δείχνει ότι δεν πυροβόλησε στον αέρα ο αστυνομικός.

Ο αστυνομικός γνώριζε ότι το θύμα ήταν Ρομά και μάλιστα το ανέφεραν όταν τους ζητήθηκε περιγραφή του οχήματος από το κέντρο, πρόσθεσε ο δικηγόρος της οικογένειας συμπληρώνοντας μάλιστα ότι το ασθενοφόρο έφτασε καθυστερημένα και αφού είχαν φτάσει στην περιοχή συνάδελφοί τους που το κάλεσαν αυτοί και όχι οι πρώτοι εμπλεκόμενοι.

Στη δικογραφία περιλαμβάνεται και νέο βίντεο ντοκουμέντο που αποτυπώνει την πορεία του αυτοκινήτου του 16χρονου, μέχρι το σημείο που εγκλωβίζεται από τους αστυνομικούς και δέχεται πυροβολισμούς.

Χθες μάλιστα κατέθεσε και ένας οδηγός φορτηγού που φέρεται ως αυτόπτης μάρτυρας της καταδίωξης. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται άλλοι δύο ή τρεις μάρτυρες.

“Ελπίζουν σε ένα θαύμα”

Ο 16χρονος νοσηλεύεται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση από το πρωί της Δευτέρας, δίνοντας μάχη να κρατηθεί ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ιατρικό ανακοινωθέν για την πορεία της υγείας του από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, κάτι που έχει καταγγελθεί μάλιστα από την ΟΕΝΓΕ.

Ο νεαρός Ρομά, ο οποίος υποβλήθηκε τα προηγούμενα 24ωρα σε ιατροδικαστική εξέταση, ύστερα από εισαγγελική εντολή, φέρει βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, συνέπεια του τραύματος που του προκάλεσε η σφαίρα που δέχθηκε από το υπηρεσιακό όπλο του κατηγορούμενου αστυνομικού της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.

Ο πατέρας και ο παππούς του 16χρονου δήλωσαν ότι ελπίζουν μόνο σε ένα θαύμα, καθώς οι γιατροί τους ενημέρωσαν για τη βαριά κατάσταση της υγείας του.

Ο πατέρας ζήτησε για ακόμα μία φορά δικαίωση για τον βαρύτατο τραυματισμό του γιου του. “Θέλω να λάμψει η αλήθεια. Αυτά που λένε ότι πήγε να σκοτώσει τους αστυνομικούς είναι όλα ψέμματα” είπε.

Ο 16χρονος είναι παντρεμένος και πατέρας ενός βρέφους.

Διαβάστε επίσης

Το βράδυ η ψήφιση του ν/σ για την ΕΥΠ και το απόρρητο των επικοινωνιών - Αιτήματα ονομαστικής ψηφοφορίας από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚΕλλάδα

Με ομιλίες βουλευτών ξεκίνησε στην Ολομέλεια της βουλής, η συζήτηση για δεύτερη μέρα, του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, για τη "Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοιν...

Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια - Κρατούν στα χέρια φωτογραφίες του 16χρονουΕλλάδα

Έξω από το δικαστικό μέγαρο στη Θεσσαλονίκη έχουν συγκεντρωθεί φίλοι και συγγενείς του 16χρονου Ρομά, Κώστα Φραγκούλη, την ώρα που ο αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ οδηγείται σήμερα υπ...

Στην εκδήλωση για την επέτειο της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοπόταμου ο Δ. ΚουτσούμπαςΕλλάδα

Η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και η Επιτροπή Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδήλωση για να τιμήσουν την 80ή...

Κατατέθηκε η τροπολογία για το καλάθι του Αη Βασίλη που αφορά στα παιδικά παιχνίδιαΕλλάδα

 Κατατέθηκε η τροπολογία για το καλάθι του Αη Βασίλη που αφορά στα παιδικά παιχνίδια.    Η τροπολογία κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών «Δημοτική Αστυνομία, φορ...

«Θέμα αρχής, οι γερμανικές αποζημιώσεις» λέει το υπουργείο ΕξωτερικώνΕλλάδα

Η Βαρσοβία εντείνει τις πιέσεις προς το Βερολίνο διεκδικώντας το ποσό των 1,3 τρισεκατομμυρίων ευρώ για πολεμικές αποζημιώσεις. Κατά την πρόσφατή επίσκεψή του στη γερμανική πρωτεύο...

Διευρυμένη σύσκεψη στην Περιφέρεια Αττικής για το ωράριο τροφοδοσίας των επιχειρήσεων στο κέντρο της ΑθήναςΕλλάδα

Στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τον καθορισμό του νέου ωραρίου τροφοδοσίας των επιχειρήσεων στο εμπορικό κέντρο του Δήμου Αθηναίων πραγματοποιήθηκε σήμερα διευρυμένη σύσκεψη στην ...

Τραγωδία στις Σέρρες: Οι γονείς του 11χρονου ζητούν παραδειγματική τιμωρία όλων ανεξαιρέτως των υπευθύνωνΕλλάδα

Ενώ το σχολείο που έχασε τη ζωή του από την φονική έκρηξη ο 11χρονος μαθητής ανοίγει πάλι την Δευτέρα, οι γονείς του εξέδωσαν ανακοίνωση. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, στην ανακο...

Χρυσουλάκης: Οργανώνουμε ένα παγκόσμιο δίκτυο νέων της ελληνικής ομογένειαςΕλλάδα

Διαδικτυακή συνάντηση με τις ηγεσίες των φοιτητικών συλλόγων (Hellenic Associations) των σημαντικότερων πανεπιστημίων της Αυστραλίας πραγματοποίησε ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελ...