ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τι σημαίνει η πρόκληση Ράμα, λίγο πριν την συνάντηση με Μητσοτάκη- Η αιφνίδια ακύρωση της επίσκεψης στα χωριά της ομογένειας

Λίγες ώρες πριν τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Αλβανός ομόλογός του Έντι Ράμα δήλωσε σε συνέντευξή του στον ενημερωτικό ιστότοπο Euractiv ότι η διαδικασία ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι σχολικές εξετάσεις που μπορείς να «εξαπατήσεις» για να μπεις όπως έκανε η Ελλάδα.


Aρκετοί εκτιμούν πως η απόφαση να ακυρωθεί τελικά η επίσκεψη στα χωριά της ομογένειας δεν οφείλεται στις …καιρικές συνθήκες αλλά στην προσπάθεια να μην δωθούν αφορμές στον Ράμα να συνεχίσει να μποϋκοτάρει την υλοποίηση της παλαιότερης συμφωνίας για την υπογραφή συνυποσχετικού με ορίζοντα την Χάγη.


Στη συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, ο κ. Ράμα είπε ότι «δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι η διαδικασία ένταξης είναι μια διαδικασία εξατομικευμένη με βάση την αξία [της κάθε χώρας]. Εμείς οφείλουμε να εκπληρώσουμε συγκεκριμένα κριτήρια, και δεν είναι μια εξέταση όπου μπορείς να “κλέψεις” – ακόμη κι αν οι καθηγητές είναι λίαν διατεθειμένοι να σε βοηθήσουν. Είναι προς το συμφέρον σου να περάσεις αυτές τις εξετάσεις».

Εκεί συμπλήρωσε πως είναι σημαντικό για τη χώρα του να διαθέτει θεσμούς που λειτουργούν και «να μην εξαπατήσει όπως κάποιες γειτονικές χώρες έκαναν στο παρελθόν». Όταν ρωτήθηκε να κατονομάσει ποιες χώρες εννοεί, απάντησε ευθέως «την Ελλάδα».

Η συνάντηση Ράμα-Μητσοτάκη είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη στα Τίρανα, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, που φιλοξενείται για πρώτη φορά σε χώρα υποψήφια για ένταξη από την περιοχή.


Οι δηλώσεις Ράμα συνιστούν ενδεχομένως μήνυμα προς τον Ελληνα πρωθυπουργό, ενόψει της δύσκολης συζήτησης που αναμένεται σχετικά με την προσφυγή των δυο χωρών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την ΑΟΖ, και, όπως αναφέρουν πληροφορίες, η ακύρωση της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στα χωριά της Βορείου Ηπείρου αποφασίστηκε ακριβώς για να μην δυναμιτισθεί το κλίμα. Ίσως, μάλιστα, να υπήρξε και κάποια προειδοποίηση από τα Τίρανα που δεν έβλεπαν θετικά μία τέτοια κίνηση. Η ελληνική πλευρά επικαλέστηκε, πάντως, τις κακές καιρικές συνθήκες στην περιοχή που δεν θα επέτρεπαν την πτήση και προσγείωση του ελικοπτέρου που θα μετέφερε τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού «επειδή λόγω καιρικών συνθηκών δεν είναι δυνατή η πτήση ελικοπτέρου, η προγραμματισμένη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Χειμάρρα, τη Λειβαδιά και τη Δερβιτσάνη, μετατίθεται και θα πραγματοποιηθεί σε επόμενο διάστημα».

Κυβερνητικές πηγές μιλούν, πάντως, για ένα ταξίδι «φιλόδοξο» και ταυτόχρονα μία άσκηση λεπτών ισορροπιών
Στα νέα δεδομένα που θα μπορούσε να δημιουργήσει το κλείσιμο της υπόθεσης της οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης Ελλάδας – Αλβανίας στρέφει το βλέμμα η Αθήνα. Με το θέμα να είναι στην κορυφή της ατζέντας των διμερών επαφών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Αλβανία, με αφορμή την Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων. Της πρώτης τέτοιας συνόδου που πραγματοποιείται σε υπό ένταξη χώρα.

Στο βάθος η Χάγη

Στο κομμάτι των διμερών επαφών ο τόνος μπαίνει σαφώς στις θαλάσσιες ζώνες και το ζήτημα της προσφυγής στη Χάγη, που έχει συμφωνηθεί στη συνάντηση Ράμα – Δένδια το 2020 και ακόμα δεν έχει προχωρήσει. Η υλοποίηση της κοινής προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την ΑΟΖ, είναι κάτι που για την Αθήνα αποτελεί απόφαση υψηλού συμβολισμού απέναντι και στις τουρκικές μεθοδεύσεις.


Η υπόθεση δείχνει να έχει «κολλήσει», αφού μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει συνυποσχετικό και λευκός καπνός δεν βγήκε ούτε από τη συνάντηση του Δένδια με την Αλβανή ομόλογο του, Όλτα Τζάστα την Παρασκευή, η οποία είχε προπαρασκευαστικό χαρακτήρα. Σήμερα η ελληνική πλευρά αναμένεται να τονίσει για μία ακόμα φορά την βούληση της προκειμένου να υπάρξει πρόοδος και να προχωρήσει η υπόθεση, ανάλογα και με την πρόοδο που έχει γίνει από τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών.

Μία επιβεβαίωση της δυνατότητας και της δέσμευσης της Αθήνας για την επίλυση εκκρεμών ζητημάτων στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, με τρόπο που συμβάλλουν στην ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή.

Ακόμα στο τραπέζι εκτιμάται ότι θα μπουν σύμφωνα με αρμόδιες πηγές οικονομικά θέματα, ζητήματα της μειονότητας, της μεγάλης αλβανικής κοινότητας που ζει στην Ελλάδα και θέματα που αφορούν τη συνεργασία των δύο χωρών. Ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει την σταθερή βούληση της Αθήνας για διαρκή βελτίωση των σχέσεων με τα Τίρανα.

Ο ρόλος της Τουρκίας

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Άγκυρα έχει ισχυρό ρόλο στην Αλβανία και σύμφωνα με αρκετές εκτιμήσεις έπαιξε ρόλο στο να ναυαγήσει η πρώτη προσπάθεια οριοθέτησης ΑΟΖ Αθήνας – Τιράνων το 2009.

Ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ανταλλαγή επισκέψεων του με τον Έντι Ράμα έχει επιχειρήσει επανειλημμένα να τονίσει την επιρροή του στη χώρα και τα έργα που κάνει η Τουρκία στην Αλβανία.

Ωστόσο διπλωματικές πηγές στην Αθήνα κάνουν διάκριση στις σχέσεις που αναπτύσσει η ελληνική διπλωματία από την τουρκική πολιτική και σημειώνουν πως η Αλβανία είναι μία πολύ σημαντική χώρα για την Ελλάδα.

 

Με πληροφορίες από kathimerini.gr, in.gr

Διαβάστε επίσης

Ελεύθεροι αφέθηκαν οι δύο συλληφθέντες για τη φονική έκρηξη σε σχολείο των ΣερρώνΕλλάδα

 Ελεύθεροι, με προφορική εντολή εισαγγελέα, αφέθηκαν οι δύο συλληφθέντες για τη φονική έκρηξη σε λεβητοστάσιο, στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών, που στοίχισε τη ζωή σε έναν 11χρονο μ...

Επεισόδια, προσαγωγές και τραυματισμοί αστυνομικών στις χθεσινές πορείες για τον Αλέξη ΓρηγορόπουλοΕλλάδα

Δεκαεννέα προσαγωγές έγιναν από τις αστυνομικές δυνάμεις, την Τρίτη, πριν την πορεία και κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στα Εξάρχεια ενώ 16 προσαγωγές έγιναν στην Θεσσαλονίκη. Όπω...

Επέτειος δολοφονίας Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου: Πλήθος διαδηλωτών στην πορεία (βίντεο, φωτογραφίες)Ελλάδα

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας συνεχίζεται η πορεία για την 14η επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.         Πλήθος διαδηλωτών άρχισαν την πορεία από τα Προπύλαια, ...

Θεσσαλονίκη: Φωτιές, πέτρες και κυνηγητό μεταξύ Ρομά και ΜΑΤ έξω από τον οικισμό Αγ. Σοφίας Ελλάδα

Νέος γύρος επεισοδίων μεταξύ Ρομά και Αστυνομίας εκτυλίσσεται αυτή την ώρα επί της οδού Πόντου, έξω από τον οικισμό Αγ. Σοφίας στα Διαβατά στη δυτική Θεσσαλονίκη. Όπως μεταδίδει το...

Κλειστή σε δύο σημεία η Εθνική Αθηνών - Κορίνθου - Συγκεντρώσεις Ρομά σε Μέγαρα, Ζευγολατιό ( βίντεο)Ελλάδα

Κλειστό το ρεύμα προς Κόρινθο από τα Μέγαρα έως και την Πάχη - Κλειστή και τα δύο ρεύματα η εθνική από Αρχαία Κόρινθο μέχρι και το Κιάτο   Σε εκτροπή της κυκλοφορίας προς την παλαι...

Πυροβολισμός 16χρονου στη Θεσσαλονίκη: Αύριο καταθέτουν παράσταση πολιτικής αγωγής οι γονείςΕλλάδα

Ο κατηγορούμενος αστυνομικός οδηγήθηκε το πρωί στην εισαγγελέα πρωτοδικών και σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και εκτέλεση παράνο...

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προσέφυγε ο Ν. Ανδρουλάκης για την παρακολούθησή του από την ΕΥΠΕλλάδα

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για την υπόθεση της παρακολούθησής του από την ΕΥΠ. Ο κ. Ανδρο...

Δύο συλλήψεις για τον θάνατο του μαθητή από την έκρηξη του καυστήρα στο σχολείο στις ΣέρρεςΕλλάδα

Δύο άτομα συνελήφθησαν στις Σέρρες για την τραγωδία στο σχολείο. πρόκειται για τους δύο υπεύθυνους του έργου μετατροπής καυστήρα θέρμανσης σε αντλία θερμότητας γεωθερμίας στο δημοτ...