ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πτήση Emirates: Η απόρρητη αναφορά της CIA για τον "ύποπτο" Τούρκο

Ο συναγερμός σταμάτησε να ηχεί, το θρίλερ έλαβε τέλος, όμως κάπου εκεί το μυστήριο ξεκίνησε για το πρόσωπο που οδήγησε σε ένα παροδικό αλαλούμ, την ξαφνική αλλαγή της πορείας δύο πτήσεων της αεροπορικής Emirates. Το έδαφος αποδείχθηκε γόνιμο, τις τελευταίες ώρες, για μια πλούσια σεναριολογία γύρω από τον 35χρονο Τούρκο υπήκοο που «επέβαλε» αναγκαστική επιστροφή στη μία περίπτωση και αναστολή της διαδρομής στην άλλη, χωρίς όμως τελικά ο ίδιος να επιβαίνει σε αεροσκάφος.
Παρά τις αρχικές αναφορές για ύπαρξη αραβόφωνου υπόπτου στην πτήση με προορισμό τη Νέα Υόρκη, ο 35χρονος βρέθηκε εκτός εναέριου χώρου. Συγκεκριμένα εντοπίστηκε στο σπίτι του, σύμφωνα με έρευνα που έγινε από τις Αρχές και τελικά δεν συνελήφθη καθώς διαπιστώθηκε ότι ζει με νόμιμη άδεια στην Ελλάδα.


Το προφίλ του όμως, όσο κι αν ο συναγερμός έχει λήξει, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Τρία είναι τα ερωτήματα που απαρτίζουν το τρίπτυχο του γρίφου: Γιατί βρέθηκε στην Ελλάδα; Συνδέεται με κάποια Ισλαμιστική οργάνωση; Ποιο είναι το επάγγελμά του; Σύμφωνα με την αναφορά που έστειλε η CIA στις ελληνικές Αρχές, ο άνδρας εμφανίζεται βαθιά ισλαμιστής που έχει κάποια διασύνδεση με την τρομοκρατία, το Ισλαμικό Κράτος ειδικότερα.

 

Η οργάνωση με την οποία φέρεται, συγκεκριμένα, να σχετίζεται είναι η Daesh, όπως ονομάζεται η ISIS στα αραβικά. Υπενθυμίζεται ότι οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο για αραβικής καταγωγής επιβαίνοντα στο αεροσκάφος.

Πίσω από την αποκάλυψη για τον τουρκικής καταγωγής άνδρα, που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα, βρίσκεται ο συγκάτοικος του, ο οποίος τον «κάρφωσε» στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, κάνοντας λόγο για τρομοκράτη εν πτήσει που ταξίδευε στις ΗΠΑ για να δει την οικογένειά του.


Ο φαρμακοποιός που στράφηκε σε εξειδικευμένα προγράμματα πληροφορικής
Ο 35χρονος έλαβε άσυλο στις 13 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη, ενώ απέκτησε άδεια νόμιμης διαμονής την 1η Ιουνίου. Τους τελευταίους μήνες εργάζεται σε εταιρεία λογισμικού με έδρα την Αθήνα, ενώ τα τελευταία χρόνια ασχολείται κυρίως με τον κλάδο της μηχανικής λογισμικού, αναπτύσσοντας νέες δεξιότητες και τεστ αυτοματισμού.

Στο Οντάριο του Καναδά έχει εργαστεί επίσης σε θέματα λογισμικού όπως και στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, επί σειρά τριών ετών.

Πρώην συνάδελφός του στις ΗΠΑ, όπως φαίνεται σε σχόλιό του στο linkedin, είχε γράψει για τον Τούρκο πως ο «ρόλος του στα τεστ αυτοματισμού είναι κομβικός» και πως «εμφανίζεται πάντα έτοιμος να βοηθήσει».

Τις σπουδές του ξεκίνησε ο Τούρκος το 2005 και τις ολοκλήρωσε το 2011 στο πανεπιστήμιο Ατατούρκ, στο Εζερούμ, στο τμήμα Φαρμακευτικής. Ένα χρόνο μετά εργάστηκε ως βοηθός καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Bezmialem Vak?f, ενώ στη συνέχεια και για έξι χρόνια δούλεψε σε ένα φαρμακείο της Τουρκίας.


Η πληροφορική όμως επικράτησε στη ζωή του, γι’αυτό και πριν από τέσσερα χρόνια αποφάσισε να φοιτήσει στην ακαδημία Cybertek Coding School για να λάβει εξειδίκευση στη μηχανική λογισμικού. Από τότε ξεκίνησε το «ταξίδι» του στην Πληροφορική.

Τις τελευταίες ημέρες φαίνεται πως σχεδιάζει να μεταβεί για προσωπικούς λόγους στις ΗΠΑ, κάτι που έδωσε στον συγκάτοικο την αφορμή για να μιλήσει στις αμερικανικές Αρχές οι οποίες, με τη σειρά τους, εφάρμοσαν το πρωτόκολλο υπό την υποψία απειλής σε πτήση.

 

Το χρονικό του θρίλερ
Το τέλος στο πολύωρο θρίλερ μπήκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης με ανακοίνωση της ΕΛΑΣ στην οποία γινόταν γνωστό ότι τελικά δεν βρέθηκε κάτι ύποπτο ούτε στην πτήση της Emirates προς Νέα Υόρκη που επέστρεψε στο «Ελ. Βενιζέλος» ούτε και στην πτήση προς Ντουμπάι η οποία καθηλώθηκε για ώρες μέχρι να γίνει διεξοδική έρευνα.

«Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι, στο πλαίσιο διερεύνησης πληροφοριακών στοιχείων, σχετικά με ύπαρξη ύποπτου ατόμου σε μία από τις δύο πτήσεις γνωστής εταιρείας που αναχωρούσαν απογευματινές ώρες σήμερα (10-11-2022), από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», δόθηκε η εντολή για την επιστροφή της μίας πτήσης και την μη αναχώρηση της έτερης, μετά από απόφαση της Επιτροπής Ασφάλειας Αερολιμένα. Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε έλεγχος στο σύνολο των επιβατών, καθώς και στα αεροσκάφη από υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, χωρίς να εντοπιστεί το άτομο το οποίο αφορούσε η πληροφορία ή οτιδήποτε άλλο ύποπτο» ανέφερε η σχετική ανακοίνωση της ΕΛΑΣ.

Πληροφορία από τη CIA μιλούσε για ύποπτο άτομο αραβικής καταγωγής που βρισκόταν σε πτήση της εταιρείας από την Αθήνα.

Έτσι, με βάση αυτήν την πληροφορία, σήμανε συναγερμός. Η πρώτη πτήση πήρε εντολή να επιστρέψει στην Αθήνα, ενώ η δεύτερη με προορισμό το Ντουμπάι καθηλώθηκε στο «Ελ. Βενιζέλος» λίγο πριν την προγραμματισμένη αναχώρησή της. Οι επιβάτες της κλήθηκαν να αποβιβαστούν μαζί με τις αποσκευές τους. Πέρασαν από αυστηρό έλεγχο, προτού δοθεί άδεια για αναχώρηση, που έγινε στις 22:06 το βράδυ της Πέμπτης. Ωστόσο, κάποιοι από τους επιβάτες αποφάσισαν να μην ταξιδέψουν, έχοντας φοβηθεί με όλα αυτά που είχαν βιώσει.

Η πτήση EK209 της Emirates αναχώρησε στις 17:32 από την Αθήνα με προορισμό τη Νέα Υόρκη. Είχε 228 επιβάτες (και ένα βρέφος) και 18 άτομα πλήρωμα. Όπως φαίνεται, στα δεδομένα της πτήσης από το FlightRadar, πάνω από τη Σαρδηνία, η πτήση μπήκε σε holding pattern και έπειτα στράφηκε προς τα ανατολικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ούτε η Γαλλία, ούτε η Ιταλία δέχτηκαν να προσγειωθεί το αεροσκάφος στο έδαφός τους.

Από τον πύργο ελέγχου στάλθηκε στο πλήρωμα σήμα με τα χαρακτηριστικά του υπόπτου προσώπου και μια κόπια του διαβατηρίου. Έγινε έλεγχος, αλλά δεν βρέθηκε τίποτα, υπήρχε ωστόσο ο φόβος ότι ύποπτο πρόσωπο ταξίδευε με πλαστά στοιχεία. Αξιοσημείωτο είναι ότι η πτήση, κατά την επιστροφή της στην Αθήνα, απέφυγε να περάσει πάνω από στεριά, δηλαδή τη Σικελία ή την Ιταλία, ακόμη και την Πελοπόννησο.

Το αεροσκάφος, κατά την επιστροφή του στην Αθήνα, συνοδευόταν από ζεύγος μαχητικών F-16 της 340 Μοίρας της Πολεμικής Αεροπορίας, που απογειώθηκαν στις 21:09 από τη Σούδα. Η εντολή απογείωσης δόθηκε από το ΝΑΤΟϊκό στρατηγείο, όταν το αεροσκάφος βρισκόταν 120 μίλια νοτιοδυτικά της Καλαμάτας. Το Boeing 777 προσγειώθηκε στην Αθήνα στις 21:56.

Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» είχε αναπτυχθεί κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Τις ενέργειες από την ελληνική πλευρά (και για τα δύο περιστατικά) συντόνισε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μαζί με το ΓΕΕΘΑ, ενώ το υπουργείο Μεταφορών και το Μαξίμου ήταν σε ανοιχτή γραμμή.

 

Η πτήση για Ντουμπάι
Σε ό,τι αφορά την πτήση ΕΚ 210 με προορισμό το Ντουμπάι και προγραμματισμένη ώρα αναχώρησης στις 17:55, το αεροσκάφος δεν πρόλαβε να απογειωθεί. Οι επιβάτες επιβιβάστηκαν στο Boeing 777 κανονικά, οι πόρτες έκλεισαν και το αεροσκάφος τροχοδρόμησε προς τον διάδρομο απογείωσης.

Προτού ολοκληρωθεί η διαδικασία, ο κυβερνήτης ειδοποίησε τους επιβάτες ότι έπρεπε να επιστρέψει πίσω λόγω τεχνικού προβλήματος. Όταν το αεροσκάφος έφτασε και πάλι στον χώρο στάθμευσης, οι επιβάτες κλήθηκαν να αποβιβαστούν, παίρνοντας μαζί με όλες τις αποσκευές τους. Είναι προφανές πως ο κυβερνήτης του αεροσκάφους γνώριζε τον λόγο που πήρε εντολή να μην απογειωθεί, αλλά δεν είπε τίποτα στους επιβάτες και προφασίστηκε τεχνικό πρόβλημα.

Αντί να κατευθυνθούν προς την αίθουσα αναμονής, όπως συνήθως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, υποβλήθηκαν σε εξονυχιστικό έλεγχο, κατά τον οποίο αναγκάστηκαν να βγάλουν ακόμη και τα παπούτσια τους. Στην αίθουσα ήταν παρόντες δεκάδες αστυνομικοί με πολιτικά.

Τελικά, δεν βρέθηκε το ύποπτο πρόσωπο και έτσι το αεροσκάφος αναχώρησε στις 22:06 της Πέμπτης για το Ντουμπάι, με πάνω από τέσσερις ώρες καθυστέρηση.

 

Πηγή: libre.gr

Διαβάστε επίσης

Νέα δημοσιεύματα για τις παρακολουθήσεις: Στο κάδρο ο Κυριάκος Πιερρακάκης – Τι απαντά ο ίδιοςΕλλάδα

Δύο νέα δημοσιεύματα εφημερίδων μέσα στο Σαββατοκύριακο, βάζουν στο κάδρο της υπόθεσης των παρακολουθήσεων τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη.   Τα δύο δημοσιεύμ...

Νέα Σμύρνη: Άδεια η καφετέρια που έδιωξε τους ηλικιωμένους - Φέρεται να σχεδιάζει «πάρτι μόνο για τρίτη ηλικία»Ελλάδα

Άδεια, κατά τις πληροφορίες που έρχονται στο «φως», είναι η καφετέρια στην περιοχή της  Νέας Σμύρνης , η οποία  έδιωξε πελάτες γιατί ήταν ηλικιωμένοι , μετά τη γνωστοποίηση του συμ...

Λαγονήσι: «Ξάφρισαν» επιχειρηματία - «Σήκωσαν» 200.000 ευρώ από κρύπτη στο σπίτι τουΕλλάδα

Έρευνες στο σπίτι - Οι αστυνομικοί ψάχνουν εάν οι κάμερες κατέγραψαν τους δράστες Θύμα  διάρρηξης  έπεσε, τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής, γνωστός επιχειρηματίας στο  Λαγονήσ...

Εκλογικά ψηφοδέλτια φτιάχνουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ: Στο φουλ οι κομματικές μηχανέςΕλλάδα

Η δυναμική επαναφορά στο προσκήνιο της συζήτησης για τις παρακολουθήσεις είχε ως αποτέλεσμα να φουντώσουν και τα σενάρια για τον χρόνο της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης. Από την κ...

Σε κλοιό του πολεμικού ναυτικού το Sanco Swift στις έρευνες στην Κρήτη – Μιλιέτ: Αν προχωρήσει πέραν των 6 μιλίων η Τουρκία θα ανοίξει πύρΕλλάδα

Η εφημερίδα Μιλιέτ με άρθρο της, το οποίο υπογράφει ο Οζάι Σεντίρ, χαρακτηρίζει «αμφισβητούμενα» τα νερά του Αιγαίου και αναφέρει ότι αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα...

39ος Μαραθώνιος Αθήνας: Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για το Σαββατοκύριακο- Ποιοί δρόμοι θα είναι κλειστοίΕλλάδα

Κλειστοί δρόμοι  στην Αθήνα λόγω των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων για τον 39ο Αυθεντικό Μαραθώνιο. Η κυκλοφορία των οχημάτων το Σαββατοκύριακο (12 και 13 Νοεμβρίου) στην Αθήνα θα γίνετα...

Καιρός σήμερα: Βροχές, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας – Αναλυτική πρόγνωση ΕΜΥΕλλάδα

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση η οποία στα βόρεια θα είναι αισθητή Βροχερό θα είναι το σκηνικό του  καιρού  σε μεγάλο μέρος της χώρας, σήμερα Σάββατο, με τη θερμοκρασία να σημειώ...

Νέα Σμύρνη: Έδιωξαν ηλικιωμένο από καφετέρια γιατί δεν ταίριαζε με την «πολιτική του μαγαζιού»Ελλάδα

Την ώρα που η ανάγκη σεβασμού των ηλικιωμένων συνανθρώπων μας επισημαίνεται από όλους, μια απίστευτη καταγγελία είδε το φως της δημοσιότητας και έκανε το γύρο του Διαδικτύου. Ο τόπ...