Τέλος στο δωρεάν ΕΣΥ: Περνά η ρύθμιση Γκάγκα για ιδιωτικά ιατρεία και χειρουργεία των γιατρών στον ιδιωτικό τομέα
Πιο ισχυρή εντός της κυβέρνησης απεδείχθη τελικώς η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, αφού παρά τις αντιδράσεις ακόμη και από «γαλάζια» στελέχη αλλά και τις αντιρρήσεις Πλεύρη, πέρασε το επίμαχο άρθρο 10 για τα ιδιωτικά ιατρεία και χειρουργεία των γιατρών του ΕΣΥ.
Το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο Γκάγκα προκάλεσε πονοκέφαλο στην κυβέρνηση αφού έφθασε να γίνει βασικό θέμα ακόμη και στις συσκέψεις του Μαξίμου, αλλά πήρε τελικώς το πράσινο φως αφού κατατέθηκε στη Βουλή ως έχει χωρίς αλλαγές αργά χθες το βράδυ.
Το επίμαχο άρθρο 10 δίνει τη δυνατότητα στους ιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης που υπηρετούν σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., υπό προϋποθέσεις, να λειτουργούν ιδιωτικό ιατρείο ή να παρέχουν υπηρεσίες προς ιδιωτικές κλινικές, ιδιωτικά διαγνωστικά ή θεραπευτικά εργαστήρια και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις, που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες υγείας. Ρύθμιση που προκαλεί θύελλα αντιδράσεων στους εργαζόμενους του ΕΣΥ που ετοιμάζουν κινητοποιήσεις.
Ωστόσο, προηγήθηκε ένα έντονο παρασκήνιο καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης δεν συμφωνούσε με τη συγκεκριμένη διάταξη γι αυτό και χρειάστηκε να επιχειρηματολογήσει εντός της κυβέρνησης για την απόσυρσή της. Γεγονός όμως που δεν επετεύχθη αφού η Μίνα Γκάγκα κατόρθωσε τελικώς να επικρατήσει και να βγει ακόμη πιο ισχυρή έναντι του Θάνου Πλεύρη.
Στην ουσία του άρθρου 10, πρόκειται για μία σαρωτική αλλαγή που θα φέρει το τέλος του δημοσίου ΕΣΥ και προπαντός του δωρεάν. Όπως είχε αποκαλύψει ήδη από το καλοκαίρι το ethnos.gr, οι ασθενείς θα καλούνται να πληρώνουν πια από την τσέπη τους είτε για να δουν γιατρό είτε για να χειρουργηθούν αφού τεχνηέντως θα οδηγούνται είτε στον ιδιωτικό τομέα είτε σε μεγαλύτερα φακελάκια για να εξυπηρετηθούν άμεσα.
Τα ιδιωτικά ιατρεία αλλά και τα ιδιωτικά χειρουργεία των γιατρών του ΕΣΥ, επιστρέφουν τη χώρα αρκετά χρόνια πίσω αφού μέχρι και τη δεκαετία του 90, μεγάλο μέρος των γιατρών του δημοσίου ασκούσε παρανόμως ιδιωτικό έργο.
Ταυτόχρονα όμως η μερική ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε περαιτέρω υποβάθμιση των δημοσίων νοσοκομείων αφού δεν θα γίνονται μελλοντικά προσλήψεις μόνιμων γιατρών. Παράλληλα και το ίδιο το ιατρικό προσωπικό θα δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στο ιδιωτικό του έργο παρά στην πρωινή του εργασία στο ΕΣΥ που θα αμείβεται με έναν μισθό.
Η επιχειρηματολογία θα είναι πως δεν υπάρχει χρόνος για εξέταση τις πρωινές ώρες δωρεάν, ώστε στοχευμένα οι ασθενείς να οδηγούνται έναντι αμοιβής στα ιδιωτικά ιατρεία.
Αντίστοιχα και με τις χειρουργικές επεμβάσεις όπου στο ΕΣΥ θα υπάρχει η πρόφαση του μη ελεύθερου χειρουργείου και για να πραγματοποιηθεί άμεσα, θα πρέπει ο πολίτης να μεταβεί σε ιδιωτική κλινική όπου βέβαια θα πληρώσει αδρά. Διαφορετικά θα πρέπει να καταβάλει μεγαλύτερο φακελάκι ώστε να επισπευσθεί η διαδικασία.
Το επίμαχο άρθρο
Το επίμαχο άρθρο του Νομοσχεδίου Γκάγκα προβλέπει τα εξής:
«Με την προτεινόμενη διάταξη προβλέπεται κατ’ εξαίρεση η δυνατότητα απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα της ιατρικής για ιατρούς κλάδου Ε.Σ.Υ. που υπηρετούν σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., και ιατρούς του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου», εφόσον συμμετέχουν στην ολοήμερη, πέραν του τακτικού ωραρίου λειτουργία του νοσοκομείου, εκτός των ημερών εφημερίας, και ρυθμίζονται συναφή θέματα των ιατρών μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού.
Κατ’ εξαίρεση, δεν συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα για τους ιατρούς του Ε.Σ.Υ. που υπηρετούν σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. η λειτουργία ιδιωτικού ιατρείου ή η παροχή ιατρικών υπηρεσιών με οποιαδήποτε σχέση, συμπεριλαμβανόμενης και αυτής του συμβούλου, σε ιδιωτική κλινική ή ιδιωτικό διαγνωστικό ή θεραπευτικό εργαστήριο και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες υγείας, έως δύο (2) φορές την εβδομάδα, μετά από άδεια του Διοικητή ή του Προέδρου του νοσοκομείου, κατόπιν αίτησης του ενδιαφερόμενου ιατρού, εφόσον συμμετέχουν στην εκτός του τακτικού ωραρίου λειτουργία του νοσοκομείου, συμπεριλαμβανόμενης της ολοήμερης λειτουργίας του νοσοκομείου και των ενεργών ή μικτών εφημεριών, τουλάχιστον οκτώ (8) φορές τον μήνα, εκ των οποίων τουλάχιστον οι τέσσερις (4) αφορούν στην ολοήμερη, πέραν του τακτικού ωραρίου, λειτουργία του νοσοκομείου.
Για τους ιατρούς που εκ του νόμου απαλλάσσονται από την υποχρέωση συμμετοχής στις εφημερίες, το τρίτο εδάφιο εφαρμόζεται, εφόσον συμμετέχουν στην ολοήμερη λειτουργία του νοσοκομείου τουλάχιστον οκτώ (8) φορές τον μήνα. Οι χειρουργικές ή επεμβατικές πράξεις που διενεργούνται εκτός του νοσοκομείου ανά εβδομάδα δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν τον αριθμό των αντίστοιχων πράξεων που διενεργούνται αθροιστικά κατά το τακτικό ωράριο και την ολοήμερη λειτουργία του νοσοκομείου από τον ίδιο ιατρό.
Με απόφαση του Υπουργού Υγείας καθορίζονται ειδικότερα το είδος, η έκταση, οι όροι, οι προϋποθέσεις και οι φορείς της απασχόλησης ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ. στον ιδιωτικό τομέα της ιατρικής, τα αρμόδια όργανα και η διαδικασία για τη χορήγηση της σχετικής άδειας και την ανάκληση αυτής, η εξειδίκευση των κυρώσεων, η διαδικασία και τα όργανα ελέγχου της τήρησης των όρων του τρίτου, τέταρτου και πέμπτου εδαφίου, της διαπίστωσης της παράβασης και της κοινοποίησης αυτής στις αρμόδιες υπηρεσίες και της επιβολής κυρώσεων, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του τρίτου, τέταρτου, πέμπτου, έκτου, έβδομου, όγδοου, ένατου και δέκατου εδαφίου. Με την ίδια ή όμοια απόφαση δύναται να προβλέπεται ότι τα εδάφια τρίτο έως δέκατο εφαρμόζονται σταδιακά σε συγκεκριμένα νοσοκομεία ανά υγειονομική περιφέρεια».
Πηγή: ethnos.gr