Παρασκήνιο: Γιατί επέλεξε ο Μητσοτάκης αυτούς τους τόνους στην ομιλία του στον ΟΗΕ – Το μήνυμα στον τουρκικό λαό- Η "χαραμάδα" μέσω…Καλίν
Απάντηση στον αναθεωρητισμό Ερντογάν, μήνυμα φιλίας και ειρήνης (στα τουρκικά) στον τουρκικό λαό. Η Αθήνα όπως φαίνεται μέσα από την ομιλία του πρωθυπουργού από το Βήμα της ΓΣ του ΟΗΕ έχει διττή στόχευση. Από την μία να αποδομήσει την προπαγάνδα που αναπτύσσει η Άγκυρα εναντίον της Ελλάδας με τις ίδιες τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου και από την άλλη να αναδείξει με γλαφυρό τρόπο ποια πλευρά είναι αυτή που επιθυμεί πραγματικά την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή αντιπαραβάλλοντας στις πολεμοχαρείς ιαχές ένα κάλεσμα συνεργασίας των δύο λαών.
Ο πρωθυπουργός για να ενισχύσει αυτό το μήνυμα στο εσωτερικό της γείτονος αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του ανέβασε στο λογαριασμό του στο twitter το συγκεκριμένο απόσπασμα με ελληνικούς και τουρκικούς υπότιτλους.
Έχοντας ξεκαθαρίσει από την αρχή της τοποθέτησης του το τοπίο όσον αφορά το πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων και έχοντας βάλει μια σαφή κόκκινη γραμμή στον Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας ότι «η αμφισβήτηση της κυριαρχίας ελληνικού εδάφους ξεπερνά την “κόκκινη γραμμή” για όλους τους Έλληνες. Και ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας, δεν θα συμβιβαστώ ποτέ σε ότι έχει να κάνει με την εδαφική ακεραιότητα, την ασφάλεια και τη σταθερότητα της χώρας μου», προσέφερε στην τουρκική ηγεσία, με το μήνυμα του προς τους τούρκους πολίτες, μια διέξοδο ασφαλείας από την ρητορική της στείρας αντιπαράθεσης και της επιθετικότητας.
Σε συνδυασμό με τις χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, που άφησε για πρώτη φορά μετά από το «Μητσοτάκης γιοκ» ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας συνάντησης των δύο ηγετών, δημιουργεί ένα παράθυρο για εξομάλυνση της κατάστασης. Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να βιάζεται να προεξοφλήσει κάτι τέτοιο και σίγουρα όχι η ελληνική πλευρά. Και βέβαια για μια τέτοια συνάντηση θα χρειαστούν σαφή βήματα αποκλιμάκωσης από την πλευρά της Άγκυρας, καθώς το κλίμα είναι πολύ βαρύ. Η Τουρκία είναι μεταξύ των χωρών που έχουν κληθεί στην πρώτη Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα που θα διεξαχθεί στην Πράγα στις 6 Οκτωβρίου και η παρουσία του κ. Ερντογάν εκεί θα κρίνει πολλά. Όπως το είχε θέσει ο πρωθυπουργός μιλώντας στη ΔΕΘ «θα πρέπει να ξέρει ότι σε ευρωπαϊκό φόρουμ προφανώς θα βρεθεί αντιμέτωπος με την ελληνική επιχειρηματολογία και θα κληθεί να απαντήσει αν αυτή η ακρότητα συνάδει με μια χώρα που θέλει σχέσεις με την Ευρώπη».
Η πολιτική που χρησιμοποίησε ο κ. Μητσοτάκης εδράζεται και στο κλίμα που εισέπραξε η ελληνική αποστολή στη Νέα Υόρκη μετά και την ομιλία Ερντογάν την Τρίτη. Δηλαδή μια κατανόηση για το δίκιο της χώρας μας και την εκτίμηση ότι η Τουρκία έχει «ξεφύγει» με την συμπεριφορά της έναντι της Ελλάδας αλλά και τη στάση που τηρεί υπέρ της Ρωσίας και του Ιράν που έρχεται σε αντίθεση με την Δυτική συμμαχία.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην Άγκυρα έχει σταλεί ένα σαφές μήνυμα:
- «Δεν μπορείς να παίξεις με την Ελλάδα και το Αιγαίο, ένα μήνυμα που έχει φτάσει από πολλές πλευρές και κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Η ελληνική πλευρά αποδίδει την διαρκώς αυξανόμενη τουρκική επιθετικότητα σε τρεις παράγοντες. Την κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό της χώρας ώστε να αλλάξει η ατζέντα από την οικονομία και την φτωχοποίηση που φέρνει στο λαό ο πληθωρισμός, την προσωπική ενόχληση του Ταγίπ Ερντογάν από την ομιλία του κ. Μητσοτάκη στο Κογκρέσο και σε ένα τρίτο και βαθύτερο ζήτημα που είναι ο επαναπροσανατολισμός της Τουρκίας προς μια ευρωασιατική λογική. Η τρίτη παράμετρος εκτιμάται και ως η πιο σοβαρή και αν κυριαρχεί έναντι των άλλων δύο χαρακτηρίζεται από ελληνικές πηγές ως το μεγαλύτερο πρόβλημα καθότι μιλάμε για μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ.
Οι επόμενοι μήνες και το μονοπάτι που θα επιλέξει να βαδίσει η Τουρκία θεωρούνται εξαιρετικά κρίσιμοι όχι μόνο για τις σχέσεις της με την Ελλάδα, αλλά και την Δύση. Η Άγκυρα γνωρίζει ότι αν θέλει να επανέλθει σε τροχιά σύγκλισης με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ αυτό περνά μέσα από την καλή γειτονία με την χώρα μας και τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων που υπάρχουν.