ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Καιρός: Κύμα υψηλών θερμοκρασιών έως την Κυριακή – Ακόμη και στους 42 βαθμούς ο υδράργυρος

Η κορύφωση της θερμής μεταφοράς εκτιμάται το διήμερο Παρασκευή - Σάββατο, οπότε η θερμοκρασία είναι αρκετά πιθανό να φτάσει κατά τόπους τους 41-42 βαθμούς Κελσίου

Κύμα υψηλών θερμοκρασιών αναμένεται στη χώρα τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Πιο συγκεκριμένα, η ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την Ευρώπη, θα ευνοήσει την επικράτηση θερμών αερίων μαζών σε μεγάλο μέρος της Ευρωπαϊκής ηπείρου αλλά και στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα την σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Η κορύφωση της θερμής μεταφοράς εκτιμάται το διήμερο Παρασκευή 19/08 – Σάββατο 20/08, οπότε η θερμοκρασία είναι αρκετά πιθανό να φτάσει κατά τόπους τους 41-42 βαθμούς Κελσίου.

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιών

Παράλληλα, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία που ανέλυσε η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του ΕΑΑ / meteo.gr, η ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων αναμένεται να παρουσιάσει σημαντική αύξηση κατά τη διάρκεια τη ίδιας περιόδους. Αιτία για αυτή την αύξηση αποτελεί η σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με την επικράτηση ξηρών συνθηκών.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, τα νεκρά δασικά καύσιμα, ειδικότερα δε τα πιο λεπτά όπως φύλλα, βελόνες, μικρά κλαδιά και κορμοί, αποβάλλουν υγρασία στην ατμόσφαιρα και ξεραίνονται γρήγορα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διευκολύνεται η ανάφλεξη εφόσον υπάρξει κάποια πηγή θερμότητας, και στη συνέχεια η διατήρηση της καύσης και η γρήγορη μετάδοση (εξάπλωση) της φωτιάς.

Ειδικότερα, στον επόμενο χάρτη παρουσιάζεται η πρόγνωση της περιεχόμενης υγρασίας των νεκρών δασικών καυσίμων για την Τετάρτη 17/08/2022, οπότε και αυτή αναμένεται, μέσα σε διάστημα 2 ημερών, να πέσει κάτω από το 10 % στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας. Οι τιμές αυτές δημιουργούν ευνοϊκό υπόβαθρο για την εκδήλωση και την εξάπλωση δασικών πυρκαγιών.

Καιρός: Κύμα υψηλών θερμοκρασιών έως την Κυριακή – Ακόμη και στους 42 βαθμούς ο υδράργυρος-1
Πηγή: meteo.gr

Ο καιρός σήμερα

Γενικά αίθριος θα είναι σήμερα, Τρίτη, ο καιρός στη χώρα.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες στα βόρεια.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά, όπου θα φτάσει τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και τη νησιωτική χώρα θα φτάσει τους 32 με 34 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτική πρόγνωση ΕΜΥ

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

  • Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.
  • Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και πρόσκαιρα το απόγευμα από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 18 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

  • Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις στα βόρεια. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά και στα βόρεια θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.
  • Ανεμοι: Στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και στα βόρεια νότιοι νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση.
  • Θερμοκρασία: Από 20 έως 34 και στα νησιά του Ιονίου έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

  • Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα ορεινά και πιθανώς να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα βόρεια.
  • Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία στα κεντρικά και νότια από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 20 έως 36 και κατά τόπους 37 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

  • Καιρός: Γενικά αίθριος.
  • Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 23 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

  • Καιρός: Γενικά αίθριος.
  • Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 22 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ

  • Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
  • Ανεμοι: Από δυτικές και βαθμιαία από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 22 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ

  • Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
  • Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και πρόσκαιρα το απόγευμα από νότιες διευθύνσεις μέχρι 4 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 24 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε πιθανώς να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.
  • Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 20 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση καιρού για αύριο, Τετάρτη

Αύριο, Τετάρτη, αναμένεται γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και πιθανώς να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα βόρεια ορεινά.

Οι άνεμοι στα δυτικά αρχικά θα είναι ασθενείς και βαθμιαία βορειοδυτικοί 4 με 5 και απο τις απογευματινές ώρες τοπικά μέχρι 6 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο ανατολικό Αιγαίο και την Κρήτη τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία στα ανατολικά ηπειρωτικά θα φτάσει τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα δυτικά ηπειρωτικά και τη νησιωτική χώρα θα φτάσει τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση καιρού για την Πέμπτη

Την Πέμπτη αναμένεται γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και στο ανατολικό Αιγαίο έως 6 και πρόσκαιρα τοπικά έως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Ο καιρός την Παρασκευή

Την Παρασκευή αναμένεται αίθριος καιρός, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στο Αιγαίο βόρειοι 5 με 6 και τοπικά στην Κρήτη έως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο.

ΠΗΓΗ:kathimerini.gr

Διαβάστε επίσης

Ο Μπόρις Τζόνσον στην Κάρυστο- Επίθεση του βρετανικού Τύπου για τις διακοπές εν μέσω κρίσηςΕλλάδα

Στην χώρα μας εξακολουθεί να απολαμβάνει τις καλοκαιρινές διακοπές του ο Μπόρις Τζόνσον, καθώς μετά τη Νέα Μάκρη, ταξίδεψε στην Κάρυστο, ωστόσο η “ανεμελιά” του, ενώ η Βρετανία και...

Σαρηγιάννης: Αναζωπύρωση της πανδημίας αν εμφανιστεί η παραλλαγή «Κένταυρος» στην ΕλλάδαΕλλάδα

  Το ενδεχόμενο να υπάρξει έξαρση της πανδημίας στη χώρα μας λόγω της πιθανής εμφάνισης της παραλλαγής «Κένταυρός», άφησε ανοιχτό ο καθηγητής Περιβαλλόντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σ...

Τελειώνει ο φόρος επιτηδεύματος, αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στα €751 από 1η ΙανουαρίουΕλλάδα

Θα ανακοινωθούν από Μητσοτάκη στη ΔΕΘ - Τρίτη αύξηση στις χαμηλότατες αποδοχές - Η πορεία των εσόδων θα κρίνει αν η μνημονιακή υποχρέωση για τέλος επιτηδεύματος στους επαγγελματίες...

Νότης Μηταράκης: Στον Έβρο για τους 38 μετανάστες που πέρασαν σε ελληνικό έδαφοςΕλλάδα

«Θα πρέπει να διαπιστωθεί πώς έφτασαν παράνομα σε ελληνικό έδαφος» - Καλά στην υγεία τους, μία έγκυος στο νοσοκομείο - Σήμερα η ταυτοποίησή τους - Το χρονικό της υπόθεσης - Δείτε β...

“Με μάσκες η επιστροφή των παιδιών στα σχολεία” – “Καμπανάκι” από τους ειδικούς για έξαρση της πανδημίας λόγω της νέας παραλλαγήςΕλλάδα

Ανοιχτό ενδεχόμενο να σημειωθεί έξαρση της πανδημίας στη χώρα μας λόγω της πιθανής εμφάνισης της παραλλαγής «Κένταυρος», άφησε ο καθηγητής Περιβαλλόντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρη...

Έβρος: Σε ελληνικό έδαφος εντοπίστηκαν οι μετανάστες – Μεταφέρονται σε ασφαλές σημείοΕλλάδα

Σε ελληνικό έδαφος, τέσσερα χιλιόμετρα νότια της νησίδας που βρίσκονταν τα τελευταία 24ωρα, εντοπίστηκαν στον Έβρο το απόγευμα της Δευτέρας οι 40 μετανάστες, οι οποίοι μεταφέρονται...