ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεγράφη από τη ΝΔ ο βουλευτής Ανδρέας Πάτσης

Διεγράφη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας ο βουλευτής Ανδρέας Πάτσης μετά τις καταγγελίες αναφορικά με επιχειρηματικές δραστηριότητές του  και εξαγορά «κόκκινων» δανείων.


Ο βουλευτής καταγγέλεται ότι μέσω εταιρειών είχε αγοράσει «κόκκινα δάνεια» αξίας 63 εκατ. ευρώ έναντι του ποσού των 4,3 εκατ. ευρώ, ποσό που δεν δικαιολογείται από τις δηλώσεις του «πόθεν έσχες».

Ο κ. Πάτσης κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις στον γενικό γραμματέα Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Γιάννη Μπούγα, για όσα του καταλογίζονται και σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, στον βουλευτή διαμηνύθηκε αρμοδίως ότι όφειλε να δώσει ο ίδιος απαντήσεις για όσα του καταμαρτυρούνται. Οι εξηγήσεις του βουλευτή ωστόσο δεν ήταν κρίθηκαν πειστικές στα 20 λεπτά της συνάντησης με τον κ. Μπούγα, έτσι ώστε να αποτρέψουν την αποπομπή του από την ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος. Σύμφωνα με πηγές της ΚΟ: «Του ζητήθηκαν εξηγήσεις. Εδόθησαν. Δεν κρίθηκαν επαρκείς».


Ο ίδιος ο βουλευτής της ΝΔ αρνείται να παραδώσει την έδρα του και θα μείνει ανεξάρτητος. 

 
 
Λίγο μετά τις 15:00 σχετική ανακοίνωση εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού στην οποία επισημάνθηκε πως οι εξηγήσεις του βουλευτή δεν ήταν επαρκείς και κατά συνέπεια με απόφαση του πρωθυπουργού, τέθηκε εκτός ΚΟ.
 


Η ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

«Οι εξηγήσεις του βουλευτή Ανδρέα Πάτση για επαγγελματικές του δραστηριότητες, που δεν συνάδουν με την ιδιότητα του βουλευτή και τις αρχές της Νέας Δημοκρατίας, δεν κρίθηκαν επαρκείς. Κατόπιν τούτου, με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο βουλευτής Γρεβενών Ανδρέας Πάτσης, τίθεται εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ».
 


Η πρώτη αντίδραση του Ανδρέα Πάτση

Αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της διαγραφής του ο κ. Πάτσης έκανε ανάρτηση στο Facebook στην οποία αναφέρει: «Αγαπητοί Γρεβενιωτες και Γρεβενιωτισσες παραμενω Βουλευτής σας, Ανεξάρτητος σε λίγη ώρα θα ανεβεί Δελτίο Τύπου από εμενα και από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας με τις λεπτομέρειες Μέχρι τελευταίας στιγμής θα είμαι ο Ανδρεας που ξέρετε Σας ευχαριστώ θερμά».

patsis-anartisi-2


 
Λίγο μετά την διαγραφή του και την πρώτη αντίδραση μέσω της ανάρτησης στο Facebook ο κ. Πάτσης εξέδωσε Δελτίο Τύπου στο οποίο απευθύνεται στον κ. Πολάκη λέγοντας πως έχει επιδοδθεί σε κρεσέντο ύβρεων εις βάρος του. «Η αλήθεια είναι μία και μοναδική και καμία σχέση δεν έχει με όσα εν γνώσει του αναληθώς ισχυρίζεται», επισημαίνει.
 


Η ανακοίνωση του κ. Πάτση:

Τις τελευταίες μέρες,ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π. Πολάκης έχει επιδοθεί σε ένα κρεσέντο ύβρεων και συκοφαντιών σε βάρος μου,ότι δήθεν είμαι ιδιοκτήτης εισπρακτικής εταιρίας και ότι μέσω εταιρίας συμφερόντων μου αγοράζω κόκκινα δάνεια από Τράπεζες στο 1/25 της αξίας τους. Επειδή η αλήθεια είναι μία και μοναδική και καμία σχέση δεν έχει με όσα εν γνώσει του αναληθώς ισχυρίζεται,παραθέτω τα κατωτέρω.


Το 1995 υπήρξα εξωτερικός δικηγόρος της Τράπεζας Πειραιώς.Το 1996 η Τράπεζα αποφάσισε να ιδρύσει θυγατρική εταιρία την Multi Collection, με σκοπό την διαχείρηση των δανείων της και μόνο.Στην εταιρία αυτή λόγω των γνώσεων και της εμπειρίας μου,μου ζητήθηκε να συμμετάσχω με ποσοστό 42% ενώ το 51% άνηκε στην Τράπεζα η οποία και όρισε 5 στα 7 μέλη του ΔΣ,στελέχη της.Το 2009 με κοινή απόφαση των μετόχων προχωρήσαμε στη λύση και εκκαθάριση της εταιρίαςη οποία και έπαυσε κάθε δραστηριότητά της.


Το 2010 σε συμφωνία με την τότε διοίκηση της Τράπεζας ίδρυσα την εταιρία ΠΛΑΤΩΝ ΑΕ. Σκοπός της εταιρίας ήταν να αγοράσει από την Τράπεζα αποσβεσθέντα δάνεια. Επρόκειτο για καταναλωτικά δάνεια ετών 1998-2004 για τα οποία η Τράπεζα είχε προβεί σε όλες νόμιμες ενέργειες και δεν είχε καταστεί δυνατή η είσπραξή τους. Σκοπός ήταν να επιχειρήσει η εταιρία τηλεφωνικά να ρυθμιστούν δάνεια όσων το επιθυμούσαν με πολύ μεγάλη έκπτωση επί της οφειλής και να λάβουν στην συνέχεια εξοφλητική απόδειξη από την Τράπεζα. Για την αγορά του δανείου η εταιρία κατέβαλλε στην Τράπεζα το ποσό των 4.3 εκ. από δάνειο το οποίο είχε λάβει.


Με τα χρήματα αυτά η εταιρία θα αποπλήρωνε το δάνειο των 4.3 εκ. Η εταιρία ΠΛΑΤΩΝ δεν εξέδωσε ποτέ καμμία δικαστική απόφαση ούτε προχώρησε σε καμμία διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης. Στην πραγματικότητα ήταν ένας ενδιάμεσος μηχανισμός μεταξύ οφειλετών και Τράπεζας. Η εταιρία τα τελευταία χρόνια είναι ανενεργή. Ο κ.Πολάκης με μισές αλήθειες που ισοδυναμούν με ένα μεγάλο ψέμα προσπάθησε ανεπιτυχώς για μια ακόμα φορά να μειώσει την επαγγελματική και επιχειρηματική μου διαδρομή και να πλήξει την πολιτική μου αξιοπρέπεια και προσωπικότητα. Η οδός της δικαιοσύνης είναι μονόδρομος.
 
 


Οι καταγγελίες


Υπενθυμίζεται πως οι καταγγελίες ήρθαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, με την Κουμουνδούρου να αναφέρει ότι ο Ανδρέας Πάτσης εμφανίζεται ιδιοκτήτης ξένων εταιρειών ειδικού σκοπού, οι οποίες αγόρασαν κόκκινα δάνεια 63 εκ. στην τιμή των 4,3 εκ. και ο κ. Πάτσης κερδοσκοπεί από αυτό.
 


Η πλήρης δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσου Ηλιόπουλου:

«Ο κ. Πάτσης όχι μόνο πλουτίζει από κόκκινα δάνεια που αγόρασε στο 1/15 της αξίας τους έναντι 4,3 εκατ. ευρώ, που δεν μπορεί να δικαιολογήσει από το πόθεν έσχες του, αλλά εμφανίζεται να έχει εισπράξει με απευθείας αναθέσεις σε δύο χρόνια από τον κ. Πιερρακάκη μέσω ΕΛΤΑ πάνω από 1 εκατ. ευρώ για νομικές συμβουλές. Το πλιάτσικο στο δημόσιο χρήμα από τους «άριστους» του κ. Μητσοτάκη δεν έχει προηγούμενο. Η αποπομπή των κ. Πιερρακάκη και Πάτση είναι το ελάχιστο που πρέπει να γίνει. Μετά, περιμένουμε να απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης γιατί καλύπτει τόσες μέρες το πλιάτσικο των εκλεκτών του».
 


«Τέτοιες συμπεριφορές δεν γίνονται ανεκτές»

Το θέμα για το κυβερνών κόμμα είχε ιδιαίτερη βαρύτητα, κάτι που καταμαρτυρά και το γεγονός πως συζητήθηκε και στον «πρωινό καφέ» του Μεγάρου Μαξίμου. Αλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε δώσει ξεκάθαρη εντολή προς τα αρμόδια όργανα της ΚΟ, ώστε να διαλευκανθεί άμεση η υπόθεση και στην περίπτωση που διαπιστωθούν ευθύνες του βουλευτή Γρεβενών, να αποδοθούν. Ο ίδιος πάντως σε συνομιλητές του φέρεται να λέει ότι όλες του οι δραστηριότητες είναι απολύτως νόμιμες.

Ως προς τα ΕΛΤΑ, αρμόδιες πηγές του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, επισημαίνουν ότι τα ΕΛΤΑ ΑΕ δεν είναι υπό την εποπτεία του υπουργείου αλλά έχουν περάσει στην κυριότητα του Υπερταμείου εδώ και αρκετά χρόνια.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το κόμμα όσο και το Μέγαρο Μαξίμου είχαν συγκεντρώσει το προηγούμενο διάστημα όλα τα στοιχεία για να έχουν συνολική εικόνα της νομικής και ηθικής διάστασης της υπόθεσης του βουλευτή Γρεβενών. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι εξηγήσεις που έδωσε ο κ. Πάτσης δεν κρίθηκαν επαρκείς και με εντολή του κ. Μητσοτάκη τέθηκε εκτός της ΚΟ της ΝΔ. «Τέτοιες συμπεριφορές δεν γίνονται ανεκτές» αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές της πλειοψηφίας.
 


Τα τρία προβληματικά σημεία της υπόθεσης Πάτση

Σύμφωνα με πληροφορίες η διαγραφή του κ. Πάτση αποφασίστηκε από τη Νέα Δημοκρατία για ηθικούς και νομικούς λόγους. Η ηθική διάσταση αφορά την εμπλοκή του βουλευτή στη διαχείριση «κόκκινων» δανείων. Η νομική πλευρά σχετίζεται με την συμμετοχή του κ. Πάτση σε εταιρείες με έδρα το εξωτερικό αλλά και την σύναψη συμβάσεων με τα ΕΛΤΑ που θεωρούνται ευρύτερος δημόσιος τομέας και ως εκ τούτου υπάρχει ασυμβίβαστο.


Πάντως, η υπόθεση του κ. Πάτση εγείρει ερωτήματα αναφορικά με την λειτουργία της Επιτροπής Πόθεν Εσχες της Βουλής καθώς ο βουλευτής αναφέρει στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης την ύπαρξη εταιρειών με έδρα την Κύπρο. Ωστόσο η αρμόδια επιτροπή δεν εντόπισε κάτι μεμπτό κατά τον έλεγχο. Υπενθυμίζεται πως για τους βουλευτές και τους στενούς τους συγγενείς υπάρχει καθολική απαγόρευση εμπλοκής σε εταιρείες του εξωτερικού.
 


Η απάντηση στον Πολάκη

Υπενθυμίζεται πως για το θέμα είχε τοποθετηθεί και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης ο οποίος κατήγγειλε πως ο κ. Πάτσης εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης ξένων εταιρειών ειδικού σκοπού, οι οποίες αγόρασαν «κόκκινα» δάνεια 63 εκατ. ευρώ στην τιμή των 4,3 εκατ. ευρώ. Στις καταγγελίες αυτές χθες, Δευτέρα, ο κ. Πάτσης απάντησε μέσω Facebook με δήλωσή του λέγοντας πως «με μισές αλήθειες που ισοδυναμούν με ένα μεγάλο ψέμα προσπάθησε ανεπιτυχώς για μια ακόμα φορά να μειώσει την επαγγελματική και επιχειρηματική μου διαδρομή».
 


Η απάντηση του κ. Πάτση στον Παύλο Πολάκη

Αγαπητέ Π.Πολάκη,
Ο πολιτικός πολιτισμός επιβάλλει κανόνες ευπρέπειας και μάλιστα όταν πρόκειται για δημόσιο διάλογο. Αυτό βέβαια απαιτεί μόρφωση και παιδεία.
Ας μπούμε όμως λίγο και στην ουσία.
Θεωρείς ότι δεν σου απαντώ και αυτό το βλέπεις ως ομολογία ενοχής μου.
Παράδοξη η σκέψη σου. Με καλείς να σου απαντήσω για μια επιχειρηματική δραστηριότητα μου προ 12 ετών, το 2010, ενώ εσύ δεν απαντάς σε τίποτα για τα έργα και τις ημέρες σου ως βουλευτής. ...

See more
 
Με 156 βουλευτές μένει η ΚΟ της ΝΔ

Ο κ. Πάτσης είναι ο δεύτερος βουλευτής που διαγράφεται από την ΚΟ της ΝΔ η οποία μένει με 156 βουλευτές. Είχε προηγηθεί η «αποβολή» από την κυβερνητική πλειοψηφία του βουλευτή Α’ Αθηνών Κωνσταντίνου Μπογδάνου. Ο κ. Πάτσης εκλέγεται στην μονοεδρική περιφέρεια των Γρεβενών ενώ πρώτος αναπληρωματικός σε περίπτωση που παραδώσει την έδρα του είναι ο κ. Θανάσης Σταυρόπουλος.
 
 
 
 
 
Πηγή: protothema.gr

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός: Εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα οι υποπαραλλαγές BQ.1 και ΒQ.1.1Ελλάδα

Στα 15 ανέρχονται τα  κρούσματα  των  υποπαραλλαγών BQ.1 και ΒQ.1.1  και στα  66  της υποπαραλλαγής  «Κένταυρος»  στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματ...

Καυγάς on air Τζανακόπουλου με Βούλτεψη: «Θλιβερό που είστε υπουργός» – «Δεν σας ρώτησε ο κ. Μητσοτάκης»Ελλάδα

Κόντρα ξέσπασε ανάμεσα στον Δημήτρη Τζανακόπουλο και τη Σοφία Βούλτεψη, στο στούντιο του τηλεοπτικού σταθμού OPEN με θέμα τα ελληνοτουρκικά. Τα «αίματα άναψαν» όταν η υφυπουργός Με...

Ταυτοποιήθηκαν δύο άτομα για την κινηματογραφική ληστεία στο Κορδελιό – Είχαν μπουκάρει με φορτηγό σε κοσμηματοπωλείοΕλλάδα

Στην ταυτοποίηση των στοιχείων δύο ατόμων που εμπλέκονται στην κινηματογραφική ληστεία σε κοσμηματοπωλείο στην περιοχή του Κορδελιού τον Απρίλιο του 2020 προχώρησαν αστυνομικοί Τμή...

Ο δήμος Θεσσαλονίκης θα στείλει στους δράστες το λογαριασμό για τις ζημιές στη σχολή ΕυκλείδηςΕλλάδα

Τα «σπασμένα» θα κληθούν  να πληρώσουν , τα δέκα άτομα που συνελήφθησαν για τις ζημιές που προκάλεσαν στη σχολή «Ευκλείδης» στη Θεσσαλονίκη.  Υπενθυμίζεται πως η ομάδα νεαρών είχε ...

«Δεν έτρεχα, δεν ήπια, δεν κατάλαβα ότι παρέσυρα τη 15χρονη», λέει ο 28χρονος που παρέσυρε την 15χρονη στην ΗμαθίαΕλλάδα

Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Ημαθίας παρουσιάστηκε το πρωί, συνοδεία του δικηγόρου του, ο 28χρονος που κατηγορείται για τη φονική παράσυρση της 15χρονης και τον σοβαρό τραυματισμό της ...

Πάνω από 40.000 ψηφιακές μαστογραφίες έχουν πραγματοποιηθεί δωρεάν στο πλαίσιο του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά»Ελλάδα

ΟΟκτώβριος είναι μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού  και ο έγκαιρος εντοπισμός σημαίνει θεραπεία με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές. Καθώς η 25η Οκτωβρίου έχει ...