ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τζανάκης: Τα πραγματικά ημερήσια νέα κρούσματα φθάνουν τις 30.000 – Ο “Κένταυρος” διαφεύγει της ανοσίας

Οι επιστήμονες ανησυχούν για την αυξημένη παρουσία της μετάλλαξης του κοροναϊού “Κένταυρος” στην Ελλάδα, καθώς διαφεύγει της ανοσίας και δεν αποκλείεται να φέρει χιλιάδες επαναμολύνσεις. Η υποδήλωση των κρουσμάτων κορονοϊού είναι δεδομένη για τους επιστήμονες. Ξεκίνησε το καλοκαίρι με την επικράτηση της Όμικρον 5, όταν καταργήθηκαν τα πιστοποιητικά ανοσίας και μειώθηκε το κίνητρο για τους πολίτες να δηλώνουν τη νόσησή τους με επαναληπτικό repid ή PCR τεστ σε φαρμακείο ή δομή Υγείας.
Έτσι, σύμφωνα με υπολογισμούς του Παρατηρητηρίου Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης τα πραγματικά τεστ εμφανίζονται πλέον τετραπλάσια, σε σύγκριση με τα κρούσματα που ανακοινώνονται σε εβδομαδιαία βάση.


Οι 55.242 εβδομαδιαίες μολύνσεις, δηλαδή, που ανακοίνωσε χθες Τρίτη 18/10 ο ΕΟΔΥ, στην πραγματικότητα αντιστοιχούν σε 150 με 200.000 νέα κρούσματα, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της ομάδας του Καθηγητή Πνευμονολογίας, Νίκου Τζανάκη. Δηλαδή σχεδόν 30.000 υπολογίζονται τα πραγματικά ημερήσια κρούσματα του κορονοϊού κατά μέσο όρο,  εάν δηλωνόταν το σύνολο των ατόμων που νόσησαν την προηγούμενη εβδομάδα.
Όπως σημειώνει δε ο ίδιος στο iatropedia.gr, το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται κυρίως από τον διπλασιασμό των εισαγωγών ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία μέσα σε έναν μήνα, αριθμός που είναι αναλογικός με αυτόν των κρουσμάτων.


“Τόσο πολλά κρούσματα ξαναείχαμε το καλοκαίρι, με την Όμικρον 2 και Όμικρον 5. Τότε που και πάλι δεν δηλώνονταν τόσο πολύ τα θετικά περιστατικά, αλλά τώρα πολύ περισσότερο. Τα πραγματικά κρούσματα, όμως, είναι τετραπλάσια, δεδομένου ότι ο 1 στους 3 ή ο 1 στους 4 μόνο δηλώνει το κρούσμα. Δηλαδή, αν έχουμε τώρα επίσημα καταγεγραμμένα περίπου 7 με 8 χιλιάδες κρούσματα την ημέρα κατά μέσο όρο, επί 4 αφού είναι τετραπλάσια, έχουμε σχεδόν 24 με 30 χιλιάδες κρούσματα την ημέρα κατά μέσο όρο. Δηλαδή, από 150 έως 200 χιλιάδες την εβδομάδα”, σημειώνει ο Καθηγητής.

Η υποδήλωση των κρουσμάτων έχει τη θετική της πλευρά, λέει ο Νίκος Τζανάκης. Καθώς, ειδικά στους νέους ανθρώπους -που δεν δηλώνουν τα κρούσματα και δεν κάνουν καν τεστ- φαίνεται ότι η νόσος έχει μετατραπεί σε ένα απλό κρυολόγημα.
“Περνάμε πλέον σε μία φάση της πανδημίας που, σε ένα μέρος του πληθυσμού τουλάχιστον, δηλαδή στους κάτω από τα 50 έτη – είναι τόσο ελαφριά η νόσος που το περνούν σαν κρυολόγημα. Αυτή είναι η θετική πλευρά αυτού του ζητήματος. Η αρνητική πλευρά είναι ότι δεν μπορούμε πλέον μέσω των κρουσμάτων να έχουμε αξιόπιστη επιτήρηση”, τονίζει ο ειδικός.


Σύμφωνα με τη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, οι εβδομαδιαίες εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία όλης της χώρας ανήλθαν σε 1.351, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 1.102. Δηλαδή παρουσίασαν μια αύξηση της τάξης του 23%.
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου ήταν 193 ασθενείς ανά ημέρα, όπως είχε προαναγγείλει ήδη από εχθές στο iatropedia.gr, ο Καθηγητής Νίκος Τζανάκης.

“Επιβεβαιώνονται οι αναλύσεις μας ότι έχουμε αυξητική τάση. Είπαμε χθες ότι πλέον έχουμε σχεδόν 200 εισαγωγές την ημέρα και χθες επιβεβαιώθηκαν από τον ΕΟΔΥ οι 193 εισαγωγές την ημέρα. Έχουμε δηλαδή ένα διπλασιασμό των εισαγωγών από τις 20 Σεπτεμβρίου και μετά -σε ένα μήνα μέσα- και πιστεύω ότι βαδίζουμε μάλλον σχεδόν σταθερά προς το να έχουμε την ανάπτυξη του επόμενου κύματος, το οποίο θα είναι κάτι σαν το καλοκαιρινό σε δυναμική”, σημειώνει ο ειδικός.

Ωστόσο, για πρώτη φορά μετά από αρκετές εβδομάδες σημειώθηκε αύξηση και στους διασωληνωμένους ασθενείς. Δηλαδή από 62 στην προηγούμενη επιδημιολογική έκθεση, πλέον ανήλθαν στους 74. Η μέση ηλικία τους είναι τα 73 έτη, ενώ το 95,9% έχει υποκείμενο νόσημα.

Σύμφωνα με τον επιστήμονα, η αύξηση στις ΜΕΘ είναι φυσικό επακόλουθο της αύξησης των εισαγωγών στα νοσοκομεία:


“Και αυτό συμβαδίζει με την γενικότερη αύξηση των εισαγωγών. Κάποια κρούσματα δηλαδή, μοιραία θα “γλιστρήσουν” και προς τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας”, τονίζει,

Σημαντική είναι και η αύξηση του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα και συγκεκριμένα από 5 έως 170%. Εντοπίζεται δε σε 8 από 12 μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, μέσω του μηχανισμού ανίχνευσης του ΕΟΔΥ.
Την ίδια στιγμή, οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά και τις μεταλλάξεις, καθώς κάποιες από αυτές, φαίνεται να αντιστέκονται περισσότερο στα εμβόλια και τη φυσική νόσηση.

Η χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ ανέδειξε ένα νέο ανησυχητικό στοιχείο: τον διπλασιασμό του αριθμού των κρουσμάτων της παραλλαγής “Κένταυρος” (ΒΑ.2.75).

Συγκεκριμένα, από 8 περιστατικά την προηγούμενη, αυτή την εβδομάδα ταυτοποιήθηκαν 16, ενώ ο συνολικός αριθμός των στελεχών “Κένταυρος” έχει φτάσει τα 31.

“Βαδίζουμε αργά -και όχι πάρα πολύ γρήγορα- προς μια έξαρση φθινοπωρινή και χειμωνιάτικη, η οποία κατά πάσα πιθανότητα είναι θα είναι Όμικρον 5. Επίσης, μου κάνει εντύπωση ότι αρχίζουν οι Κένταυροι και αυξάνονται. Έχει ελαφρά μεγαλύτερη μεταδοτικότητα από την Όμικρον 5, αλλά κυρίως διαφεύγει της ανοσίας. Επομένως θα έχουμε περισσότερες επαναμολύνσεις”, λέει ο Καθηγητής Τζανάκης.

Το βασικό πρόβλημα με την παραλλαγή “Κένταυρος” είναι ότι τα εμβόλια της Όμικρον 4 και 5 δεν θα προσφέρουν κάλυψη.

“Δεν σημαίνει, δηλαδή, πώς όσοι εμβολιάζονται και μολύνονται από την Όμικρον 5, θα τη γλιτώσουν από τον Κένταυρο. Ο Κένταυρος πραγματικά διαφεύγει της ανοσίας και υπό αυτή την έννοια μας προβληματίζει επειδή θα έχουμε πολλές επαναμολύνσεις. Και μάλιστα επαναμολύνσεις που θα είναι με 4 δόσεις εμβολιασμένοι. Επομένως έχουμε έναν ακόμη παράγοντα αυξημένης μεταδοτικότητας. ”, καταλήγει ο γιατρός.

 

Πηγή: iatropedia.gr

Διαβάστε επίσης

Θεοδωρικάκος: Θα είμαστε άτεγκτοι απέναντι στις εγκληματικές συμπεριφορές στις υποθέσεις Κολωνού και ΑΤ ΟμονοίαςΕλλάδα

Κατηγορηματικός ότι η έρευνα και για τις δύο υποθέσεις που αφορούν τη σεξουαλική κακοποίηση τόσο του 12χρονου κοριτσιού στον Κολωνό όσο και της 19χρονης στο αστυνομικό τμήμα Ομονοί...

Σαν σήμερα το 1981 το ΠΑΣΟΚ κατακτά την εξουσία κι ο Ανδρέας Παπανδρέου φέρνει την «Αλλαγή» (βίντεο, φωτ.)Ελλάδα

Ήταν 18 Οκτωβρίου του 1981 όταν το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές κι έκανε πράξη το σύνθημα «Αλλαγή». Ο Ανδρέας Παπανδρέου και το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα κέρδισαν τις εκλογές με ...

1ος Φοιτητικός Διαγωνισμός Επιχειρηματικής Ιδέας - Συνεργασία Περιφέρειας Αττικής και Πανεπιστημίου ΠειραιάΕλλάδα

Περιφέρειας Αττικής και Πανεπιστήμιο Πειραιά ενώνουν τις δυνάμεις τους 1 ος Φοιτητικός Διαγωνισμός Επιχειρηματικής Ιδέας   Τελετή έναρξης του Διαγωνισμού την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου σ...

Εννέα αστυνομικοί στο κύκλωμα διευκόλυνσης εισόδου-εξόδου αλλοδαπών στην ΚρυσταλλοπηγήΕλλάδα

Εννέα αστυνομικοί, οι οποίοι έβγαζαν χρηματικά ποσά από 2.000 έως 10.000 το μήνα, εμπλέκονται σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, στο οργανωμένο κύκλωμα που διευκόλυνε την είσοδο και την έξοδο α...

Δένδιας: Δεν θα διολισθήσουμε στο ρεσιτάλ υποκρισίας της Τουρκίας – Μεταβαίνει στο Κίεβο ο ΥΠΕΞΕλλάδα

«Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας σε αγαστή συνεργασία με τους φίλους και συμμάχους μας, αρχής γενομένης από την αδελφή μας χώρα, την  Κύπρο . Θα το πράξουμε, όμως, με πυξίδα το...

Καιρός: "Γαϊδουροκαλόκαιρο" τις επόμενες μέρες προβλέπει ο Σάκης ΑρναούτογλουΕλλάδα

Για τις επόμενες ημέρες στη χώρα προβλέπεται ηλιοφάνεια ενώ μέχρι το Σάββατο δεν αναμένοται έντονα φαινόμενα.   Αισθητή  άνοδο της θερμοκρασίας για την επόμενη βδομάδα  προβλέπει ο...

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Δεν νοείται ευρωπαϊκές χώρες και μέλη του ΝΑΤΟ να συνεχίζουν να εξοπλίζουν ένα διεθνή ταραξίαΕλλάδα

 «Η είδηση, που δημοσίευσε το πρακτορείο Bloomberg για τη μυστική δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς από την Τουρκία, προκαλεί ανησυχία και υπογραμμίζει τον αποσταθεροπο...

Παναγιωτόπουλος: Δυναμώνουμε στρατιωτικά την Ελλάδα για να υπερασπιστεί στο ακέραιο την εθνική της κυριαρχίαΕλλάδα

«Όταν η Ελλάδα μεγάλωνε, κέρδιζε μεγάλες εθνικές νίκες και βασιζόταν σε πανίσχυρες Ένοπλες Δυνάμεις και ένα Ναυτικό που κυριαρχούσε στον θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου. Η φιλοδοξία μας ...