ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για τα ναυάγια μεταναστών - Μάχη με τον χρόνο για τους αγνοούμενους σε Λέσβο και Κύθηρα (vid)

«Δεν μπορώ να σας περιγράψω τις εικόνες που αντίκρισα όταν πήγα στο σημείο το ναυαγίων. Καταρχάς ήταν ο ήχος, ακατάληπτες κραυγές από 100 άτομα τα οποία ζητούσαν βοήθεια.

Όταν είδα την εικόνα, τη θάλασσα να τους φτάνει μέχρι τους ώμους και να προσπαθεί να τους τραβήξει μέσα καταλαβαίνετε τι αισθάνθηκα» ήταν τα πρώτα λόγια του Σπύρου Κασιμάτη στην τηλεόραση του ΟPEN.

Ο κάτοικος των Κυθήρων είναι ένας από τους πρώτους έτρεξαν στον τόπου του ναυαγίου το βράδυ της Τετάρτης. Από το ναυάγιο διασώθηκαν 80 άνθρωποι ενώ 15 αγνοούνται. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ιστιοφόρο επέβαιναν τουλάχιστον 95 άνθρωποι.

 
 

«Ήταν τέτοιος ο πανικός τους που δεν καταλάβαιναν τι τους λέγαμε»

«Δεν ήμουν μόνο εγώ ήταν όλες οι υπηρεσίες που λειτούργησαν παραδειγματικά» συνέχισε ο κ. Κασιμάτης.  Περιγράφοντας για την τρομερή δυσκολία να σώσουν όλους αυτούς τους ανθρώπους πρόσθεσε «δυστυχώς, αυτοί οι άνθρωποι παρόλο που προσπαθούσαμε πάρα πολύ να τους εξηγήσουμε ότι πρέπει να βάλουν πόδι ή το σώμα τους μέσα στη θηλιά, σχεδόν κανείς δεν το έκανε. Ήταν τέτοιος ο πανικός τους που δεν το καταλάβαιναν όσο και αν τους το δείχναμε, με αποτέλεσμα να χάσουμε δύο από αυτούς. Χάσαμε πολύ χρόνο και ζωές γιατί δεν μπορούσαμε να το επικοινωνήσουμε αυτό το πράγμα. Αν το είχαν καταλάβει θα μπορούσαμε να είχαμε σώσει λίγους παραπάνω».

Η διαδικασία διήρκεσε 4 ώρες, πολλά άτομα και πολύ διαδικασία, έπιαναν το σχοινί δυο τρία άτομα και τότε τους φωνάζαμε ότι δε γίνεται, αυτό καθυστέρησε πάρα πολύ τη διαδικασία» ανέφερε ο κ. Κασιμάτης για το πόσο κράτησε η επιχείρηση διάσωσης και τόνισε και την επικινδυνότητα της «δεν σκεφτήκαμε ούτε στιγμή ότι το έδαφος θα μπορούσε να υποχωρήσει καθώς τα δυο οχήματα είναι πολύ βαριά».

Εμφανώς σοκαρισμένος και ο ίδιος, ο κ. Κασιμάτης ανέφερε πως όταν έφτασε στο σημείο άκουσε και κραυγές παιδιών, αλλά «δεν διασώθηκε κανένα παιδί αλλά ούτε ηλικιωμένος» είπε με έμφαση. 

 

Συγκλονιστικές μαρτυρίες διασωθέντων από τη Λέσβο

Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες των διασωθέντων από το πολύνεκρο ναυάγιο με μετανάστες στην Λέσβο, όπου σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση πέθαναν 18 επιβαίνοντες στη βάρκα.

«Τα πνεύματα ήταν σχεδόν πάνω μου»

Η Ισμαχα, μετανάστρια από τη Σομαλία, ανέφερε πως «το πιο δύσκολο είναι όταν βλέπεις κάποιον στη θάλασσα να ουρλιάζει, να πεθαίνει και να μην μπορείς να κάνεις κάτι για να τον σώσεις. Αυτό είναι το χειρότερο». Συνεχίζοντας ανέφερε πως «τα πνεύματα ήταν σχεδόν πάνω μου και σκεφτόμουν πως εγώ θα είμαι η επόμενη».

Σημειώνεται ότι στο ναυάγιο της Λέσβου 18 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, ανάμεσά τους 16 γυναίκες καθώς η πλειοψηφία των επιβαινόντων ήταν γυναίκες.

Μάχη με το χρόνο για τους αγνοούμενους

Μάχη με τον χρόνο και τις δύσκολες καιρικές συνθήκες δίνουν οι Αρχές στα Κύθηρα και στη Λέσβο. Σύμφωνα με το Λιμενικό, στην Λέσβο εντοπίστηκαν ακόμα 3 άτομα από χερσαίο κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ. Συνολικά έχουν διασωθεί 28 άτμοα και έχουν βρεθεί 18 σοροί από το ναυάγιο. Η επιχείρηση συνεχίζεται κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Στα Κύθηρα, έχει μεταβεί κλιμάκιο της ΕΜΑΚ για ανάσυρση των σορών. Μέχρι στιγμής, οι δυνάμεις έχουν εντοπίσει πέντε σορούς και επιχειρούν να της ανασύρουν, όπως μεταδίδει ο διευθυντής του kythera.news στο OPEN. Παράλληλα, υπογραμμίζεται πως πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο σημείο, με απόκρημνα βράχια.

Πηγή: ethnos.gr

Διαβάστε επίσης

O Κώστας Πλεύρης χαιρέτησε ναζιστικά μέσα στο δικαστήριο – Χαμός στην αίθουσα – «Δεν ντρέπεσαι φασίστα»Ελλάδα

Πρωτόγνωρες σκηνές με πρωταγωνιστή τον συνήγορο του καταδικασμένου ως διευθυντή εγκληματικής οργάνωσης Γιάννη Λαγού, Κώστα Πλεύρη να κάνει ναζιστικό χαιρετισμό διαρκούσης της δίκης...

Προς επανεξέταση η υπόθεση για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens; – Παρέμβαση ΝτογιάκουΕλλάδα

Την απαλλακτική απόφαση για όσους δικάστηκαν για την υπόθεση με τα αποκαλούμενα «μαύρα ταμεία» της Siemens, αναμένεται να εξετάσει ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος...

Θεσσαλονίκη: Γκρέμιζαν πολυκατοικία και άνοιξαν τρύπα σε διπλανό διαμέρισμαΕλλάδα

Ένα απίστευτο περιστατικό συνέβη στην περιοχή της Κάτω Τούμπας, στη Θεσσαλονίκη. Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, καθώς γκρέμιζαν τον τοίχο μιας πολυκατοικίας στην οδό Ατλαντίδος, γκρεμίστηκε ...

Συγκλονίζει η Μάγδα Φύσσα στο δικαστήριο για τη Χρυσή Αυγή: Ονομάζομαι Μάγδα κι ο Παύλος είναι ο γιος μουΕλλάδα

Μέσα σε μια κατάμεστη από κόσμο δικαστική αίθουσα καταθέτει ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου της Αθήνας η μητέρα του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα ,Μάγδα η οποία είναι η πρώτη μάρτυρα...

«Κύμα» φυγής νέων γιατρών στο εξωτερικό – Γιατί επιλέγουν να εργαστούν εκτός ΕλλάδοςΕλλάδα

Πολλοί νέοι γιατροί φεύγουν για το εξωτερικό. Το «κύμα» φυγής είναι μεγάλο αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού 20.000 γιατροί ζουν και εργάζοντα...