ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γεροτζιάφας : Ο καθηγητής Αιματολογίας της Ιατρικής Σχολής της Σορβόνης, εξηγεί πώς κόλλησε κοροναϊό στις διακοπές του

Ο καθηγητής Αιματολογίας της Ιατρικής Σχολής της Σορβόνης Γρηγόρης Γεροτζιάφας. στις διακοπές του στην Ικαρία νόσησε τις τελευταίες ημέρες από κοροναϊό Σχολής της Σορβόνης.. Με αφορμή τη νόσησή του με πολύ ήπια συμπτώματα, μιλώντας στο iatronet.gr, αξιολόγησε τη σημερινή επιδημιολογική εικόνα στη χώρα μας, ενώ δεν έκρυψε την ανησυχία του ότι μετά το φθινόπωρο μπορεί να ζήσουμε μια επανάληψη του περσινού φονικού επιδημικού κύματος.

 

Για το λόγο αυτό, ζητεί να υπάρξει ευρεία καμπάνια για την τέταρτη δόση του εμβολίου, ενώ προτείνει τοπικά στοχευμένα μέτρα σε περιοχές με χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη.

Ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας βρέθηκε διαδοχικά τους τελευταίους τρεις μήνες σε Παρίσι, Λονδίνο, Μπέργκαμο, Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ικαρία. Ήταν όμως στο νησί του ανατολικού Αιγαίου που κόλλησε Covid, πιθανώς σε μια συναυλία, όπως εκτιμά σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι «το “γενικό ιικό φορτίο” που κυκλοφορεί στους ανοιχτούς χώρους συνεύρεσης της Ικαρίας είναι πολύ μεγαλύτερο σε σύγκριση με το Παρίσι, το Bergamo, την Αθήνα, το Λονδίνο, την Θεσσαλονίκη (υποθέτω ότι κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στα άλλα νησιά και παραθεριστικά κέντρα της ηπειρωτικής Ελλάδας). Αυτό εξηγεί γιατί κόλλησα τον ιό σήμερα».

 

Όπως επισημαίνει στο iatronet.gr, η προσωπική του εμπειρία λοίμωξης από τον ιό επιβεβαιώνει τη βιβλιογραφία. Παραπέμπει σε μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο στο Nature, η οποία ανέδειξε πως ένας εμβολιασμένος που θα πάρει τον ιό έχει αφενός χαμηλότερο ιικό φορτίο από έναν ανεμβολίαστο που θα εκτεθεί στην ίδια πηγή του ιού, και αφετέρου έχει κατά 30% ως 40% μικρότερη πιθανότητα να μεταδώσει τον ιό σε σχέση με τον ανεμβολίαστο. Η μελέτη αφορά το στέλεχος Δέλτα, που επίσης είχε αντίσταση στο εμβόλιο όπως η Όμικρον.

«Άρα, αφενός θα έχω ηπιότερα συμπτώματα (στο βαθμό που δεν έχω άλλα προβλήματα) γιατί θα πάρω λιγότερο ιικό φορτίο και έχω το ανοσοποιητικό μου σύστημα προετοιμασμένο εξαιτίας του εμβολίου και αφετέρου θα μεταδώσω λιγότερο στην οικογένειά μου, στο περιβάλλον μου, στο πανηγύρι ή στο μετρό. Αυτός που θα εκτεθεί σε μένα θα πάρει λιγότερο ιικό φορτίο και θα έχει μικρότερη πιθανότητα δραματικών γεγονότων», σημειώνει.

Σε αυτό το πλαίσιο, και αιτιολογώντας τη σύγκριση του κινδύνου έκθεσης στην Ικαρία σε σχέση με τις ευρωπαϊκές πόλεις όπου βρέθηκε προηγουμένως, τη συνδέει με τα ποσοστά εμβολιασμού. «Στο Παρίσι, έχουμε ένα ποσοστό εμβολιασμού 80%. Η πιθανότητα να υπάρχει ένας “υπερμεταδότης” σε έναν χώρο συνάθροισης ανθρώπων με τέτοια ποσοστά είναι ελάχιστη», σημειώνει και προσθέτει: «Στην Ικαρία, παρόλο που οι ντόπιοι μεγάλης ηλικίας έχουν εμβολιαστεί σε μεγάλα ποσοστά, είναι ανεμβολίαστοι πολλοί από τους τουρίστες που επιλέγουν αυτό το μέρος επειδή είναι πιο “εναλλακτικοί”. Άρα το ιικό φορτίο που κυκλοφορεί σε ένα πανηγύρι ή σε μια συναυλία εδώ είναι μεγαλύτερη».

 

«Τα παραθεριστικά κέντρα είναι εκκολαπτήρια του ιού. Εκεί βρίσκεται κυρίως νεολαία, η οποία γενικά το περνάει πιο ήπια. Τις επόμενες μέρες θα επιστρέψουν στις πόλεις ασυμπτωματικοί φορείς ή άνθρωποι με ήπια συμπτώματα ενός απλού κρυολογήματος» συνεχίζει και προσθέτει: «Εδώ μπαίνει η παράμετρος πόλη, που σημαίνει περιβαλλοντικές – κλιματικές συνθήκες που ευνοούν τη μετάδοση. Ξέρουμε ότι η ρύπανση του περιβάλλοντος δημιουργεί οχήματα πάνω στα οποία τα σωματίδια που βγάζω εγώ σήμερα ως θετικός μπορούν να πάνε σε μεγαλύτερη απόσταση στην Αθήνα ή στο Παρίσι από ό,τι μπορούν στην Ικαρία, όπου βρίσκομαι τώρα».

 

Σε συνδυασμό με τους άλλους παράγοντες κινδύνου (φθίνουσα ανοσία, χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, ανοσιακή διαφυγή νέων στελεχών, ευάλωτος πληθυσμός), προβλέπει ότι θα δημιουργηθούν αλυσίδες μετάδοσης που σταδιακά θα δημιουργήσουν το επόμενο κύμα. «Θα ξαναβρεθούμε στο ίδιο πρόβλημα που είχαμε πέρυσι, με μεγάλες εστίες κυρίως σε περιοχές με χαμηλά εμβολιαστικά ποσοστά, όπως συνέβη στη Δυτική Αθήνα. Θα δημιουργηθούν πάλι συνθήκες αναπαραγωγής επιδημικού κύματος πια σε πληθυσμούς πιο ευαίσθητους στο να υποστούν σκληρή λοίμωξη από COVID-19», υπογραμμίζει.

 

Ο καθηγητής εκτιμά πως υπό αυτές τις συνθήκες θα παραμείνουν ψηλά και οι σκληροί δείκτες της πανδημίας. «Το καλοκαίρι της Ελλάδας φέτος είναι πολύ πιο σκληρό από το καλοκαίρι της Γαλλίας και ο λόγος είναι η ανομοιογένεια του εμβολιασμού. Φοβάμαι ότι θα ξαναμπούμε στην ίδια διελκυστίνδα και αυτό θα καθορίσει τους σκληρούς δείκτες», αναφέρει και ζητεί να υπάρξει ισχυρή εμβολιαστική καμπάνια για την 4η δόση, καθώς και για τα νέα εμβόλια.

 

Με αφορμή τις πρώτες διαρροές και τα σενάρια ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, ο Γρ. Γεροτζιάφας διατυπώνει την διαφωνία του στο ενδεχόμενο να εναποτεθεί στην ατομική ευθύνη η χρήση ή μη της μάσκας στα σχολεία. «Το κράτος είναι αυτό που πρέπει να αποφασίσει», τονίζει, και παρατηρεί πως το πνεύμα της ατομικής ευθύνης ατονεί σε συνθήκες γενικής χαλάρωσης.

Τέλος, προτείνει τη λήψη στοχευμένων μέτρων, εστιασμένων τοπικά, με ευθύνη του κράτους.

Διαβάστε επίσης

Περιφέρεια Αττικής: Εφαρμογή με τεχνολογία "Smart Cities" για τη διαχείριση της κυκλοφορίας στην ΑττικήΕλλάδα

Ένα νέο καινοτόμο εργαλείο μπαίνει στο «οπλοστάσιο» της Περιφέρειας Αττικής με στόχο τη διευκόλυνση των οδηγών σε συνθήκες υψηλού κυκλοφοριακού φόρτου.   Ειδικότερα το Κέντρο Διαχε...

Οδηγίες από την Πολιτική Προστασία ενόψει του καύσωνα αλλά και των καταιγίδωνΕλλάδα

Την προσοχή των πολιτών, ιδιαίτερα όσων ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, εφιστά η Πολιτική Προστασία, ενόψει του καύσωνα που αναμένεται τις επόμενες μέρες,  καλώντας τους να είναι ιδιαί...

ΥΠΕΞ: Μια ακόμη απόπειρα της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό-προσφυγικόΕλλάδα

«Το πρόσφατο περιστατικό που αφορά την προώθηση αιτούντων ασύλου από την Τουρκία προς την Ελλάδα στην περιοχή του Έβρου, αποτελεί μία ακόμη απόπειρα της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει...

«Ksou Ksou»: App… απωθητικό για κουνούπιαΕλλάδα

Την ώρα που έχει σημάνει συναγερμός λόγω της μεγάλης αύξησης του πληθυσμού των κουνουπιών και ήδη η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ξεκινά έκτακτους ψεκασμούς σε συγκεκριμένες περι...

Έβρος: Δια της βίας μετακίνηση από την Τουρκία προκύπτει από τις καταθέσειςΕλλάδα

Την οργάνωση και την εκτέλεση δια της βίας μετακίνησης, μεταναστών προς την χώρα μας μέσω του Έβρου, φαίνεται να αναλαμβάνει η Τουρκική στρατοχωροφυλακή, όπως προκύπτει σύμφωνα με ...

Κορωνοϊός: Τι θα κρίνει την επιστροφή της μάσκας στα σχολεία – Τι είπε ο Πλεύρης για νέα μέτρα το φθινόπωροΕλλάδα

Σε φάση αποκλιμάκωσης βρίσκεται η πανδημία σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας και ειδικούς που τονίζουν ότι μειώνεται ο αριθμός των κρουσμάτων αλλά και των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Ωσ...