ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εγκαίνια της Ακαδημίας Πολιτικής Προστασίας

Τα εγκαίνια της Ακαδημίας Πολιτικής Προστασίας τελέστηκαν σήμερα στις εγκαταστάσεις της στα Βίλια Αττικής, παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

   Μία νέα ουσιαστική αρχή για τον εθελοντισμό στην Ελλάδα φιλοδοξεί να σηματοδοτήσει η Ακαδημία Πολιτικής Προστασίας, όπως ανέφερε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, κάνοντας ταυτόχρονα λόγο «για μία ξεχωριστή ημέρα και για ένα όνειρο που επιτέλους γίνεται πραγματικότητα». 

   Πρόκειται, όπως είπε ο υπουργός, για μία νέα εκπαιδευτική δομή ανοιχτή στην κοινωνία, που έρχεται να ενισχύσει τις γνώσεις και τις δεξιότητες των εθελοντών, να καλύψει μία διαχρονική ανάγκη εκπαίδευσης στα θέματα διαχείρισης κρίσεων στην Ελλάδα, και να αποτελέσει «την καρδιά της ίδιας της Εθνικής Πολιτικής Προστασίας της χώρας μας» γνωστοποιώντας ταυτόχρονα ότι

   μία από τις σχολές της, η Σχολή Εθελοντών και Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας, ξεκίνησε τη λειτουργία της από χθες το απόγευμα .

   «Η Ακαδημία θέλει να ενισχύσει τις γνώσεις και τις δεξιότητες των εθελοντών μας, ακόμα και με συγκεκριμένες εξειδικεύσεις προκειμένου να τους βοηθήσει να ανταποκριθούν με πλέον αποτελεσματικό αλλά και ασφαλή τρόπο σε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που αναγκάζονται ή θέλουν να συνδράμουν τις αρχές. Έρχεται να καλύψει μία διαχρονική ανάγκη εκπαίδευσης σε αυτά τα θέματα διαχείρισης κρίσεων στη χώρα μας, να λειτουργήσει σαν ένα δημιουργικό πεδίο όχι μόνο από πάνω προς τα κάτω, αλλά και ανταλλαγής εμπειρικής, επιστημονικής και θεσμικής γνώσης. Γιατί σε αυτή την αμφίδρομη σχέση του δασκάλου με το μαθητή, και του μαθητή με τον δάσκαλο μαθαίνουμε όλοι μας, και οι εθελοντές μας από οπουδήποτε κι αν προέρχονται έχουν να μας μάθουν πολλά, διότι ήδη έχουν πολύ σημαντικές εμπειρίες στο πεδίο», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης. Ο εθελοντισμός αποτελεί ένα αναπόσπαστο τμήμα του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας - συνέχισε ο κ. Στυλιανίδης - με εξαιρετικά πολύτιμη προσφορά στο πεδίο. «Ο εθελοντισμός στην Ελλάδα με μακρά ιστορία και παράδοση, χρειάζεται να συστηματοποιηθεί. Η συνεισφορά είναι μεν μεγάλη αλλά πρέπει να δομηθεί κατά τρόπον που να εξυπηρετεί και το τελικό αποτέλεσμα αλλά και τον ίδιο τον εθελοντή», επισήμανε.

   Παράλληλα, η Ακαδημία έχει ως στόχο να αποτελέσει το έναυσμα για ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας των εθελοντικών οργανώσεων στη χώρα μας, έτσι ώστε, «ο εθελοντισμός να αποκτήσει ακριβώς αυτή τη δομική έκφραση και να μπορεί να δίνει και να παίρνει όσο μπορεί περισσότερα στη λογική του πολλαπλασιαστή αποτελεσματικότητας του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας». Επιπλέον, όπως τόνισε ο κ. Στυλιανίδης, η Ακαδημία, «στοχεύει να αναπτύξει μία οργανωμένη σχέση και ενίσχυση του ρόλου των εθελοντών μας με το Πυροσβεστικό Σώμα, που είναι ο βασικός βραχίονας της Πολιτικής Προστασίας σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και στη χώρα μας».

   Στην Ακαδημία Πολιτικής Προστασίας θα εκπαιδεύονται πολίτες, εθελοντές πολιτικής προστασίας, στελέχη του δημοσίου τομέα, στελέχη από τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας και όλοι μαζί, όπως επισήμανε ο υπουργός, «θα συναντηθούν , θα συνεργαστούν να αποκτήσουν έναν κοινό κώδικα επικοινωνίας ώστε όλοι όταν βρεθούν στις δύσκολες πολύπλοκες και πολυεπίπεδες προκλήσεις να μπορούν να δράσουν μαζί». ,

    «Η Ακαδημία με όλους τους πρωταγωνιστές της θα μπορέσει να ενισχύσει τον συντονισμό και τη συνεργασία, πριν την πρόκληση, κατά την διάρκειά της αλλά και μετά», υπογράμμισε και προσέθεσε ότι όλο αυτό υπηρετεί και το νέο δόγμα της Πολιτικής Προστασίας της χώρας, που βασίζεται στο τρίπτυχο, πρόληψη, προετοιμασία/ετοιμότητα, ανθεκτικότητα. «Είναι ο πυλώνας κάθε δράσης κάθε πρωτοβουλίας, και με την ανάπτυξη του νέου δόγματος αποδεικνύεται η μεγάλη σημασία των στοιχείων αυτού του τριπτύχου», ανέφερε.

   «Με όχημα την εκπαίδευση και την επιμόρφωση οι επιμορφούμενοι σε αυτή την Ακαδημία θα ιεραρχήσουν και θα μάθουν και θα αυτοσχεδιάζουν και σε επίπεδο πρόληψης που είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί θα μπορούν να δίνουν στην κοινωνία αυτή την γνώση και κουλτούρα με ένα άμεσο τρόπο που δεν μπορούν να την δώσουν, ούτε οι θεσμοί, ούτε οι κρατικές δομές», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης.

   Παράλληλα, τόνισε ότι αυτό το έργο βασίστηκε στη χρηματοδότηση του προγράμματος ΑΙΓΙΣ που έχει εκπονηθεί για να αναβαθμίσει την Πολιτική Προστασία της χώρας ενώ αξιοποιήθηκε και το Ταμείο Ανάκαμψης. «Πιστεύουμε ότι θα συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση να αξιοποιούμε και το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, έτσι ώστε να φτάσει στον Έλληνα πολίτη και το τελευταίο ευρώ από τα ευρωπαϊκά ταμεία με ένα τρόπο συγκεκριμένο όχι απλώς θεωρητικό», υπογράμμισε.

   «Συνεργάστηκαν πολλοί σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια αλλά θα ήθελα μια ειδική μνεία στους ανθρώπους από τις τεχνικές υπηρεσίες του υπουργείου αλλά και όσους έδωσαν με ένα συστηματικό τρόπο συνεργασίας για να φτάσουμε εδώ που ενδεχομένως κανείς δεν θα πίστευε ότι αυτό το κτίριο θα ήταν έτοιμο με όλες τις εγκαταστάσεις, είναι κάτι που μπορεί να αποτελέσει την καρδιά της ίδιας της Εθνικής Πολιτικής Προστασίας της χώρας μας», κατέληξε ο υπουργός.

   Η έναρξη της Ακαδημίας Πολιτικής Προστασίας συνιστά μία νέα προοπτική για τον δήμο Μάνδρας, Ειδυλλίας - Ερυθρών - Οινόης, τόνισε ο δήμαρχος, Χρήστος Στάθης και προσέθεσε ότι οι πολίτες του δήμου έχουν με συνέπεια πολλάκις στο παρελθόν συνδράμει τις προσπάθειες της Πολιτικής Προστασίας, επιδεικνύοντας με πάθος την ευαισθησία τους σε θέματα εθελοντισμού.  

   «Είμαι περήφανος ως δήμαρχος που αυτό το κόσμημα γεννιέται στο δήμο μου. Η νέα Ακαδημία φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα 'φυτώριο' εθελοντισμού, μία σχολή ανοιχτή στην κοινωνία όπου στελέχη της δημόσιας διοίκησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης, εθελοντές αλλά κι απλοί πολίτες θα μπορούν να εκπαιδευτούν λαμβάνοντας σχετική πιστοποίηση . Έτσι συμβάλλουν με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης συνδράμοντας και τις αρχές», κατέληξε ο κ. Στάθης.

   Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός, Ευάγγελος Τουρνάς, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Κώτσηρας, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, η φυσική ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, βουλευτές, εκπρόσωποι του αρχηγού ΓΕΕΘΑ και των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, δήμαρχοι και εκπρόσωποι της Περιφέρειας και της τοπικής αυτοδιοίκησης και εκπρόσωποι εθελοντών.

 

ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Ο αγώνας για δημοκρατία και ελευθερία, μπορεί να γίνει τουριστικός προορισμόςΕλλάδα

Μπορεί ο αγώνας για τη δημοκρατία και την ελευθερία, ο αγώνας ενάντια στη δικτατορία να γίνει τουριστικός προορισμός; Μπορεί, και το αποδεικνύει το Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας ...

Σοκαριστικές αποκαλύψεις για το θάνατο του Σήφη Βαλυράκη: Συμβόλαιο θανάτουΕλλάδα

Ανήμερα της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, στην εκπομπή «Ελεύθερο Σημείο» της «ΚΡΗΤΗ TV» σάλο προκάλεσαν  οι αποκαλύψεις αναφορικά με την υπόθεση θανάτου του Σήφη Βαλυράκ...

Μέτρα για τον Covid-19: Τι αλλάζει από αύριο Δευτέρα στα Σχολεία και στις πάσης φύσεως εκπαιδευτικές δομέςΕλλάδα

Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας από τη Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 06:00 έ...

Οι δραματικές ώρες μετά το δημοψήφισμα του 2015 στο βιβλίο του Δημήτρη Στρατούλη Ελλάδα

Το άγνωστο παρασκήνιο μέσα από το νέο βιβλίο του Δημήτρη Στρατούλη με τίτλο «8 μήνες που συντάραξαν την Ελλάδα: Ιανουάριος - Αύγουστος 2015» Το νέο βιβλίο του Δημήτρη Στρατούλη λέγ...

Ο καιρός της Κυριακής: Βροχές και τοπικές καταιγίδες – Ισχυροί νότιοι άνεμοι, αλλά και υψηλές θερμοκρασίεςΕλλάδα

Βροχές και τοπικές καταιγίδες αύριο, κυρίως στα δυτικά και βόρεια, που βαθμιαία θα ενταθούν, με ισχυρούς νότιους ανέμους και θερμοκρασία ξανά σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Την Κυ...

Κιβωτός του Κόσμου: Συγκλονίζει η κατάθεση του 19χρονου για τον πατέρα Αντώνιο Ελλάδα

Αποκάλυψη – σοκ για τον πατέρα Αντώνιο μετά από την κατάθεση του 19χρονου: ”Εβαζε το χέρι του μέσα από το μαγιό μου και μου χτυπούσε τον ποπό” – Η συγκλονιστική κατάθεση του παιδιο...