ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Έβρος: Δια της βίας μετακίνηση από την Τουρκία προκύπτει από τις καταθέσεις

Την οργάνωση και την εκτέλεση δια της βίας μετακίνησης, μεταναστών προς την χώρα μας μέσω του Έβρου, φαίνεται να αναλαμβάνει η Τουρκική στρατοχωροφυλακή, όπως προκύπτει σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Προστασία του Πολίτη από τιςκαταθέσεις των 38 μεταναστών που μετακινήθηκαν από νησίδα της Τουρκίας στην ελληνική επικράτεια και διασώθηκαν από τις Ελληνικές Αρχές.

Στο Channel 4, η Μπαϊντά, μέλος της ομάδας των 38 μεταναστών, αποκάλυψε πως οι Τούρκοι τους έσπρωξαν δύο φορές σε νησίδες στον Έβρο διαχωρίζοντάς τους μάλιστα «σαν σε ποδοσφαιρικό αγώνα».

 

Όπως λέει χαρακτηριστικά: «Οι Τούρκοι μας χώρισαν δύο φορές. Ήμασταν 50 άνθρωποι που μας απέλασαν από την Τουρκία σε ελληνικό νησί. Τότε οι Τούρκοι μας έσπρωξαν σε δεύτερο νησί και πέταξαν πολλά άτομα σε αυτό το νησί και μας χώρισαν σαν να ήμασταν σε ποδοσφαιρικό αγώνα, μεταξύ των δύο πλευρών, την ελληνική και την τουρκική».

Το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως η Τουρκία επιχειρεί να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό-προσφυγικό και ενδεχομένως να δημιουργήσει παράλληλα συνοριακό ζήτημα

«Οι Τούρκοι εσκεμμένα αφήνουν μετανάστες στη μέση του ποταμού» διαμήνυσε ο  Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Μηταράκη πρόκειται για 35 Σύριους και 3 Παλαιστίνιους μετανάστες μεταξύ τους 8 παιδιά, όλοι είναι καλά στην υγεία τους. Δεν έφεραν μαζί τους το νεκρό πεντάχρονο κοριτσάκι που φέρεται ότι πέθανε από τσίμπημα σκορπιού. Το σώμα του αφέθηκε στο τουρκικό έδαφος ενώ ζητήθηκε από την Τουρκία μέσω του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου να ακολουθηθούν τα απαραίτητα σύμφωνα με τις ισχύουσες συνθήκες, ώστε να γίνει η κηδεία του παιδιού.

Στην ομάδα υπάρχει μια εικοσάχρονη Σύρια η οποία βρίσκεται στο τελειόμηνο της κύησης και η οποία νοσηλεύεται στην Μαιευτική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Διδυμοτείχου δεχόμενη τις φροντίδες του προσωπικού.

Μάνος Λογοθέτης: «Η Τουρκία επιδιώκει διπλωματικό επεισόδιο»

Με αφορμή το περιστατικό στον `Εβρο μιλώντας πριν από λίγο στην ΕΡΤ ο γενικός γραμματέας υποδοχής αιτούντων Άσυλο Μάνος Λογοθέτης τόνισε ότι «Βασικός στόχος της Αγκυρας είναι να πιέσει τις ελληνικές Αρχές να προβούν σε πράξεις προκειμένου να δημιουργηθεί διπλωματικό επεισόδιο», ε

Σφοδρή η πολιτική αντιπαράθεση – Τσίπρας: Κυβερνούν με ψέματα

Ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτηση του τονίζει χαρακτηριστικά: «Λένε ψέματα για τους καταραμένους του Έβρου, που τους δήλωναν ακόμα και σε θεσμικές ενημερώσεις ανύπαρκτους, ενώ αυτοί αργοπέθαιναν για μέρες σε μια νησίδα του ποταμού. Κυβερνούν με ψέματα, ελεγχόμενη ενημέρωση και παράνομες παρακολουθήσεις., αλλά τα σύνορα δεν μπορούσαν να τα «παρακολουθήσουν».

Τ. Θεοδωρικάκος: Δεν δεχόμαστε μαθήματα από τον τέως πρωθυπουργό

«Μαθήματα εθνικής κυριαρχίας από τον τέως πρωθυπουργό, που δεν γνωρίζει ότι υπάρχουν σύνορα στη θάλασσα δεν δεχόμαστε. Αν ο κύριος Τσίπρας θέλει να ανοίξουμε τα σύνορα της Ελλάδας και να μπαίνει ελεύθερα χωρίς έλεγχο οποιοσδήποτε όπως επί των ημερών του ας το πει ευθέως. Τον παραδίδουμε στην κρίση του ελληνικού λαού», τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Σε απάντηση των δηλώσεων του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Παναγιώτη Θεοδωρικάκου,  το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει σε ανακοίνωση του  ότι «η κυβέρνηση τουTurkaegean και του Όρουτς Ρέιτς, που κόντεψε να φτάσει στη Σαλαμίνα, είναι η τελευταία που μπορεί να δίνει μαθήματα πατριωτισμού στον οποιονδήποτε, πόσω μάλλον στο ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα».

 

Διευκρινίσεις για το «καθετώς κυριαρχίας της νησίδας» που φέρεται εγγεγραμμένη στο κτηματολόγιο και όπου διαδραματίσθηκε δράμα με τους 39 πρόσφυγες  ζητούν με ερώτησή τους προς τους αρμόδιους υπουργούς επτά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Για το θέμα υπήρξαν αντιδράσεις και από τα άλλα κόμματα.

Το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής προτίθεται να θέσει στον κοινοβουλευτικό έλεγχο το περιστατικό προκειμένου να απαντηθεί κάτω από ποιες συνθήκες βρέθηκαν οι 38 Σύροι πρόσφυγες στη νησίδα, πώς συντελέστηκε ο πολυήμερος εγκλωβισμός τους..;

Το ΚΚΕ, επισημαίνει ότι «η φρίκη που έζησαν δεκάδες πρόσφυγες στον Έβρο, η απώλεια της ζωής ενός ακόμα μικρού παιδιού, όπως και το άθλιο “κρυφτούλι” της ελληνικής και της τουρκικής κυβέρνησης για τη διάσωση των κατατρεγμένων ανθρώπων, αποκαλύπτει για πολλοστή φορά τη χρεοκοπία της επικίνδυνης συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας».

Σύμφωνα με ανακοίνωση από την Ελληνική Λύση, «η κυβέρνηση επί εβδομάδες αδυνατούσε να τους εντοπίσει και εισήλθαν ανενόχλητοι στο ελληνικό έδαφος, γεγονός που αποδεικνύει ότι η ΝΔ είναι ανίκανη να προστατεύσει τα σύνορα μας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25 , Μιχάλης Κριθαρίδης, καλεί να διερευνήσει ο Εισαγγελέας τυχόν τέλεση περιύβρισης νεκρού σε βάρος της 5χρονης Μαρίας στον Έβρο, ενώ τονίζει ότι «απαιτούνται απαντήσεις από την “επιτελική” Κυβέρνηση και τον ανεκδιήγητο κ. Μηταράκη που παραπλανούσε μέχρι και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ».

«Δεν είναι δυνατόν άνθρωποι που φέρονται ως “δημοσιογράφοι” ή και πολιτικοί ακόμα του ακροδεξιού εσμού, να περιγελούν δημόσια τον θάνατο ενός μικρού παιδιού. Ο ποινικός μας νόμος προβλέπει σχετικές διατάξεις για αυτές τις περιπτώσεις, οι οποίες δεν πρέπει να διαφύγουν των εισαγγελικών αρχών. Τέλος, θα πρέπει και η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη να αναλάβει τις δικές της, τεράστιες ευθύνες για όλα αυτά τα εγκλήματα στον Έβρο και αλλού, για τα ψέματα του κ. Μηταράκη και των ελληνικών αρχών και για το ακροδεξιό δηλητήριο με το οποίο τα τρολς της -και όχι μόνο- “ποτίζουν” καθημερινά πια, τον δημόσιο διάλογο. Ως εδώ, επιτέλους» τονίζει.

ΣΥΡΙΖΑ – Στο κτηματολόγιο η νησίδα των προσφύγων

Οι τομεάρχες Εξωτερικών, Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη και Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γ. Κατρούγκαλος, Θ. Δρίτσας, Χ. Σπίρτζης και Γ. Ψυχογιός, οι πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ Δ. Βίτσας και Γ. Μουζάλας και η βουλευτής Έβρου Ν. Γκαρά κατέθεσαν σήμερα ερώτηση προς τους Υπουργούς Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη, Μετανάστευσης και Ασύλου, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ζητώντας διευκρινίσεις για το καθεστώς κυριαρχίας της νησίδας όπου διαδραματίσθηκε το πρόσφατο δράμα με τους 39 πρόσφυγες. Δεδομένου ότι η νησίδα αυτή φέρεται εγγεγραμμένη στο Εθνικό Κτηματολόγιο, ως ιδιοκτησία του ελληνικού δημοσίου, ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν στις παρακάτω κρίσιμες ερωτήσεις:

Η εγγραφή της νησίδας στο Ελληνικό Κτηματολόγιο είναι σε αντίθεση με τα στοιχεία της Γεωγραφικής Υπηρεσίας του Στρατού; Εφόσον υπάρχει έγγραφο της Γεωγραφικής Υπηρεσίας, στο οποίο βεβαιώνεται ότι οι σχετικές συντεταγμένες ανήκουν σε τουρκικό έδαφος, βάσει του Πρωτοκόλλου του 1926, να προσκομισθεί στη Βουλή.

Εν τέλει, θεωρεί η κυβέρνηση ότι είναι ελληνικό έδαφος, η εν λόγω νησίδα, στην έκταση που καταγράφεται στο Κτηματολόγιο και σκοπεύει να εξασφαλίσει την κυριαρχία μας σε αυτή, ή θα ζητήσει τροποποίηση του Κτηματολογίου; Στην πρώτη περίπτωση, ποιες είναι οι συνέπειες από τα αιτήματα που υπέβαλε προς τις τουρκικές αρχές, να επιχειρήσουν επί της νησίδας Τουρκικές υπηρεσίες, ως προς την κυριαρχία επ’ αυτής;

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση είναι η τελευταία που μπορεί να δίνει μαθήματα πατριωτισμού

«Η κυβέρνηση του Turkaegean και του Όρουτς Ρέιτς, που κόντεψε να φτάσει στη Σαλαμίνα, είναι η τελευταία που μπορεί να δίνει μαθήματα πατριωτισμού στον οποιονδήποτε, πόσω μάλλον στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Στην ανακοίνωση-απάντησή του προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, η αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρει ότι «όπως στο σκάνδαλο των υποκλοπών έτσι και στον Έβρο όταν αποκαλύπτονται τα ψέματά τους αρχίζουν επιθέσεις με νέα ψέματα, χυδαιότητες και συκοφαντίες όπως το σημερινό ακροδεξιό παραλήρημα του τέως Κνίτη, κ. Θεοδωρικάκου». «Ούτε και εκεί όμως πρωτοτυπούν καθώς αποδεικνύονται κακοί αντιγραφείς του τραμπισμού», σχολιάζει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι είχε προειδοποιήσει «έγκαιρα ότι όσο αυτή η κυβέρνηση καταρρέει τόσο πιο χυδαία και επικίνδυνη για τη Δημοκρατία και την πολιτική ζωή θα γίνεται» και καταλήγει: «Χρέος όλων των προοδευτικών πολιτών είναι να κλείσει όσο πιο γρήγορα γίνεται η θλιβερή και ντροπιαστική για τη χώρα περίοδος της διακυβέρνησης Μητσοτάκη».

 

Διαβάστε επίσης

Ανδρουλάκης: Τα σχολεία της ομογένειας είναι οι πρεσβευτές της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού (βίντεο)Ελλάδα

Συνάντηση με τον Χρήστο Αδαμόπουλο, γενικό διευθυντή του σχολείου «Σωκράτης-Δημοσθένης» της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ, είχε σήμερα στις εγκαταστάσεις του ελληνικού σχο...

Τριπλή επένδυση 800 εκατ. ευρώ θα αλλάξει όλη την Αττική: Βοτανικός, ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα, διαμεταφορείς στη ΦυλήΕλλάδα

Από την έντυπη έκδοση Ναυτεμπορική * *του Φάνη Ζώη fzois@naftemporiki.gr   Σημαντικό παράγοντα μεταβολής των οικονομικών χαρακτηριστικών της περιοχής της Αττικής, επηρεάζοντας την ...

Καιρός: Απότομη αλλαγή μετά τον καύσωνα - Έως και 10 βαθμούς χαμηλότερα ο υδράργυροςΕλλάδα

Η πρόγνωση του Σάκη Αρναούτογλου - Έκτακτο δελτίο για τον καύσωνα εξέδωσε νωρίτερα η ΕΜΥ - Από την Πέμπτη ξεκινούν οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες Έντονη καιρική αστάθεια και σημαντική...

Περιφέρεια Αττικής: Εφαρμογή με τεχνολογία "Smart Cities" για τη διαχείριση της κυκλοφορίας στην ΑττικήΕλλάδα

Ένα νέο καινοτόμο εργαλείο μπαίνει στο «οπλοστάσιο» της Περιφέρειας Αττικής με στόχο τη διευκόλυνση των οδηγών σε συνθήκες υψηλού κυκλοφοριακού φόρτου.   Ειδικότερα το Κέντρο Διαχε...

Οδηγίες από την Πολιτική Προστασία ενόψει του καύσωνα αλλά και των καταιγίδωνΕλλάδα

Την προσοχή των πολιτών, ιδιαίτερα όσων ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, εφιστά η Πολιτική Προστασία, ενόψει του καύσωνα που αναμένεται τις επόμενες μέρες,  καλώντας τους να είναι ιδιαί...

Γεροτζιάφας : Ο καθηγητής Αιματολογίας της Ιατρικής Σχολής της Σορβόνης, εξηγεί πώς κόλλησε κοροναϊό στις διακοπές τουΕλλάδα

Ο καθηγητής Αιματολογίας της Ιατρικής Σχολής της Σορβόνης Γρηγόρης Γεροτζιάφας. στις διακοπές του στην Ικαρία νόσησε τις τελευταίες ημέρες από κοροναϊό Σχολής της Σορβόνης.. Με αφο...

ΥΠΕΞ: Μια ακόμη απόπειρα της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό-προσφυγικόΕλλάδα

«Το πρόσφατο περιστατικό που αφορά την προώθηση αιτούντων ασύλου από την Τουρκία προς την Ελλάδα στην περιοχή του Έβρου, αποτελεί μία ακόμη απόπειρα της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει...

«Ksou Ksou»: App… απωθητικό για κουνούπιαΕλλάδα

Την ώρα που έχει σημάνει συναγερμός λόγω της μεγάλης αύξησης του πληθυσμού των κουνουπιών και ήδη η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ξεκινά έκτακτους ψεκασμούς σε συγκεκριμένες περι...