ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κ. Μητσοτάκης: Δεν πρόκειται να οδηγήσουμε τη χώρα σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό – Δεν είμαστε κόμμα των λίγων

«Περίμενα σαφή καταδίκη του Πούτιν και να παραδεχτείτε ότι ο παρά λίγο δανειστής σας το 2015 αποτελεί κίνδυνο για τη σταθερότητα και την πρόοδο των λαών» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού» και της επίκαιρης ερώτησης που έχει καταθέσει ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

 

«Δεν διαφωνούμε ουσιαστικά στις διαπιστώσεις μας. Με τον ΣΥΡΙΖΑ όμως, βλέπουμε εντελώς διαφορετικά τις αιτίες και τις απαντήσεις στο πρόβλημα της ακρίβειας. Λυπάμαι γιατί σε κείμενο μίας σελίδας μπορέσατε κ. Τσίπρα να χωρέσετε τρία αυθαίρετα συμπεράσματα που καταλήγουν σε δύο αμήχανα ερωτήματα, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Ούτε μία λέξη για τον πρώτο ένοχο αυτής της παγκόσμιας επίθεσης του πληθωρισμού, τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία»

«Πράγματι, παρά τις γενναίες παρεμβάσεις, οι λογαριασμοί ρεύματος παραμένουν υψηλοί, η λειτουργία επιχειρήσεων γίνεται πιο αγχώδης, οι πολίτες δοκιμάζονται και αγωνιούν για το δύσκολο χειμώνα» σημείωσε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «Με τον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουμε όμως διαφορετικά τις αιτίες και τις απαντήσεις. Λυπάμαι γιατί σε ένα κείμενο μίας σελίδας, στην επίκαιρη ερώτηση του κ. Τσίπρα, μπορέσατε να χωρέσετε τρία αυθαίρετα συμπεράσματα τα οποία καταλήγουν σε δύο αμήχανα ερωτήματα. Δηλώνουν είτε επικίνδυνη άγνοια, είτε επικίνδυνες προθέσεις με παρούσα παντού την καταστροφολογία. Με έναν απόντα. Δεν βρήκατε ούτε μία λέξη για να κατονομάσετε τον πρώτο ένοχο αυτής της παγκόσμιας επίθεσης του πληθωρισμού, τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία».

«Ο παραλίγο δανειστής σας το 2015 αποτελεί εχθρό της δημοκρατίας»

«Μας είπατε ότι αυτή η παγκόσμια έκρηξη τιμών δεν οφείλεται στους ωμούς εκβιασμούς της Ρωσίας» είπε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Τα ξεχάσατε όλα αυτά. Δεν είπατε τίποτα. Θα περίμενα κατ’ ελάχιστο, έστω και αργοπορημένα, όχι πάλι συγκινητικές διακηρύξεις περί ειρήνης γενικά που εξισώνουν τον επιτιθέμενο με τον αμυνόμενο, θα περίμενα σαφή καταδίκη. Να παραδεχτείτε ότι ο παραλίγο δανειστής σας το 2015 αποτελεί εχθρό της δημοκρατίας και κίνδυνο για τη σταθερότητα και την πρόοδο των λαών. Η ακρίβεια έχει όνομα και είναι η εκβιαστική χρήση των ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία ως ασύμμετρου όπλου κατά της Ευρώπης.

«Σταματήστε επιτέλους κ. Τσίπρα τα ψέματα και την παραχάραξη της αλήθειας»

Τα κράτη πιο γρήγορα να χαράξουν το δικό τους ενεργειακό δρόμο προς φθηνότερες και καθαρότερες ΑΠΕ, μακριά από εξαρτήσεις απρόβλεπτων και όπως φάνηκε επικίνδυνων προμηθευτών» συνέχισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, τονίζοντας πως ήταν πολύ σημαντικό ότι την προηγούμενη Παρασκευή, για πρώτη φορά για αρκετές ώρες, όλη η ενέργεια που καταναλώθηκε στην Ελλάδα παρήχθη από ΑΠΕ.

«Μίλησα για τρεις αυθαίρετους ισχυρισμούς του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ παραχαράσσοντας τα στοιχεία για την Ελλάδα. Η χώρα μας δεν είναι ούτε πρώτη στον πληθωρισμό, ούτε πρώτη στην ενεργειακή ακρίβεια» ανάφερε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Η αλήθεια είναι πως ναι, η Ελλάδα έχει λίγο υψηλότερο πληθωρισμό, 12%, από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά υπάρχουν ουκ ολίγες χώρες άνω του 15%. Σε μία μεγάλη καταιγίδα η πατρίδα μας αμύνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Με μέτρα και στήριξη του εισοδήματος. Μόνο για το 2022 η δέσμη στήριξης πλησιάζει τα 13 δις ευρώ. Μιλήσατε για την ενέργεια. Παρουσιάσατε ότι η Ελλάδα έχει την ακριβότερη ενέργεια στην Ευρώπη. Να δούμε τα απόλυτα στοιχεία. Μαζί με ΦΠΑ, το Σεπτέμβριο του 2022, Αθήνα 23,23 σεντ ανά κιλοβατώρα. Μαδρίτη, 42 και το περιβόητο ιβηρικό μοντέλο το οποίο διαφημίζετε. Αυτές είναι οι πραγματικές τιμές τις οποίες πληρώνουν οι Έλληνες καταναλωτές. Σταματήστε τα ψέματα και την παραχάραξη της αλήθειας. Με τις επιδοτήσεις που δίνουμε το κόστος ενέργειας είναι αισθητά χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

«2,7 δισ. σε τρεις μήνες από τα υπερέσοδα των παραγωγών ενέργειας»

«Μας ξαναείπατε ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να φορολογήσουμε τα υπερέσοδα των παραγωγών και ότι αφήνουμε την κερδοσκοπία ανεξέλεγκτη όταν πρώτος μίλησα για φορολόγηση 90% των υπερεσόδων μέχρι τον Ιούλιο του 2022, με βεβαιωμένα έσοδα βάση των υπολογισμών της ΡΑΕ» επισήμανε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η πατρίδα μας έχει θέσει σε λειτουργία εθνικό μηχανισμό ανάκτησης των συγκυριακών εσόδων. Έχουμε εισπράξει 2,7 δις σε τρεις μήνες. Αυτός ο μηχανισμός είναι εθνική επιτυχία διότι αυτό το μοντέλο υιοθετήθηκε από την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και γίνεται υποχρεωτικός για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες» τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Πρώτος εγώ έθεσα το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή επιτροπή έχει πειστεί και θα υπάρχει ρητή πρόβλεψη για τη φορολόγηση των υπερεσόδων των διυλιστηρίων, και αυτό ήταν ελληνική πρόταση. Όλοι οι πολίτες γνωρίζουν ότι το κράτος δαπανά σημαντικό ποσό για να επιδοτήσει μεγάλο μέρος της αύξησης του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας».

«Η ΔΕΗ δόξα το Θεό δεν χρήζει μπέιλαουτ το οποίο κάναμε εμείς όταν την παραλάβαμε από τη δική σας κυβέρνηση»

«Όλα τα ελληνικά νοικοκυριά επιδοτούνται σήμερα μέσω του μηχανισμού ανάκτησης υπερεσόδων» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε «Να μιλήσουμε και για έναν ακόμα ωραίο μύθο τον οποίο επιμένει να διακινεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως τη μαγική λύση.

Αναφέρομαι στο μύθο της επανακρατικοποίησης της ΔΕΗ. Κάνατε και συχνές αναλογίες με περιπτώσεις αναγκαστικής διάσωσης.

Η ΔΕΗ δόξα το Θεό δεν χρήζει μπέιλαουτ το οποίο κάναμε εμείς όταν την παραλάβαμε από τη δική σας κυβέρνηση. Συσσωρευμένες ζημιές 1,7 δις ευρώ το 2019. Η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ ήταν 400 εκ. Αλλάξαμε τον τρόπο με τον οποίο διοικείται, εξυγιάνθηκε και η αξία της είναι πολλαπλάσια. Αν έμενε στα πάλια, δεν θα λεγόταν ΔΕΗ αλλά ΔΕΝ, γιατί δεν θα μπορούσε να υπάρχει με τις δικές σας πολιτικές. Και φυσικά το κράτος εξακολουθεί να ελέγχει τη ΔΕΗ. Η κρατικοποίηση της ΔΕΗ, αν υπήρχε τρόπος να την κάνετε, θα στοίχιζε, το 34% αξίζει σήμερα 680 εκ, δηλαδή 4 φορές από ότι άξιζε το δικό σας 51% το 2019. Τι ακριβώς μας ζητάτε; Να ζημιωθεί το δημόσιο; Να γυρίσει ο φίλος σας κ. Δημόπουλος;».

Προς Τσίπρα: «Αν ποτέ εφαρμόζατε το πρόγραμμά σας η χώρα θα χρεοκοπούσε σε ένα μήνα»

«Ουδέποτε εγώ ή οποιοδήποτε στέλεχος της κυβέρνησης ισχυριστήκαμε ότι έχουμε τη μαγική λύση. Προσπαθούμε όμως με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να περιορίσουμε με δικαιοσύνη τις δραστικές αρνητικές συνέπειες αυτής της παγκόσμιας κρίσης και το κάνουμε με μέτρα στοχευμένα, χωρίς να εξαντλούμε τα εθνικά μας εφόδια» τόνισε, συνεχίζοντας την ομιλία του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η χώρα αμύνεται και προχωρά ταυτόχρονα. Μίλησα εκτενώς για τα ζητήματα του κόστους ενέργειας. Να θυμίσω ότι ήδη έχουμε επιστρέψει 300 εκ. ευρώ στους καταναλωτές καλύπτοντας τις μεγάλες αυξήσεις, υλοποιήσαμε το fuel pass, ενισχύθηκαν αγρότες» συνέχισε και συμπλήρωσε:

«Είμαστε το κόμμα της ευρείας κοινωνικής πλειοψηφίας. Δεν είμαστε κόμμα των λίγων, είμαστε κόμμα των πολλών. Κάναμε ένα από τα τρία μεγαλύτερα προγράμματα στήριξης της κοινωνίας στην Ευρώπη και δεν θα μπορούσε η κυβέρνηση να υλοποιήσει αν δεν είχε πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης» τόνισε ο πρωθυπουργός .

Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, «Τα 2/3 των ενισχύσεων προέρχονται από τις εταιρείες ενέργειας, το 1/3 από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αν υπάρχουν στρεβλώσεις στον τρόπο τιμολόγησης από τις εταιρείες, έχουμε δυνατότητα να τις εντοπίσουμε και να συλλέξουμε πρόσθετα έσοδα. Είναι η δυναμική ανάπτυξη που μας δίνει πολεμοφόδια να στηρίξουμε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Καμία χώρα δεν έχει αστείρευτες δημοσιονομικές δυνατότητες. Δεν πρόκειται να οδηγήσουμε τη χώρα σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό, το κεφάλαιο αυτό έχει κλείσει οριστικά. Οι λύσεις που εσείς προτείνετε μας οδηγούν εκεί. Αν ποτέ εφαρμόζατε το πρόγραμμά σας η χώρα θα χρεοκοπούσε μέσα σε ένα μήνα. Δεν θα συμβεί γιατί ο ελληνικός λαός θα εμπιστευτεί πάλι τη ΝΔ και για αυτό έχετε την άνεση να τάζετε ό,τι θέλετε. Εσείς κ. Τσίπρα επιβαρύνατε τη μεσαία τάξη με νέους φόρους. Θα περίμενα ότι είστε πια σε θέση να διακρίνετε μεταξύ φορολογίας και εσόδων».

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στις αυξήσεις του πετρελαίου κίνησης. «Αυτό που παρατηρείτε στο diesel δεν είναι ελληνικό φαινόμενο αλλά παγκόσμιο. Δεν μπορεί να λέτε ότι είναι ελληνική ιδιαιτερότητα. Σταματήστε αυτή την προπαγάνδα» είπε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα. «Να συζητήσουμε ρεαλιστικές λύσεις για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Έχετε δίκιο ότι οι αυξήσεις στο diesel έχουν επίπτωση στην εφοδιαστική αλυσίδα. Μετράμε τις δυνατότητες μας και θα δούμε αν μπορούμε να εξαγγείλουμε κάτι και για το diesel κίνησης» συμπλήρωσε.

«Εκφράζω την οδύνη όλων μας για την τόσο σκληρή απώλεια του Αλέξανδρου Νικολαϊδη»

«Στενάχωρη ημέρα η σημερινή και θα ήθελα να καταθέσω τη θλίψη μου. Εκφράζω την οδύνη όλων μας για την τόσο σκληρή απώλεια του Αλέξανδρου Νικολαϊδη» είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε «Ήταν ένας πρωταθλητής της ζωής, της έδωσε νόημα ακόμα και με τα λόγια που μας άφησε φεύγοντας. Τα θερμά μου συλλυπητήρια εκ μέρους και της ΝΔ στους δικούς του ανθρώπους και στην παράταξη την οποία υπηρέτησε με συνέπεια», είπε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την ομιλία.

Διαβάστε επίσης

Συναγερμός στις φυλακές Δομοκού: Κρατούμενοι αρνούνται να μπουν στα κελιά τουςΕλλάδα

Στις φυλακές Δομοκού επικρατεί αναστάτωση ενώ έχει ζητηθεί βοήθεια για ενίσχυση με αστυνομικές δυνάμεις, σύμφωνα με το lamiaReport.   Πρόβλημα εντοπίζεται στη Γ2 πτέρυγα των φυλακώ...

Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας & Περιβάλλοντος Β. Κόκκαλης: " Τους συκοφάντες μου, θα τους πάω ως το τέλος" Ελλάδα

Ανακοίνωση του Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Περιβάλλοντος Β. Κόκκαλη:                                        Τους συκοφάντες μου, θα τους πάω ως το τέλος   Η δημόσια τοπο...

Δίωξη για ομαδικό βιασμό άσκησε ο Εισαγγελέας στους δύο αστυνομικούς που κατήγγειλε 19χρονηΕλλάδα

Ποινική δίωξη για ομαδικό βιασμό και παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων άσκησε ο Εισαγγελέας σε βάρος των δύο αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ που καταγγέλθηκαν από 19χρονη . ...

Κολωνός: Εντοπίστηκαν οι τρεις πρώτοι βιαστές της 12χρονης – Βγαίνουν εντάλματα σύλληψηςΕλλάδα

Σε μια αποκάλυψη για τρεις άνδρες που βίαζαν τη 12χρονη στα Σεπόλια προχώρησε ο αστυνομικός συντάκτης Βασίλης Λαμπρόπουλος μιλώντας στο Mega.   Τα ονόματα και τα κινητά των συγκεκρ...

Κολωνός: Τα στοιχεία που έδωσε η 12χρονη για τους βιαστές - Νέοι άνδρες, είπε επίθετα, δουλειές, λεπτομέρειεςΕλλάδα

Με μορφή χιονοστιβάδας φτάνουν νέα στοιχεία και πληροφορίες στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων, που νυχθημερόν συνεχίζουν τα στελέχη της να ερευνούν την υπόθεση με θύμα το 12χρο...

M. Σφακιανάκης: Τα ψηφιακά ίχνη μένουν για πάντα – Ποια σύμβολα χρησιμοποιούν οι παιδόφιλοι στο διαδίκτυοΕλλάδα

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην  υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης της 12χρονης στον Κολωνό . Ο  Mανώλης Σφακιανάκης , πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας μίλησε...

Pfizer : Το επικαιροποιημένο εμβόλιό της αυξάνει σημαντικά τα αντισώματα έναντι των υποπαραλλαγών ΒΑ.4 και ΒΑ.5Ελλάδα

Οι Pfizer και BioNTech ανακοίνωσαν ότι η ενισχυτική δόση του επικαιροποιημένου εμβολίου τους κατά της Όμικρον αυξάνει σημαντικά τα εξουδετερωτικά αντισώματα και την προστασία έναντ...

Κολωνός: Ερευνάται ο ρόλος άνδρα με το όνομα «Μιχάλης» – Θέμα χρόνου η έκδοση νέων ενταλμάτωνΕλλάδα

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην  υπόθεση βιασμού και εκπόρνευσης της 12χρονης  στον Κολωνό.  Είναι θέμα χρόνου η έκδοση νέων και πολλών ενταλμάτων σύλληψης.  Τα στοιχεία για ...

Ποινική δίωξη για βιασμό γυναίκας ηθοποιού σε γνωστό σκηνοθέτη τηλεοπτικής σειράςΕλλάδα

Ποινική δίωξη ασκήθηκε σε βάρος γνωστού σκηνοθέτη για βιασμό, που φέρεται να τελέστηκε το 2010. Η καταγγελία έγινε από γνωστή ηθοποιό, η οποία στη μήνυση της αναφέρει ότι οι δυο το...