ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δραματικές ώρες για μετανάστες σε Λέσβο και Κύθηρα – 16 γυναίκες νεκρές στη Λέσβο

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη θαλάσσια περιοχή Προβοσκίδα, ανατολικά της Λέσβου, μετά τη βύθιση λέμβου στην οποία, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, επέβαιναν περίπου 40 μετανάστες. Μέχρι στιγμής διασώθηκαν εννιά άνθρωποι, ενώ τρεις εγκλωβίστηκαν σε βραχώδη, απόκρημνη περιοχή.

Οι έρευνες των λιμενικών αρχών επεκτείνονται στην ευρύτερη περιοχή, καθώς θεωρείται πως ορισμένοι μετανάστες πιθανόν βρίσκονται στη ξηρά.

Στην περιοχή του πολύνεκρου δυστυχήματος επιχειρούν υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης στελέχη του Λιμενικού, του Ελληνικού Στρατού, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας.

Η επιχείρηση διεξάγεται υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, καθώς πνέουν άνεμοι έντασης έως 7 μποφόρ.

Στην περιοχή σπεύδουν Παράκτιο Περιπολικό του λιμενικού και ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας.

 

 

Νέες γυναίκες αφρικανικής καταγωγής τα 16 θύματα του ναυαγίου με μετανάστες στη Λέσβο

Νέες γυναίκες Αφρικανικής καταγωγής είναι και τα 16, μέχρι στιγμής, θύματα του ναυαγίου με αλλοδαπούς στη θαλάσσια περιοχή Πεταλίδι της Θερμής στην ανατολική Λέσβο. Νέες γυναίκες Αφρικανικής επίσης καταγωγής είναι και οι εννέα διασωθείσες που μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπου και τους προσφέρονται οι πρώτες βοήθειες.

   Αυτή τη στιγμή (ώρα 8 π.μ) κι ενώ οι σοροί των νεκρών γυναικών μεταφέρονται στο νεκροτομείο το Λιμενικό Σώμα, η Ελληνική Αστυνομία, η Πυροσβεστική και ο Στρατός με τη βοήθεια ελικοπτέρου Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας επιχειρούν στην περιοχή αναζητώντας τουλάχιστον ακόμα 15 αγνοούμενους, αφού σύμφωνα με μαρτυρία στη βάρκα επέβαιναν 40 άτομα.

   Η βάρκα όπως υπολογίζεται αναχώρησε αργά χθες το βράδυ από την περιοχή του Αγιασμάτ κοντά στο Αϊβαλί, κάτω από ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες. Στο θαλάσσιο στενό μεταξύ Λέσβου και Μικρασιατικών ακτών έπνεαν και συνεχίζουν να πνέουν άνεμοι έντασης επτά και τοπικά οκτώ μποφόρ.

 

Επιχείρηση διάσωσης στα Κύθηρα

Στο μεταξύ, τουλάχιστον 80 μετανάστες διασώθηκαν μέχρι στιγμής μετά την πρόσκρουση και ημιβύθιση ιστιοφόρου σε θαλάσσια απόκρημνη περιοχή, στο Διακόφτι Κυθήρων.

 

Στο σκάφος επέβαιναν, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν μέχρι τώρα οι αρχές, 95 άνθρωποι.

 

Η επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος για τον εντοπισμό αγνοουμένων συνεχίζεται υπό δυσμενείς συνθήκες, καθώς πνέουν άνεμοι έντασης 8 με 10 μποφόρ.

Στο σημείο βρίσκονται παραπλέον πλοίο, ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού , στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής, στελέχη της αστυνομίας και της Πυροσβεστικής καθώς και εθελοντές διασώστες.

 

 

Προς εκεί κινούνται πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του λιμενικού σώματος, Κλιμάκιο Ειδικών Αποστολών του Λιμενικού και ομάδα της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών.

«Είδαμε τη βάρκα να χτυπάει στα βράχια και ανθρώπους να σκαρφαλώνουν και να προσπαθούν να σωθούν. Ήταν ένα απίστευτο θέαμα. Όλοι οι κάτοικοι πήγαν κάτω να τους βοηθήσουν», είπε στο Associated Press η Μάρθα Σταθάκη, κάτοικος του νησιού.

Δραματικές ώρες για μετανάστες σε Λέσβο και Κύθηρα – Βίντεο από την επιχείρηση διάσωσης-1

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, οι μετανάστες θα μεταφερθούν σε σχολείο της περιοχής.

 

ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Αυξάνονται τα θύματα των ναυαγίων μεταναστών - Στους 17 οι νεκροί στη Λέσβο - Αγνοούμενοι και στα ΚύθηραΕλλάδα

Μία ακόμη σορός εντοπίστηκε στο ναυάγιο της Λέσβου ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων στα 17. Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών από το Λιμενικό τόσο σε Κύθηρα όσο κα...

Μήνυμα Μηταράκη σε Τουρκία και Ε.Ε. για τα ναυάγια σε Κύθηρα και ΛέσβοΕλλάδα

Διπλό μήνυμα σε Τουρκία και Ευρωπαϊκή Ένωση στέλνει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, με αφορμή τα δύο ναυάγια με νεκρούς και αγνοούμενους που σημειώθηκαν μέσα σ...

Ρούλα Πισπιρίγκου: Με βαριές κατηγορίες παραπέμπεται σε δίκη για τη δολοφονία της 9χρονης κόρης της Ελλάδα

Με βαρύτατες κατηγορίες για τη δολοφονία της κόρης της Τζωρτζίνας παραπέμπεται σε δίκη η Ρούλα Πισπιρίγκου που έχει διωχθεί ποινικά και για τις δολοφονίες των δύο μικρότερων παιδιώ...

Στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Περιφερειών για την Υγεία, του Π.Ο.Υ εντάσσεται η Περιφέρεια ΑττικήςΕλλάδα

Γιώργος Πατούλης : «Υπό την ομπρέλα του Παγκόσμιου Οργανισμού και τις προδιαγραφές του Δικτύου ( Regions for Health Network - RHN δημιουργούμε νέες προοπτικές για μια καλύτερη υγεί...

Νέες υπερπτήσεις από τουρκικό drone πάνω από τους Καλόγερους και την ΚίναροΕλλάδα

Στο κεντρικό Αιγαίο, πάνω από τους  Καλόγερους  πέταξε λίγο μετά τις 5 τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος, συνεχίζοντας την τακτική των προκληπτικών υπερπτήσεων στα ελληνικά νησιά....

Φωκίδα: Αναστέλλει τις εργασίες της η Imerys στο μεταλλείο – Είχε τοποθετηθεί σεισμογράφος στην στοά Ελλάδα

Ένας 40χρονος μηχανικός σκοτώθηκε το μεσημέρι στα μεταλλεία βωξίτη στην Βάργιανη της Φωκίδας όταν  μπήκε να κάνει έλεγχο στη στοά με ένα φορτηγάκι. Κατά τον έλεγχο αποκολλήθηκε βρά...