ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Νέα αποκάλυψη: Ποιοι έφεραν το predator στην Ελλάδα – Η “σκοτεινή” διαδρομή – Πότε το χρησιμοποίησε η ΕΥΠ για πρώτη φορά

Οι αποκαλύψεις διαδέχονται η μία την άλλη για το σκάνδαλο του ελληνικού watergate. Μετά τη νέα λίστα του documento με τα 38 ονόματα μεταξύ των οποίων και υπουργοί και το ρεπορτάζ το Βήμα της Κυριακής για ενδεχόμενη παρακολούθηση Δένδια, στην ίδια εφημερίδα αποκαλύπτεται «σκοτεινή» διαδρομή από την οποία το κακόβουλο λογισμικό Predator έφτασε στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ πρωταγωνιστής για την έλευση του Predator στη χώρα ήταν ο Γρηγόρης Δημητριάδης, πρώην διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου και ανιψιός του Κυριάκου Μητσοτάκη.

  • Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου, όλα άρχισαν όταν τον Σεπτέμβριο του 2019 δύο ισραηλινοί επιχειρηματίες, ο Σαχάκ Αβνί και ο Ταλ Ντιλιάν, έφτασαν από την Κύπρο στην Ελλάδα με σκοπό να πουλήσουν στις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες το λογισμικό της εταιρείας Intellexa.

Η πρώτη επαφή με τους Μπίτζιο και Λαβράνο γίνεται στην έδρα εταιρείας στο Χαλάνδρι. Οι πολυετείς σχέσεις Λαβράνου με τον ανιψιό του πρωθυπουργού, ο οποίος είχε τοποθετήσει τον εκλεκτό του στην ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα, ήταν ο καταλύτης των εξελίξεων για την εγκατάσταση και λειτουργία του κέντρου των παρακολουθήσεων.

  • Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου, η πρώτη ενεργοποίηση του Predator έγινε στις εγκαταστάσεις της ΕΥΠ στην Αγία Παρασκευή από τα τέλη κιόλας του 2019, με πρώτο στόχο την παρακολούθηση ενός αλλοδαπού για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Μετά την αποτυχία του πρώτου εγχειρήματος το «κέντρο» φαίνεται να παίρνει μπροστά… και οι στόχοι του λογισμικού σημειώνουν αλματώδη αύξηση με τις δυνατότητες παρακολούθησης να φτάνουν τις 150 έως 200 ετησίως.

  • Τη σκυτάλη από εκείνο το σημείο και έπειτα παίρνει ο Φέλιξ Μπίτζιος, ο οποίος με τις μεθοδεύσεις του Γιάννη Λαβράνου γίνεται ο βασικός μέτοχος της Intellexa η οποία μετακομίζει στο Ελληνικό.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου, το κέντρο των Αβνί, Μπίτζιου, Λαβράνου, Κοντολέοντα και Δημητριάδη άνοιξε τη βεντάλια των παρακολουθήσεων και εκτός ζητημάτων εθνικής ασφάλειας με το ενδιαφέρον να στρέφεται σε υπουργούς που δεν φαίνεται να είχαν καλές σχέσεις με το «παράκεντρο», όπως σημειώνει η εφημερίδα.

  • Η εφημερίδα Documento δημοσιεύει σήμερα νέα λίστα επιπλέον 38 προσώπων – υπουργών, γραμματέων και επιχειρηματιών – που φέρονται να έπεσαν θύματα του Predator, το οποίο φαίνεται ότι εισχώρησε και στο ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου.

Ανάμεσα στα ονόματα είναι πρόσωπα άμεσα συνδεδεμένα με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, όπως οι υπουργοί Eπικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος, καθώς και ο Μιχάλης Μπεκίρης, διευθυντής του γραφείου του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή.

Αίσθηση προκαλεί ότι στη λίστα βρίσκεται και η γραμματέας του ίδιου του κ. Δημητριάδη, Ειρήνη Έξαρχου, που υπήρξε και γραμματέας του πρώην διοικητή της ΕΥΠ, Θεόδωρου Δραβίλα.

  • Από τα νύχια του Predator φαίνεται ότι δεν γλίτωσε ούτε η σύζυγος του πρωθυπουργού, καθώς φαίνεται ότι μήνυμα – δόλωμα δέχθηκε και η Αργυρώ Ξαγοράρη, έμπιστη συνεργάτιδα της Μαρέβα Γκραμπόφσκι.

Σύμφωνα πάντα με τη λίστα του Documento, παρακολουθούμενοι του Predator βρέθηκαν και οι υπουργοί Νίκος Παπαθανάσης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο συνεργάτης του υπουργού Εργασίας, Νίκος Σιγάλας.

Στην ίδια λίστα φιγουράρουν και υψηλά ιστάμενοι της ΕΥΠ, όπως ο πρώτος υποδιοικητής, Βασιλης Γκριζής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να θέτει το ερώτημα αν υπάρχουν υπουργοί από τη λίστα του Documento που βρέθηκαν και σε νόμιμη επισύνδεση με την κυβέρνηση να συνεχίζει να επιτίθεται στην αξιωματική αντιπολίτευση για δημιουργία τοξικού κλίματος.

  • Στο κάδρο μπαίνει και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Πιερρακάκης, με την «Εφημερίδα των Συντακτών» να μιλά για την τρίτη πλευρά του τριγώνου Δημητριάδη – Λαβράνου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Πιερρακάκης, κουμπάρος του κ. Δημητριάδη, φαίνεται να είναι ο μόνος ο οποίος μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης των υποκλοπών επισκέπτεται τον επιχειρηματία στο γραφείο του.

Μάλιστα, το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής φαίνεται να συνδέεται και με τη χρηματοδότηση του Κέντρου Ανάπτυξης και καινοτομίας της ΕΥΠ, αλλά και με την ψηφιοποίηση του αρχείου της ΑΔΑΕ που δεν έχει προχωρήσει.

  • Μετά από πολυήμερη έρευνα ο Βασίλης Λαμπρόπουλος, συντάκτης του «Βήματος» και των «Νέων», συνομίλησε με δύο πρόσωπα «κλειδιά», οι οποίοι παραδέχονται ότι ήταν εκείνοι που αρχικά υποδέχτηκαν τους δύο Ισραηλινούς επιχειρηματίες που ήθελαν να τοποθετήσουν το Predator στην ΕΥΠ και σε άλλες κρατικές υπηρεσίες.

Αρχικά συνάντησαν τους δύο επιχειρηματίες, όμως ανέφεραν ρητώς ότι επειδή δεν είχαν πρόσβαση στις συγκεκριμένες κρατικές υπηρεσίες απευθύνθηκαν στους Φέλιξ Μπίτζιο και Γιάννη Λαβράνο, επειδή ο τελευταίος γνώριζε τον Γρηγόρη Δημητριάδη. Εκείνος ήταν που προώθησε αρχικά το σχέδιο να τοποθετηθεί το Predator στην έδρα της Αγίας Παρασκευής, στην ΕΥΠ, με στόχο άτομα που σχετίζονταν με την εθνική ασφάλεια, όπως αναφέραμε και παραπάνω.

Οι αρχικοί μεσολαβητές απομακρύνθηκαν, όμως η υπόλοιπη ομάδα, αποτελούμενη από τους Μπίτζιο, Λαβράνο, τον διοικητή της ΕΥΠ και τους ισραηλινούς εκπροσώπους του Predator, προχωρούσαν σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις και συνεννοήσεις, προκειμένου να γίνουν παρακολουθήσεις μέσω Predator δεκάδων πολιτικών προσώπων, επιχειρηματιών και υπηρεσιακών παραγόντων.

Διαβάστε επίσης

Επίδομα θέρμανσης: Βήμα βήμα η υποβολή της αίτησης, πώς θα το πάρουν οι ενοικιαστέςΕλλάδα

  Η ηλεκτρονική πλατφόρμα myΘΕΡΜΑΝΣΗ είναι ανοιχτή για τις αιτήσεις του φετινού  επιδόματος θέρμανσης  - Πώς θα κάνετε την αίτηση και πώς θα πάρουν το επίδομα οι ενοικιαστές Αξίζει...

GPO : Στις 5,8 μονάδες η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ- Τι δείχνουν τα στοιχείαΕλλάδα

Στις 5,8 μονάδες έχει πέσει η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση των «Παραπολιτικών». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η δημοσκόπηση της GPO, που θα δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα...

Υπό παρακολούθηση ο Δένδιας;- Τι γράφουν “Βήμα της Κυριακής” και “Documento”- Διαψεύδει ο Πιερρακάκης για την IntellexaΕλλάδα

Σοβαρά ερωτηματικά εγείρονται από το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας “Το Βήμα της Κυριακής” σχετικά με πιθανή παρακολούθηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, κάτι που εφόσον...

Νέα δημοσιεύματα για τις παρακολουθήσεις: Στο κάδρο ο Κυριάκος Πιερρακάκης – Τι απαντά ο ίδιοςΕλλάδα

Δύο νέα δημοσιεύματα εφημερίδων μέσα στο Σαββατοκύριακο, βάζουν στο κάδρο της υπόθεσης των παρακολουθήσεων τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη.   Τα δύο δημοσιεύμ...

Νέα Σμύρνη: Άδεια η καφετέρια που έδιωξε τους ηλικιωμένους - Φέρεται να σχεδιάζει «πάρτι μόνο για τρίτη ηλικία»Ελλάδα

Άδεια, κατά τις πληροφορίες που έρχονται στο «φως», είναι η καφετέρια στην περιοχή της  Νέας Σμύρνης , η οποία  έδιωξε πελάτες γιατί ήταν ηλικιωμένοι , μετά τη γνωστοποίηση του συμ...

Λαγονήσι: «Ξάφρισαν» επιχειρηματία - «Σήκωσαν» 200.000 ευρώ από κρύπτη στο σπίτι τουΕλλάδα

Έρευνες στο σπίτι - Οι αστυνομικοί ψάχνουν εάν οι κάμερες κατέγραψαν τους δράστες Θύμα  διάρρηξης  έπεσε, τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής, γνωστός επιχειρηματίας στο  Λαγονήσ...

Εκλογικά ψηφοδέλτια φτιάχνουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ: Στο φουλ οι κομματικές μηχανέςΕλλάδα

Η δυναμική επαναφορά στο προσκήνιο της συζήτησης για τις παρακολουθήσεις είχε ως αποτέλεσμα να φουντώσουν και τα σενάρια για τον χρόνο της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης. Από την κ...